Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Uusi Seelanti

Kahdenväliset suhteet

Suhteet

Suomen ja Uuden-Seelannin poliittiset suhteet ovat ongelmattomat. Kansainvälispoliittiset kannanotot ovat olleet samanmielisiä erityisesti ihmisoikeuksiin ja ympäristönsuojeluun liittyvissä kysymyksissä. Uusi-Seelanti on jossain mielessä ottanut Suomen eräänlaiseksi benchmarking-maaksi ajatuksenaan saada virikkeitä pienistä kehittyneistä maista, jotka ovat pystyneet hyötymään globalisaatiosta panostamalla erityisesti tieteeseen, teknologiaan ja innovaatioon.

Kaupallis-taloudelliset suhteet

Suomen ja Uuden-Seelannin kauppavaihdon kehitys on myönteistä maiden välisestä etäisyydestä huolimatta. Vuonna 2016 maiden välinen kauppa oli 133 miljoonaa euroa. Edellisvuoden vastaava luku oli 123 miljoonaa. Suomen tavaraviennin osuus oli 103 miljoonaa ja tavaratuonnin osuus 15 miljoonaa. Palvelujen vienti Suomesta Uuteen-Seelantiin oli 3 miljoonaa ja palvelujen tuonti 12 miljoonaa. (Statistics New Zealand)

 

Suomen merkittävimmät vientituoteryhmät ovat olleet:

  • paperituotteet
  • televiestintälaitteet
  • ruostumaton teräs

 

Uuden-Seelannin tärkeimmät vientituotteet keskinäisessä kaupassamme ovat elintarvikkeet, kuten:

  • lampaanliha
  • mallasuute
  • viini
  • maatalouslaitteet

 

Finprolla ei ole Oseaniassa vientikeskusta. Finpron yhteistyökumppani Oseaniassa on Sydneyssä toimiva konsultti Angela Foley.

Kulttuurisuhteet

Suomalaisesta kulttuurista Uudessa-Seelannissa tunnetaan erityisesti arkkitehtuuri, muotoilu sekä musiikki.

Suomalaiset, suomen kieli

Uudessa-Seelannissa toimii muutamia Suomi-seuroja itsenäisinä tai osana skandinaavista yhteistyötä.

Sopimukset

Suomi ja Uusi-Seelanti solmivat kaksinkertaisen verotuksen estämistä koskevan sopimuksen vuonna 1984.

 

18-30-vuotiaiden Suomen kansalaisten on ollut mahdollista saada Working Holiday -viisumi Uuteen Seelantiin. Tämä tarjoaa nuorille mahdollisuuksia sekä lyhytaikaiseen työntekoon että opiskeluun Uudessa-Seelannissa.

 

  • Suomen ja Uuden-Seelannin väliset sopimukset (http://www.finlex.fi/sopimukset/)

Vierailut

Etäisyydestä johtuen kahdenvälinen vierailuvaihto on jäänyt vähäiseksi. Tasavallan presidentti Tarja Halonen teki valtiovierailun Uuteen-Seelantiin helmikuussa 2007. Ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb vieraili Aucklandissa marraskuussa 2013.Ulkoministerinä Tarja Halonen vieraili Uudessa-Seelannissa  Etelämanner-juhlallisuuksien yhteydessä tammikuussa 1999. Ulkomaankauppaministeri Ole Norrback vieraili Uudessa-Seelannissa toukokuussa 1998 ja kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen vienninedistämismatkalla huhtikuussa 2004.

 

Kenraalikuvernööri Dame Silvia Cartwright vieraili Suomessa ennen virkaanastujaisiaan maaliskuussa 2001 ja ulkoministeri Phil Goff huhtikuussa 2001. Kauppa- ja teollisuusministeri Jim Anderton vieraili Suomessa vuonna 2003 samoin kuin sisäministeri George Hawkings. Vuonna 2006 Suomessa vierailivat maaliskuussa vankeinhoidosta vastaava ministeri Damien O'Connor sekä toukokuussa työ- ja sosiaaliministeri Ruth Dyson. Ulkoministeri Winston Peters vieraili syyskuussa 2006 Suomessa osallistuen Helsingissä EU:n ja Uuden-Seelannin ulkoministerikokoukseen, missä yhteydessä hänellä oli myös kahdenvälisiä tapaamisia Suomen poliittisen johdon kanssa. Peters vieraili myös Lapissa tutustuen saamelaiskäräjiin. Maaliskuussa 2007 Suomessa vieraili tutkimus-, tiede- ja teknologiaministeri ja opetusministeri Steve Maharey. Opetusministeri Anne Tolley vieraili Suomessa kesäkuussa 2009.

Historia

Suomen Canberran asiainhoitajat ja sittemmin suurlähettiläät on akkreditoitu myös Uuteen-Seelantiin vuodesta 1950 lähtien. Suomella on ollut pääkunniakonsulaatit Aucklandissa ja Wellingtonissa sekä kunniakonsulaatit Christchurchissa ja Dunedinissa.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Canberra

Päivitetty 22.11.2017

Takaisin ylös