Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Maatiedosto Saudi-Arabia

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Saudi-Arabia sijaitsee Arabian niemimaalla. Se rajoittuu pohjoisessa Irakiin ja Jordaniaan, idässä Kuwaitiin, Qatariin ja Arabiemiraattien liittoon ja Persianlahteen, etelässä Omaniin ja Jemeniin ja lännessä Punaiseenmereen.

 

Maan pinta-ala on 2 149 690 neliökilometriä. Se kattaa noin 80 prosenttia Arabian niemimaasta. Vain alle kahta prosenttia Saudi-Arabian pinta-alasta voidaan käyttää viljelyyn, sillä valtaosa maasta on autiomaata. Väestö on keskittynyt rannikkoalueille ja keitaille.

Asuminen, asunnot

Ulkomaalaiset asuvat yleisesti suljetuilla ja vartioiduilla compound-alueilla, joilla voi elää länsimaisemmin. Asuntojonot parhaimmille compound-alueille voivat olla vuosien mittaiset. Turvallisuustilanteen parannuttua ja runsaan asuntorakentamisen myötä, monet ulkomaalaisetkin asuvat nykyään compoundien ulkopuolella. Työnantajan myötävaikutus asunnon saamiselle voi olla ensiarvoisen tärkeä. Compound-alueilla sijaitsevien asuntojen hinnat, kuten muutkin asuinkustannukset, ovat olleet jyrkässä nousussa viime vuosina.

Autot

Kuumuudesta johtuen Saudi-Arabiassa käytettävässä autossa on ehdottomasti oltava ilmastointilaite. Autojen hinnat ovat suhteellisen edulliset. Tarjonta kattaa kaikki suurimmat eurooppalaiset, japanilaiset ja amerikkalaiset automerkit. Autot myydään yleensä ilmastoinnilla ja automaattivaihteella varustettuina. Käytettyjä autoja on runsaasti saatavilla kaikissa hinta- ja laatuluokissa.

 

Polttoaine on halpaa. Litra bensiiniä maksaa noin 0,60 rialia. Huoltoasemia on kaupungeissa ja valtateiden varsilla. Auto- ja liikennevakuutus on vapaaehtoinen.

Hankinnat

Riadissa ja muissa suurissa kaupungeissa on runsaasti liikkeitä ja ostoskeskuksia. Länsimaisia tuote- ja vaatemerkkejä on myynnissä laajalti. Verottomuuden ja alhaisten tullien vuoksi esimerkiksi elektroniikka, kellot ja korut ovat edullisia, vaikkakin muun muassa kullan hinta on noussut viime aikoina.

 

Supermarkettien ja myymälöiden valikoimat ovat laajat. Tuontielintarvikkeet ovat kalliita.

 

Apteekkeja on paljon ja niiden lääkevalikoima on hyvä. Lääkkeiden hinnat ovat huomattavasti edullisemmat kuin Suomessa. Unilääkkeet ovat kiellettyjä Saudi-Arabiassa.

 

Kansainväliset lehdet kuten Times, Newsweek ja The Economist tulevat myyntiin muutaman päivän viiveellä. Arab News ja Saudi Gazette paikallisia englanninkielisiä lehtiä. Julkaisuja sensuroidaan.

 

CD-valikoima on hyvä ja levyjen hinnat ovat Suomea edullisemmat. DVD-valikoima on länsimaisilla kielillä rajoitettu ja sisältö sensuroitu. Sensuuri rajoittaa samoin kirjojen ja lehtien saatavuutta.

Aukioloajat

Kaikki kaupat ja toimistot sulkevat ovensa rukousajoiksi, joita on viisi päivässä. Rukousaikoina asiakkaat joutuvat odottamaan ulkopuolella rukouksen päättymistä tai jäämään kauppaan lukittujen ovien taa. Ostoskeskukset ovat rukouksien ajan auki, mutta kaikki niiden sisällä olevat myymälät ovat kiinni. Taksit ja muu julkinen liikenne toimivat rukousaikoina normaalisti. Rukousaika kestää 20–30 minuuttia.

Ilmasto

Saudi-Arabiassa on kuuma ja kuiva ilmasto. Kesäkuukausina, huhtikuusta syyskuuhun, lämpötila kohoaa päivisin 45–50 asteeseen. Rannikolla päivälämpötilat eivät ole yhtä korkeita, mutta kosteuden vuoksi ilma saattaa tuntua tukalammalta kuin sisämaassa. Talvisin lämpötila on päivällä 15–25 astetta. Hiekkamyrskyt saattavat kestää muutaman päivän ajan. Sateita on vähän. Runsaimmin sataa maan länsirannikolla. Aavikolta tuulen puhaltama pöly on hienojakoista ja saattaa aiheuttaa allergiaoireita ja hengitysongelmia.

Joukkoliikenne

Riadista puuttuu lähes täysin julkinen liikenne. Bussilinjoja on vähän, linja-autot kulkevat harvoin ja niihin on naisilta pääsy kielletty. Länsimaalaiset eivät käytä lainkaan kaupunkien sisäistä julkista liikennettä.

 

Taksi on käytännöllisin tapa liikkua. Niiden saanti kauppojen ja ostoskeskusten edustoilla on helppoa. Taksikuljettajien ajotaidot sekä taksien kunto ja hygieniataso vaihtelevat runsaasti.

 

Koska vain valtaväylillä ja suurimmilla kaduilla on nimet eikä kaikkia taloja ole numeroitu, asiakkaan tulee osata neuvoa taksi määränpäähän. Vain suurimmat hotellit ja ostoskeskukset ovat varmasti taksien tiedossa. Useiden taksinkuljettajien englanninkielentaito on heikko tai täysin olematon, joten tärkeimpien paikkojen arabienkieliset nimet on hyvä opetella. Turvallisuussyistä naisten tulisi välttää kulkemista yksin taksilla erityisesti pimeän tulon jälkeen.

Kaukoliikenne

Linja-autoyhtiö SAPTCO (Saudi Arabian Public Transport Company) liikennöi kaukoliikenteen linja-autoja. Linja-autot ovat moderneja, niissä on ilmastointi ja miellyttävää matkustaa, mutta ne ovat usein hitaita. Linja-autolla matkustaminen on Saudi-Arabiassa edullista. Linja-autoasemat saattavat olla useiden kilometrien päässä kaupunkien keskustoista. Linja-autoissa on erilliset osastot naisille.

 

Saudi-Arabiassa on toistaiseksi vain Riadista Al-Hofufiin ja Dammamiin kulkeva rautatie. Mekan ja Medinan välinen junayhteys on rakenteilla ja Jeddan liittämistä rautatieverkostoon suunnitellaan. Saudi Railways Organization vastaa junaliikenteestä.

 

Kansallinen lentoyhtiö Saudi Arabian Airlines ja halpalentoyhtiöt Nas ja Sama lentävät Saudi-Arabian sisäisiä lentoja.

Juomarahat

Laskun loppusummaan lisätään yleensä 15 prosentin palvelumaksu. Juomarahaa voi kuitenkin jättää halutessaan pyöristämällä laskua hieman ylöspäin.

Kansalliset vapaapäivät

Juhlapäivät

 

 • 19. elokuuta: Eid al-Fitr, paastokuukausi Ramadanin päättyminen
 • 23. syyskuuta: Saudi-Arabian kansallispäivä
 • 27. lokakuuta: Eid al-Adha, uhrijuhla

 

Eid al-Adhan ja Eid al-Fitrin ajankohta määräytyy islamilaisen kalenterin (hijri) mukaan, joten ajankohta muuttuu vuosittain.

Kodinhoitoapu

Kotiapulaisia ja autonkuljettajia, jotka ovat tarpeen naisten ajokiellon vuoksi, on helppo löytää. Suuri osa työvoimasta on Filippiineiltä, Intiasta, Pakistanista ja Sri Lankalta sekä Afrikan maista. Kielitaidon puute saattaa olla ongelma, ja työntekijöiden ammattitaito vaihtelee.

 

Työnantaja kustantaa työvaatteet ja korvaa työntekijälle terveydenhuollon kustannukset. Kotiapulaisten palkkaamiseen tarvittavien viisumien ja työlupien hankkiminen vie runsaasti aikaa.

Koulut ja opiskelu

Riadissa on useita kansainvälisiä kouluja, muun muassa amerikkalainen ja brittiläinen, jotka noudattavat omia opetusjärjestelmiään ja joissa opetuksen taso on yleisesti ottaen hyvä. Koulumaksut ovat melko korkeat ja vaihtelevat kouluittain.

Kieliopinnot

Ulkomaalaisille tarkoitettuja arabian kursseja järjestetään yliopistotasolla (Prince Naif University, King Saud University). Alkeiskielikursseja järjestää myös World Assembly of Muslim Youth (WAMY). Yksityisopettajan voi palkata kohtalaisen edullisesti.

Käymälät

Huoltoasemien WC:t sijaitsevat usein huoltoasemarakennuksesta erillään ja niiden siivous ja hygienia voivat olla ala-arvoisia. Käymälät sijaitsevat usein moskeijoiden läheisyydessä.

Lemmikit

Lemmikkieläinten tuonti Saudi-Arabiaan vaatii monenlaisia todistuksia. Koiran voi tuoda maahan ainoastaan, jos se on merkitty tuontiin vaadittavissa papereissa metsästys- tai vartijakoiraksi.

Liikennekäyttäytyminen

Liikenneonnettomuudet ovat yleisiä Saudi-Arabiassa. Liikennekulttuuri poikkeaa suomalaisesta liikennekäyttäytymisestä. Ajotapa on usein piittaamaton, ja vilkkua käytetään vähän. Onnettomuudet, joissa toisena osapuolena on alaikäisen ajama ajoneuvo, eivät ole harvinaisia.

 

Saudi-Arabiassa vierailevat saavat ajaa autoa Euroopan unionin ajokortilla. Maassa asuvilta vaaditaan saudiajokortti. Naiset eivät saa ajaa autoa tai pyöräillä yleisillä teillä.

Pankit

Yleisimmillä luottokorteilla on mahdollista nostaa rahaa pankkiautomaateista. Niillä voi maksaa valtaosassa hotelleista, ravintoloista, ostoskeskuksista ja lentoyhtiöiden toimistoista.

 

Laskujen maksaminen hoituu pankissa käteisellä tai shekillä. Osalla pankeista on myös kohtalaisen toimiva internetpankkipalvelu. Lähes kaikki pankit vaihtavat rahaa, mutta osassa pankeista edellytetään, että asiakkaalla on tili kyseissä pankissa. Aukioloajat yleisesti 9.30 - 17.30. Pankit ovat kiinni rukousaikoina.

Parturi-kampaamot

Saudi-Arabiassa on paljon vain miehille tarkoitettuja partureita. Naisille on jonkin verran kampaamoita ja kauneushoitoloita, joiden hintaluokka on Suomen tasoa.

Posti

Postin kulku on epävarmaa ja Saudi-Arabiaan saapuvaa postia sensuroidaan. Postikortin tai kirjeen saapuminen voi kestää viikkoja, ja lähetyksiä voi kadota. Myös Saudi-Arabiasta lähetettyjen postilähetysten osalta sensuuri on mahdollista ja viiveet postin kulussa ovat yleisiä. Tullimääräykset on huomioitava.

 

Postikortteja on myynnissä vähän. Niitä on saatavilla muun muassa osasta Tamimi-marketteja.

Puhelimet

Saudi-Arabian maakoodi on 966.

 

Suomalaisilla liittymäntarjoajilla on sopimuksia saudiarabialaisten yritysten, kuten STC:n, Mobilyn ja Zainin kanssa. Roaming-maksut on hyvä tarkastaa valitulta palveluntarjoajalta. Matkapuhelinverkko toimii vain pääteiden varsilla ja asutuskeskusten läheisyydessä.

 

Faksiyhteydet toimivat pääasiassa hyvin.

 

Internet-yhteyksien osalta on mahdollista saada erilaisia palvelupaketteja. Hinnat riippuvat internetyhteyden nopeudesta. Siirtonopeuden on luvattu olevan jopa 4G-tasolla, mutta katkoksia esiintyy. Ongelmatilanteiden selvittäminen voi vaatia sitkeyttä ja useita yhteydenottoja asiakaspalveluun.

Pukeutuminen

Saudi-Arabiassa on pukeuduttava peittävästi julkisilla paikoilla. Naisten tulee ulkona liikkuessaan pitää vaatteiden päällä nilkkoihin ulottuvaa mustaa kaapua, abayaa, ja varautua huivin käyttöön. Virallisissa tapaamisissa abayan käyttö ei aina välttämätöntä, mutta silti pukeutumisen hyvä olla peittävää. Miesten tulee välttää shortseissa ja hihattomissa paidoissa liikkumista sekä korujen käyttöä. Suljetuilla asuinalueilla voidaan pukeutua vapaammin.

 

Kuumina ja kuivina kesäkuukausina kannattaa suosia ohuita luonnonkuituisia vaatteita. Viileämpänä talvikautena lämpimät vaatteet kuten kevyt päällystakki ovat välttämättömiä. Kerrospukeutumista kannattaa suosia, sillä talvisin aamulämpötilat ovat alhaisia, mutta kohoavat nopeasti päivän aikana.

 

Kesäkuukausina miehet käyttävät töissä kevyitä pukuja ja lyhythihaisia kauluspaitoja. Talvisin miehet pukeutuvat paksumpiin pukuihin ja neuleisiin. Talvikuukausina takki on tarpeen, erityisesti lämpötilan laskiessa nopeasti iltaisin.

 

Naistenvaatemyymälöissä ei ole mahdollista sovittaa vaatteita. Peilejä ja sovituskoppeja ei ole. Vaatteita voi sovittaa kotona ja niillä on usein muutamien päivien palautusoikeus ja pidempi vaihto-oikeus.

 

Naismatkustajana Saudi-Arabiassa

 

Saudi-Arabian infrastruktuuri on toimiva ja puitteet matkailulle ovat yleisesti ottaen hyvät. Saudi-Arabiaan matkustavien naisten on onnistuneen matkan varmistamiseksi kuitenkin huomioitava maan erityinen luonne ja oltava tietoisia sen islamilaiseen lakiin perustuvista käytännöistä sekä tavoista. Niihin on hyvä tutustua ennen maahan saapumista, sillä maan kulttuurin ymmärtäminen on Saudi-Arabiassa ensiarvoisen tärkeää. Edustusto antaa mielellään lisätietoja tarvittaessa. Maahan tullessa yksin matkustavien naisten on hyvä varmistaa, että lentokentällä on vastassa maahan kutsujana toiminut sponsori, aviomies tai muu miespuolinen sukulainen. On myös hyvä pitää mielessä, että yksin matkustavalle naiselle viisumin saaminen saattaa olla haastavaa.

 

Naisena yksin matkustaminen Saudi-Arabiassa ei ole kovin yleistä, ja se saattaa herättää huomiota. Yleistä varovaisuutta tulee noudattaa kaiken aikaa. Matkan aikana saattaa ilmetä joitain käytännön vaikeuksia, sillä naiset eivät saa ajaa autoa, kadulta otettavia takseja ei suositella käytettäväksi turvallisuussyistä ja ravintolat eivät välttämättä tarjoille yksinään liikkuville naisille, mutta suunnittelemalla matkan kulku hyvin etukäteen, käytännön ongelmilta voidaan yleensä välttyä. Naiset voivat liikkua miesseurassa ainoastaan, mikäli henkilö on naisen aviomies tai muu miespuolinen sukulainen. Tähän kuuluu käytännössä kaikenlainen kanssakäyminen - yhdessä liikkuminen ravintoloissa, ostoskeskuksissa tai tapahtumissa, kuten myös samassa autossa matkustaminen. Säännön rikkomisen vakavuutta ei tule aliarvioida, sillä uskonnollisena poliisina tunnettu "mutawwa" voi pidättää asiattomassa miesseurassa liikkuvan naisen, ja prosessi saattaa edetä rikosoikeudellisten seuraamusten soveltamiseen. Ongelmatilanteissa on hyvä olla yhteydessä edustustoon.

 

Naisten ja miesten välinen kanssakäyminen on minimoitu muutoinkin, mm. kouluissa sekä työelämässä naiset ja miehet on jaettu käyttämään eri tiloja. Julkisia läheisyydenosoituksia tulee välttää. Naisia kohdellaan kunnioittavasti, mutta on hyvä tiedostaa, että arabikulttuurissa miehet ovat tottuneet hoitamaan asioita keskenään. Tietyissä ostoskeskuksissa on ainoastaan naisille tai perheille tarkoitettuja kerroksia sekä yksittäisiä kauppoja. Muutoinkin naisten liikkuminen ostoskeskuksissa on tehty helpoksi ja miellyttäväksi. Naisten mahdollisuudet urheilla ovat Saudi-Arabiassa rajalliset, mutta isoista kaupungeista löytyy naisille tarkoitettuja kuntosaleja, ja joissain uimapaikoissa myös naiset voivat uida. Hotelleista on hyvä tarkistaa etukäteen naisten mahdollisuudet käyttää kuntosalitiloja.

 

Puoliso

Puolison on mahdollista löytää Saudi-Arabiasta töitä, mutta se vaatii sinnikkyyttä ja joustavuutta. Naisten työskentelymahdollisuudet ovat rajatummat, ja miehille ei ole välttämättä oman alan töitä. Itsensä työllistäminen, esimerkiksi kielten opettaminen, on yleistä.

 

Työnteko edellyttää työlupaa, joka ei yleensä sisälly viisumiin automaattisesti, mikäli maahan on muuttanut puolison viisumin avulla aviopuolisona. Työlupa-asia kannattaa tarkistaa mahdollisuuksien mukaan ennen maahan muuttamista. Työluvasta tulee olla yhteydessä puolison työluvan ja viisumin järjestävään paikalliseen työnantajaan eli sponsoriin.

Pysäköinti

Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaupungeissa ei ole pysäköintiautomaatteja.

Ravinto

Supermarkettien valikoimat ovat laajat. Myynnissä on paljon eurooppalaisia ja amerikkalaisia tuotemerkkejä. Tarjolla on muun muassa tuoretta halal-lihaa, kalaa ja maitotuotteita. Porsas ja alkoholi ja Israelista tuodut tuotteet ovat kiellettyjä.

 

Saudi-Arabiassa on paljon amerikkalaisia pikaruokaketjuja ja etnisiä ravintoloita. Paikallista ruokaa on vaikea löytää ravintoloista. Tyypillisiä saudiarabialaisessa ruuassa käytettäviä aineksia ovat kana, lammas, erilaiset kasvikset, pavut ja tuoreet yrtit. Lisukkeina käytetään vaaleaa litteää leipää ja riisiä. Jälkiruuaksi nautitaan arabialaista kahvia tai teetä ja taateleita.

 

Vesijohtoveden juomakelpoisuus kannattaa tarkistaa etukäteen. Vesijohtoveden laadussa voi ilmetä paikallisia eroja. Merivedestä puhdistettu vesijohtovesi ei maistu hyvältä. Pullotettu vesi on edullista ja sitä käytetään yleisesti.

Rekisteröity parisuhde

Homoseksuaalisuuden harjoittamisesta voidaan Saudi-Arabiassa langettaa kuolemanrangaistus.

Suomi-kuva

Suomi on Saudi-Arabiassa melko tuntematon maa, mutta mielikuva on pääosin positiivinen. Suomi nähdään pitkälle kehittyneenä yhteiskuntana. Suomeen liitetään erityisesti teknologinen osaaminen ja korkeatasoinen koulutusjärjestelmä. Suomen menestys useissa vertailuissa on huomioitu Saudi-Arabiassa.

Sähkövirta

Verkkojännite on 110/220V. Pistorasioissa on käytössä amerikkalaisen, brittiläisen ja mannereurooppalaisen standardin mukaisia järjestelmiä. Sähkölaitteita ostettaessa on tärkeä tarkistaa laitteeseen tarkoitettu verkkojännite. Pistorasioihin on saatavilla adaptereita edullisesti.

Terveydenhuolto

Valtaosa suurten kaupunkien sairaaloista on korkeatasoisia. Hoitomaksut ovat suhteellisen korkeat, joten matkavakuutuksen voimassaolo on tärkeää.

Rokotukset

Kaikille suositeltava rokotesuoja:

 

 • kurkkumätä-jäykkäkouristus (dT)
 • MPR
 • hepatiitti A
 • polio

 

Riskinarvion perusteella harkittava rokotesuoja:

 

 • hepatiitti B
 • lavantauti
 • meningokokki

 

Pyhiinvaeltajilta vaaditaan todistus kausi-influenssarokotuksesta. Malariaa esiintyy ympäri vuoden suurimmassa osassa eteläistä aluetta Asirin ylänkömaata lukuun ottamatta sekä eräillä maaseutualueilla lännessä. Matkailijoilta, jotka saapuvat keltakuumeen esiintymisalueilta, vaaditaan todistus keltakuumerokotuksesta.

 

Tarkempaa tietoa rokotuksista löytyy Suomen Lääkäriseura Duodecimin Terveyskirjastosta (http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00055#s178).

 

Hyödyllisiä numeroita

 

 • yleinen hätänumero 998
 • poliisi 999
 • tulipalot 998
 • ambulanssi 997
 • liikenneonnettomuudet 993

Tuonti- ja vientirajoitukset

Saudi-Arabiaan ei saa tuoda alkoholia, sianlihaa tai sianlihavalmisteita. Lisäksi muun muassa Israelissa valmistettujen tuotteiden, islaminuskon ja saudiarabialaisten arvojen kanssa ristiriidassa olevien esineiden tai julkaisujen (esimerkiksi krusifiksit, Raamatut, ristit ja ristinmuotoiset esineet) maahantuonti on kiellettyä. Lääkkeistä tulee olla resepti mukana.

Valokuvaaminen

Sotilaskohteita ja lentokenttiä ei saa kuvata. Henkilöiden kuvaamiseen tulee pyytää kuvattavilta lupa.

Valuutta

Yksi Saudi-Arabian rial (SR tai SAR) jakautuu 100 halalaan. Maksut pyöristetään käteismaksuissa yleisesti seuraavaan rialin kokonaislukuun. Halaloita käytetään hyvin harvoin, joten markettien kassoilla voi saada vaihtorahana purukumia.

 

Rialin kurssi on sidottu Yhdysvaltain dollariin (USD). Yksi dollari on 3,745 Saudi-Arabian rialia.

Vapaa-aika

Uskonnolliset määräykset vaikuttavat vapaa-ajanviettomahdollisuuksiin. Kulttuuritarjonta on vähäistä. Saudi-Arabiassa ei ole elokuvateattereita. Hallitus tukee lähinnä saudiarabialaisten perinteiden mukaisia tanssi- ja musiikkiesityksiä.

 

Vapaa-ajanviettomahdollisuuksia ovat urheilu, ostosten teko suurissa ostoskeskuksissa, retket aavikolle ja Punaisenmeren rannalla sukeltaminen. Aavikkoretkiä järjestäviä matkanjärjestäjiä ei juuri ole, mutta maastoautoja ja mönkijöitä vuokraavia autovuokraamoja on runsaasti ja ulkomaalaisyhteisöt järjestävät usein retkiä saattueissa.

 

Muiden uskontojen kuin islamin harjoittaminen on Saudi-Arabiassa kiellettyä.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Riad

Päivitetty 9.6.2014

Takaisin ylös