Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Malawi

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Suomella ei ole Malawissa suurlähetystöä, vaan suurlähettiläs on akkreditoitu Lusakasta Sambiasta.

Asuminen, asunnot

Lilongwessa hyvätasoisten asuntojen tarjonta on rajallista. Kaupunkiin on viime vuosina rakennettu paljon lisää asuntoja, mutta pääsiassa toimistotiloja. Parlamentin muutto Lilongween on myös vaikuttanut kysyntään.

 

Talojen vuokrat vaihtelevat $1200 - $3500 kuukaudessa. Talojen yhteydessä on yleensä pieni puutarha. Tarjolla on myös huoneistoja, jotka ovat osa isompia asuntokomplekseja, vuokrat alkaen $1000 kuukaudessa ja siitä ylöspäin.

Autot

Autokanta on lisääntynyt Lilongwessa merkittävästi viime vuosina. Käytettyjen autojen markkinat ovat vilkkaat. Myös uusia autoja tarjolla runsaasti. Auton tuonti Malawiin vie aikaa. Nopean toimituksen lupauksista huolimatta voi kestää kuukausia ennen kuin auto saapuu Malawiin. Tullimaksu voi olla jopa 80 prosenttia uuden auton hinnasta.

 

Tuontiin liittyy myös aika paljon sudenkuoppia: ulkomaalaiset ovat joutuneet huijatuiksi, kun "ystävälliset" ja avuliaat henkilöt tarjoutuvat auttamaan muodollisuuksissa. Nämä henkilöt ottavat rahat, mutta eivät merkitse autoa rekisteriin. Tulli hoidetaan Malawin veroviranomaisten kautta (MRA Malawi Revenue Authority) ja yleensä autontuonnista vastannut huolintaliike hoitaa myös tämän asian asiakkaan puolesta. Tullista annetaan virallinen kuitti.

 

Kymmenen vuotta vanhoilta autoilta vaaditaan katsastustodistus (MOC). Autossa pitää olla myös tievero ja vakuutus maksettuna. Kummastakin annetaan autoon kiinnitettävä tarra, joita poliisi tarkistaa ahkerasti tiesuluilla.

Edustustot

Malawissa on lukuisia edustustoja sekä kansainvälisten järjestöjen toimistoja.

Hankinnat

Lilongwessa on nykyisin hyvä valikoima ruokakauppoja, joista osa myy Etelä-Afrikasta ja Zimbabwesta tuotuja elintarvikkeita. Muita hyviä ruokakauppoja ovat muun muassa Seven Eleven, Pace supermarket ja Tutlas. Malawi tuottaa kahvia, teetä, pähkinöitä, maissia, sokeria, vihanneksia ja hedelmiä.

 

Eteläafrikkalainen GAME tavaratalo avasi muutama vuosi sitten hyvin varustetun kodintarvikkeita myyvän liikkeen Blantyressa. Myös nuorison vaateliike MR PRICE avattiin vuosi sitten Lilongwessa. Lilongween on rakenteilla useita isoja ostoskeskuksia.

Ilmasto

Malawi, eli entinen Njassamaa, sijaitsee Sambian itäpuolella, Kaakkois-Afrikassa. Maata rajoittavat Sambia lännessä, Tansania pohjoisessa ja Mosambik etelässä ja idässä. Malawi-järvi ahmaisee viidenneksen Malawin pinta-alasta.

 

Malawi-järvi on kolmanneksi suurin järvi Afrikassa. Järvessä on enemmän kalalajeja kuin missään muussa maailman järvessä. Malawin ilmasto on subtrooppinen. Sadekausi kestää marraskuusta huhtikuuhun.

Joukkoliikenne

Lilongwessa on vilkas minibussiliikenne. Minibusseille sattuu paljon onnettomuuksia ja ne ovat usein huonosti ylläpidettyjä. AXA - firman hyvillä pitkänmatkan busseilla on säännöllistä reittiliikennettä Lilongwen ja Blantyren välillä.

Juomarahat

Malawissa juomaraha muodostuu noin 10 prosentista laskun kokonaishinnasta.

Jätehuolto

Jätehuolto toimii Lilongwessa kohtalaisesti ja Lilongwen kunta vastaa jätteidenkeruusta kerran viikossa portin ulkopuolelta.

Kodinhoitoapu

Malawissa on helppo hankkia edullista kodinhoitoapua.

Koulut ja opiskelu

Lilongwessa on hyvätasoinen kansainvälinen koulu, jolla on akkreditointi International Baccalaureat - tasolle: Bishop Mackenzie International School. Tämän koulun yhteydessä on peruskoulu ja yläaste. BMIS noudattaa brittisysteemiä. Opettajat rekrytoidaan kansainvälisten kanavien kautta. Koulussa on noin 900 oppilasta ja opiskelijat edustavat kymmeniä eri kansallisuuksia.

 

Lisaksi Lilongwessa on amerikkalaisten lähetystyöntekijöiden ylläpitämä African Bible College, jossa on voimakkaasti uskonnollinen opinto-ohjelma. Koulu saa paljon sponsoritukea USA:sta uskonnollisilta yhteistyöjärjestöiltä ja siksi he ovat pystyneet pitämään lukukausimaksut alhaisempina kuin BMIS. Koulu tarjoaa opetusta esikoulusta ala-asteen loppuun asti. ABC:ssa on myös toiminnassa jonkinlainen yläaste, mutta ei päteviä opettajia. Siksi opetusta tarjotaan internetin välityksellä. Monet lapset aloittavat ABC:ssa ala-asteella ja siirtyvät sitten BMIS-kouluun yläasteelle. ABC ei opeta luonnontieteitä tai biologiaa vaan esimerkiksi kreationismia.

Käymälät

Keskeisten ostoskeskusten ulkopuolella julkisia käymälöitä on vähän ja ne ovat usein huonossa kunnossa. Vessapaperia kannattaa aina kantaa mukana. Kahviloiden ja ravintoloiden käymälöitä kannattaa hyödyntää.

Lapset

Malawissa lapsiin suhtaudutaan myönteisesti, mutta julkisia tiloja ei ole suunniteltu lapsiystävällisiksi. Leikkipuistoja ei resurssien puutteen takia ja turvallisuussyistä ole. Liikenne on usein kaoottista eikä jalkakäytäviä ole.

Lemmikit

Lemmikkieläimen tuonti Malawiin vaatii tuontiluvan. Ruokakaupat tarjoavat lemmikkieläinten ruokaa ja eläinlääkäripalveluja on tarjolla suurimmissa kaupungeissa.

Liikennekäyttäytyminen

Malawissa on vasemmanpuoleinen liikenne. Liikenne Lilongwessa on sekasortoista erityisesti sadekauden aikana. Autokanta on kohtalaisen huonosti ylläpidettyä ja vanhaa, joten ajaessa kannattaa olla erityisen varovainen ja seurata mitä ympärillä tapahtuu. Osa teistä Lilongwessa on huonossa kunnossa.

 

Myös valtateillä tulee olla tarkkaavainen, koska autot, bussit ja rekat ajavat jatkuvasti ylinopeutta. Myös valtateiden kunto vaihtelee ja jokavuotiset sateet romahduttavat teitä ja saavat aikaa koloja teihin.

 

Ajaminen alkoholin vaikutuksen alaisena on yleinen ongelma ja ajamista pimeän jälkeen kannattaa välttää, mikäli mahdollista.

Majoitus

Malawissa ja Lilongwessa on kasvavassa määrin tarjolla eritasoisia ja erilaisia majoitusmahdollisuuksia. Varaaminen on parasta hoitaa puhelimitse tai matkatoimiston välityksellä, mutta yhä enemmän palveluja tarjolla internetin välityksellä.

Mitat ja painot

Malawissa on käytössä metrijärjestelmä.

Muutot

Malawiin muuttajan täytyy pystyä todistamaan, että hänelle on myönnetty TEP (Temporary Employment Permit). Työantajan ja työpaikan tulee olla tiedossa.

 

Turistiviisumilla ei saa tehdä töitä. Työnantaja hakee maahanmuuttoviranomaisilta työluvan, joka maksoi kesäkuussa 2010 noin 80 000 kwachaa eli noin 400 euroa. Tämän luvan saaminen saattaa kestää monta kuukautta. Maahantulon jälkeen maahanmuuttovirastosta tulee hakea passiin leima, jossa sanotaan, kuinka kauan TEP on voimassa (yleensä 1 -2 vuotta).
Sen jälkeen, kun on TEP ja leimat passissa kunnossa, voi hankkia postilaatikon ja avata pankkitilin. Malawissa ei ole väestörekisteriä, johon tulisi ilmoittautua.

 

Malawissa ja Lilongwessa on useita huolintafirmoja, jotka pystyvät hoitamaan kansainväliset muutot. Yleensä ihmiset vuokraavat kontin lähtömaasta, joka saapuu Malawiin lentorahtina tai laivalla usein Mosambikin Beiran/Teten sekä Blantyren kautta Lilongween.

Pankit

Malawin suurin pankki on National Bank of Malawi. Muita suuria pankkeja ovat muun muassa Standard Bank, Nedbank ja First Merchant Bank. Pankkiautomaattiverkosto on nykyisin aika kattava. Visalla voi nostaa rahaa automaatista, mutta muut luottokortit kuten Mastercard eivät toimi. Valuutan vaihto käy helpoimmin Forex-toimistoissa, joissa saa paremman vaihtokurssin kuin pankkiautomaateista.

Parturi-kampaamot

Lilongwessa on lukuisia eritasoisia parturi-kampaamoja.

Posti

Posti toimii suhteellisen hyvin, mutta paketteja joutuu odottelemaan aika kauan. Suomesta paketin saapuminen kestää 4-6 viikkoa. Usein kannattaa harkita yksityisten kuriirien palveluita.

Puhelimet

Puhelin- ja kännykkäyhteydet ovat erittäin hyvät Lilongwessa, mutta kaupunkien ulkopuolella tulee varautua kentän puuttumiseen. Kännykät ovat yleisiä. Malawissa on kaksi kännykkäverkkoa Zain ja TNM sekä lisää verkostoa tarjoavia yrityksiä tulossa vuoden 2010 aikana.

Pukeutuminen

Malawilaiset pukeutuvat siististi erityisesti työtapaamisissa. Illanvietossa noudatetaan länsimaista etikettiä.

Pysäköinti

Virallisilla pysäköintialueilla tulee noudattaa pysäköintisääntöjä, mutta muuten pysäköinti jalkakäytäville ja muille luvattomille paikoille on erittäin yleistä.

Ravinto

Malawilainen perinteinen ruokavalio koostuu maissipuurosta ja lisäkkeistä. Malawissa on tarjolla myös runsaasti ulkomaisia elintarvikkeita. Sesongin tuoreita vihanneksia ja hedelmiä on mahdollista ostaa katujen varrelta ja niitä on tarjolla runsaasti vuoden ympäri.

Rekisteröity parisuhde

Samaa sukupuolta olevien henkilöiden parisuhdetta ei yleensä hyväksytä eikä sitä ole mahdollista rekisteröidä. Homoseksuaalinen kanssakäyminen on Malawin lakien mukaan rangaistava teko ja siitä voidaan tuomita maksimissaan 14 vuoden vankeuteen.

Sosiaaliturva

Malawissa ei ole sosiaaliturvaa, joten kattava matkavakuutus on välttämätön.

Suomi-kuva

Suomi-kuva Malawissa on positiivinen.

Sähkövirta

230V

Terveydenhuolto

Ennen matkaa tulee huolehtia tarvittavista rokotuksista ja malarialääkityksestä ja  siitä, että matkavakuutus on voimassa. Malariaa esiintyy koko maassa. mutta vakavammat tapaukset käännytetään Keniaan tai Etelä-Afrikkaan. Hiv/aids on vakava ongelma.

 

Malawijärvessä on bilhartsiaa. Uiminen on kuitenkin suhteellisen turvallista, kunhan välttää paikkoja, joissa vesi seisoo tai kylä on aivan rannan vieressä. Bilhartsiariskin vuoksi useimmat hotellit Malawijärven ympäristössä ovat rakentaneet uima-altaita vieraiden käyttöön.

 

Vesikauhuisia koiria liikkuu varsinkin pimeällä. Niitä on syytä varoa.

 

Ensiapu ja pienet tapaturmat hoidetaan paikallisilla terveysasemilla. Sairaustapauksissa tulee turvautua yksityisiin sairaaloihin. Vakavissa sairaus- tai onnettomuustapauksissa henkilö on parempi evakuoida Keniaan tai Etelä-Afrikkaan, jossa sairaaloiden varustetaso ja lääkäreiden asiantuntijuus ovat korkeampaa tasoa. Yksityissairaaloiden korkeiden hintojen takia kattavan matkustajavakuutuksen hankkimista suositellaan.

 

Lisäksi suositellaan matkatavaravakuutusta, johon kuuluu myös vastuu- ja oikeusturvavakuutus.

 

Lisätietoja rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta

  • www.thl.fi (http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/etusivu)

Tuonti- ja vientirajoitukset

Malawia koskevista tuonti- ja vientirajoituksista lisää Fedexin sivuilta

 

  • Fedex (http://fedex.com/us/international/irc/profiles/irc_mw_profile.html?gtmcc=us)

Valokuvaaminen

Valokuvaamisessa tulee noudattaa yleisiä hyviä tapoja. Sotilaskohteita ja -henkilöstöä ei saa kuvata.

Valuutta

Rahayksikkö Malawissa on kwacha.

Vapaa-aika

Lilongwessa on tarjolla ratsastusta, joogaa, pilatesta, bridge-ryhmiä, kuorolaulua, toimintaa kansainvälisessä naistenyhdistyksessä (IWAM), kirjaklubeja, pientä kulttuuritoimintaa filmi-iltojen  konserttien muodossa. Lilongwessa ei ole elokuvateatteria, mutta sen sijaan Blantyresta sellainen löytyy. Kaikenlainen vapaa-ajan toiminta on pitkälle vapaaehtoisten varassa.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Lusaka

Päivitetty 25.6.2014

Takaisin ylös