Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Maatiedosto Etelä-Afrikka

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Etelä-Afrikan Tasavalta (EAT) sijaitsee Afrikan mantereen eteläkärjessä, eteläisellä pallonpuoliskolla. Maa on Intian sekä Atlantin valtamerten ympäröimä.

 

Pohjoisessa Etelä-Afrikalla on yhteinen raja Namibian, Botswanan, Zimbabwen, Mosambikin ja Swazimaa kanssa. Lesothon itsenäinen kuningaskunta on kokonaan Etelä-Afrikan ympäröimä ja sijaitsee maan itäosissa.

 

Etelä-Afrikalla on yhteensä 4 862 kilometriä maarajaa, rantaviivaa 2 798 kilometriä ja maan pinta-ala on 1 219 090 neliökilometriä eli noin neljä kertaa Suomen pinta-ala.

Autot

Etelä-Afrikassa on vasemmanpuoleinen liikenne. Maahan ei voi tuoda autoja, joissa on vasemmanpuoleinen ohjaus. Suurin osa autokannasta on valmistettu tai koottu Etelä-Afrikassa esimerkiksi Volkswagen, Audi, Mercedes, BMW, Toyota, Nissan, Mazda sekä Ford.

 

Tuontiautojen määrä on kuitenkin hiljalleen kasvussa. Esimerkiksi Volvo, Renault ja Chrysler Jeep ovat kasvattamassa markkinaosuuksia. Tuontiautojen varaosat ovat kuitenkin huomattavasti kalliimpia kuin paikallisesti valmistettujen. Merkkihuollot ovat myös melko kalliita ja rutiinihuollot voi teettää huokeammin lukuisilla pienillä korjaamoilla.

 

Etelä-Afrikassa autot tulee katsastaa (road-worthy) ainoastaan myynnin yhteydessä.

 

Erityisen suosittuja ovat erityyppiset 4x4 maastoautot, sillä monissa luonnonpuistoissa tavallisella autolla liikkuminen on rajoitettua. Maassa voi kuitenkin hyvin matkustaa myös tavallisella autolla.

 

Huoltoasemaverkosto on koko maan kattava ja lähes kaikki asemat ovat auki vuorokauden ympäri. Suurin osa huoltoasemista hyväksyy kansainväliset luottokortit maksuvälineeksi, mutta kannattaa varautua maksamaan myös käteisellä.

 

Useimmilla huoltoasemilla auton tankkauksesta ja muista huoltotoimenpiteistä vastaa henkilökunta, joten autosta ei välttämättä tarvitse poistua ollenkaan tankkauksen ajaksi.

Edustustot

Pretoriassa edustusto sijaitsee Muckleneukin kaupunginosassa osoitteessa 628 Leyds Street. Etäisyys kaupungin keskustasta ja kaupungin sisääntuloväyliltä on lyhyt. Lähetystöön ei pääse suoraan julkisilla kulkuvälineillä. Gautrainin asema (Pretoria station) sijaitsee noin kahden kilometrin päässä lähetystöltä.

Ilmasto

Etelä-Afrikan ilmasto on lämmin ja vähäsateinen. Talvikausi on lyhyt, noin kolme kuukautta, mutta tällöin etenkin yöt ovat hyvin kylmiä. Asuintalojen lämpöeristys on jokseenkin kehnonlainen, ja tästä syystä talvikautena sisällä on viileää. Päivälämpötilat ovat talvellakin miellyttäviä.

 

Maan ilmasto jakautuu kahteen keskenään vastakkaiseen alueeseen. Maan länsi- ja eteläosissa sadekausi osuu talveen, kun taas koillis- ja itäosissa sadekausi kestää yli kesän. Talvella sateet Pretoriassa ovat erittäin harvinaisia.

 

Kapkaupungin kesäkausi on lyhyempi kuin Pretoriassa: joulu-maaliskuu. Talvella Kapkaupungissa on tuulista - myrskytuulet yleisiä - ja sateista.

Keskilämpötilat ja sademäärät:

Kesä (loka-huhtikuu)

Keskilämpötila (päivä)

Keskilämpötila (yö)

Sademäärä mm/kk

Pretoria

24

12

90

Kapkaupunki

24

14

31

 

 

 

Talvi (kesä-elokuu)

Keskilämpötila (päivä)

Keskilämpötila (yö)

Sademäärä mm/kk

Pretoria

19

5

12

Kapkaupunki

19

5

95

Joukkoliikenne

Karkeasti voidaan todeta, ettei Etelä-Afrikassa ole ulkomaalaisille soveltuvaa kaupunkien sisäistä ja lyhyen matkan julkista liikennettä. Lähijuna- ja bussiliikenteen käyttö ei ole turvallista eikä sitä voi suositella. Poikkeuksena kuitenkin Gautengin alueella toimiva Gautrain, jolla voi liikkua Johannesburgin, Pretorian sekä O.R. Tambo lentokentän välillä.

 

Takseja ei yleensä saa kadulta vaan ne on tilattava puhelimitse taksiyrityksiltä. Pidempiä matkoja ajatellen kannattaa suosia suuria bussiyrityksiä (Intercape, Greyhound) tai lentoliikennettä. Junista valtiollisen Shosholoza Meyl -yhtiön luksus- ja turistiluokan junat ovat turvallisia.

 

Kävellen liikkumista ainakaan yksin ja pimeän aikaa ei suositella. Näin ollen oma auto ja ajokortti helpottavat liikkumista huomattavasti.

Juomarahat

Yleinen käytäntö on 10 prosenttia laskun kokonaissummasta. Jossain tapauksissa (esim. suuremmat ryhmät) juomaraha on voitu lisätä automaattisesti laskun kokonaissummaan.

Jätehuolto

Jätteenkeräyksestä, kuljetuksesta, ja loppusijoituksesta vastaa kunta. Sekajäteastiat tulee yleensä itse siirtää kadun varteen tiettynä keräyspäivänä. Myös puutarhajätteelle on omat kunnan ylläpitämät siirtokuormausasemat.

 

Gautengin provinssissa (Pretoria, Johannesburg) on lasille keräysastioita julkisilla paikoilla, paperia ja pahvia kerätään monien kirkkojen ja koulujen pihoilla. Joitakin yksityisiä jäte- ja kierrätyspalvelujen tarjoajia on myös ilmaantunut viime vuosina.

Kansalliset vapaapäivät

Etelä-Afrikassa on 12 kansallista vapaapäivää. Kyseisen päivän osuessa sunnuntaille, on sunnuntain jälkeinen maanantai kansallinen vapaapäivä.

 

Kodinhoitoapu

Kotiapulainen on yleensä jokaisessa hyvin toimeen tulevassa kotitaloudessa. Useimmiten kotiapulainen käy töissä parina päivänä viikossa, mutta on myös mahdollista, että apulainen asuu isäntäperheen luona.

 

Kotiapulaista valittaessa on syytä tarkistaa tämän työtausta ja suositukset. Kotiapulaisten päiväpalkka on noin 150 randia plus ateriaetu. Kuukausipalkkaisten kotiapulaisten palkka vaihtelee 1 400 - 3000 randin välillä riippuen työmäärästä, työnkuvasta ja viikonlopputöistä sekä siitä majoittaako työnantaja kotiapulaisen. Moni tarjoaa palkan osana ruoka- sekä matkaedun.

 

Vastaanottoja, päivällisiä ja lounaita varten on olemassa lukuisia catering -yrityksiä, joilla on omat kokit ja tarjoilijat.

Koulut ja opiskelu

Lastentarhat

Lastentarhat ovat yksityisiä ja niitä on lukuisia, joskin parhaisiin niistä joutuu jonottamaan. Maksut ovat melko korkeita.

Julkinen koulujärjestelmä

Etelä-Afrikan julkisen koulujärjestelmän taso vaihtelee ja on keskimäärin heikko. Pretoriassa sijaitsevat koulut ovat keskimääräistä parempia. Opetuskieli on joko afrikaans tai englanti. Esikoulu eli pre-primary school aloitetaan 5-vuotiaana.

 

Alkeiskoulu on seitsemänvuotinen ja oppikoulu viisivuotinen. Julkisissa kouluissa on koulupukupakko.

 

Lukukausia on neljä ja lukuvuosi alkaa tammikuussa, joten myös lomakaudet poikkeavat suomalaisista. Paikallinen kesäloma kouluista sijoittuu yleensä joulukuun ja tammikuun vaihteeseen ja on reilun kuukauden pituinen. Kesä- ja heinäkuun vaihteessa on useissa kouluissa hieman pidempi talviloma.

Yksityiskoulut

Yksityiskouluja on Pretoriassa useita ja niiden opetuksen taso ja lukukausimaksujen määrä vaihtelevat. Yksityiskoulujen lukuvuosijärjestelmä noudattaa paikallista kalenteria, eli uusi kouluvuosi alkaa tammikuussa.

Useimmiten kouluun tullaan yksityisen valmistavan koulun (pre-primary school) kautta. Luokkajako on sama kuin julkisissakin kouluissa. Monet yksityiskoulut ovat joko peruskoulun ala-astetta vastaavia Primary Schooleja, josta siirrytään ylä-astetta ja lukiota vastaavaan high-schooliin.

Esimerkkejä Pretorian yksityiskouluista ovat mm. Waterkloof House Preparatory School, St Alban's College ja Crawford College. Yksityiskoulut ovat joko englannin- tai afrikaansinkielisiä.

 

Ulkomaalaiset oppilaat voidaan vapauttaa pakollisen toisen kotimaisen kielen (englanninkielisiä kouluissa afrikaans) opetuksesta.

 

Yksityiskouluissa saattaa olla pitkät jonot, joten niihin on pyrittävä hyvissä ajoin etukäteen. Yksityiskoulujen taso on julkisia kouluja huomattavasti parempi, mutta niitäkin valittaessa on huomioitava niiden mahdolliset uskontosidonnaiset sekä opetus- ja kurinpitomenetelmät, jotka poikkeavat suomalaisista standardeista.

 

Kouluissa on yleensä koulupukupakko.

 

Kansainväliset koulut

Amerikkalainen koulu, American International School of Johannesburg, sijaitsee Johannesburgin pohjoisessa esikaupungissa Bryanstonissa , joka on noin 50 kilometriä Pretoriasta. Amerikkalainen koulu käsittää lastentarhan ja 12 luokkaa koulua, joka jakautuu Primary Schooliin, Middle Schooliin ja High Schooliin. Lukuvuosi ja -suunnitelma noudattavat amerikkalaista koulusysteemiä, eli kouluvuosi alkaa elokuussa. Lukiosta valmistuneet suorittavat kansainvälisen IB-tutkinnon.

 

Virallisten oppiaineiden lisäksi oppilaiden valittavana on laaja valikoima koulun jälkeen harrastettavia vapaaehtoisaineita. Lukukausia on kaksi vuodessa. Kokemukset amerikkalaisesta koulusta ovat hyviä. Koulubussi kuljettaa kotiovelta kouluun ja takaisin. Pretoriasta bussimatka kestää noin 40 minuuttia. Aloitusikä: lastentarha 5 vuotta, alkeiskoulu 6 vuotta.

 

Amerikkalaisella koululla on nyt myös sivupiste Pretoriassa, jossa annetaan opetusta kuudenteen luokkaan saakka.

Saksalainen koulu

Saksalaisessa koulussa on lastentarha (Kindergarten), alkeiskoulu (Primarstufe) ja oppikoulu (Sekundarstufe). Varsinainen koulu on 12 -vuotinen, jonka lisäksi on ylimääräinen 13. luokka, jonka tarkoituksena on valmentaa oppilaita Saksan ylioppilastutkintoa varten.

 

Koulussa noudatetaan alussa, eli ensimmäiset 9 vuotta saksalaista opetussuunnitelmaa, minkä jälkeen siirrytään eteläafrikkalaiseen opetussuunnitelmaan. Opetuskieli on koko ajan kuitenkin saksa.

 

Oppilailta edellytetäänkin alusta lähtien suhteellisen hyvää saksan kielen taitoa. Koululla on bussikuljetus tietyiltä Pretorian alueilta.

 

Vapaaehtoisen lastentarhan voi aloittaa kolmevuotiaana. Varsinaisen koulun voi aloittaa maaliskuun loppuun mennessä kuusi vuotta täyttävä lapsi (lukuvuosi alkaa tammikuussa). Koulu-univormut pakolliset.

 

Ranskalainen koulu


Ranskalainen koulu, Lycée Francais Jules Verne, sijaitsee Johannesburgin pohjoisessa esikaupungissa Sandtonissa, noin 50 kilometriä Pretoriasta.

 

Ranskalainen koulu noudattaa ranskalaista koulusysteemiä, ja käsittää esikoulun (petite maternell), ala-asteen (primire+maternelle) ja yläasteen/lukion (secondaire ja secondaire 1e et terminale). Opetuskieli on koko ajan ranska.

 

Korkeakoulut

Etelä-Afrikassa on useita yliopistoja. Yliopistojen taso on yleensä korkea. Opetuskielinä on yleensä englanti ja afrikaans.

 

Etäopiskelun periaatteella toimiva University of South Africa- UNISA on opiskelijamäärältään Afrikan suurin yliopisto, ja yksi maailman suurimmista etäyliopistoista. Myös suomalaisia on opiskellut UNISA:ssa.

 

University of Pretoriassa voivat ulkomaalaisetkin suorittaa tutkintoja (mm. MBA) tai opiskella päivisin tai iltaisin kieliä (englanti, afrikaans ja muut Etelä-Afrikan viralliset kielet).

 

Maan arvostetuimmat yliopistot ovat University of Witwatersrand Johannesburgissa, University of Cape Town Kapkaupungissa, University of Stellenbosch Kapkaupungin läheisyydessä ja University of KwaZulu-Natal Pietermaritzburgissa/Durbanissa.

 

Aikuiskoulutus

Lukuisia kielikouluja tarjolla, joissa voi opiskella kaikkia suurimpia kieliä. Pretoriassa toimiva Alliance Francaise de Pretoria tarjoaa eri tasoisia ranskan, espanjan, ja portugalin kielikursseja.

 

Liikennekäyttäytyminen

Liikennekulttuuri Etelä-Afrikassa on aggressiivisempaa kuin Suomessa ja onnettomuuksia sattuu runsaasti. Joulukuun lomaliikenteen kuolonuhrien määrä nousee säännöllisesti tuhanteen. Suurin syy onnettomuuksiin on nopeus, ajoneuvojen vaihteleva kunto sekä rattijuoppous.

 

Liikenteessä on myös suuri joukko ajokortittomia kuljettajia.

 

Etelä-Afrikassa liikennevaloja kutsutaan usein sanalla robot. Suurin osa valottomista risteyksistä on stop -risteyksiä. Etelä-Afrikassa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota minibussitakseihin (usein Toyota -merkkisiä pakettiautoja), jotka voivat pysähtyä usein yllättäen tienreunaan jättämään matkustajia kyydistä tai poimimaan mukaan.

Mitat ja painot

Etelä-Afrikassa on käytössä kymmenjärjestelmä eli käytössä ovat täsmälleen samat mittayksiköt kuin Suomessa.

Pankit

Pankkipalvelut ovat afrikkalaisittain kehittyneitä, mutta eivät suomalaisella tasolla. Etelä-Afrikassa on käytössä erilaisia mobiilisovelluksia ja nettipankkijärjestelmät ovat hyvin kehittyneitä.

 

Pankkiautomaatteja on kaikkialla, ja niistä voi nostaa käteistä myös kansainvälisillä (Visa, Mastercard) luottokorteilla. Myös lähes kaikki liikkeet ja ravintolat hyväksyvät kaikki kansainväliset luottokortit.

 

Maahan tultaessa ei ole valuuttarajoituksia. Yksityishenkilöt voivat viedä maasta kerrallaan 200 000 randia.

 

Vaihdettaessa randeja ulkomaisiin valuuttoihin mukana tulee olla passi ja lentolippu. Lippuun leimataan kuinka paljon rahaa on vaihdettu valuutaksi.

Parturi-kampaamot

Tarjonta on runsasta sekä laadukasta ja hintataso Suomea hieman edullisempi.

Posti

Etelä-Afrikan postilaitos on suht toimiva, mutta viivästykset ovat yleisiä. Kirjeposti Suomen ja Etelä-Afrikan välillä kestää keskimäärin 7-10 päivää.

Puhelimet

 Kansainväliset teleyhteydet toimivat moitteettomasti.

 

Etelä-Afrikassa on kattava GSM -verkko ja 3G yhteydet toimivat suurimpien kaupunkien alueilla. Suurimmat matkapuhelinoperaattorit ovat Vodacom sekä MTN.

 

Suomalaiset matkailijat voivat käyttää suomalaista matkapuhelinta maassa.

Pukeutuminen

Suositeltava vaatetus eri vuodenaikoina

Vaatetus heijastaa pitkälle ilmastoa. Kesäaikaan liikutaan helleasuissa, kun taas talvella katukuvassa näkee enemmän kevyitä talvivaatteita. Miehet liikkuvat vapaa-aikana usein shortseissa sekä lyhythihaisessa paidassa ja naisten pukeutuminen on samanlaista kuin Euroopassakin.

 

Toimistossa käytetään pukua ja solmiota, tosin kesällä monet miehet kulkevat ilman pikkutakkia. Naisilla perinteiset jakkupuvut voi kesällä korvata kevyemmillä vaatteilla.

 

Talvella, joka on kesäkuusta elokuuhun, yöt sekä illat ovat kylmiä, jolloin villapaidat ja pusakat ovat tarpeen. Talvella voi harkita myös kevyen toppatakin tai villakangastakin käyttämistä. Lisäksi talot ovat usein kylmiä, mistä syystä on hyvä omistaa lämpimiä kotivaatteita.

 

Pretoriassa sataa harvoin koko päivän kun taas Kapkaupungissa sataa enemmän. Pretorian sadekausi on kesällä (marras-maaliskuussa), kun taas Kapkaupungissa sataa talvikaudella.

Etiketti

Etiketti Etelä-Afrikassa on pääpiirteittäin samanlainen kuin Suomessa, joskin hieman konservatiivisempi ja usein brittiläisesti korostunut.

 

Tervehtiminen sekä toisten ihmisten huomioiminen on yleisempää kuin Suomessa ja kadulla kävellessä tervehditään usein myös henkilöitä, joita ei tunneta. Englantilainen tervehtimistapa "How are you?" on hyvin yleinen ja kohtelias.

Vaatteiden hankinta ja huolto

Etelä-Afrikasta saa kaikenlaisia vaatteita ja hintataso yleisesti ottaen edullinen, joskaan laatu ei aina ole eurooppalaista tasoa. Etelä-Afrikassa vaatteet ovat kooltaan hieman suurempia kuin Suomessa ja käytössä on usein brittiläiset kokomerkinnät.

 

Pesula-, korjaus- sekä suutaripalvelut ovat yleisiä ja edullisia.

Ravinto

Ruokakulttuuri

Ruokakulttuuri on eurooppalaispohjainen, mutta siihen sekoittuu afrikkalaisia ja myös itämaisia aineksia maan intialais- ja kaakkoisaasialaistaustaisen väestönosan ansiosta.

 

Lihaa syödään runsaasti ja yleinen seurustelumuoto on grillikutsutut eli "braai". Yleensä grillataan nautaa, lampaankyljyksiä ja "boerewors" -makkaraa. Kanaa syödään myös runsaasti, ja rannikolla kalaa sekä äyriäisiä.

 

Eteläafrikkalaiset viinit ovat hyvälaatuisia sekä halpoja, tuontiviinejä ei juurikaan juoda.

Elintarvikkeiden hankinta ja hintataso

Lähes kaikkia elintarvikkeita on saatavissa normaaliin länsieurooppalaiseen tapaan supermarketeista ja erikoisliikkeistä. Valikoimat ovat moninkertaistuneet viime vuosina, ja saatavilla on muun muassa graavilohta, silliä ja suomalaista näkkileipää.

 

Elintarvikkeiden hinnat ovat tuontituotteita lukuun ottamatta yleisesti ottaen halvempia kuin Suomessa.

 

Hedelmät, vihannekset, ja lihatuotteet ovat yleensä huomattavasti halvempia kuin Suomessa maitotuotteiden ollessa suunnilleen samanhintaisia. Tuotteet ovat laadultaan hyviä.

Ravintolat ja kahvilat

Eteläafrikkalaiset eivät perinteisesti ole ravintolakansaa. Kuitenkin maan avauduttua 90 -luvulla ulkomaisille vaikutteille ravintolakulttuuri on kehittynyt valtavasti. Kaikkiin suurimpiin kaupunkeihin on syntynyt suuri joukko trendikkäitä eri tyylisuuntia edustavia korkeatasoisia ravintoloita.

 

Ravintoloissa syöminen on edullista ja erityisesti viikonloppuisin pöytävaraus kannattaa tehdä jos on menossa syömään suuremmalla porukalla.

 

Kahvilakulttuuri on Etelä-Afrikassa edelleen alkeellista, mikä on yllättävää, sillä maan ilmasto on mitä otollisin ulkoilmakahviloille ja terasseille. Tähän voi osaltaan vaikutta se, että useissa kaupungeissa ei ole niin sanottua katukulttuuria ja suurin osa julkisista tiloista sijoittuu ostoskeskuksiin.

 

Etelä-Afrikasta löytyy kaikki suurimmat kansainväliset pikaruokaketjut sekä suuri joukko paikallisia, usein kanaa tarjoavia pikaruokaloita.

Rekisteröity parisuhde

Etelä-Afrikassa on mahdollista rekisteröidä saman sukupuolen edustajien välinen parisuhde.

Sosiaaliturva

Sosiaaliturvajärjestelmä Etelä-Afrikassa on hyvin heikko ja sen korvaavatkin hyvin kirjavat vakuutuspaketit. Usein työnantaja huolehtii sairausvakuutuksesta, mutta muissa tapauksissa tulee henkilöiden maksaa kuukausittain erilaisista sairaus-, henki- tai työttömyysvakuutuksista.

Suomi-kuva

Hyvin monet mustat eteläafrikkalaiset ovat tietoisia suomalaisten tuesta ANC:lle apartheidin aikana. Suurimpien urheilusankareiden nimet tunnistetaan myös. Suomikuva on kaiken kaikkiaan myönteinen kaikkien väestönosien keskuudessa.

Sähkövirta

Sähkövirran jännite on 220/250 volttia, ja pistokkeet ovat kolmireiällisiä maadoitettuja (piikit ovat pyöreitä eli erilaisia kuin Briteissä). Adaptereita, joihin suomalaiset sähkökoneet sopivat, on saatavissa kaikissa sähkö- ja rautakaupoissa.

 

Kaikkia Suomesta tuotuja sähkölaitteita voi käyttää ilman muuntajaa.

Terveydenhuolto

Pakolliset rokotukset

Pakollisia rokotuksia ei ole. Suositeltavia ovat Hepatiitti A+B, MPR (tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko) sekä kurkkumätä-jäykkäkouristusrokote. Riskiarvion perusteella on harkittava kolerarokotteen ottamista.

 

Mikäli aikoo matkustaa muualla Afrikassa, on syytä hankkia keltakuumerokotus. Jos Etelä-Afrikkaan saapuu keltakuumealueelta tai jos on vieraillut aiemmin keltakuumealueella, tulee todistus rokotteesta esittää rajalla.

Ennaltaehkäisy

Etenkin Mosambikin rajan tuntumassa sijaitsevat alueet esim. Krugerin luonnonpuisto ovat malaria-alueita, joilla oleskeltaessa on syytä käyttää malarianestolääkitystä. Koska tabletit eivät anna täyttä suojaa malariaa vastaan, on hyvä käyttää hyttyskarkotteita ja etenkin iltaisin pitkähihaisia sekä -lahkeisia vaatteita.

 

HIV-tartuntojen määrä on Etelä-Afrikassa ja naapurimaissa erittäin korkea.

 

Etelä-Afrikassa hygieniataso on korkea, jos erikseen ei ole kielletty, voi vesijohtovettä juoda joka puolella maata.

Sairaalaolot, lääkärit ja hammashoito

Yksityisten lääkäriasemien sekä sairaaloiden taso on Etelä-Afrikassa on hyvä kun taas julkisten sairaaloiden taso on alhainen.

Turvallisuus

Etelä-Afrikassa turvallisuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Ryöstöt sekä henkirikokset ovat valitettavan yleisiä ja rikollisuus ylipäänsä väkivaltaista. Usein riskin joutua rikoksen kohteeksi pystyy minimoimaan käyttämällä tervettä maalaisjärkeä sekä ennakoimalla tilanteita.

 

Pimeällä liikkumista jalan kannattaa välttää ja iltaisin sekä öisin autoillessa reitit tulee suunnitella etukäteen. Päivisin liikkuminen jalan useilla alueilla on turvallista, mutta tällöinkin kannattaa arvoesineet jättää kotiin. Autoillessa ovet tulee pitää lukittuina ja arvoesineet pois näkyvistä (esim. istuimen alla tai peräkontissa). Raiskaukset ovat yleisiä ja yksinään liikkuvien naisten tuleekin kiinnittää erityistä huomiota turvallisuuteen.

 

Talot on usein suojattu korkeilla muureilla sekä erilaisilla hälytysjärjestelmillä. Etelä-Afrikassa toimii useita erilaisia yksityisiä turvallisuuspalveluita, jotka ovat korvanneet yleisesti valtiolle kuuluneita palveluita. Etelä-Afrikan poliisia (SAPS) vaivaa korruptio sekä koulutuksen vähäisyys.

 

Rikollisuus ja rikollisten kehittämät menetelmät ovat aina askeleen edellä suojautumiskeinoja. Viime aikoina Etelä-Afrikassa yleisiä rikollisten menetelmiä ovat olleet autojen kaukosäätimien signaalin häiritseminen (ovet eivät menekään lukkoon) ja auton ikkunoiden rikkominen liikennevaloissa.

 

Kaikissa tilanteissa tulee pyrkiä pysymään rauhallisena, välttää tekemästä vastarintaa ja ilmoittaa sattuneesta rikoksesta lähimmälle poliisilaitokselle (puhelimitse tai henkilökohtaisesti).

Valokuvaaminen

Valokuvaaminen on sallittu kaikkialla ellei sitä erikseen ole kielletty.

Valuutta

Yksi Etelä-Afrikan randi (Rand) on 100 senttiä (cent).

Vapaa-aika

Seuraelämä keskittyy paljolti ihmisten koteihin. Yleisimpiä seurustelumuotoja ovat iltapäivägrillijuhlat "braait", joskin diplomaattien keskuudessa normaalit päivälliskutsut ovat yleisiä. Eteläafrikkalaiset ovat vapaa-aikanaan hyvin mutkattomia ja epämuodollisia, mikä tekee seuraelämän helpoksi.

Liikunta ja ulkoilu

Etelä-Afrikan ilmasto on ulkoilulle ja urheilulle otollinen ja eteläafrikkalaiset ovat liikunnallista kansaa. Suosituimpia urheilulajeja ovat juoksu, pyöräily, rugby, jalkapallo sekä kriketti.

 

Usein liikuntaan suhtaudutaan vakavasti, mikä näkyy erilaisten järjestettyjen kilpailujen määrässä sekä varustetasossa. Kuuluminen erilaisiin urheiluklubeihin on yleistä ja esimerkiksi suurimmilla yrityksillä on omat juoksu- sekä pyöräilykerhonsa. Suurimmista kaupungeista löytyy joka viikonloppu joku järjestetty urheilutapahtuma, joihin voi osallistua vaikka ei kuuluisikaan mihinkään kerhoon.

 

Vaikka ilmasto Etelä-Afrikassa suosii ulkoliikuntaa, löytyy maasta myös laadukkaita kuntosaleja, joiden hintataso on sama kuin Suomessa. Laajimmalle levinnein ketju on Virgin Active.

Retkeily, lomamatkat ja nähtävyydet

Matkailumaana Etelä-Afrikka on erittäin monipuolinen ja eteläafrikkalaiset retkeilevät paljon ympäri vuoden. Suosittuja loma- tai viikonloppuretkikohteita ovat lukuisat luonnonpuistot varsinkin Krugerin kansallispuisto,  Drakensbergin vuoret, Kapin viinialueet sekä KwaZulu-Natalin rannikko.

 

Etelä-Afrikasta on myös helppo matkustaa naapurimaihin kuten Lesothoon, Mozambikiin, Botswanaan tai Namibiaan. Näihin maihin matkustettaessa kannattaa viisumivaatimukset kuitenkin tarkistaa etukäteen.

 

Majoitusvaihtoehtoja löytyy runsaasti jokaisesta hintaluokasta sekä ympäri Etelä-Afrikkaa. Etelä-Afrikka on kallistunut matkailumaana viime vuosina, mutta tarjouksia hyödyntämällä ja koulujen loma-aikoja välttämällä voi maassa vieläkin matkustaa ja majoittua verrattain edullisesti.

 

Tieverkosto Etelä-Afrikassa on pääosin hyväkuntoista ja kaikilla suurimmilla pääteillä voi huoletta matkustaa pikkuautolla. Jos kuitenkin suunnittelee matkaa vuoristoisille alueille tai rannikon pikkuteille, kannattaa harkita nelivetoauton käyttöä. Etelä-Afrikkaan on viime vuosina syntynyt useita halpalentoyhtiöitä, joiden tarjouksia seuraamalla voi isojen kaupunkien välillä lentää hyvinkin huokeasti.

 

Jos on kiinnostunut matkustamaan Etelä-Afrikan monissa luonnonpuistoissa, kannattaa ostaa Wild Card suurlähetystöä vastapäätä sijaitsevasta South African National Parksin toimistosta. Wild Cardilla pääsee sisään ilmaiseksi suurimpaan osaan maan luonnonpuistoja.

 

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Pretoria

Päivitetty 24.6.2013

Takaisin ylös