Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Sambia

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Sambia on sisämaavaltio eteläisen Afrikan keskiosassa. Naapurimaihin kuuluvat pohjoisessa Kongon demokraattinen tasavalta, lännessä Angola, etelässä Namibia, Botswana, Zimbabwe ja Mosambik sekä idässä Malawi ja Tansania.

 

Maa on pääosin ylätasankoa, jonka korkeus on 1000–1500 metriä. Korkeinta on maan koillisosassa Nyika-tasangolla, joka on noin 2150 metriä merenpinnan yläpuolella. Sieltä ylätasanko laskee länteen. Ylätasankoa halkovat suuret jokilaaksot Zambezi, Kafue ja Luangwa, joiden alueilla maanpinta on huomattavasti alempana kuin laaksoja ympäröivällä ylätasangolla.

Asuminen, asunnot

Sambiasta ja erityisesti Lusakasta löytyy kohtuullisen hyvin asuntoja erilaisiin tarpeisiin. Asuntojen taso vaihtelee suuresti ja vuokrataso on kohtalaisen korkea. Mikäli asuntoa ei vuokraa kalustettuna, keittiökoneet eivät usein kuulu varustukseen.

Autot

Autojen hinnat ovat kohtuullisen korkeita Sambiassa. Auton voi tuoda maahan, mutta paperityötä on runsaasti ja rekisteröintimaksu sekä ajoneuvovero tulee maksaa. Käytettyjä autoja on kohtalaisen paljon saatavilla.

Hankinnat

Lusakaan on viimeisten vuosien aikana rakennettu ostoskeskuksia ja tarjonta laajenee jatkuvasti. Päivittäistavaroiden valikoima on laaja, mutta korkean hintatason ja kilpailun puuttumisen takia erityisesti vaatteiden ostoa varten monet varakkaammat sambialaiset ja ulkomaalaiset matkustavat Etelä-Afrikkaan Johannesburgiin.

Ilmasto

Sadekausi kestää Sambiassa marraskuusta maaliskuuhun ja kestää pisimpään maan pohjoisosissa. Sadekautta seuraa viileämpi kausi, jota ei kuitenkaan käytännössä esiinny alavilla alueilla. Kesä-heinäkuussa yön lämpötila saattaa laskea jopa nollaan. Kuuma, kuiva kausi kestää syyskuusta lokakuuhun.

Joukkoliikenne

Joukkoliikenteen Lusakassa muodostavat yksityiset minibussit, jotka ovat usein huonossa kunnossa ja pysähtyvät ottamaan matkustajia reitin varrelta myös pysäkkien ulkopuolelta. Minibussit seuraavat määriteltyjä reittejä, mutta näitä voi olla aluksi vaikea hahmottaa.

 

Lusakassa on paljon sekä virallisia, sinisiä että epävirallisia takseja. Välimatkat ovat kohtalaisen lyhyitä.

 

Pitkän matkan bussien välillä on suuria eroja. Bussiyhtiöistä  Mazhundu lienee luotettavimpia. Matkustamista yöllä kannattaa välttää.

Juomarahat

Matalien palkkojen vuoksi suurimmassa osassa ravintoloita odotetaan noin 10 prosentin juomarahaa. Osassa ravintoloista palvelumaksu on lisätty laskuun.

Jätehuolto

Jätehuoltoyhtiön kanssa tulee tehdä sopimus. Jätteet kerätään kerran viikossa.

Koulut ja opiskelu

Sambian koulutusjärjestelmän rakennetta kuvaa sen laaja ala-asteen koulutus ja kapea korkeakoulutus, joka keskittyy kahteen yliopistoon University of Zambiaan (UNZA) ja Copperbelt Universityyn.

 

Koulupolku Sambiassa alkaa usein jo kolmevuotiaana esikoulussa (pre-school). Esikoulu on vapaaehtoinen, jonka jälkeen ala-asteelle siirrytään seitsemänvuotiaana. Ala-aste kestää seitsemän vuotta.

 

Viisivuotinen yläaste aloitetaan 14-vuotiaana. Siirtyminen yläasteelle riippuu valtion ohjaamasta ala-asteen loppukokeesta.

 

Kansainvälisiä kouluja Sambiassa

 

  • American International School of Lusaka (AISL): Perinteisesti sekä pohjoismaisten että muiden diplomaattien suosima koulu, jossa opetus IB-järjestelmän mukaan. Koulu tarjoaa opetusta päiväkodista lukioon 2-18-vuotiaille. Opetusjärjestelmä korostaa luovuuden ja kommunikaation merkitystä.

 

 

  • Ecole Française Champollion ranskalainen koulu tarjoaa opetusta päiväkodista keskiasteen koulutukseen. Opetussuunnitelmassa noudatetaan etäkoulutuksen kansallista suunnitelmaa Centre National d’Enseigement à Distance


Kouluvuosi alkaa elokuussa ja päättyy kesäkuussa.

Käymälät

Keskeisten ostoskeskusten ulkopuolella julkisia käymälöitä on vähän ja ne ovat usein huonossa kunnossa. Vessapaperia kannattaa aina kantaa mukana. Kahviloiden ja ravintoloiden käymälöitä kannattaa hyödyntää.

Lapset

Sambiassa lapsiin suhtaudutaan myönteisesti, mutta julkisia tiloja ei ole suunniteltu lapsiystävällisiksi. Leikkipuistoja ei resurssien puutteen takia ja turvallisuussyistä ole. Liikenne on usein kaoottista, eikä jalkakäytäviä ole.

Lemmikit

Lemmikkien tuonti Sambiaan vaatii etukäteen hankitun tuontiluvan.

Liikennekäyttäytyminen

Liikenne Lusakassa on sekasortoista. Autokanta on kohtalaisen huonosti ylläpidettyä ja vanhaa, joten ajaessa kannattaa olla erityisen varovainen ja seurata, mitä ympärillä tapahtuu. Monet Lusakan tiet, varsinkin pääväylien ja varakkaampien alueiden ulkopuolella, ovat huonossa kunnossa.

 

Myös valtateillä tulee olla tarkkaavainen, koska autot, bussit ja rekat ajavat jatkuvasti ylinopeutta. Valtateiden kunto vaihtelee, ja jokavuotiset sateet romahduttavat teitä ja syövyttävät kuoppia.

Ajaminen alkoholin vaikutuksen alaisena on yleinen ongelma ja ajamista pimeän jälkeen kannattaa välttää, mikäli mahdollista. Suurinta osaa kaduista ei ole valaistu.

Majoitus

Sambiassa ja erityisesti Lusakassa on kasvavassa määrin tarjolla eritasoisia majoitusmahdollisuuksia. Varaaminen on parasta hoitaa puhelimitse tai matkatoimiston välityksellä. Myös internetin välityksellä tarjottavien palveluiden määrä kasvaa jatkuvasti. Majoitus on usein kallista laatuun nähden.

Mitat ja painot

Sambiassa noudatetaan metrijärjestelmää kuten Suomessa.

Pankit

Sambiassa suurimpia pankkeja ovat muun muassa Zanaco, Barclays, FNB, Stanbic Bank ja Finance Bank. Sambian rahayksikkö on kwacha.  

 

Sambian pankkipalvelut ovat kehittyneet viime vuosina, mutta ovat vielä huomattavasti jäljessä Suomen tasosta. Luottokorttien käyttö maksuvälineenä on yleistynyt ja niillä voi maksaa joissakin ravintoloissa ja isoissa liikkeissä. Käteistä kannattaa pitää aina mukana, koska maksulaitteissa esiintyy paljon häiriöitä. Visa oli pitkään ainoa hyväksytty luottokortti, mutta Mastercard toimii nykyään monissa automaateissa. Useat liikkeet eivät hyväksy maksu- tai luottokortteja.

 

Pankkiautomaattiverkosto ei ole laaja ja automaatteja on usein ostoskeskusten yhteydessä. Erityisesti viikonloppuisin kannattaa on varautua siihen, että automaatit ovat tyhjiä eikä käteistä ole saatavilla.

Posti

Sambiassa postin toimitusvarmuudessa esiintyy usein puutteita ja toimitukset saattavat viivästyä tai posti kadota. Varmistaakseen postin kulun kannattaa käyttää kirjattuja kirjeitä tai yksityisiä kuriiriyhtiöitä.

Puhelimet

Suosituimpia puhelinliittymiä ovat Airtel, Zamtel ja MTN. Matkapuhelinyhteydet toimivat hyvin isoissa kaupungeissa, mutta kaupunkien ulkopuolella kenttää ei usein ole.

 

Osa suomalaisista liittymistä ei välttämättä toimi Sambiassa (mm. DNA). Oman liittymän toimivuus kannattaa tarkistaa jo Suomessa.

Pukeutuminen

Erityisesti työtilanteisiin sambialaiset pukeutuvat usein erityisen huolellisesti. Business-pukeutuminen noudattelee yleisiä eurooppalaisia käytäntöjä ja mahdollista pukukoodia tulee noudattaa.

Pysäköinti

Virallisilla pysäköintialueilla tulee noudattaa pysäköintisääntöjä, mutta muuten pysäköinti jalkakäytäville ja muille luvattomille paikoille on erittäin yleistä.

Ravinto

Sambialainen perinteinen ruokavalio koostuu maissipuurosta (nshima), paikallisista vihanneksista ja lihasta. Sambiassa on saatavilla runsaasti erilaisia, erityisesti eteläafrikkalaisia elintarvikkeita, mutta hintataso saattaa olla Suomen tasoa.

 

Sesongin tuoreita vihanneksia ja hedelmiä voi ostaa edullisesti katujen varrelta ja paikallisilta toreilta ja niitä on tarjolla ympäri vuoden.

Rekisteröity parisuhde

Samaa sukupuolta olevien henkilöiden parisuhdetta ei yleensä hyväksytä eikä sitä ole mahdollista rekisteröidä. Homoseksuaalinen kanssakäyminen on Sambian lakien mukaan rangaistava teko ja siitä voidaan tuomita maksimissaan 14 vuoden vankeuteen.

Sosiaaliturva

Sambiassa ei ole suomalaistyylistä sosiaaliturvajärjestelmää. Valtion klinikoilla voi käydä ilmaiseksi, mutta niiden taso vaihtelee. Työnantaja maksaa yleensä työtekijöilleen tapaturmamaksun (Workers' Compensation Fund). Työntekijät maksavat yhdessä työnantajan kanssa kuukausittaisen maksun kansalliseen eläkerahastoon (NAPSA).

Suomi-kuva

Sambialaisten Suomi-tuntemus on vähäistä, mutta se vähäinen tuntemus on usein positiivista.

Terveydenhuolto

Sairaustapauksissa tulee turvautua yksityisiin sairaaloihin. Vakavissa sairaus- tai onnettomuustapauksissa henkilö on parempi evakuoida Etelä-Afrikkaan, missä sairaaloiden varustetaso ja lääkäreiden asiantuntevuus ovat korkeaa tasoa. Yksityissairaaloiden korkeiden hintojen takia kattavan matkustajavakuutuksen hankkimista suositellaan. Lisäksi suositellaan matkatavaravakuutusta, johon kuuluu myös vastuu- ja oikeusturvavakuutus.

Valokuvaaminen

Sambiassa valokuvaamiseen pätevät samat kohteliaisuussäännöt kuin Suomessakin. Lupa henkilön valokuvaamiseen tulee aina kysyä. Sotilaskohteiden ja raja-asemien alueella kuvaaminen on kiellettyä.

Valuutta

Sambian rahayksikkö on kwacha. Kwachoja ei voi vaihtaa muuksi valuutaksi Sambian ulkopuolella.

Vapaa-aika

Sambiassa on runsaasti vapaa-ajanviettomahdollisuuksia erityisesti monipuolisen luonnon ja luonnonpuistojen takia. Lusakassa on jonkin verran kulttuuritapahtumia, pienkonsertteja ja ravintoloita. Kaupungissa on runsaasti ravintoloita.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Lusaka

Päivitetty 19.6.2014

Takaisin ylös