Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Oman

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Oman sijaitsee Arabian niemimaan kaakkoiskärjessä. Sen naapurimaita ovat Jemen, Saudi-Arabia ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat. Koillisessa Oman rajoittuu Omanin- ja Persianlahteen, kaakossa Arabianmereen. Yhdistyneet arabiemiraatit erottaa Musandamin niemimaalla Hormuzin salmen rannalla sijaitsevan pienen Omaniin kuuluvan alueen muusta Omanista.

Ilmasto

Rannikon läheisyydessä, erityisesti Al Batinahin ja Masqatin alueilla, kesät ovat erittäin kuumia ja kosteita. Talvisin sää on leuto. Sisämaan aavikolla on kesäisin kuumaa ja kuivaa ja talvisin viileää. Länsi-Omanissa sijaitsevassa Dhofarissa on sadekausi kesäkuusta syyskuuhun. Masqatissa lämpötila on kuumimman kuukauden heinäkuun aikana noin 30–40 astetta, kylmimmän kuukauden tammikuun aikana lämpötila putoaa 20–25 asteeseen.

Kansalliset vapaapäivät

Islamilaisten juhlapäivien ajankohta määräytyy islamilaisen kuukalenterin hijrin mukaan, joten niiden gregoriaanisen kalenterin mukainen päivämäärä muuttuu vuosittain.

 

Muut juhlapäivät:
1. tammikuuta: uudenvuodenpäivä
23. heinäkuuta: sulttaani Qaboosin valtaannousun juhla
18. marraskuuta: kansallispäivä ja sulttaani Qaboosin syntymäpäivä

Puhelimet

Omanin maakoodi on 968.

Pukeutuminen

Omanissa on hyvä pukeutua peittävästi julkisilla paikoilla. Olkapäiden, olkavarsien ja polvien tulee olla peitossa. Kesäkuukausina kannattaa suosia ohuita puuvilla- ja pellavavaatteita. Kylmempinä talvikuukausina tarvitaan pitkähihaisia puseroita ja pitkiä housuja.

 

Omanilaiset miehet pukeutuvat perinteiseen dishdasha-kaapuun ja kirjailtuun lakkiin. Naisilla on julkisilla paikoilla peittävät vaatteet, ja hiukset verhotaan huivilla.

Sähkövirta

Verkkojännite on 220/240V / 50Hz. Pistorasioihin sopii Isossa-Britanniassa käytössä olevat kolmipiikkiset pistokkeet.

Terveydenhuolto

Omanissa terveydenhuolto on yleisesti hyvätasoista. Masqatin suurissa julkisissa sairaaloissa on asiantunteva henkilökunta ja ne ovat hyvin varusteltuja. Syrjäisemmillä seuduilla lääkäriasemat tarjoavat perushoitoa.

Rokotukset

Kaikille suositeltava rokotesuoja:

 

  • kurkkumätä-jäykkäkouristus (dT)
  • MPR
  • hepatiitti A

 

Riskinarvion perusteella harkittava rokotesuoja:

 

  • hepatiitti B
  • lavantauti

 

Matkailijoilta, jotka saapuvat keltakuumeen esiintymisalueilta, vaaditaan todistus keltakuumerokotuksesta.

 

Lisätietoa rokotuksista on Duodecimin ylläpitämässä Terveyskirjastossa (http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00055#s146).

 

Yleinen hätänumero on 999.

Valokuvaaminen

Henkilöitä valokuvattaessa on kysyttävä aina etukäteen lupa. Lentokentistä tai moskeijassa rukoilevista ihmisistä ei saa ottaa valokuvia.

Valuutta

Yksi Omanin rial (OMR) jakautuu 1000 baisaan. Vaihtokurssi on sidottu Yhdysvaltain dollariin.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Riad

Päivitetty 6.2.2013

Takaisin ylös