Sjöekipaget, PB 176, 00023 Statsrådet, Finland
Växel: +358 295 16001
Alla kontaktuppgifter

Om du blir utsatt för våld eller rånad

Bär alltid med dig bara det du verkligen behöver. Håll reda på ditt pass och dina värdeföremål. Om du blir rånad eller utsatt för våld ska du så fort som möjligt anmäla det till närmaste polisstation. Du får hjälp med det av din researrangör eller närmaste finländska beskickning.

Håll reda på dina värdeföremål

Rån och fickstölder sker på många turistorter. Det är lätt att stjäla en plånbok ur en bakficka eller en handväska som hänger över en stolsrygg. Bär bara med dig det du verkligen behöver. Lämna dina värdefulla saker i hotellets säkerhetsfack. Lämna inte pass eller pengar i bilen. Förvara åtminstone ett av dina betalningskort eller en del av dina pengar på ett annat ställe än de övriga. Rör dig inte ensam i mörka gränder. Undvik demonstrationer.

Anmäl rån eller våldsbrott till polisen

Om du råkar ut för rån eller våld när du är utomlands ska du så fort som möjligt anmäla det till närmaste polisstation. Du behöver polisrapporten till exempel för att få ett nytt pass och ersättning av ditt försäkringsbolag.

Anmäl om du förlorar bankkort, kreditkort eller mobiltelefon

Om ditt bankkort eller kreditkort försvinner, stjäls eller blir kvar i en automat i utlandet ska du omedelbart meddela det till spärrtjänsten hos din bank.

Om din mobiltelefon eller ditt SIM-kort försvinner ska du genast kontakta din mobiloperatör.

Researrangören eller beskickningen hjälper

Om du behöver hjälp kan du kontakta din researrangör, närmaste finländska beskickning eller honorärkonsulat. Om det inte finns en finländsk beskickning i landet kan du vända dig till ett annat EU-lands beskickning.

Vid plötsliga, traumatiska kriser (exempelvis en olycka, en anhörigs död eller om du blivit utsatt för våld eller rån) kan du vända dig till den riksomfattande Social- och krisjouren i Vanda som är öppen dygnet runt. Telefonnumret dit är +358 9 839 24 005 eller till Brottsofferjouren.

Takaisin ylös