Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Luxemburg

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Luxemburg sijaitsee läntisen Euroopan sydämessä, rajanaapureinaan Saksa, Belgia ja Ranska.  

 

Maan pinta-ala on 2 586 neliökilometriä, pohjois-eteläsuuntaan pituutta on enimmillään 82 kilometriä ja leveyttä 57 kilometriä lännestä itään. Maa kuuluu siis niin sanottuihin Euroopan pienvaltioihin, joskin niissä suurimpien joukkoon.

Asuminen, asunnot

Luxemburgissa on tarjolla eritasoisia asuntoja, pienistä kerrostaloasunnoista omakotitaloihin. Tarjonta ei kuitenkaan ole kovin runsasta kysyntään suhteutettuna (kaupungissa sijaitsee useita eri Euroopan unionin toimielimiä). Luxemburg on varsin pieni maa ja julkinen liikenne suhteellisen kattava. Siten asuminen myös pääkaupungin ulkopuolella on hyvin mahdollista. Niin vuokra-asuntojen kuin myös omistusasuntojen hintataso on korkea. Välitysfirmat perivät usein vuokralaiselta yhden kuukauden vuokraa vastaavan välityspalkkion ja vuokratakuu on normaalisti 2 kk:n vuokra.

Autot

Luxemburgissa ovat edustettuina kaikki tunnetuimmat autoliikkeet huoltoineen. Auton huoltaminen voi olla edullisempaa esimerkiksi naapurimaa Saksassa. Ennen rekisteröintiä auto tulee katsastuttaa ja katsastuksessa esittää muun muassa auton ostolasku.

Edustustot

Edustustot:

Luxemburgin ulkoasiainministeriön verkkosivut:

- edustustot Luxemburgissa: http://www.mae.lu/Site-MAE/Missions-diplomatiques-et-consulaires/Missions-diplomatiques-etrangeres-accreditees-au-Luxembourg

 

- Luxemburgin edustustot eri maissa:  http://www.mae.lu/Site-MAE/Missions-diplomatiques-et-consulaires/Missions-diplomatiques-et-consulaires-luxembourgeoises

 

Luxemburgin suurlähetystön tarjoamat palvelut ovat siirtyneet Brysselin suurlähetystön hoidettaviksi 1.6.2015 lukien.

 

Ambassade de Finlande
Avenue de Cortenbergh 80, B-1000 Bruxelles, Belgique
Puh. +32-2-287 1212
S-posti: sanomat.bry@formin.fi

Hankinnat

Luxemburgin hintataso on monissa tavaroissa  kalliimpi kuin naapurimaissa, joten ostoksilla käydään myös rajojen yli. Pääkaupungista löytyy runsaasti tunnettujen kansainvälisten ketjujen liikkeitä. Alkoholijuomat, tupakkatuotteet ja polttoaineet ovat edullisempia Luxemburgissa kuin lähimaissa.

 

Huonekalukauppoja on harvakseltaan ja ne ovat enimmäkseen kalliita erityiskauppoja. Strassenissa löytyy muutama edullisempi liike, Arlonissa Belgian puolella on lähin IKEA ja Saksan rajakaupungeissa (mm. Trier, Kontz) on myös useita edullisia huonekalukauppoja.

Koneita ja laitteita myydään keskustassa erityisliikkeissä ja muualla myös kauppakeskuksissa.

 

Ilmasto

Luxemburg sijoittuu lauhkean vyöhykkeen pohjoisosaan. Ilmasto on yleensä leuto ja kausivaihtelut ovat vähäiset. Sateita on runsaasti, keskimäärin 135 päivänä vuodessa. Lämpötilan nousu/lasku päivittäin saattaa olla hyvin nopeaa. Talvi on verraten leuto: pikkupakkasia on vain joulu-helmikuun välillä (noin -5 celsiusastetta) vuodesta riippuen. Talvella voi olla lunta muutaman viikonkin ajan.

Joukkoliikenne

Luxemburgissa on edullinen ja toimiva joukkoliikenne, ja juna- ja linja-autovuorot kattavat koko maan.  2 tuntia voimassa oleva kertalippu maan sisällä on 2 euroa, kuukausilippu 50 euroa, riippumatta matkan pituudesta. Arkipäivisin ulosmenotiet voivat olla ruuhkaisia. Lentoasemalta ja takaisin pääsee edullisesti bussilla (tulo/lähtö keskusbussiasema Hamiliukselle/lta).

 

Juomarahat

Juomarahan jättö ei ole pakollista, mutta ravintoloissa ja kahviloissa on tapana jättää pieni juomaraha. Joulun alla postinkantajat, palomiehet ja kaupungin jätelaitoksen työntekijät keräävät  joulurahaa myymällä kalentereita.

Jätehuolto

Omakotitalojen asukkailla kunnallinen jätemaksu riippuu roska-astian koosta. Kuntien jätepalvelu tyhjentää roskalaatikon yleensä kerran viikossa. Jos oman roska-astian koko ei riitä, on mahdollista ostaa useimmista elintarvikekaupoista roskasäkkejä, joiden hinnassa on jo jätteiden keräys mukana.

 

Muovipullot, säilykepurkit ja mehu- ja maitopurkit lajitellaan kunnan antamiin muovisäkkeihin kierrätystä varten. Puutarhajätteet kerätään kunnan jätehuollon ilmoittamina päivinä tai ne voi viedä itse kompostiin, joita on eri kaupunginosissa.  Lasin- ja paperinkierrätyssäiliöitä on eri puolilla kaupunkia.

 

Lisäksi Luxemburgin kaupungilla on jätteiden kierrätyskeskus, johon voi viedä erilaiset ongelmajätteet, kuten vanhat kodinkoneet, romumetallin, mutta myös esimerkiksi rikkinäiset muovilelut. Eri materiaaleille on kierrätyskeskuksessa omat keräyspisteensä.

Kansalliset vapaapäivät

Luxemburgin virallisia vapaapäiviä ovat:

  • uudenvuodenpäivä 1.1.
  • 2. pääsiäispäivä (muuttuva)
  • vapunpäivä 1. toukokuuta
  • helatorstai (muuttuva)
  • 2. helluntaipäivä (muuttuva)
  • Luxemburgin kansallispäivä 23. kesäkuuta
  • Marian taivaaseenastumispäivä 15. elokuuta
  • pyhäinpäivä 1. marraskuuta
  • joulupäivä 25. joulukuuta
  • tapaninpäivä 26. joulukuuta

 

Edustusto on suljettu suomalaisina juhlapyhinä ja Luxemburgin kansallispäivänä.

Kodinhoitoapu

Kodinhoitoapua tarjoavat yksityiset kotipalveluyritykset sekä yksityiset ihmiset. Palkkatason ollessa Luxemburgissa melko korkea on palvelujen käyttö suhteellisen kallista. Au pair’eja koskevat säännökset ovat muuttuneet v. 2013, ohjeita tästä:  http://www.accueil-aupair.lu.

 

Luxembourgin kaupungissa on useita päivähoitopaikkoja lapsille. Ne ovat joko kunnallisia tai yksityisiä. Päivähoitopaikkaa voi olla vaikea saada ja niitä kannattaa selvittää hyvissä ajoin ennen päivähoidon aloittamista.

 

Yksityiset päiväkodit ovat kalliita (palvelusetelillä voi saada alennusta hoitomaksuihin), mutta hoitopaikka on mahdollista valita kielen mukaan, sillä Luxemburgissa on myös muun muassa englannin- ja ranskankielisiä päiväkoteja. Kirchbergissä sijaitsevassa EU:n työntekijöiden lapsille tarkoitetussa päiväkodissa käyttökielenä on yleensä ranska, mutta tilanpuutteen vuoksi Euroopan komissio on joutunut ostamaan hoitopaikkoja myös yksityisistä päiväkodeista.

 

Lisätietoa mm: http://luxembourg.angloinfo.com/information/family/toddlers/childcare-options/

Koulut ja opiskelu

Pakollinen oppivelvollisuus alkaa jo neljävuotiaana. Luxemburgin julkiset leikkikoulut ovat tottuneet sopeuttamaan vieraista kulttuureista tulevia lapsia paikalliseen elämäntapaan. Vaihtoehtoina ovat EU:n työntekijöiden lapsille Eurooppa-koulun leikkikoulu (maternelle), jossa on myös suomenkieliset ryhmät 4–6 –vuotiaille, sekä ranskankieliset leikkikoulut, muun muassa Ecole Française.

 

Luxemburgissa on mahdollista valita lapsen koulu- ja opiskelupaikka toivotun kielen mukaan. Paikallinen julkinen koulujärjestelmä on kolmikielinen (luxemburg, saksa ja ranska). Luxemburgin kaupungissa on kansainvälisiä kouluja. Kansainväliset koulut ovat yksityisiä ja niihin on lukukausimaksu, kun taas Luxemburgin valtionkoulut ovat ilmaisia. Eurooppa-koulussa on mahdollista opiskella ylioppilaaksi asti myös suomen kielellä. Lisäksi vaihtoehtoina ovat kansainväliset englanninkieliset koulut (mm. International School of Luxembourg ja St. George’s International School)  tai ranskankieliset koulut, jotka noudattavat ranskalaisia opetusohjelmia (ala-aste Ecole Française du Luxembourg sekä yläaste ja lukio Lycée Vauban).

 

Lisätietoja ja listat kansainvälisistä kouluista löytyy mm. http://luxembourg.angloinfo.com/af/250/luxembourg-schools-and-international-schooling.html

 ja http://www.expatica.lu//education/school/International-schools-in-Luxembourg_17644.html .

Lemmikit

Luxemburgiin matkustettaessa kissoilla ja koirilla on oltava eläinlääkärin antama lemmikkipassi, jossa on tiedot voimassa olevasta raivotautirokotuksesta. Kissan tai koiran on oltava tatuoitu tai niillä pitää olla mikrosiru.

 

Koiranomistajan on tehtävä ilmoitus koirasta asuinkuntansa viranomaisille, minkä jälkeen koira saa kaulapantaan kiinnitettävän rekisterinumeron (tai tatuointina). Koiran kuoltua tai vaihdettua omistajaa on rekisteröintimerkki luovutettava takaisin kunnan viranomaiselle. Luxemburgin kaupungissa on koiravero.

Liikennekäyttäytyminen

Rattijuopumuksen promilleraja Luxemburgissa on 0,5 promillea. Tietyille kuljettajaryhmille (esim. nuoret <18 v) taso on kuitenkin tätä alhaisempi 0,2 promillea.

Mitat ja painot

Luxemburgissa on käytössä sama mitta- ja painojärjestelmä kuin Suomessa.

Muutot

Luxemburgissa toimii useita muuttofirmoja. Firmat kannattaa kilpailuttaa.

Puoliso

Koska Luxemburg on EU-maa, EU-kansalaisten on helppo työllistyä ilman erityisiä lupia.

 

Pysäköinti

Luxemburgin kaupungin asukas voi hankkia autoonsa vinjetin, jonka jälkeen pysäköinti määrätyillä alueilla kaupungissa on ilmaista. Osassa pysäköintipaikoista on käytössä pysäköintikiekko, osa pysäköintipaikoista on maksullisia kaikille.  

 

Poliisi (www.police.public.lu/)

Ravinto

Luxemburgin keskustassa on melko vähän ruokakauppoja (Alima, DelHaize, Monoprix) eikä lainkaan tavarataloja. Lähialueilla  on kuitenkin useita supermarketteja ja ostoskeskuksia (mm. Auchan/Kirchberg, Cactus, Match). Lisäksi on pienempiä erikoisliikkeitä (esimerkiksi liha- ja konditorialiikkeet). Elintarvikevalikoimat ovat monipuoliset ja kaikkea on saatavilla. Elintarvikkeiden hintataso on keskimääräistä EU-tasoa. Muutamat ruokakaupat ovat auki sunnuntai-aamupäivisin. Suomalaisia ruoka- ja muita tuotteita voi ostaa Scanshopista http://scanshop.lu/, Finnshopista Viandenissa www.finnshop.lu,  sähköpostitilauksena Trendwell tilaamo@trendwell.lu, +(352)-691-963 963, ja verkkokauppa FinlandStoresta http://www.finlandstore.eu/.

 

Juomavesi: hanavesi on virallisten ilmoitusten mukaan kaikkialla juomakelpoista, mutta siinä on runsaasti kalkkia ja alue- tai talokohtaisesti veden maku ja laatu vaihtelee. Pullovettä saa kaikista kaupoista.

Rekisteröity parisuhde

Joko samaa tai eri  sukupuolta olevat, Luxemburgissa asuvat henkilöt voivat rekisteröidä parisuhteensa (déclaration de partenariat). Osapuolten siviilisääty ei muutu tällä toimenpiteellä ja rekisteröinti on voimassa ainoastaan Luxemburgissa.

Sosiaaliturva

Syntymä- ja vastaavat todistukset : Luxemburgin kaupungin Bierger Center tai asuinkunnan kaupunginvirasto:

Bierger-Center

26a bd Royal  

L-2090 Luxembourg

Puh : 4796-2200, fax:26 27 09 99

sähköposti : bierger-center@vdl.lu

verkkosivut: http://www.vdl.lu/Citoyens+et+r%C3%A9sidents.html

Avoinna: maanantai-perjantai 8:00-17:00

 

Perheavustukset: Caisse nationale des Prestations familiales CNPF, http://www.cnpf.lu/.

 

Lisätietoa Luxemburgin sosiaaliturvasta: http://www.secu.lu/

Sähkövirta

Sähkövirran jännite on 220V.

Terveydenhuolto

Sairausvakuutuskassa Caisse Nationale de Santé: http://www.cns.lu .

Valuutta

Eurokolikot ja -setelit otettiin Luxemburgissa käyttöön 1. tammikuuta 2002.

Vapaa-aika

Luxemburgissa on tarjolla monenlaista vapaa-ajanvietettä. Kulttuuritarjonta on runsasta ja lippujen hinnat esityksiin ovat suhteellisen edulliset. Lisäksi myös liikuntamahdollisuuksia on paljon ja kaupunki ympäristöineen tarjoaa hienot puitteet esimerkiksi pyöräilylle, golfille, vaellukselle ja tennikselle. Matkustaminen maan sisällä julkisilla kulkuvälineillä on erittäin edullista (kts. Liikenne).

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Bryssel

Päivitetty 22.5.2012

Takaisin ylös