Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Maatiedosto Arabiemiraattien liitto

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Lentoyhteydet

Kansainväliset liikenneyhteydet Arabiemiraattien liittoon ovat hyvät, erityisesti Dubain kautta lentävät lähes kaikki suuret lentoyhtiöt. Maassa on pienestä koostaan huolimatta kuusi kansainvälistä lentoasemaa, joista Dubain ja Abu Dhabin ovat suurimmat. Finnair lentää talvikaudella charter-lentoja suoraan Dubaihin.

Asuminen, asunnot

Asuminen Arabiemiraateissa on kallista, varsinkin pääkaupungissa Abu Dhabissa. Dubaissa hinnat ovat halventuneet finanssikriisin seurauksena. Kerrostaloasuntoja on tarjolla verrattain runsaasti, omakotitaloja (villoja) niinikään, mutta ne ovat kalliimpia. Paikallisen tavan mukaan vuokrat maksetaan vuodeksi eteenpäin. Vuokratilastoja ei julkaista virallisesti.

 

Asunnonhankinnassa voi käyttää asunnonvälittäjiä, jotka veloittavat palveluksistaan noin 5 prosenttia asunnon vuosivuokrasta. Asuntoja voi käydä katsomassa myös itse pyytämällä talojen vartijoilta avaimia tyhjiin huoneistoihin. Yleensä asunnoissa on keittiönkaapit ja joissakin asunnoissa jopa jääkaappi, mutta liesi samoin kuin vaatekaapit pitää yleensä hankkia itse. Uusissa taloissa on keskusilmastointi samoin kuin kuumavesivaraajat.

Autot

Oma auto on maassa hyödyllinen, koska julkinen liikenne kaupunkien sisällä ei kata vielä kaikkia alueita ja taksin odottaminen kadulla kosteankuumana kesäkautena voi olla tuskallista. Merkkihuolto löytyy lähes kaikille automerkeille. Polttoaineena käytetään dieselin lisäksi ainoastaan lyijytöntä bensiiniä, joka on verottomana halpaa. Litrahinta on noin 30 senttiä. Diesel on hieman halvempaa kuin bensiini, mutta sitä ei kuitenkaan myydä kaikilla huoltoasemilla. Dieselin laatu ei ole eurooppalaista tasoa eikä sovellu kaikille moottoreille.

 

Auton voi tuoda maahan tai hankkia paikanpäältä, jolloin siinä on valmiiksi hyvät ilmastointilaitteet ja alueen vaatimukset täyttävät lisävarusteet. Autojen hankintahinnat ovat Suomen hintatasoa huomattavasti halvemmat. Suomeen tuotaessa kannattaa huomioida, että Euroopan alueen vaatimukset auton teknisistä määräyksistä ja varustelutasosta poikkeavat Arabiemiraattien liiton vaatimuksista, mikä voi tarkoittaa kalliiden lisähankintojen tekemistä. Myös tullauskulut nostavat auton hintaa.

 

Jos asuu pysyvästi maassa on hankittava paikallinen ajokortti, jonka saa suomalaisen ajokortin perusteella. Matkailija voi emiraattien viranomaisten ilmoituksen mukaan käyttää kansainvälistä tai suomalaista ajokorttia. 

Hankinnat

Hankintojen tekeminen Arabiemiraattien liitossa on helppoa, sillä etenkin suurimmissa kaupunkikeskuksissa Dubaissa ja Abu Dhabissa tarjolla on laaja valikoima kaikkea mahdollista käyttötavaroista luksustuotteisiin. Huonekaluja, autoja ja muita suurempia hankintoja saa usein ostettua helposti myös käytettyinä, sillä maassa asuu liikkuva joukko ulkomaalaisia työntekijöitä, jotka myyvät omaisuutensa muuttaessaan takaisin kotimaahansa.

Ilmasto

Maan ilmasto on lämmin ympäri vuoden. Marraskuusta maaliskuuhun päivälämpötilat ovat noin +25-30˚C (joskus harvoin on viileämpää, päivisin kuitenkin minimissään +20˚C, autiomaassa lämpötila saattaa öisin laskea jopa +10˚C:een), huhti-toukokuussa noin +30–45˚C, kesäkuusta syyskuuhun lähempänä +45˚C:ta ja ajoittain sen ylikin, sekä lokakuussa noin 30–45˚C. Touko-kesäkuusta syys-lokakuuhun jatkuvalla kesäkaudella +40–45˚C:n lämpötilan lisäksi rannikkoalueella haittana on kosteus, joka pysyttelee lähempänä 100 prosenttia.

 

Talvella loka-marraskuulta maalis-huhtikuuhun ilmasto on miellyttävä. Silloin tällöin voi esiintyä vesi- ja ukkoskuuroja, jotka voivat olla hyvinkin äkillisiä ja voimakkaita. Hiekkamyrskyjä on muutamia vuodessa. Talvikausi on kuin Suomen kesä parhaimmillaan – kuiva ja aurinkoinen lämpötilan ollessa noin +25˚C. Sadepäiviä on viime vuosina ollut vuosittain noin 5–10, joskus ei lainkaan. Vuosittainen sademäärä on vain noin 42 mm.

Joukkoliikenne

Linja-autoliikenne

Viime vuosiin saakka joukkoliikenne on ollut vähäistä, mutta bussireittiliikenteen aloittaminen Abu Dhabissa vuonna 2008 on johtanut nopeasti julkisen liikenteen palveluiden paranemiseen. Yhä useampia reittejä on sekä avattu että suunnitteilla. Toukokuussa 2010 oli jo yli 100 bussia liikennöimässä 12 eri reitillä, joita on tarkoitus lisätä etenkin lähiöihin. Matkustajien määrä kasvoi vuoden 2009 aikana 65 000 matkustajasta 90 000 päivittäiseen bussipalveluiden käyttäjään. Palvelu on kasvattanut suosiotaan niin nopeasti, että lisätyistä reiteistä ja autoista huolimatta bussit ovat usein täynnä ja aikataulusta myöhässä, etenkin iltapäivän ruuhka-aikaan.

 

Abu Dhabin busseissa kertamatkasta maksetaan 2 AED pudottamalla kolikot auton etuosassa sijaitsevaan metallilokeroon tai näyttämällä kuljettajalle kuukausikortti, jonka voi ostaa Punaisen Puolikuun toimipisteistä ainakin suurimmista ostoskeskuksista. Linja-auton etummainen ovi on tarkoitettu niiden käyttöön, jotka maksavat käteisellä; kortilla kulkevat voivat astua sisään myös auton taaemmista ovista. Suurin osa linja-automatkustajista on miehiä, mutta myös naiset käyttävät palvelua. Naisille on varattu linja-auton etuosan istuinpaikat.

 

Dubaissa paikallisliikenteessä toimivat vyöhykemaksut, eli matkan hinta määräytyy sen pituuden ja ylitettyjen vyöhykkeiden mukaan. Sama maksu oikeuttaa sekä metrossa että bussilla matkustamiseen. Metrossa on käytössä matkakortit, joilla kuljetaan sekä porteista sisään että ulos. Matkan hinta veloitetaan kortilta tehdyn matkan pituuden mukaan vasta ulosleimauksen yhteydessä.

 

Kaupunkien välinen bussiliikenne, etenkin Abu Dhabin ja Dubai välillä, on suhteellisen vilkasta. Yhden bussin täytyttyä matkustajista ja lähdettyä matkaan linja-autoasemalta tulee seuraava odottamaan pysäkille. Naisille on oma jononsa ja etusija linja-auton paikkojen täyttämisessä. Parin tunnin kestoinen matka Abu Dhabin ja Dubai välillä maksaa 25 AED. Taksimatka Abu Dhabin ja Dubain välillä maksaa noin 350 AED. (Tiedot kesältä 2010.)

Taksit

Vaikka kaduilla on nimet, monilla niistä jopa useita uudelleennimeämisen seurauksena, useimmiten taksit tietävät silti paikat kuitenkin ostoskeskuksen, hotellin tai rakennuksen nimen mukaan. Taksien määrää on jatkuvasti lisätty julkisen liikenteen palveluiden parantamiseksi, ja lisäksi tavoitteena on ollut päästä eroon vanhasta taksikannasta. Taksiliikenne on tarkoin säänneltyä. Abu Dhabissa taksin aloitusmaksu päivällä on 3,50 AED ja matka maksaa noin 5 AED kilometriltä. Dubaissa taksien hinnat ovat hieman kalliimpia, ja lisäksi ilta- ja yöajalta veloitetaan lisämaksu.

Vesiliikenne

Dubaissa liikennöi myös vesibusseja, jotka kuljettavat matkustajia eri laituripisteiden välillä.  Lippuja ja reittikarttoja on saatavissa laituriasemilta. Turistivesibussit liikennöivät Al Shindaghan, Bur Dubain, Deira Old Soukin, Al Seefin ja Creek Parkin välillä. Lisäksi Dubaissa on tarjolla päivän kestäviä laivamatkoja läheisiin kohteisiin, kuten esimerkiksi muihin emiraatteihin ja Omaniin. Abu Dhabissa vesiliikenne ei ole vielä näin kehittynyttä, mutta kaupungin liikenneyhteyksien parantaminen vesibussien- ja taksien avulla on sisällytetty kaupunkisuunnitelmaan.

Kansalliset vapaapäivät

Muslimeille perjantai on viikoittainen yhteisrukouksen päivä, jolloin jokaisen aikuisen muslimimiehen tulisi suorittaa keskipäivän rukous moskeijassa. Tämän vuoksi perjantai on yleinen
vapaapäivä. Arabiemiraattien kansallispäivää juhlitaan yleensä kaksi päivää juuri oman itsenäisyyspäivämme alla.

 

Kansallisia vapaapäiviä ovat:

 

 • 1.1. uudenvuodenpäivä
 • 6.8. Sheikki Zayedin (edesmenneen hallitsijan) valtaannousupäivä
  (vain Abu Dhabissa, vietetty vuodesta 1966 lähtien)
 • 2.-3.12. Arabiemiraattien kansallispäivä

 

Uskonnolliset juhlapäivät määräytyvät islamilaisen kalenterin mukaan, joten niiden ajankohdat vaihtelevat vuosittain. Islamilainen kalenteri perustuu kuuvuoteen, joka on noin 11 päivää aurinkovuotta lyhyempi. Tästä syystä islamilaiset juhlapäivät siirtyvät länsimaisen kalenterin suhteen joka vuosi hieman aiemmaksi. Koska juhlallisuuksien vietto perustuu kuun eri vaiheiden paikalliseen havainnointiin, voivat juhlapäivät heittää arvioidusta päivällä tai parilla riippuen siitä näkeekö pyhien miesten neuvosto kuun vai ei.

 

Tärkeimmät juhlapäivät ja niiden arvioitu viettoajankohta vuonna 2015 ovat

 

 • 3. tammikuuta 2015 Mawlid al-Nabi (profeetta Muhammedin syntymäpäivä),
 • 16. toukokuuta 2015 Leilat al-Meiraj (profeetta Muhammedin taivaaseenastumisen juhla),
 • 18. kesäkuuta 2015 Ramadan (suuren paaston alkaminen),
 • 17. heinäkuuta 2015 Eid al-Fitr (Ramadan-paaston päättyminen),
 • 14. syyskuuta 2015 Dhul-Hijjah (pyhiinvaelluksen alkaminen), 
 • 22. syyskuuta 2015 Arafat Day, (pyhiinvaelluksen loppuminen),
 • 23. syyskuuta 2015 Eid al-Adha (uhrilammasjuhla) ja
 • 15. lokakuuta 2015  Al Hijra (islamilainen uusivuosi).

 

Kaikki uskonnolliset juhlat alkavat auringonlaskun aikaan juhlapäivää edeltävänä iltana. Ramadanin aikana muslimit paastoavat auringonnousun ja -laskun välisen ajan, joten useat ravintolat ovat tällöin suljettuina. Tupakoiminen julkisilla paikoilla on kielletty sakkorangaistuksen uhalla. Eid al-Fitr ja Eid al-Adha kestävät useita päiviä.

Koulut ja opiskelu

Lukukausi alkaa koulusta riippuen elo-syyskuun vaihteessa ja päättyy kesäkuun puolivälissä. Kesäloman lisäksi lomaa on pari viikkoa joulun tietämissä sekä koulusta riippuen paikallisina tai eurooppalaisina juhlapäivinä. Ulkomaalaiset lapset käyvät kansainvälisiä kouluja. Parempien koulujen maksut voivat olla 20 000–60 000 AED lukukaudelta.

 

Useimmissa kouluissa on lastentarha ja esikoulu. Lisäksi on yksityisiä lastentarhoja ja esikouluja. Koulujen taso vaihtelee suuresti, mihin on myös Arabiemiraateissa kiinnitetty huomiota. Dubaissa Knowledge and Human Development Authority (KHDA) seuraa koulujen tasoa ja julkaisee vuosittain tarkastusraportteja, vertailuja ja tilastoja, jotka sisältävät muun muassa tietoa lukukausimaksuista ja opetuksen tasosta. Abu Dhabissa samankaltaista seurantaa suorittaa Abu Dhabi Education Council (ADEC).

 

Lapset

Lapset otetaan hyvin huomioon esimerkiksi ravintoloissa ja kaupoissa. Liikenne on suurin riskitekijä.

Lemmikit

Arabiemiirikuntien säädökset koskien lemmikkieläinten tuontia

Lemmikkieläinten maahantulo Arabiemiirikuntiin vaatii Ympäristö- ja vesiministeriön (Ministry of Environment and Water) myöntämän tuontiluvan, jota voi hakea sähköisesti. Tätä varten hakijan tulee rekisteröityä ministeriön nettisivuilla osoitteessa (www.moew.ae), ja toimittaa tarvittavat dokumentit. Lemmikin tulee olla tuotaessa vähintään 4 kk:n ikäinen ja tuontilupa on yleensä voimassa 30 päivää myöntämispäivästä.

 

 

Seuraavat dokumentit vaaditaan lemmikkieläimen maahantuontiin:

 

 1. Tuontilupahakemus, joka on täytetty elektronisesti.
 2. Terveystodistus (”fit to travel”), jonka on myöntänyt asianmukainen taho.
 3. Lemmikkieläinpassi, josta käy ilmi rabiesrokote (täytyy olla annettu vähintään 30 päivää ennen matkaa).
 4. Mikrosirunumero, joka tulee olla selkeästi merkittynä lemmikin rokotuskorttiin tai mikrosirutodistukseen.
 5. Kopio omistajan passin henkilötietosivusta.
 6. Yksityiskohtaiset lentotiedot.
 7. 200 AED käteisenä, joka maksetaan lentokentälle saavuttaessa.

 

Huom! Tämän lisäksi lemmikin omistajan tulee tarkistaa Suomen viranomaisten vientisäädökset.

Arabiemiirikuntien säädökset koskien lemmikkieläinten vientiä

Lemmikkieläinten maastavienti Arabiemiirikunnista vaatii vientiluvan Abu Dhabin tai Dubain kansainväliseltä lentokentältä. Lupa on yleensä voimassa 15 päivää myöntämispäivästä. Hakijalla täytyy olla Abu Dhabissa mukanaan jo aiemmin hankittu 100 e-dirhamia (Abu Dhabi Commercial Bankista), ja Dubaissa 200 e-dirhamia (Dubai Post Officesta). Talousministeriön ylläpitämiltä verkkosivuilta löytyy tietoa e-dirhamista maksuvälineenä.

 

 

Seuraavat dokumentit vaaditaan maastavientiin:

 

 1. Kopio omistajan passin henkilötietosivusta.
 2. Lemmikkieläinpassi ja kopio raivotautirokoteasiakirjasta.

 

Lisätietoja: http://www.britvet.com/travel/

 

Paikallisten viranomaisten yhteystiedot:

 

 • Ympäristö- ja vesiministeriö – lemmikkieläinten karanteeniosasto:
  • Abu Dhabin toimisto, puh. +971 2 872 3247
  • Dubain toimisto, puh. +971 4 287 0061
  • Eläinlääketieteellinen virkailija: Abu Dhabin lentokenttä, puh. +971 2 505 570, Dubain lentokenttä, puh. +971 4 2834971

 

Huom! Tämän lisäksi Suomen viranomaiset vaativat maahan tuotavilta lemmikkieläimiltä (koirilta, kissoilta ja freteiltä) muun muassa tunnistusmerkinnän (mikrosiru tai tatuointi) sekä ekinokokkoosikäsittelyn.

 

Yllä oleva informaatio saattaa muuttua, eikä Suomen suurlähetystö ota vastuuta tiedon ajantasaisuudesta. Hakijan tulee aina tarkistaa ajantasainen menettely asianomaisilta viranomaistahoilta Arabiemiraateissa ja Suomessa.

 

Liikennekäyttäytyminen

Paikalliset liikenneyhteydet ovat hyvät ja tiet ovat hyvässä kunnossa. Rautateitä ei ole, minkä vuoksi liikkuminen tapahtuu taksilla tai omalla autolla. Nopeudet suurilla monikaistaisilla valtateillä voivat nousta hyvinkin korkeiksi ja holtiton tieliikennekäyttäytyminen näkyy onnettomuustilastoissa.

 

Kaupunkien sisäiset jatkuvat ruuhkat vaikuttavat liikennekäyttäytymiseen sekä lisäävät peltikolareiden riskiä. Myös pysäköinnin löytäminen voi olla ongelmallista kaupunkikeskustoissa. Dubai kerää tietulleja, joiden maksaminen tapahtuu automaattisen tarkastusjärjestelmän kautta auton tuulilasiin kiinnitetyn tunnistetarran perusteella. Liikennekulttuuri poikkeaa Suomesta, mikä on syytä ottaa tarkasti huomioon autolla ajettaessa.

Majoitus

Hotellit Arabiemiraattien liitossa ovat korkeatasoisia ja kalliita. Lähes kaikki kansainväliset hotelliketjut (Hilton, Inter Continental, Sheraton, Crowne Plaza, Meridien, Forte Grand ja niin edelleen) ovat edustettuina Abu Dhabissa ja Dubaissa. Hotelleissa on yleensä omat uima-altaat, runsaasti ravintoloita ja kahviloita. Pääsääntöisesti hotelleissa on saatavissa alkoholia. Ramadan-kuukauden aikana monet hotellit tarjoilevat alkoholia vasta auringonlaskun jälkeen.

Mitat ja painot

Mitta- ja painojärjestelmä on sama kuin Suomessa.

Muutot

Abu Dhabissa ja Dubaissa on suurten kansainvälisten muuttoyritysten kumppaneita, joten rahtitavaran kuljetus ja muutto sujuvat ongelmitta. Muuttofirmoilla on käytettävissään tarvittavat pakkausmateriaalit.

Pankit

Valuuttarajoituksia ei ole ja pankkipalvelut ovat laajat ja toimivat. Maassa on koettu pankkien konkursseja, esimerkiksi 80-luvun BCCI-pankki, eikä talletussuojaa ole. Myös useita ulkomaalaisia pankkeja on tarjolla. Rahansiirrot suomalaisista pankeista onnistuvat helposti.

Posti

Tavalliset kirjeet Suomesta Emiraatteihin saapuvat noin viikossa ja Emiraateista Suomeen hieman hitaammin. Toisinaan posti saattaa kuitenkin viipyä matkalla Suomeen jopa kaksi kuukautta. Maan sisällä posti voi kulkea hitaasti.

Puhelimet

Emiirikuntien sisäiset paikallispuhelut ovat lankapuhelimitse ilmaisia ja toisiin emiirikuntiin halpoja, mutta kaukopuhelut Suomen hinnoissa. GSM-yhteydet toimivat maassa moitteettomasti.

Pukeutuminen

Suurimman osan vuotta lämpötila on niin korkealla, ettei päällysvaatteita tarvita. Joulu-helmikuussa illat voivat olla viileitä kuumuuteen tottuneelle väestölle, mutta silloinkin päivälämpötilat ovat parinkymmenen asteen tietämissä.

 

Kesällä kuumuus ja lähes 100 prosentin ilmankosteus tekevät ulkona olon tuskalliseksi. Kaikki sisätilat ja autot ovat ilmastoituja, minkä vuoksi sisällä voi olla hyvinkin viileää. Eri kansallisuudet pukeutuvat maassa omien kulttuuriensa mukaisesti, Arabiemiraattien omaa säädyllistä pukeutumistapaa kunnioittaen.

 

Länsimaalaiset miehet liikkuvat kaupungilla melko vapaamuotoisissa asusteissa, tosin ei yleensä shortseissa, mutta virallisemmissa tilanteissa kokopuku on paikallaan. Naisten olisi hyvä välttää paljaita olkapäitä, polvia ja muutoin liian paljastavia asusteita julkisilla paikoilla. Rannalla ja urheiltaessa vaatetus on samanlaista kuin Suomessa.

Puoliso

Avoliittoa ei tunnusteta.

Ravinto

Maassa on tarjolla kaikkea eurooppalaisen kuluttajan tarvitsemia ruoka-aineita. Muslimit eivät uskonnollisista syistä syö sianlihaa eivätkä käytä alkoholia. Silti myös sianlihaa on saatavissa suurissa supermarketeissa ei-muslimien osastoilla. Samoin on olemassa alkoholiliikkeitä, joita voivat käyttää alkoholilupaan oikeutetut. Etnisiä ravintoloita löytyy kaikentyyppisiä. Myös kansainväliset pikaruokaketjut ovat läsnä.

 

Hintataso on vaihteleva. Liha on jossain määrin halvempaa, kun taas kala kalliimpaa kuin Suomessa. Maitotuotteet ja leikkeleet ovat huomattavasti kalliimpia, kun taas esimerkiksi hedelmiä ja vihanneksia saa suhteellisen edullisesti vihannestoreilta.

Rekisteröity parisuhde

Samaa sukupuolta olevien liitot eivät ole maassa hyväksyttyjä.

Sähkövirta

Sähkövirran jännite on 220 V eli sama kuin Suomessa, mutta pistorasia on kolmireikäinen, saman mallinen kuin Britanniassa. Välikappaleita on saatavilla sähköliikkeistä ja tavarataloista.

Terveydenhuolto

Terveydenhoitopalvelujen taso vaihtelee heikosta erinomaiseen. Yksityiset hammasklinikat ovat korkeatasoisia, mutta ainakin yhtä kalliita kuin Suomessa. Pakollisia rokotuksia ei ole, mutta on suositeltavaa ottaa jäykkäkouristus-, hepatiitti-, polio- ja aivokalvontulehdusrokotteet. Koulut kuitenkin vaativat rokotustodistukset. Malariavaara on vähäinen.

Tuonti- ja vientirajoitukset

Arabiemiraattien liitossa ei toistaiseksi kanneta veroja ja tullit ovat hyvin pienet. Tavallisia matka- ja muuttotavaroita voi viedä ja tuoda vapaasti. Auton tuonti ei ole ongelma, joskin paikan päällä ajoneuvon voi ostaa verovapain hinnoin. Yli 100 000 AED käteisvaroista pitää maahan tuotaessa tehdä ilmoitus. Verovapaita tuotteita voi ostaa Arabiemiraattien lentokentiltä myös maahan saavuttaessa.

 

Savukkeiden ja alkoholin tuontia koskevat seuraavat rajoitteet:

 

 1. 400 savuketta ja sikaria arvoltaan enintään 3 000 AED sekä 2 kiloa tupakkaa (ei koske nuuskaa, jota voi tuoda rajoitetusti omaan käyttöön)
 2. Hajuvesiä ja muita henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja tuotteita, niin ettei niiden arvo ylitä 3 000 AED
 3. Alkoholituotteita: 24 tölkkiä olutta tai 4 litraa mitä tahansa muuta alkoholia

 

Alkoholia saa maan sisällä myös erillisistä viinakaupoista, mutta ostoon tarvitaan alkoholilupa, joka myönnetään vain ei-muslimeille. Pornografisia tuotteita ei saa tuoda maahan.

 

Viennin suhteen ei ole rajoituksia, mutta hankintatodistus pitää voida esittää vietäessä suuria määriä käteistä, kultaa tai koruja.

 

Suurlähetystö ei vastaa yllä olevien tietojen ajantasaisuudesta. Tuonti- ja vientisäädökset tulee tarkastaa asianomaisilta viranomaisilta.

 

Lähde:

 

Turvallisuus

Arabiemiraattien liitto on turvallinen matkailukohde. Tarkkaavaisuutta suositellaan, koska maassa on kuitenkin terrori-iskujen riski.

Valokuvaaminen

Valokuvaaminen on yleisesti sallittua, mutta on kielletty sotilaskohteissa, palatsien ja hallintorakennusten sekä teollisuuslaitosten läheisyydessä. Kultakaupoissa ja basaareissa voi myös olla kuvauskieltoja. Ihmisiä, varsinkaan naisia, ei tule kuvata pyytämättä lupaa.

Valuutta

Valuutanvaihto toimii vaivattomasti ja kansainvälisillä luottokorteilla on mahdollista nostaa automaateista paikallista valuuttaa.

Vapaa-aika

Abu Dhabin ylpeys on noin seitsemän kilometriä pitkä Corniche-rantakatu, jolla voi käydä kävelemässä ja hölkkäämässä. Kaupungissa on myös muutamia pienehköjä puistoja. Cornichen varrella on hyvätasoinen maksullinen julkinen uimaranta, jossa voi vuokrata aurinkotuoleja ja auringonvarjoja. Dubain kuuluisin ranta Jumeirah on itse asiassa pitkä alue, jolla sijaitsee myös hienostohotelleja ja yksityisiä klubeja. Palm Beach on yksi suosituimmista rannoista auringonottoon.

 

Hotellien yhteydessä on vapaa-ajanviettoklubeja, joihin vaaditaan jäsenyys (vuosimaksu useita tuhansia dirhameja). Ne tarjoavat ravintoloiden lisäksi useimmiten uimarannan, uima-altaan, saunan, kuntosalin, tennis- ja squash-hallit, aerobicia sekä joskus myös purjelautoja, vesiskoottereita ja veneitä. Joillakin klubeilla on myös oma kirjasto. Monipuolisia kuntosaleja löytyy myös hotellien ulkopuolelta ja niihin voi ostaa määräaikaisen jäsenyyden lisäksi yhden tai useamman kerran käyntikortteja. Lisäksi löytyy purjehdusseuroja, jalkapalloseuroja, krikettikerhoja ja ratsastustiloja. Abu Dhabissa on kaksi hiekkagolfkenttää ja kaksi ruohokenttää ja Dubaissa useita kansainvälisen tason golfkenttiä. Kaupungeissa on myös urheilustadioneita, joilla pelataan lähinnä jalkapalloa, sekä jäähalleja luistelun ja jääkiekon harrastamiseen.

 

Abu Dhabin turistinähtävyydet jäävät lähinnä moderniin arkkitehtuuriin. AEL:n pääkaupunkia kutsutaankin Lähi-idän Manhattaniksi, jonka näkymiä voi käydä ihailemassa esimerkiksi suurelta aallonmurtajalta. Sheikh Zayed Grand Mosque on vierailemisen arvoinen ja Heritage Villagessa voi käydä tutustumassa beduiinikulttuuriin ja ratsastaa kamelilla. Kaupungissa järjestetään myös erilaisia messuja ja näyttelyitä. Abu Dhabin Corniche on suosittu paikka muun muassa ulkoilmakonserttien järjestämiseen. Dubaista löytyy maailman korkein rakennus, Burj Khalifa, sekä useita muita viime vuosien aikana valmistuneita kunnianhimoisia rakennushankkeita. Dubaissa ja Al Ainissa on eläintarha. Viikonloppumatkat Al Ainiin ovat suosittuja, sillä erämaakaupunki on muutenkin käynnin arvoinen. Sen läheisyydessä on useita arkeologisia nähtävyyksiä ja sieltä voi pistäytyä myös Omanin puolelle Buraimiin. Sharjahissa on useita kiinnostavia museoita.

 

Ostoksia voi tehdä suurissa nykyaikaisissa ostoskeskuksissa, joista etenkin Dubai on kuuluista. Suurimmat elokuvateatterit sijaitsevat ostoskeskusten yhteydessä, samoin kuin keilailuradat. Dubain Mall of the Emirates-ostoskeskuksessa on myös laskettelurinne. Valtaisat ostoskeskukset ovat jo sinällään nähtävyyksiä. Näiden rinnalla on vielä olemassa joitakin vanhahkoja ostoskeskuksia, joissa valikoima on kirjava ja hinnat halvemmat kuin länsimaalaisten liikkeiden rivittämissä moderneissa keskuksissa. Souq eli paikallinen basaari viittaa sekä markkinapaikoilla tapahtuvaan kaupankäyntiin että pieniin "kivijalkakauppoihin", joissa on tarjolla sekä käsitöitä, vihanneksia ja hedelmiä, että laidasta laitaan muita tuotteita.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Abu Dhabi

Päivitetty 23.4.2015

Takaisin ylös