Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Uusi Seelanti

Kahdenväliset suhteet

Suhteet

Suomen ja Uuden-Seelannin poliittiset suhteet ovat ongelmattomat. Kansainvälispoliittiset kannanotot ovat olleet samanmielisiä erityisesti ihmisoikeuksiin ja ympäristönsuojeluun liittyvissä kysymyksissä. Uusi-Seelanti on jossain mielessä ottanut Suomen eräänlaiseksi benchmarking-maaksi ajatuksenaan saada virikkeitä pienistä kehittyneistä maista, jotka ovat pystyneet hyötymään globalisaatiosta panostamalla erityisesti tieteeseen, teknologiaan ja innovaatioon.

Kaupallis-taloudelliset suhteet

Suomen ja Uuden-Seelannin kauppavaihto kehittyi viime vuosiin saakka myönteisesti maiden välisestä etäisyydestä huolimatta. Suomen viennin arvo Uuteen-Seelantiin vuonna 2009 oli reilut 49 miljoonaa euroa, vähennystä edellisvuodesta reilun viidenneksen. Suomen tuonnin arvo Uudesta-Seelannista vuonna 2009 oli noin 18 miljoonaa euroa, vähennystä edellisvuodesta vajaa kolmannes.

 

Suomen merkittävimmät vientituoteryhmät ovat olleet

  • paperituotteet
  • televiestintälaitteet
  • ruostumaton teräs

 

Uuden-Seelannin tärkeimmät vientituotteet keskinäisessä kaupassamme ovat elintarvikkeet kuten

  • lampaanliha
  • mallasuute
  • viini
  • maatalouslaitteet

 

Finprolla ei ole Oseaniassa vientikeskusta. Finpron yhteistyökumppani Oseaniassa on Sydneyssä toimiva konsultti Angela Foley.

Kulttuurisuhteet

Suomalaisesta kulttuurista Uudessa-Seelannissa tunnetaan erityisesti arkkitehtuuri, muotoilu sekä musiikki.

Suomalaiset, suomen kieli

Uudessa-Seelannissa toimii muutamia Suomi-seuroja itsenäisinä tai osana skandinaavista yhteistyötä.

Sopimukset

Suomi ja Uusi-Seelanti solmivat kaksinkertaisen verotuksen estämistä koskevan sopimuksen vuonna 1984.

 

18-30-vuotiaiden Suomen kansalaisten on ollut mahdollista saada Working Holiday -viisumi Uuteen Seelantiin. Tämä tarjoaa nuorille mahdollisuuksia sekä lyhytaikaiseen työntekoon että opiskeluun Uudessa-Seelannissa.

 

  • Suomen ja Uuden-Seelannin väliset sopimukset (http://www.finlex.fi/sopimukset/)

Vierailut

Etäisyydestä johtuen kahdenvälinen vierailuvaihto on jäänyt vähäiseksi. Tasavallan presidentti Tarja Halonen teki valtiovierailun Uuteen-Seelantiin helmikuussa 2007. Ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb vieraili Aucklandissa marraskuussa 2013.Ulkoministerinä Tarja Halonen vieraili Uudessa-Seelannissa  Etelämanner-juhlallisuuksien yhteydessä tammikuussa 1999. Ulkomaankauppaministeri Ole Norrback vieraili Uudessa-Seelannissa toukokuussa 1998 ja kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen vienninedistämismatkalla huhtikuussa 2004.

 

Kenraalikuvernööri Dame Silvia Cartwright vieraili Suomessa ennen virkaanastujaisiaan maaliskuussa 2001 ja ulkoministeri Phil Goff huhtikuussa 2001. Kauppa- ja teollisuusministeri Jim Anderton vieraili Suomessa vuonna 2003 samoin kuin sisäministeri George Hawkings. Vuonna 2006 Suomessa vierailivat maaliskuussa vankeinhoidosta vastaava ministeri Damien O'Connor sekä toukokuussa työ- ja sosiaaliministeri Ruth Dyson. Ulkoministeri Winston Peters vieraili syyskuussa 2006 Suomessa osallistuen Helsingissä EU:n ja Uuden-Seelannin ulkoministerikokoukseen, missä yhteydessä hänellä oli myös kahdenvälisiä tapaamisia Suomen poliittisen johdon kanssa. Peters vieraili myös Lapissa tutustuen saamelaiskäräjiin. Maaliskuussa 2007 Suomessa vieraili tutkimus-, tiede- ja teknologiaministeri ja opetusministeri Steve Maharey. Opetusministeri Anne Tolley vieraili Suomessa kesäkuussa 2009.

Historia

Suomen Canberran asiainhoitajat ja sittemmin suurlähettiläät on akkreditoitu myös Uuteen-Seelantiin vuodesta 1950 lähtien. Suomella on ollut pääkunniakonsulaatit Aucklandissa ja Wellingtonissa sekä kunniakonsulaatit Christchurchissa ja Dunedinissa.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Canberra

Päivitetty 8.12.2016

Takaisin ylös