Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Moldova

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Moldova sijaitsee eteläisessä Itä-Euroopassa, Romanian ja Ukrainan välissä.

Edustustot

Moldovassa sijaitsevat suurlähetystöt: http://embassy.goabroad.com/embassies-in/moldova

Ilmasto

Moldovassa on selkeästi neljä vuodenaikaa. Talvisin lämpötilat liikkuvat -3 ja -5 asteen välillä, mutta myös -20 asteen pakkaset eivät ole ennenkuulumattomia. Kesät ovat lämpimiä lämpötilat voivat nousta 35–40 asteeseen. Kesä on myös pitkä ja vielä marraskuussa lämpötilat ovat +5 asteen tienoilla.

Juomarahat

Juomarahaa jätetään yleensä 10-15 prosenttia ravintoloissa ja takseissa.

Kansalliset vapaapäivät

  • 1. tammikuuta (uusi vuosi)
  • 7.–8. tammikuuta (ortodoksinen joulu)
  • 8. maaliskuuta (naisten päivä)
  • 8–9. huhtikuuta (ortodoksinen pääsiäinen)
  • 1. toukokuuta (työn päivä)
  • 9. toukokuuta (voiton päivä
  • 27. elokuuta (itsenäisyyspäivä)
  • 31. elokuuta (kansallinen kielenpäivä)

Mitat ja painot

Moldovassa on käytössä metrijärjestelmä.

Pankit

Pääkaupungissa Chişinăussa on pankkeja ja pankkiautomaatteja. Kaikki automaatit eivät kuitenkaan toimi ulkomaisilla pankkikorteilla. Käteistä käytetään yleisesti ja harvoissa paikoissa hyväksytään kortti maksuvälineenä. Rahanvaihtopisteitä on kattavasti ja dollarien ja eurojen vaihto onnistuu. Pankkiautomaatteja ja maksukortteja käytettäessä on oltava valppaana, koska pääkaupungissa on ilmennyt luottokorttien kopiointia ja PIN-koodien urkintaa. Pankkiautomaatin korttilaite tulee tarkistaa erityisten kopiointilaitteiden varalta.

Posti

Moldovan posti (Poşta Moldovei) toimii koko maassa ja sillä on 1527 toimistoa ympäri maata.  Posti ei ole luotettavuudeltaan eurooppalaista tasoa, ja tärkeiden lähetysten lähettämiseen kannattaa käyttää yksityisiä kuriiripalveluja.

 

Ravinto

Pääkaupungissa on useita tasokkaita ravintoloita.

Terveydenhuolto

Chişinăussa toimii terveyskeskuksia. Maaseudulla terveydenhuoltoon pääsy on vaikeampaa. Terveyspalvelujen taso on eurooppalaisia standardeja alempana niin maaseudulla kuin pääkaupungissakin. Sairaaloissa on puutetta välineistöstä ja joskus myös lääkkeistä.

 

Moldovassa esiintyy tuberkuloosia ja A-, B- ja C-hepatiittia, joten matkustajan rokotusten tulisi olla ajan tasalla.

Valokuvaaminen

Valokuvaaminen on yleisesti sallittua, mutta Transnistrian alueella julkisten ja armeijan rakennusten kuvaamisesta saattaa joutua vaikeuksiin paikallisten viranomaisten kanssa. Raja-alueella kuvaamien on kiellettyä.

Valuutta

Moldovassa käytettävä valuutta on Moldovan leu (monikossa lei), joka on otettu käyttöön vuonna 1993. Leu jakaantuu 100 baniin. Euro on noin 21 leitä (tammikuu 2015). Leu-setelit ovat arvoltaan 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200 ja 500 leitä. Kolikot ovat arvoltaan 1, 5, 10, 25 ja 50 bania.

 

Transnistrian separatistialueella on käytössä oma valuutta, Transnistrian rupla, jota ei kuitenkaan ole tunnistettu kansainvälisesti eikä sitä vaihdeta muualla kuin Transnistrian alueella.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Bukarest

Päivitetty 16.2.2015

Takaisin ylös