Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Marokko

Hyvä tietää

Hankinnat

Varsinaisia vapaasatamia ei ole, mutta lähes verovapaita ostoksia on kuitenkin mahdollista suorittaa Espanjaan kuuluvassa Ceutassa.

 

Paikan päältä voi hankkia esimerkiksi

 • marokkolaistyylisiä puusta veistettyjä pöytiä ja kaapistoja
 • marokkolaisia mattoja
 • nahkatuotteita
 • taottuja metalliesineitä
 • savikeramiikkaa
 • erilaisia koruja
 • edullisia mausteita.

Kodinhoitoapu

Kotiapua on riittävästi saatavissa. Luotettavan, ranskankielen taitoisen apulaisen tai siivoojan löytämiseen saattaa kuitenkin mennä aikaa. Keskimääräinen kuukausipalkka kotiapulaiselle kahdeksan tunnin päivistä on noin 3200 Marokon dirhamia (+ ruoka työaikana sekä työvaatteet). Siivoojan, ruohon- ja pensaanleikkaajan päiväpalkka noin 150 Marokon dirhamia.

Koulut ja opiskelu

Maassa on useita yksityisiä lastentarhoja 3-6-vuotiaille, joista suositeltavia ovat ranskalaisten ja amerikkalaisten hoitamat. Kirjoittautumismaksu on noin 1000 Marokon dirhamia (MAD). Kuukausimaksu täydestä päivästä noin 1000 MAD ja puolipäivästä noin 500 MAD.

 

Rabatissa on neljä kokonaan ranskankielistä ala-asteen koulua ja kaksi yläasteen koulua. Ranskan suurlähetystön tukemiin kouluihin on ei-ranskankielisestä maasta tuleville lapsille vaikea päästä, joskin EU:n jäsenmaiden lapsilla on oma kategoriansa. Lukuvuosikulut mukaan lukien oppimateriaalit ovat noin 40 000 MAD ja kirjoittautumismaksu noin 10 000 MAD.

 

The Rabat American School on korkeatasoinen koulu, siinä voi aloittaa kolmevuotiaana ja jatkaa aina 18-vuotiaaksi. Myös IB-tutkinto on mahdollinen. Luokat ovat pieniä ja opettajat pääasiallisesti amerikkalaisia. Koulumaksut ovat noin 15 000 Yhdysvaltain dollaria lukuvuodelta.

 

Ranskalaisen koulun lukuvuodessa on kolme jaksoa ja välillä aina viikon lomat. Kesäloma on heinä- ja elokuu. Myös amerikkalainen kouluvuosi jakaantuu kolmeen lukukauteen. Koulu alkaa elokuun lopulla kesäkuun puolivälissä. Jouluna on kahden viikon loma ja maalis-huhtikuussa on viikon loma, joka on yleensä pääsiäisen yhteydessä. Normaaleina kansallisina juhlapäivinä koulut ovat suljetut.

 

Korkeakoulut ovat pääsääntöisesti Rabatissa ja Casablancassa. Opetuksen taso on vaihtelevaa suuren opiskelijamäärän ja puutteellisen opettajakunnan johdosta.

 

Opetuskieli on arabia, paitsi ranskalaisissa yksityisoppilaitoksissa ranska ja amerikkalaisissa kouluissa englanti. Korkeakouluissa opetuskieli on usein ranska.

 

Opetuksen taso on vieraskielisissä oppilaitoksissa hyvä, mutta arabiankielisissä se heikkenee korkeampaan opetustasoon siirryttäessä.

Aikuiskoulutus

Kieliopintoja, sekä arabiaa että muita vieraita kieliä, voi harjoittaa

 

 • Ranskan Centre Culturel Francaise'ssa,
 • Saksan Goethe-Instituutissa,
 • Ison-Britannian British Councilissa,
 • Yhdysvaltain American Language Centerissä ja
 • Espanjan Cervantes kulttuuri-instituutissa.

 

Nämä kaikki toimivat sekä Rabatissa että Casablancassa. Kielikurssit maksavat tasosta riippuen 600-2000 Marokon dirhamia. Kieliopintojen lisäksi muut opiskelumahdollisuudet ovat rajoitetut.

Muutot

Rahtitavaran kuljetus ja muutto

Rahtitavaran kuljetuksissa noudatetaan kansainvälisiä sääntöjä. Mahdollisia  kuljetusmuotoja ovat sekä meri-, ilma- että maakuljetukset. Joskus Casablancan satamassa on sattunut murtoja muuttotavarakontteihin.

 

Rahtitavaroiden tullikäsittely ja siihen liittyvä byrokratia voi olla vaivalloista ja aikaa vievää. Tullikäsittelyyn ja purkauskäsittelyyn liittyy aina juomarahakäytäntö.

 

Muuttokuljetukset tapahtuvat yleensä meritse Casablancan satamasta. Kontin käyttö on välttämätöntä. Kontin saapuminen tai lähdön ajoittaminen on syytä tehdä siten, ettei konttia tarvitse makuuttaa ainoassa mahdollisessa varastossa ruuhkaisessa Casablancassa, sillä välivarastointikustannukset ovat korkeat. Paikalliset muuttoliikkeet toimivat tätä nykyä melko täsmällisesti ja ammattitaitoisesti, kunhan ajoitukset tehdään oikein.

Pukeutuminen

Keskimääräisesti ottaen suomalainen kesäpukeutuminen pätee Marokossa ympärivuotisena. Kuitenkin marras-maaliskuun välisenä aikana suomalaiset talvikuosit tuntuvat mukavammilta tietenkin ilman lämpimiä alusvaatteita. Sateiden varalta riittää varustautua vain sateenvarjolla. Iltaisin kotona tai vieraisilla voi varautua kylmän kosteaan oloon, sillä vain harvinaisempi keskuslämmitys tuottaa tyydyttävän tasalämmön ja kosteuden torjunnan.

 

Luonnonkuituiset vaatteet ovat puolestaan kesällä välttämättömät. Varsinaisilla talviulkovaatteilla tai -kengillä ei ole käyttöä Rabatissa ellei aio käydä Atlas-vuoristossa. Naisten tai miesten saatavilla olevat länsimaiset vaatteet ovat valikoimiltaan vähäiset, huonolaatuisia ja varsin kalliita. Räätäli- ja ompelupalveluja länsimaiseen makuun on vaikeasti löydettävissä. Kenkätarjonta on suppea, epämoderni ja tuontitavaran osalta kallis.

 

Pukeutumisetiketissä noudatetaan ranskalaisia sääntöjä, mutta niitä seurataan väljemmin. Tummaa pukua tai vastaavaa voi käyttää yleensä iltatilaisuuksissa. Naiset voivat seuraelämässä pukeutua täysin eurooppalaisittain, myös housuasuihin. Yleisillä paikoilla voi pukeutua hiukan peitetymmin. Hyvälaatuiset merkkivaatteet ovat eurooppalaisissa hinnoissa. Vapaa-ajan käyttövaatteita, jotka ovat yleensä Kiinassa valmistettuja, saa paikallisilta markkinoilta varsin edullisesti.

 

Pesula- ja ompelupalvelut ovat edullisia.

Terveydenhuolto

Marokon viranomaiset eivät vaadi maahan tulevilta mitään rokotuksia. Suositeltavaa on kuitenkin ottaa polio- ja tetanusrokotteet ja käydä vuosittain kotimaan terveystarkastuksissa. Lääkkeiden ja rokotteiden saanti on ajoittain vaikeaa. Lasten rokotusohjelman rokotukset on syytä hoitaa Suomessa tai ottaa ainakin rokotteet mukaansa.

 

Terveysriskeinä Marokossa on

 

 • huono tieturvallisuus,
 • talvikosteudesta ja yökylmyydestä johtuvat nuhaepidemiat,
 • kesäkuumuudella ilmastoinnin aiheuttamat ongelmat korville ja 
 • jätehuollon puutteesta johtuvat tautien leviämiset.

 

Asuntojen ongelmana ovat pikkumuurahaiset sekä suurikokoiset torakat, jotka pystytään pitämään pois puolivuotismyrkytyksillä. Myrkytyksillä tosin on monia sivuvaikutuksia.


Rabatin sairaalaolot ovat välttävät. Länsimaissa koulutettuja yleis- ja erikoislääkäreitä on kyllin ja laboratoriotutkimukset onnistuvat. On kuitenkin syytä hankkiutua sairaalahoitoon ja synnytyksiin Suomessa jos on vähänkään valinnanmahdollisuutta. Tällä hetkellä Rabatissa toimii pysyvästi suomalainen lastenlääkäri yksityisvastaanotollaan. Hammashuolto on kohtuullinen ja hinnat Suomen tasoa.

Valokuvaaminen

Valokuvaaminen on kaikkialla sallittua eivätkä kuvauksen kohteiksi joutuvat yleensä suhtaudu tilanteeseen hankalasti. Siitä voi kuitenkin joku pyytää juomarahaa.

Vapaa-aika

Seuraelämä

Rabatissa ja Casablancassa on ulkomaalaisille tarkoitettuja protestanttisia, ortodoksisia ja roomalaiskatollisia kirkkoja. Jumalanpalveluksia järjestetään joka sunnuntai. 

 

Vuoronperään Casablancassa ja Rabatissa kokoontuu noin kerran kahdessa kuukaudessa "Marokon suomalaiset" vapaamuotoinen yhdistys. Siihen kuuluu parikymmentä maassa vakituisesti asuvaa suomalaista.

 

Yllämainittuja lukuun ottamatta huvittelumahdollisuudet ovat naisille varsin rajatut, mutta miehillä on jonkin verran enemmän paikallista liikkumavaraa.

Liikunta ja ulkoilu

Mahdollisuudet liikuntaan ja retkeilyyn ovat periaatteessa hyvät, mutta yksin tai naisseurassa liikkuminen kaupungin ulkopuolella on epämieluisaa.

 

Golfaamisen edellytykset maassa ovat erinomaiset, joskin kustannukset ovat korkeat. Kunto- ja terveysklubeista löytyy monia vaihtoehtoja tenniskenttineen, saunoineen ja altaineen, mutta lapsille on vaikea löytää niistä tilaa. Ratsastuspaikkoja ja purjehdusklubikin löytyy Rabatista. Metsästys on myös mahdollista. Rabatin tuntumassa on hyvät Atlantin uimarannat ja rantakausi on kesäkuusta lokakuuhun. Useilla rannoilla järjestetään surffauskursseja. Uinti korkean aallokon ja virtausten vuoksi voi olla paikoittain vaarallista.

Retkeily, lomamatkat ja nähtävyydet

Retkeilyn harrastamiseen Marokko tarjoaa auton omistavalle runsaasti mahdollisuuksia. Useimpiin nähtävyyskohteisiin on kuitenkin kolmen tai neljän tunnin ajomatka Rabatista.

 

Lomakohteina suositeltavia ovat

 

 • Marrakech kuuluisine toreineen,
 • Agadir erinomaisen ilmastonsa ja kansainvälisyytensä takia,
 • Essaouira vanhan kaupungin ainutlaatuisuutensa vuoksi,
 • Atlas-vuoriston pikkukaupungit,
 • talviurheilukohteet Ifrane ja Oukaimeden,
 • historialliset kaupungit Fés ja Mèknes,
 • Tanger ja kaunis Välimeren rannikko ja
 • Saharan autiomaan hiekkadyynit.

 

Marokosta on erinomaisia matkakirjoja ranskaksi, englanniksi, espanjaksi ja saksaksi.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Rabat

Päivitetty 29.6.2010

Takaisin ylös