Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Pakistan

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Pakistan sijaitsee maantieteellisesti 23.30 ja 36.45 astetta pohjoista leveyttä ja 61 ja 75.31 itäistä pituutta välissä. Pituutta valtiolla on 1600 km ja leveyttä lähes 900 km.

 

Rajanaapureina ovat Intia idässä ja kaakossa, Kiina pohjoisessa, Afganistan luoteessa ja Iran lounaassa. Etelässä Pakistania rajoittaa Arabian meri. Pohjoisessa kohtaavat kolme vuoristoa Hindukush, Karakoram ja Himalaja. Maailman toiseksi korkein huippu K2 (8125 m) sijaitsee Pakistanin hallitsemassa Kashmirissa. Muita yli 8000 metriä korkeita huippuja ovat Broad Peak, Nanga Parbat, Kesherbrum I ja Kesherbrum II.

 

Pakistania halkoo myös historiallisesti tärkeä Indus-virta.

Pääkaupunki Islamabad

Islamabad (asukkaita noin kaksi miljoonaa) on 1950-60 -lukujen vaihteessa perustettu maan pääkaupungiksi ja se eroaa merkittävästi muista Pakistanin kaupungeista. Sillä on selkeä ruutukaava, mahtipontisia hallintorakennuksia sekä suuria puistoalueita ja leveitä katuja. Islamabadin vieressä oleva kaksoiskaupunki Rawalpind on täysin erilainen: elämä kuhisee meluisana ja sekasortoisena ja liikenne on ruuhkautunutta. Kontrasti on suuri verrattuna puistomaiseen Islamabadiin.

 

Islamabad perustettiin vuonna 1958 Margalla-kukkuloiden katveeseen. Kaupunki suunniteltiin 100 000 asukkaalle: valtion virkamiehille, poliitikoille, diplomaateille ja heidän apulaisilleen. Vuosikymmenten aikana kaupunki on kasvanut ja tänä päivänä Islamabadissa arvioidaan olevan asukkaita lähes kaksi miljoonaa.

 

Kaupungin ruutukaavaan on otettu mallia muinaisen Taxilan kaupungin kaavasta. Kaupunki jaettiin osiin, jotka tunnistetaan kirjaimesta (kertoo pohjois-etelä sijainnin) ja numerosta (kertoo itä-länsi sijainnin). Jokaiselle sektorille määriteltiin käyttötarkoitus ja ne ovat jakautuneet mm. hallinto-, asuin-, koulutus-, teollisuus-, virkistys- ja diplomaattialueisiin. Kaupungissa ei ole yhtä ainoaa selvää keskusta, vaan jokaisen 2x2 kilometrisen neliön sisällä on ostoskeskus, joka tarjoaa palveluja ruokakaupoista lääkäriin. Vaikka lähetystöjä on ympäri kaupunkia, diplomaateille varattiin oma erityisalueensa Diplomatic Enclave.

Asuminen, asunnot

Useimmissa asunnoissa ei ole keskuslämmitystä. Talvella asuntoja lämmitetään kaasulämmittimillä ja sähköpattereilla. Vedenlämmitysjärjestelmä toimii kaasulla.

 

Talojen keittiöt ovat yleensä riisuttuja, joten liedet, jääkaapit ja pakastimet on hankittava itse. Asuntoihin on hankittava myös riittävä määrä ilmastointilaitteita ja lämmittimiä.

Ilmasto

Pakistanissa on kaksi selvää vuodenaikaa, kesä ja talvi, sekä sateinen monsuuniaika, joka kestää suurimmassa osassa maata kesäkuusta syyskuuhun. Kesät ovat kuumia ja kosteita kaikkialla muualla paitsi maan pohjoisosan vuoristoalueilla. Lämpötila saattaa nousta jopa 50 asteeseen ja varsinkin etelässä Karachin seudulla ilman kosteusprosentti on useita kuukausia yli 90 astetta.


Erityisesti maan pohjois- ja länsiosissa talvet ovat kuivia ja viileitä ja lämpötila esimerkiksi Islamabadissa laskee öisin nollaan. Islamabadista runsaan tunnin matkan päässä Murreessa on normaalivuosina hiihtokelit ja luntakin melkoisesti. Karachissa ilma on talvikuukausina miellyttävä. Lämpötila on päivisin 25 °C ja öisin 10 °C. Kesän ja talven välissä on seitsemän viikkoa kestävät kevät ja syksy, jolloin ilmasto on miellyttävä.

 

Kaupunki

Korkeus (m)

Sateet (mm)

Talvi (min/max)

Kesä (min/max)

Islamabad

508 

1125

3 / 17

24 / 48

Karachi

22

256

12 / 25

26 / 35

Lahore

 214

490

5 / 19

28 / 46

Joukkoliikenne

Pakistanissa liikenne on vasemmanpuoleinen. Liikennekuri on olematonta, mikä on syytä ottaa huomioon niin autolla kuin jalkaisinkin liikuttaessa. Maantiet ovat usein heikossa kunnossa moottoriteiden ulkopuolella.

 

Sekä bussi- että junayhteydet toimivat suurimpien kaupunkien välillä. Näillä reiteillä kulkee tavallisten bussien lisäksi ilmastoituja luksusbusseja. Islamabadissa on pieni rautatieasema, mutta enemmän junayhteyksiä on läheisestä Rawalpindistä. Rautateitse matkustamista ei nykyisessä turvallisuustilanteessa kuitenkaan suositella.

 

Pakistanissa on tiheä maan sisäinen lentoverkosto, mutta aikataulut eivät aina pidä paikkaansa ja lentoja perutaan usein säiden vuoksi.

 

Rannikolla on kolme satamaa, Karachin satama, Qasim ja Gwadar. Pakistanin ja Intian välinen ainoa raja-asema sijaitsee Wagahissa.

Kansalliset vapaapäivät

Kansalliset vapaapäivät vuodelle 2014

 

14.1.         Eid Milad un-Nabi

5.2.           Kashmir-päivä

16.2.         Profeetta Muhammedin syntymäpäivä*

23.3.         Kansallispäivä

1.5.           Vappu (Yom-e-Karegar)

29.-31.7.   Ramadanin päättävä Eid ul-Fitr*

6.-7.11.     Eid ul-Azha*  

9.11.         Iqbal-päivä (kansallisrunoilija Muhammad Iqbalin syntymäpäivä)

2.-3.11.     Ashura*  

25.12.       Quaid-e-Azamin syntymäpäivä (Pakistanin perustaja Muhammad Ali Jinnah)

Kansalliset vapaapäivät vuodelle 2015

3.1. Profeetta Muhammedin syntymäpäivä*

5.2. Kashmir-päivä

23.3. Kansallispäivä

1.5. Vappu (Yom-e-Karegar)

17.-19.7. Ramadanin päättävä Eid ul-Fitr*

14.8. Itsenäisyyspäivä

23. ja 25.9. Eid ul Azha*

9.11. Iqbal-päivä (kansallisrunoilija Muhammad Iqbalin syntymäpäivä)

23.10. Ashura*

25.12. Quaid-e-Azamin syntymäpäivä (Pakistanin perustaja Muhammad Ali Jinnah)

 

* Tarkka päivä riippuu kuun kierrosta

Koulut ja opiskelu

Luettelo Islamabadissa toimivista kouluista:

 

 • Preparatory School Islamabad
 • International School of Islamabad
 • Islamabad Convent School, F-8/4 
 • Islamabad Beacon House School Systems 
 • Roots International 
 • Froebel’s International School, F-7/2 
 • SLS Montessori & High School, F-8/1
 • City School System – Islamabad 
 • Elementary Montessori School, Islamabad
 • Aims Educational System, F-8/4
 • Elite International School, F-10/3
 • Islamic Foundation School, F-8/2
 • Fountain Head School, F-7/3
 • Joan McDonald School, H-8/4
 • Liberal Arts High School, F-7/2
 • Oxford High School, G-9/1
 • Quaids Public School, G-6/2
 • Stepping Stone School, F-8/4
 • Westminster School College, F-8/3
 • The Oaks British School, Diplomatic Enclave 
 • Islamabad School of Arts and Sciences, F-8/1
 • OPF Girls College, F-8/2 
 • Lahore Grammar School
 • Headstart School Islamabad
 • International Islamic Grammar School, F-11/3
 • Sheikh Zayed International School, H-8/4
 • Bahria College, E-8
 • ASAS International School, F-8/4
 • ASAS International School 2, F-10
 • International Grammar School and College, F-11/4

Puhelimet

Pakistanissa toimii useita matkapuhelinoperaattoreita, joista suurimmat ovat Telenor, Mobilink ja PTCL. Suomalaisista matkapuhelinliittymistä toimivat toistaiseksi ainakin Sonera, Elisa ja DNA. Puhelinverkot saattavat hetkittäin ylikuormittua, jolloin puhelinliikenne (ml. tekstiviestit) voi toimia huonosti. Marraskuussa 2010 Pakistanissa oli 101 miljoonaa rekisteröitynyttä matkapuhelimen käyttäjää.

 

Pakistanin suuntanumero on 92.

Pukeutuminen

Paikallisten suosima yleinen asuste sekä miehille ja naisille on perinteinen housupuku, shalwar kameez. Isoimmissa kaupungeissa kuten Islamabadissa, Lahoressa ja Karachissa naiset kulkevat useimmiten pää peittämättä. Useimmilla on kuitenkin harteille heitettynä ohut liina, dupatta.


Liian lyhyet, avonaiset tai tiukat vaatteet saattavat loukata paikallisia, vaikkeivät he välttämättä asiasta huomautakaan.

Puoliso

Samaa sukupuolta olevien suhteet samoin kuin ei-avioliitossa olevien yhteiselämä on laitonta.

Rekisteröity parisuhde

Samaa sukupuolta olevien suhteet samoin kuin ei-avioliitossa olevien yhteiselämä on laitonta.

Sähkövirta

Sähkövirta on sama kuin Suomessa, 220 V, mutta se on epätasaista, joten kodinkoneet kannattaa suojata virrantasaajalla. Sähköpistokkeita on monen muotoisia, osa on suomalaisille laitteille sopivia kaksipäisiä pistokkeita, osa taas englantilaisen mallin mukaisia kolmipäisiä pistokkeita.

Terveydenhuolto

Pakistanissa tarvittavat rokotukset on syytä tarkistaa Suomen terveysviranomaisilta ennen matkaa. Maan alavissa osissa esiintyy malariaa ja denguekuumetta.

 

Pakistanissa on runsaasti ulkomailla, lähinnä Yhdysvalloissa ja Englannissa kouluttautuneita lääkäreitä. Islamabadissa on myös useita sairaaloita, mm. valtion omistama Pakistan Institute of Medical Sciences (PIMS) sekä yksityinen Shifa International Hospital. Vaikka lääkärit ovatkin hyviä, heikko hygienian taso laskee hoidon laatua. Luotettavaa veripankkia ei ole. Vaikean onnettomuuden tai vakavan sairastumisen sattuessa on suositeltavaa lähteä hoidettavaksi Suomeen.

Tuonti- ja vientirajoitukset

Alkoholin, sianlihan ja pornografisen materiaalin tuonti maahan on kiellettyä.

Valokuvaaminen

Sotilaallisten kohteiden, lentokenttien, siltojen, patojen ja muun infrastruktuurin valokuvaamisesta saattaa olla ankarat seuraukset. Myöskään paikallisia naisia ei (etenkään miesten) ole soveliasta valokuvata.

Valuutta

Pakistanin rupia, PKR

Vapaa-aika

Islaminuskoisessa maassa perjantai on pyhäpäivä, mutta ei vapaapäivä. Toimistot sulkevat ovensa iltapäivällä rukouksen ajaksi ja useissa toimistoissa perjantaisin työskennellään vain puoli päivää. Lauantai on yleisesti työpäivä. Sunnuntai on vapaapäivä, jolloin useimmat kaupat ovat suljetut.

 

Islamabadissa ei ole vakituista teatteria tai orkesteria. Taidegallerioita on useita, muun muassa Pakistan Council of National Arts, joissa on vaihtuvia, useimmiten pakistanilaisten taitelijoiden näyttelyjä.

 

Islamabadissa toimiva Asian Study Group (ASG) järjestää luentoja, matkoja ja erilaisia tapahtumia.


Kaupungin reunalla kohoavat Margalla-kukkulat ovat suosittu lenkkeily- ja patikointikohde ympäri vuoden.

 

Turvallisuustekijät asettavat vapaa-ajan viettoon jonkin verran rajoituksia.

Muuta

Yleiset hätänumerot Pakistanissa:

 

 • Poliisin hätänumero 15
 • Ambulanssi 115
 • Palokunta 16

Tämän sivun sisällöstä vastaa KSL Etelä-Aasia Helsinki

Päivitetty 7.7.2014

Takaisin ylös