Sjöekipaget, PB 176, 00023 Statsrådet, Finland
Växel: +358 295 16001
Alla kontaktuppgifter

Sjukdomsfall utomlands 

Finlands beskickningar utomlands, ditt försäkringsbolag och din resebyrås guide kan uppge kontaktuppgifter till läkare och sjukhus utomlands. I nödfall ska du ringa det lokala nödnumret. Du kan också be om hjälp av hotellets reception.

Personer bosatta i Finland har rätt till sjukvård vid tillfällig vistelse i ett annat EU- och EES-land eller i Schweiz. Rätten till sjukvård påvisas genom det europeiska sjukvårdskortet. Alla som omfattas av social trygghet i Finland och som planerar en semesterresa, studier, arbetsresa eller jobbsökande i ett EU- eller EES-land eller i Schweiz kan ansöka om ett kort från FPA:s byrå.

Kom ihåg att teckna en reseförsäkring

Vi rekommenderar att du alltid tar en reseförsäkring, eftersom det europeiska sjukvårdskortet inte täcker specialsjukvårdskostnader eller kostnader vid sjukdoms- eller dödsfall som kräver hemsändning.  Om du utövar grenar där risken för olycksfall är stor (såsom dykning med dykarutrustning, bergsbestigning, störtlopp) är det bra om du dessutom skilt kontrollerar att försäkringsskyddet är tillräckligt omfattande.

Kontakta ditt försäkringsbolag

Om du insjuknar lönar det sig att kontakta ditt försäkringsbolags skadejour. De kan ge anvisningar, kontakta den vårdande läkaren och vid behov ordna hemtransport. I sådana fall där läkaren inte godkänner utländska försäkringsbolags betalningsförbindelser, ska du förbereda dig på att själv först betala läkarkostnaderna.

Frågor som gäller privatpersoner är konfidentiella. Du beslutar själv vem som får underrättas om ditt sjukdomsfall. Om den insjuknade inte förmår uttrycka sig, får uppgifter endast utlämnas till nära anhöriga.

Takaisin ylös