Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot

Sairastuminen ulkomailla

Suomen ulkomailla oleva edustusto, vakuutusyhtiösi ja matkatoimistosi opas voivat antaa lääkäreiden ja sairaaloiden yhteystietoja ulkomailla. Hätätapauksessa soita paikalliseen hätänumeroon. Voit myös pyytää apua hotellisi vastaanotosta.

Suomessa asuvalla on oikeus sairaanhoitoon oleskellessaan tilapäisesti toisessa EU- ja ETA-maassa tai Sveitsissä. Oikeus sairaanhoitoon osoitetaan eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Sen voivat hakea Kelan toimistoista kaikki Suomen sosiaaliturvaan kuuluvat henkilöt, jotka suunnittelevat lomamatkaa, opiskelua, työkomennusta tai työnhakua EU- tai ETA-maahan tai Sveitsiin.

Muista matkavakuutus

Yksityisen matkavakuutuksen ottaminen on aina suositeltavaa, sillä eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kata erityishoidon tai kotiutusta vaativien sairas- ja kuolemantapauksien kuluja. Jos harrastat tapaturma-alttiita erikoislajeja (kuten laitesukellusta, vuorikiipeilyä, syöksylaskua), sinun on lisäksi hyvä erikseen tarkistaa, että vakuutussuoja on tarpeeksi kattava.

Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi

Sairastapauksessa kannattaa ottaa yhteyttä vakuutusyhtiösi vahinkopäivystykseen. He voivat antaa toimintaohjeita, ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin ja tarvittaessa järjestää kotiinkuljetuksen. Silloin kun lääkäri ei hyväksy ulkomaisen vakuutusyhtiön maksusitoumusta, lääkärimaksu on varauduttava maksamaan ensin itse.

Yksityishenkilöä koskevat asiat ovat luottamuksellisia. Sinä päätät itse, kenelle sairaustapauksestasi voidaan ilmoittaa. Jos sairastunut ei kykene ilmaisemaan itseään, tietoja voi luovuttaa vain lähiomaisille.

Takaisin ylös