Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Yhdistyneet Arabiemiirikunnat

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Lentoyhteydet

Kansainväliset liikenneyhteydet Arabiemiraatteihin ovat hyvät, erityisesti Dubain kautta lentävät lähes kaikki suuret lentoyhtiöt. Maassa on pienestä koostaan huolimatta kuusi kansainvälistä lentoasemaa, joista Dubain ja Abu Dhabin ovat suurimmat. Finnair ja Norwegian lentävät talvikaudella charter-lentoja suoraan Dubaihin.

Asuminen, asunnot

Asuminen Arabiemiraateissa on kallista, varsinkin pääkaupungissa Abu Dhabissa. Dubaissa hinnat ovat olleet hieman matalammat. Paikallisen tavan mukaan vuokrat maksetaan vuodeksi eteenpäin.

 

Asunnonhankinnassa voi käyttää asunnonvälittäjiä, jotka veloittavat palveluksistaan tietyn prosenttiosuuden asunnon vuosivuokrasta. Asuntoja voi käydä katsomassa myös itse pyytämällä talojen vartijoilta avaimia tyhjiin huoneistoihin. Yleensä asunnoissa on keittiön kaapit ja joissakin asunnoissa jääkaappi, mutta liesi samoin kuin vaatekaapit pitää yleensä hankkia itse. Uusissa taloissa on keskusilmastointi samoin kuin kuumavesivaraajat.

Autot

Oma auto on maassa hyödyllinen, koska julkinen liikenne kaupunkien sisällä ei kata vielä kaikkia alueita ja taksin odottaminen kadulla kosteankuumana kesäkautena voi olla tuskallista. Merkkihuolto löytyy lähes kaikille automerkeille. Polttoaineena käytetään dieseliä ja bensiiniä, joka on verottomana halpaa. Litrahinta on noin 45 senttiä. Diesel on hieman halvempaa kuin bensiini, mutta sitä ei kuitenkaan myydä kaikilla huoltoasemilla. Dieselin laatu ei ole eurooppalaista tasoa eikä sovellu kaikille moottoreille.

 

Auton voi tuoda maahan tai hankkia paikan päältä, jolloin siinä on valmiiksi hyvät ilmastointilaitteet ja alueen vaatimukset täyttävät lisävarusteet. Autojen hankintahinnat ovat Suomen hintatasoa huomattavasti halvemmat verottomuudesta johtuen. Harkittaessa auton tuontia Suomeen kannattaa huomioida, että Euroopan alueen vaatimukset auton teknisistä määräyksistä ja varustelutasosta poikkeavat Arabiemiraattien vaatimuksista, mikä voi tarkoittaa kalliiden lisähankintojen tekemistä. Myös tullauskulut nostavat auton hintaa.

 

Jos asuu pysyvästi maassa on hankittava paikallinen ajokortti, jonka saa esittämällä suomalaisen ajokortin. Matkailija voi emiraattien viranomaisten ilmoituksen mukaan käyttää kansainvälistä tai suomalaista ajokorttia, mutta kyseisillä ajokorteilla saa Arabiemiraateissa ajaa vain vuokra-autoa. Suomen suurlähetystö ei käännä suomalaisia ajokortteja.

Hankinnat

Hankintojen tekeminen Arabiemiraateissa on helppoa, sillä etenkin suurimmissa kaupunkikeskuksissa Dubaissa ja Abu Dhabissa on tarjolla laaja valikoima kaikkea mahdollista käyttötavaroista luksustuotteisiin. Huonekaluja, autoja ja muita pienempiä ja suurempia hankintoja saa usein ostettua helposti myös käytettyinä, sillä maassa asuu liikkuva joukko ulkomaalaisia työntekijöitä, jotka myyvät omaisuutensa muuttaessaan takaisin kotimaahansa. Käytettyjä tavaroita myydään runsaasti verkossa ja sosiaalisessa mediassa.

Ilmasto

Maan ilmasto on lämmin ympäri vuoden. Marraskuusta maaliskuuhun päivälämpötilat ovat noin +25–30 ˚C (joskus on viileämpää, päivisin kuitenkin minimissään +20 ˚C, autiomaassa lämpötila saattaa öisin laskea jopa +10 ˚C:een), huhti-toukokuussa noin +30–45 ˚C, kesäkuusta syyskuuhun lähempänä +45 ˚C:ta, ja ajoittain sen ylikin ja lokakuussa noin 30–45 ˚C. Touko-kesäkuusta syys-lokakuuhun jatkuvalla kesäkaudella +40–45 ˚C:n lämpötilan lisäksi rannikkoalueella haittana on kosteus, joka pysyttelee lähempänä sataa prosenttia.

 

Talvella loka-marraskuulta maalis-huhtikuuhun ilmasto on miellyttävä. Silloin tällöin voi esiintyä vesi- ja ukkoskuuroja, jotka voivat olla hyvinkin äkillisiä ja voimakkaita. Hiekkamyrskyjä on muutamia vuodessa. Talvikausi on kuin Suomen kesä parhaimmillaan – kuiva ja aurinkoinen lämpötilan ollessa noin +25 ˚C. Sadepäiviä on viime vuosina ollut vuosittain noin 5–10. Vuosittainen sademäärä on vain noin 35 mm.

Joukkoliikenne

Linja-autoliikenne

Bussireittiliikenteen aloittaminen Abu Dhabissa vuonna 2008 on johtanut nopeasti julkisen. Palvelu on kasvattanut suosiotaan niin nopeasti, että lisätyistä reiteistä ja autoista huolimatta bussit ovat usein täynnä ja aikataulusta myöhässä, etenkin iltapäivän ruuhka-aikaan. Abu Dhabiin on myös suunnitteilla metrolinja, joka on suunniteltu valmistumaan vuonna 2020.

 

Abu Dhabin busseissa ei pysty maksamaan käteisellä, vaan jokaisella asiakkaalla täytyy olla kuukausikortti, jonka asiakas leimaa bussiin noustaessa sekä lähtiessä. Bussikortteja voi ostaa ja ladata Abu Dhabissa Al Wahda -bussiterminaalista. Bussikorttia pystyy ladata myös tietyillä bussipysäkeillä. Turistit voivat ostaa Abu Dhabista väliaikaisen bussikortin, johon ladataan haluttu summa. Väliaikainen bussikortti on voimassa kuukauden ja yksi matka maksaa kaksi dirhamia (noin 50 snt). Kun busseissa ei käy käteinen, kaikki kortilla kulkevat voivat astua sisään myös auton taaemmista ovista. Suurin osa linja-automatkustajista on miehiä, mutta myös naiset käyttävät palvelua. Naisille on varattu linja-auton etuosan istuinpaikat.

 

 

Dubaissa paikallisliikenteessä toimivat vyöhykemaksut, eli matkan hinta määräytyy sen pituuden ja ylitettyjen vyöhykkeiden mukaan. Sama maksu oikeuttaa matkustamiseen sekä metrossa että bussissa. Metrossa on käytössä matkakortit sekä kertamaksu. Matkakortilla matkustaessa matkan hinta veloitetaan kortilta tehdyn matkan pituuden mukaan vasta ulosleimauksen yhteydessä.

 

Kaupunkien välinen bussiliikenne, etenkin Abu Dhabin ja Dubain välillä, on suhteellisen vilkasta. Päiväsaikaan busseja menee noin 10–15 minuutin välein. Naisille on varattu bussin etuosan istumapaikat ja naiset ovat etusijalla paikkojen täyttämisessä. Parin tunnin kestoinen matka Abu Dhabin ja Dubain välillä maksaa 25 AED. Abu Dhabista Dubaihin bussit lähtevät Al Wahda -bussiterminaalista. Dubaihin liikennöi Abu Dhabista kaksi eri bussia: yksi pysähtyy Ibn Battutassa Dubain laidalla ja toinen pysähtyy Al Ghubaiban asemalla, joka on vanhassa Dubaissa. Al Ghubaibaan menevä bussi pysähtyy matkalla Al Jafiliyan metroasemalla lähellä Dubain keskustaa. Al Jafiliyan metropysäkillä voi jäädä pois vain tultaessa Abu Dhabista. Paluumatka Dubaista Abu Dhabiin maksaa 35 AED ja Dubaissa vaaditaan ostamaan matkakortti, johon ladataan matkan summan verran rahaa. Jos henkilöltä löytyy matkakortti entuudestaan, matkan hinta on 25AED. Taksimatka Abu Dhabin ja Dubain välillä maksaa noin 250–350 AED. (Tiedot keväältä 2017.)

Taksit

Vaikka kaduilla on nimet ja monilla niistä jopa useita uudelleennimeämisen seurauksena, useimmiten taksit tietävät paikat kuitenkin ostoskeskuksen, hotellin tai muun tunnetun rakennuksen nimen mukaan. Taksien määrää on jatkuvasti lisätty julkisen liikenteen palveluiden parantamiseksi, ja lisäksi tavoitteena on ollut päästä eroon vanhasta taksikannasta. Taksiliikenne on tarkoin säänneltyä. Abu Dhabissa taksin aloitusmaksu päivällä on 5 AED ja 5,50 AED yöaikaan. Matka maksaa noin 1,82 AED kilometriltä. Taksien minimimaksut Abu Dhabissa ja Dubaissa on 12 AED. Dubaissa taksien hinnat ovat hieman kalliimpia, lisäksi ilta- ja yöajalta veloitetaan lisämaksu.

Vesiliikenne

Dubaissa liikennöi myös vesibusseja, jotka kuljettavat matkustajia eri laituripisteiden välillä.  Lippuja ja reittikarttoja on saatavissa laituriasemilta. Turistivesibussit liikennöivät Al Shindaghan, Bur Dubain, Deira Old Soukin, Al Seefin ja Creek Parkin välillä. Lisäksi Dubaissa on tarjolla päivän kestäviä laivamatkoja läheisiin kohteisiin, kuten esimerkiksi muihin emiraatteihin ja Omaniin. Abu Dhabissa vesiliikenne ei ole vielä näin kehittynyttä, mutta kaupungin liikenneyhteyksien parantaminen rakennettavan metron, vesibussien ja taksien avulla on sisällytetty kaupunkisuunnitelmaan.

Jätehuolto

Arabiemiraateissa on yleisesti toimiva jätehuolto, mutta kierrätyksessä on vielä kehitettävää.

Kansalliset vapaapäivät

Muslimeille perjantai on viikoittainen yhteisrukouksen päivä, jolloin jokaisen aikuisen muslimimiehen tulisi suorittaa keskipäivän rukous moskeijassa. Tämän vuoksi perjantai on yleinen
vapaapäivä. 

 

Arabiemiraattien kansallispäivää juhlitaan yleensä kaksi päivää juuri oman itsenäisyyspäivämme alla.

 

Kansallisia vapaapäiviä ovat:

 

 • 1.1. uudenvuodenpäivä
 • 3.12. Arabiemiraattien kansallispäivä

 

Uskonnolliset juhlapäivät määräytyvät islamilaisen kalenterin mukaan, joten niiden ajankohdat vaihtelevat vuosittain. Islamilainen kalenteri perustuu kuuvuoteen, joka on noin 11 päivää aurinkovuotta lyhyempi. Tästä syystä islamilaiset juhlapäivät siirtyvät länsimaisen kalenterin suhteen joka vuosi hieman aiemmaksi. Koska juhlallisuuksien vietto perustuu kuun eri vaiheiden paikalliseen havainnointiin, juhlapäivät voivat heittää arvioidusta päivällä tai parilla riippuen siitä, näkeekö pyhien miesten neuvosto kuun vai ei.

 

Tärkeimmät juhlapäivät ja niiden arvioitu viettoajankohta vuonna 2017 ovat

 

 • 23. huhtikuuta 2017 Leilat al-Meiraj (profeetta Muhammedin taivaaseenastumisen juhla),
 • 27. toukokuuta 2017 Ramadan (suuren paaston alkaminen),
 • 26. kesäkuuta 2017 Eid al-Fitr (Ramadan-paaston päättyminen),
 • 23. elokuuta 2017 Dhul-Hijjah (pyhiinvaelluksen alkaminen), 
 • 31. elokuuta 2017 Arafat Day, (pyhiinvaelluksen loppuminen),
 • 1. syyskuuta 2017 Eid al-Adha (uhrilammasjuhla),
 • 21. syyskuuta 2017  Al Hijra (islamilainen uusivuosi) ja
 • 1. joulukuuta 2017 Mawlid al-Nabi (profeetta Muhammedin syntymäpäivä).

 

Kaikki uskonnolliset juhlat alkavat auringonlaskun aikaan juhlapäivää edeltävänä iltana. Ramadanin aikana muslimit paastoavat auringonnousun ja -laskun välisen ajan, joten useat ravintolat ovat tällöin suljettuina. Tupakoiminen julkisilla paikoilla on kielletty sakkorangaistuksen uhalla. Eid al-Fitr ja Eid al-Adha kestävät useita päiviä.

Kodinhoitoapu

Maassa työskentelee suuri määrä ulkomaalaisia kotiapulaisia. Suuri osa työvoimasta on Filippiineiltä, Intiasta, Pakistanista ja Sri Lankasta sekä Afrikan maista. Kielitaidon puute saattaa olla ongelma, ja työntekijöiden ammattitaito vaihtelee. Työnantajalla on useita velvollisuuksia ml. terveydenhuollon kustannukset korvaava vakuutus ja soveltuvien työolosuhteiden varmistaminen. Kotiapulaisten palkkaamiseen tarvittavien oleskelu- ja työlupien hankkimiseen on hyvä varata riittävästi aikaa.

Koulut ja opiskelu

Maan koulutusjärjestelmä on verrattain nuori ja jatkuvasti kehittymässä. Koulutusjärjestelmän kehittämisessä on pitkälti nojattu ulkomaiseen tukeen.

 

Julkiset koulut palvelevat vain emiraattilapsia, tosin moni emiraattilapsi käy silti yksityistä koulua. Yksityiskoulut ovat suosittuja myös, koska maassa on paljon ulkomaalaista väestöä. Maassa onkin maailman eniten kansainvälisiä kouluja. Yksityiskouluista löytyy sekä suurten kansainvälisten koulutusyritysten ylläpitämiä kouluja sekä tiettyihin kansallisuusryhmiin keskittyviä kouluja. Opetussuunnitelmia yksityisellä puolella on monenlaisia ml. Iso-Britannian, Yhdysvaltain, IB- ja Intian opetussuunnitelma. Yksityiskoulujen maksut voivat olla jopa 20 000–60 000 AED lukukaudelta. Useimmissa kouluissa on lastentarha ja esikoulu. Lisäksi on yksityisiä lastentarhoja ja esikouluja.

 

Tasoerot koulujen välillä on huomattavia. Koulutuksen laadun parantaminen on yksi Arabiemiraattien prioriteetteja. Eri emiirikunnat vastaavat oman koulutuksen järjestämisestä. Dubaissa Knowledge and Human Development Authority (KHDA) seuraa koulujen tasoa ja julkaisee vuosittain tarkastusraportteja, vertailuja ja tilastoja, jotka sisältävät muun muassa tietoa lukukausimaksuista ja opetuksen tasosta. Abu Dhabissa samankaltaista seurantaa suorittaa Abu Dhabi Education Council (ADEC).

 

 

Lukukausi alkaa koulusta riippuen elo-syyskuun vaihteessa ja päättyy kesäkuun puolivälissä. Kesäloman lisäksi lomaa on pari viikkoa vuoden vaihteessa sekä koulusta riippuen paikallisina tai muina juhlapäivinä.

 

Korkeakoulutus on ilmaista emiraattikansalaisille, ja monet heistä opiskelevat ulkomailla. Maassa on lukuisia eritasoisia korkeakouluja ja yliopistoja. Maassa toimii myös useita ulkomaisten huippuyliopistojen filiaaleja ml. American University, New York University, Paris-Sorbonne sekä Masdar-instituutti.

Lapset

Lapset otetaan hyvin huomioon esimerkiksi ravintoloissa ja kaupoissa. Liikenne on suurin riskitekijä.

Lemmikit

Arabiemiirikuntien säädökset koskien lemmikkieläinten tuontiaja vientiä

Suomen suurlähetystö ei ota vastuuta tiedon ajantasaisuudesta. Hakijan on hyvä tarkistaa ajantasainen menettely asianomaisilta viranomaistahoilta Arabiemiraateissa ja Suomessa.

 

Liikennekäyttäytyminen

Paikalliset liikenneyhteydet ovat hyvät ja tiet ovat hyvässä kunnossa. Rautateitä ei ole, minkä vuoksi liikkuminen tapahtuu pääosin taksilla tai omalla autolla. Nopeudet suurilla monikaistaisilla valtateillä voivat nousta hyvinkin korkeiksi ja holtiton tieliikennekäyttäytyminen näkyy onnettomuustilastoissa.

 

Kaupunkien sisäiset jatkuvat ruuhkat vaikuttavat liikennekäyttäytymiseen sekä lisäävät peltikolareiden riskiä. Myös pysäköinnin löytäminen voi olla ongelmallista kaupunkikeskustoissa. Dubai kerää tietulleja, joiden maksaminen tapahtuu automaattisen tarkastusjärjestelmän kautta auton tuulilasiin kiinnitetyn tunnistetarran perusteella. Liikennekulttuuri poikkeaa Suomesta, mikä on syytä ottaa tarkasti huomioon autolla ajettaessa.

Majoitus

Hotellit Arabiemiraateissa ovat korkeatasoisia ja kalliita. Lähes kaikki kansainväliset hotelliketjut ovat edustettuina Abu Dhabissa ja Dubaissa. Hotelleissa on yleensä uima-altaat sekä runsaasti ravintoloita ja kahviloita. Pääsääntöisesti hotelleissa on saatavissa alkoholia. Ramadan-kuukauden aikana monet hotellit eivät tarjoile alkoholia lainkaan, mutta jotkin hotellit tarjoilevat alkoholia auringonlaskun jälkeen.

Mitat ja painot

Mitta- ja painojärjestelmä on sama kuin Suomessa.

Muutot

Abu Dhabissa ja Dubaissa on suurten kansainvälisten muuttoyritysten kumppaneita, jotka avustavat rahtitavaran kuljetuksessa ja muutossa.

Pankit

Valuuttarajoituksia ei ole ja pankkipalvelut ovat laajat ja toimivat. Maassa on koettu pankkien konkursseja, esimerkiksi 1980-luvun BCCI-pankki, eikä talletussuojaa ole. Maassa toimii myös ulkomaalaisia pankkeja. Rahansiirrot suomalaisista pankeista onnistuvat helposti, mutta kustannukset on hyvä varmistaa etukäteen.

Parturi-kampaamot

Parturi-kampaamopalveluita saatavilla erittäin kattavasti. Laatu- ja hintataso vaihtelevat suuresti. Huomioitavaa on erilliset toimipisteet naisille ja miehille.

Posti

Tavalliset kirjeet Suomesta Arabiemiraatteihin saapuvat noin viikossa ja Arabiemiraateista Suomeen hieman hitaammin. Toisinaan posti saattaa kuitenkin viipyä matkalla Suomeen jopa kaksi kuukautta. Maan sisällä posti voi myös kulkea hitaasti.

Puhelimet

Matkapuhelinyhteydet toimivat maassa moitteettomasti ja operaattoreita on kaksi: Etisalat ja Du.

Pukeutuminen

Suurimman osan vuotta lämpötila on niin korkealla, ettei päällysvaatteita tarvita. Joulu-helmikuussa illat voivat olla viileitä kuumuuteen tottuneelle väestölle, mutta silloinkin päivälämpötilat ovat parinkymmenen asteen tietämissä.

 

Kesällä kuumuus ja lähes 100 prosentin ilmankosteus tekevät ulkona olon tuskalliseksi. Kaikki sisätilat ja autot ovat ilmastoituja, minkä vuoksi sisällä voi olla hyvinkin viileää.

 

Eri kansallisuudet pukeutuvat maassa omien kulttuuriensa mukaisesti, Arabiemiraattien omaa säädyllistä pukeutumistapaa kunnioittaen.

 

Länsimaalaiset miehet liikkuvat kaupungilla melko vapaamuotoisissa asusteissa, tosin eivät yleensä shortseissa. Virallisemmissa tilanteissa kokopuku on paikallaan. Naisten olisi hyvä välttää paljaita olkapäitä, polvia ja muutoin liian paljastavia asusteita julkisilla paikoilla. Rannalla ja urheiltaessa vaatetus on samanlaista kuin Suomessa.

Puoliso

Samaa sukupuolta olevien avioliittoa ei tunnusteta.

Ravinto

Maassa on tarjolla eurooppalaisen kuluttajan tarvitsemia ruoka-aineita. Muslimit eivät uskonnollisista syistä syö sianlihaa eivätkä käytä alkoholia. Silti myös sianlihaa on saatavissa suurissa supermarketeissa ei-muslimien osastoilla. Samoin on olemassa alkoholiliikkeitä, joita voivat käyttää alkoholilupaan oikeutetut. Etnisiä ravintoloita löytyy kaikentyyppisiä. Myös kansainväliset pikaruokaketjut ovat läsnä.

 

Hintataso on vaihteleva. Liha on jossain määrin halvempaa, kun taas usein kala kalliimpaa kuin Suomessa. Maitotuotteet ja leikkeleet ovat huomattavasti kalliimpia, kun taas esimerkiksi hedelmiä ja vihanneksia saa suhteellisen edullisesti vihannestoreilta.

Rekisteröity parisuhde

Samaa sukupuolta olevien liitot eivät ole maassa hyväksyttyjä.

Suomi-kuva

Suomi on Arabiemiraateissa verrattain etäinen ja vähän tunnettu maa, mutta mielikuva on yleisesti varsin myönteinen. Suomi nähdään pitkälle kehittyneenä yhteiskuntana. Suomeen liitetään erityisesti teknologinen osaaminen, korkeatasoinen koulutusjärjestelmä ja eksoottinen ilmasto. Suomen menestys kansainvälisissä vertailuissa huomioidaan useissa yhteyksissä.

Sähkövirta

Sähkövirran jännite on 220 V eli sama kuin Suomessa, mutta pistorasia on kolmireikäinen, samanmallinen kuin Britanniassa. Adaptereita on saatavilla sähköliikkeistä ja tavarataloista.

Terveydenhuolto

Terveydenhoitopalvelujen taso vaihtelee heikosta erinomaiseen. Yksityiset hammasklinikat ovat korkeatasoisia ja hintataso vaihtelee merkittävästi. Pakollisia rokotuksia ei ole, mutta on suositeltavaa ottaa alle kuukauden oleskeluun tetanus-difteria kymmenen vuoden välein tehoste sekä hepatiitti A + B kolmen rokotteen sarjana. Pidempään oleskeluun lavantauti. Koulut vaativat rokotustodistukset. Malariavaara on vähäinen.

Tuonti- ja vientirajoitukset

Arabiemiraattien liitossa ei toistaiseksi kanneta veroja ja tullit ovat hyvin pienet. Suunnitteilla on 5 % ALV:n käyttöön otto vuonna 2018.Tavallisia matka- ja muuttotavaroita voi viedä ja tuoda vapaasti. Auton tuonti ei ole ongelma, joskin maassa ajoneuvon voi ostaa verovapain hinnoin. Yli 100 000 AED käteisvaroista pitää maahan tuotaessa tehdä ilmoitus. Verovapaita tuotteita voi ostaa Arabiemiraattien lentokentiltä myös maahan saavuttaessa.

 

Savukkeiden ja alkoholin tuontia koskevat seuraavat rajoitteet:

 

 1. 400 savuketta ja sikaria arvoltaan enintään 3 000 AED sekä 2 kiloa tupakkaa (ei koske nuuskaa, jota voi tuoda rajoitetusti omaan käyttöön)
 2. Hajuvesiä ja muita henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja tuotteita, niin ettei niiden arvo ylitä 3 000 AED
 3. Alkoholituotteita: 24 tölkkiä olutta tai 4 litraa mitä tahansa muuta alkoholia

 

Alkoholia saa maan sisällä myös erillisistä alkoholikaupoista, mutta ostoon tarvitaan alkoholilupa, joka myönnetään vain ei-muslimeille.

 

Pornografisia tuotteita ei saa tuoda maahan.

 

Viennin suhteen ei ole rajoituksia, mutta hankintatodistus pitää voida esittää vietäessä suuria määriä käteistä, kultaa tai koruja.

 

Suurlähetystö ei vastaa yllä olevien tietojen ajantasaisuudesta. Tuonti- ja vientisäädökset tulee tarkastaa asianomaisilta viranomaisilta.

 

Lähde:

 

Turvallisuus

Arabiemiraatit on turvallinen matkailukohde. Tarkkaavaisuutta suositellaan, koska maassa on kuitenkin terrori-iskujen riski. Liikenne on keskeinen turvallisuusriski. Matkailijaa suositellaan lukemaan ulkoministeriön matkustustiedote ja tekemään matkustusilmoitus. https://matkustusilmoitus.fi/public_html?command=browse

Valokuvaaminen

Valokuvaaminen on yleisesti sallittua, mutta se on kielletty sotilaskohteissa, palatsien ja hallintorakennusten sekä teollisuuslaitosten läheisyydessä. Kultakaupoissa ja basaareissa voi myös olla kuvauskieltoja. Ihmisiä, varsinkaan naisia, ei tule kuvata pyytämättä lupaa.

Valuutta

Valuutanvaihtopisteitä on lukuisia ja kansainvälisillä pankki- ja luottokorteilla on mahdollista maksaa useimmissa paikoissa ja nostaa automaateista paikallista valuuttaa (huomioitavaa pankkien mahdollisesti veloittamat lisäkulut).

Vapaa-aika

Arabiemiraatit, erityisesti Dubai ja Abu Dhabi, tarjoavat lukuisia mahdollisuuksia vapaa-ajan viettoon. Abu Dhabin ylpeys on noin seitsemän kilometriä pitkä Corniche-rantakatu, jolla voi käydä kävelemässä ja hölkkäämässä. Kaupungissa on myös muutamia pienehköjä puistoja. Cornichen varrella on hyvätasoinen maksullinen julkinen uimaranta, jossa voi vuokrata aurinkotuoleja ja auringonvarjoja.

 

Abu Dhabin turistinähtävyydet painottuvat lähinnä moderniin arkkitehtuuriin. Arabiemiraattien pääkaupunkia kutsutaankin Lähi-idän Manhattaniksi, jonka näkymiä voi käydä ihailemassa esimerkiksi suurelta aallonmurtajalta. Sheikh Zayed Grand Mosque on vierailemisen arvoinen ja Heritage Villagessa voi käydä tutustumassa beduiinikulttuuriin ja ratsastaa kamelilla. Kaupungissa järjestetään myös erilaisia messuja ja näyttelyitä. Abu Dhabin Corniche on suosittu paikka muun muassa ulkoilmakonserttien järjestämiseen.

 

Dubaista löytyy maailman korkein rakennus, Burj Khalifa sekä useita muita viime vuosien aikana valmistuneita kunnianhimoisia rakennushankkeita. Dubaissa ja Al Ainissa on eläintarha. Myös Abu Dhabissa on eläintarha, mutta se on sijoitettu kaupungin ulkopuolelle. Viikonloppumatkat Al Ainiin ovat suosittuja. Sen läheisyydessä on useita arkeologisia nähtävyyksiä ja sieltä voi pistäytyä myös Omanin puolelle Buraimiin. Sharjahissa on useita kiinnostavia museoita.

 

Dubain kuuluisin ranta Jumeirah on itse asiassa pitkä alue, jolla sijaitsee myös hienostohotelleja ja yksityisiä klubeja. Palm Beach on yksi suosituimmista rannoista auringonottoon.

 

Ostoksia voi tehdä suurissa nykyaikaisissa ostoskeskuksissa, joista etenkin Dubai on kuuluisa. Suurimmat elokuvateatterit sijaitsevat ostoskeskusten yhteydessä, samoin keilailuradat. Dubain Mall of the Emirates -ostoskeskuksessa on myös laskettelurinne. Valtaisat ostoskeskukset ovat jo sinällään nähtävyyksiä. Näiden rinnalla on vielä olemassa joitakin vanhahkoja ostoskeskuksia, joissa valikoima on kirjava ja hinnat halvemmat kuin länsimaalaisten liikkeiden rivittämissä moderneissa keskuksissa. Souq eli paikallinen basaari viittaa sekä markkinapaikoilla tapahtuvaan kaupankäyntiin että pieniin "kivijalkakauppoihin", joissa on tarjolla sekä käsitöitä, vihanneksia ja hedelmiä että laidasta laitaan muita tuotteita.

 

Hotellien yhteydessä on vapaa-ajanviettoklubeja, joihin vaaditaan jäsenyys (vuosimaksu useita tuhansia dirhameja). Ne tarjoavat ravintoloiden lisäksi useimmiten uimarannan, uima-altaan, saunan, kuntosalin, tennis- ja squash-hallit, aerobicia sekä joskus myös purjelautoja, vesiskoottereita ja veneitä. Joillakin klubeilla on myös oma kirjasto. Monipuolisia kuntosaleja löytyy myös hotellien ulkopuolelta, ja niihin voi ostaa määräaikaisen jäsenyyden lisäksi yhden tai useamman kerran käyntikortteja. Lisäksi löytyy purjehdusseuroja, jalkapalloseuroja, krikettikerhoja ja ratsastustiloja. Abu Dhabissa on kaksi hiekkagolfkenttää ja kaksi ruohokenttää ja Dubaissa useita kansainvälisen tason golfkenttiä. Kaupungeissa on myös urheilustadioneita, joilla pelataan lähinnä jalkapalloa, sekä jäähalleja luistelun ja jääkiekon harrastamiseen.

Muuta

Yleinen hätänumero: 999

Ambulanssi: 998

Palokunta: 997

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Abu Dhabi

Päivitetty 21.8.2017

Takaisin ylös