Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Panama

Kahdenväliset suhteet

Suhteet

Panama tunnusti Suomen 17. toukokuuta 1920 ja diplomaattiset suhteet maiden välille solmittiin 1. joulukuuta 1975. Panama hoitaa diplomaattiset suhteensa Suomeen Tukholmasta ja Suomi Panamaan Managuasta käsin. Maiden välinen investointisuojasopimus tuli voimaan marraskuussa 2010.

 

Keski-Amerikka, Panama mukaan lukien, on yksi Suomen pitkäaikaisista alueellisen yhteistyön kohteista. Keskeisenä tavoitteena alueellisessa yhteistyössä on edistää Keski-Amerikan alueellista integraatiota ja vakautta ja vaikuttaa köyhyyden vähenemiseen ja muiden alueellisten kehitysongelmien ratkaisemiseen.

 

Keski-Amerikan alueellisen energia- ja ympäristökumppanuusohjelman (AEA-EEP) tavoitteena on vähentää köyhyyttä ja ilmastonmuutoksen negatiivisia vaikutuksia energiasektorilla. Tarkoituksena on parantaa modernia, luotettavaa ja edullista energian saantia sekä lisätä energiatehokkuutta ja pienentää negatiivisia ympäristövaikutuksia. Metsien ja metsävarojen hallinta Keski-Amerikassa (MAP-FINNFOR) -ohjelma puolestaan identifioi, analysoi ja poistaa esteitä metsäsektorin kehittämiseksi ja metsistä saatavien tulojen kasvattamiseksi ja siten köyhyyden vähentämiseksi.

 

Turvallisuus

 

Keski-Amerikan valtioiden yhteistyöjärjestö SICA pyrkii parantamaan alueen turvallisuusyhteistyötä ja -rakenteita. Monet alueen ulkopuoliset maat, Suomi mukaan lukien, aikovat tukea Keski-Amerikan turvallisuusstrategiaa. Suomen tarkoituksena on lähteä mukaan ehkäisevään työhön lähivuosina temaattisten ja paikallisten interventioiden vahvistamiseksi. Suomi on lisäksi antanut tukea YK:n huume- ja rikostoimiston ja aseriisuntayksikön sekä Costa Ricassa sijaitsevan Rauhanyliopiston toimintaan alueella. Keski-Amerikan turvallisuusstrategia on viimeisin yritys laajalle levinneen väkivallan suitsemiseen ja alueellisten mekanismien vahvistamiseen. Siihen kuitenkin odotetaan kansainvälisen yhteisön – ja ongelmaan osallisten – myötävaikutusta.  Suomi tukee turvallisuuden parantamista ennen muuta ehkäisevän työn kautta.

Kaupallis-taloudelliset suhteet

Vuonna 2010 Suomen viennin arvo Panamaan oli 17,2 miljoonaa euroa. Vuonna 2012 Panaman tuonti Suomeen laski edellisvuodesta viisi prosenttia 21 miljoonaan euroon. Suomi vei Panamaan koneita, laitteita, kuljetusvälineitä, kemiallisia aineita, paperia ja juomia. Panama puolestaan toi Suomeen elintarvikkeiden (muun muassa banaani, kahvi, tee ja mausteet) lisäksi koneita, tekstiilejä ja kumia.

Sopimukset

Suomi ja Panama solmivat viisumivapaussopimuksen 11. marraskuuta 1977.

 

Sopimus sijoitusten edistämisestä ja suojaamisesta (investointisuojasopimus) allekirjoitettiin 19. helmikuuta 2009, ratifioitiin 4. joulukuuta 2009 ja tuli voimaan 11. marraskuuta 2010.

 

Suomi ja Panama tekivät sopimuksen verotietojen vaihdosta ja sitä koskevasta kansallisesta laista 12.11.2012, mikä ratifioitiin 9. tammikuuta 2014. Valtioneuvoston hyväksymä asetus tuli voimaan 17.1.2014.

Vierailut

Viimeisimmät vierailut Suomesta Panamaan

 

  • Alivaltiosihteeri Pekka Huhtaniemi vieraili Panamassa 18.–24.2.2009
  • Ulkoministeri Tarja Halonen osallistui Rio-ryhmän ministerikokoukseen Panamassa 12.–13. helmikuuta 1998.
  • Kauppa- ja teollisuusministeri Eero Rantala vieraili Panamassa 7.-21. toukokuuta 1981.

 

Viimeisimmät vierailut Panamasta Suomeen

 

  • Kenraali Omar Torrijos vieraili Suomessa 9.- 10. lokakuuta 1977.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö México

Päivitetty 11.6.2014

Takaisin ylös