Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Seychellit

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Seychellit on saarivaltio läntisessä Intian valtameressä.  Lähinaapureita ovat saarivaltiot Mauritius, Reunion (Ranska), Madagascar ja Comorit.

 

Seychellit muodostuu 115 saaresta joista suurin osa on asumattomia. Pääsaaret ovat graniittiset Mahe, Praslin ja La Digue. Korallisaarilla, joita ovat esimerkiksi Bird, Denis ja Desroches, on vain hotelleja.

 

Seychellien pääkaupunki Victoria sijaitsee Mahen saarella, jossa sijaitsee myös Suomen kunniakonsulaatti.

 

Seychelleillä on hyvä päällystetty maantieverkosto. Liikenne on vasemmanpuoleinen ja suurin sallittu ajonopeus on 80 km tunnissa. Ainoalla kaksikaistaisella tiellä (Victoria/lentokenttä) ajonopeus on yleensä vain 40 km tunnissa.

 

Asuminen, asunnot

Seychelleiltä löytyy vuokrattavia taloja, jotka ovat usein täysin aidattuja, yleensä ainakin osaksi ilmastoituja ja varusteiltaan korkeatasoisia (esim. hälytysjärjestelmillä varustettuja). Niiden hinnat ovat korkeita. Huoneistoja on vuokralla vähemmän. Jääkaappi ja liesi kuuluvat yleensä kalustukseen, mutta astianpesukone ja pyykinpesukone kuuluvat harvemmin.

Autot

Seychelleillä on vasemmanpuoleinen liikenne. Autojen hinnat ovat melko korkeita.  Auton voi tuoda maahan, mutta paperityötä on runsaasti ja rekisteröintimaksu sekä ajoneuvovero tulee maksaa. Käytettyjä autoja on kohtalaisen paljon saatavilla.

Edustustot

Suomen kunniakonsulaatti Seychelleillä

 

Käyntiosoite:

Fisherman's Cove Estate

Bel Ombre

Mahe

 

SEYCHELLES

Postiosoite:

Honorary Consulate of Finland

Bodco Ltd.

PO Box 1191

VICTORIA

SEYCHELLES

 

Suomen Nairobin-suurlähetystö, Kenia:

Eden Square, Block 3, 6th floor

Greenway Rd off Westlands Rd

Nairobi

Puh. +254-(0)20-3750721-4

Sähköposti: sanomat.nai@formin.fi

Viisumi- ja oleskelulupa-asiat: visa.nai@formin.fi

 

Postiosoite:

Embassy of Finland

P.O. Box 30379

00100 Nairobi

Kenya

Hankinnat

Seychelleillä on paljon pieniä "sekatavarakauppoja" ja muutama suurempi supermarket ja ostoskeskuksia. Tarjonta on verrattain monipuolista, mutta hinnat ovat suhteellisen korkeita. Kaikki päivittäistavarat, kodintarvikkeet, vaatteet ym. ovat tuontitavaroita.

 

Elektroniikan ostoissa kannattaa olla tarkkana laatuerojen vuoksi. Tuoretavarat – kala, vihannekset ja hedelmät - ovat saatavilla sesonkimaisesti, mikä vaikuttaa hintoihin. Näitäkin tavaroita tuodaan maahan.

Ilmasto

Lokakuusta maaliskuuhun Seychelleillä on sadekausi. Kuuminta on maalis-huhtikuussa jolloin lämpötila voi kohota noin +33 asteeseen. Sadekautta seuraa hiukan viileämpi (+ 29 astetta) kaakkoismonsuunikausi jolloin tuulee varsin rivakastikin. Sateet ovat kevyitä ja joskus niin harvassa, että käyttövedestä voi olla pulaa ja vedenkäyttöön annetaan rajoituksia. Tuulinen kausi kestää toukokuusta syyskuuhun.

 

Yölämpötilat eivät juuri laske alle 23 asteen. Kosteus on korkea kautta vuoden (70 % +/-).

Joukkoliikenne

Seychelleillä on valtionyhtiön omistama bussiliikenne, joka kattaa Mahen, Praslinin ja La Diguen saaret. Hinnat ovat kohtuullisia. Bussit lopettavat ajon illalla ja aloittavat ajon jälleen aikaisin aamulla.

 

Taksiliikenne on yksityisten harjoittamaa ja viralliset taksit tunnistaa katolla olevasta ”TAXI” kilvestä. On hyvä kysyä matkan hintaa ennen kyytiin menoa. Autoissa on myös mittarit mutta ne eivät aina toimi. Taksien käyttö on melko kallista, mutta esimerkiksi koko päivän kuljetuksen ollessa kyseessä taksin hinnasta voi vapaasti neuvotella. Seychelleillä ei ole takseille yhtä puhelinnumeroa, vaan taksi tilataan suoraan kuljettajalta. Tämä tekee taksin saamisen hiukan hankalaksi, mutta taksit odottavat asiakkaita hotelleissa, lentokentällä ja keskikaupungin taksiparkeissa.

 

Myös halvempia "piraattitakseja" löytyy. Niiden käyttöä on ulkomaalaisen matkailijan hyvä välttää autojen huonon kunnon ja joskus epämääräisten kuljettajien vuoksi.

 

Mahen, Praslinin ja La Diguen yhteysliikenne sujuu hyvätasoisten yksityisten lauttojen/laivojen ja valtion yhtiön pienlentokoneiden kyydissä.  Varakkaampi matkailija voi ostaa kyydin yksityiseltä helikopteriyhtiöltä.

Juomarahat

Suurimmassa osassa ravintoloita odotetaan noin 10 prosentin juomarahaa. Osassa ravintoloista palvelumaksu on lisätty laskuun.

Jätehuolto

Jätehuoltoyhtiön kanssa tulee tehdä sopimus jos haluaa jätteet haettavan yksityisasunnolta tai liikeyritykseltä. Yksityiset käyttävät kuitenkin yleensä yleisiä ilmaisia roskalaatikoita. joita on varsin paljon ja jotka tyhjennetään päivittäin.

Koulut ja opiskelu

Seychelleillä on 11 vuoden koulupakko kaikille lapsille ja koulunkäynti on ilmaista aina yläluokille asti, joskin kirjojen ja muiden koulutarvikkeiden osto ylemmillä luokilla on vanhempien vastuulla.

Lapset viedään pieninä päivähoitoon/koteihin ja aloittavat koulun 5 -vuotiaina.  

 

Maassa on myös yksityinen Montessori- koulu pikkulapsille. Valtion kouluissa noudatetaan englantilaista ISSG ja A-levels järjestelmää. Opetuskielenä on aluksi kreoli ja myöhemmin englanti. Ulkomaalaisetkin voivat käydä paikallista koulua veloituksetta. Opetus alkaa kreoliksi mutta jo toisella luokalla aletaan englannin ja ranskan opiskelu.

 

Maassa - Mahen saarella - on myös yksityisiä kouluja:

• Independent School: jossa voi opiskella A-levels -tasoon asti englannin kielellä. Kouluun on odotuslista. Sillä on yksikkö myös Praslinin saarella.

• International School: voi opiskella A-levels -tasoon asti englannin kielellä.

• L'Ecole Francaise: ranskankielinen ja ranskalaista koulujärjestelmää soveltava koulu.

 

Seychelleillä on myös yliopisto, University of Seychelles, jossa on kolme tiedekuntaa: Business & Law, Science & Humanities ja The Guy Morel Institute (management). University of London Iso-Britanniasta on opetuslaitoksen partneri ja kaikki tiedekunnat ovat kyseisen yliopiston sertifioimia.

 

Seychellien valtio takaa nuorille stipendin yliopistokoulutukseen ulkomaisissa yliopistoissa, jos koululainen saa riittävän hyvät A-levels -tason tulokset ja jos aineita ei voi opiskella oman maan yliopistossa.

Käymälät

Keskeisten ostoskeskusten ulkopuolella julkisia käymälöitä on vähän. Hotelleja, kahviloita ja ravintoloita kannattaa hyödyntää.

Lapset

Seychelleillä lapsiin suhtaudutaan myönteisesti. Monessa kylässä on leikkipuisto ja Victoriassa "Paradis des Enfants" joka tarjoaa sisä- ja ulkotiloissa maksullisia ja ilmaisia leikkimahdollisuuksia, ja jopa jäällä luistelua.

 

Kaikissa kylissä ei ole jalkakäytäviä, joten on hyvä varoa lapsia liikenteessä erityisesti koulupäivän alkaessa ja loppuessa.

Lemmikit

Lemmikkien tuonti Seychelleille vaatii etukäteen hankitun tuontiluvan ja karanteeni on aina tarpeellinen.

Liikennekäyttäytyminen

Seychelleillä on paljon autoja ja sanotaan että teiden, pääkaupungin ja kylien suunnittelu ei ole aina pysynyt mukana autojen määrän kasvaessa. Pääkaupungissa on aamu- ja iltaruuhka johon on hyva varautua. Tiet ovat päällystettyjä Mahen ja Praslinin saarilla.  Liikenne sujuu melko hyvin, mutta vierailijan on hyvä olla varuillaan ylinopeutta ajavien vuoksi. Ajaminen alkoholin vaikutuksen alaisena on vieläkin ongelma, joskin viimeaikaiset kampanjat ovat vähentäneet näitä tapauksia.

 

La Diguen saarella ei ole yksityisautoja vaan siellä liikutaan lähinnä polkupyörillä, muutaman bussin ja taksin lisäksi.

Majoitus

Seychelleillä on tarjolla paljon eritasoisia majoitusmahdollisuuksia monen tähden hotelleista (esim. kansaiväliset ketjut kuten Hilton, Kempinski, Raffles ja Four Seasons) aina pieniin perhehotelleihin ("guesthouses” ja self-catering).

 

Paikalla ollen  majoituksen varaaminen on parasta hoitaa puhelimitse tai matkatoimiston välityksellä. Myös internetin välityksellä tarjottavien palveluiden määrä kasvaa jatkuvasti. Majoitusten hinnat vaihtelevat.

Mitat ja painot

Seychelleillä noudatetaan metrijärjestelmää kuten Suomessa.

Pankit

Seychelleillä on useita pankkeja kuten Barclays, Mauritius Commercial Bank (MCB), Seychelles Commercial Bank, Nouvobanq, Bank of Baroda ja Habib Bank. Rahayksikkö on rupee (SR).  

 

Seychellien pankkipalvelut ovat lähes eurooppalaista tasoa.  Luottokorttien käyttö maksuvälineenä on erittäin yleistä ja niillä voi maksaa ravintoloissa ja suurimmassa osassa kauppoja. Pienissä kaupoissa on hyvä varautua käteisen käyttöön. Automaatteja paikallisen rahan nostoon on riittävästi.

 

Rahan lähettäminen tai saaminen ulkomailta on mahdollista.

Posti

Seychellien postilaitos on moderni. Paikallinen postinkuljetus toimii jos osoite on selvä. Victorian ulkopuolella ei ole juuri kadunnimiä.

 

Yritykset ja monet yksityishenkilötkin käyttävät postin toimistojen yhteydessä olevia numeroituja postilaatikoita (Postal Box).

Puhelimet

Seychelleillä on moderni puhelinkäytäntö. Suurimmat puhelinyhtiot ovat Cable & Wireless (Seychelles) ja Airtel (lähes 100% katteella Mahella, Praslinilla ja La Diguella). Näillä yhtiöillä on kansainvälisiä sopimuksia myös suomalaisten puhelinyhtiöiden kanssa.

 

Oman liittymän toimivuus kannattaa tarkistaa jo Suomessa.

 

Pukeutuminen

”Smart casual” on työtilanteita myöten pukeutumisnormi Seychelleillä. Tällä tarkoitetaan lyhythihaista paitaa miehillä.

 

Täyttä pukuun pukeutumista näkee harvoin. Seychelliläiset, niin naiset kuin miehetkin, ovat varsin muotitietoista väkeä.

Pysäköinti

Virallisilla pysäköintialueilla tulee noudattaa pysäköintisääntöjä ja käyttää maksullisia pysäköintikuponkeja. Victoriassa ja Mahen kansainvälisellä lentokentällä toimivat pysäköintivalvojat. Victoriassa ei kannata pysäköidä sääntöjen vastaisesti.

 

Mutkaisilla teillä ajettaessa on hyvä varautua pysäköityihin autoihin heti mutkien takanakin, koska suoria tienosia on hyvin harvassa.

Ravinto

Seychelliläinen perinteinen ruokavalio perustuu kalan ja riisin syöntiin. Maassa on paljon take away -yrityksiä, joista paikallinen väestö ostaa ainakin lounaan jopa päivittäin. Perinteinen ruokavalio on muuttumassa enemmän eurooppalaiseksi erityisesti nuorison keskuudessa: pitsoja ja pikaruokaa on saatavilla.

 

Paikallisen kalan saatavuus vaihtelee: tuulisena kautena kala on kalliimpaa ja harvemmin saatavilla. Paikallisia vihanneksia ja hedelmiä on saatavilla sesonkimaisesti ja hinnat vaihtelevat.

 

Maahan tuodaan vihanneksia ja hedelmiä, ensisijaisesti hotellien käyttöön mutta myös maassa asuville. Hinnat ovat Suomen tasoa, joskus jopa korkeampia.

Rekisteröity parisuhde

On hyvä huomioida, että homoseksuaalinen kanssakäyminen on Seychellien lakien mukaan rangaistava teko, vaikka tätä lakia ei ole sovellettu vuosiin. Samaa sukupuolta olevien henkilöiden parisuhteet hyväksytään yleisesti, mutta niitä ei voi rekisteröidä

 

Paikallisten keskuudessa avoparina eläminen on naimisiinmenoa yleisempää.

Sosiaaliturva

Seychelleillä on ilmainen terveydenhoitojärjestelmä kansalaisille.

 

Työntekijät maksavat yhdessä työnantajan kanssa kuukausittaisen maksun kansalliseen eläkerahastoon.

 

Kaikille 63-vuotta täyttäneille kansalaisille maksetaan vanhuuseläke. Vammaiset ja orpolapset saavat sosiaaliturvamaksun.

Suomi-kuva

Seychelliläisten Suomi-tuntemus on vähäistä, mutta myönteistä.

Terveydenhuolto

Seychelleillä on kansalaisille ilmainen terveydenhuoltojärjestelmä.

 

Ulkomaalaisenkin sairaustapauksissa turvaudutaan valtion klinikoihin/sairaaloihin mutta maassa on myös yksityislääkärien vastaanottoja (ei sairaaloita).  Pääsairaala on Mahen saarella oleva ” Seychelles Hospital”, jossa on varsin hyvätasoiset palvelut (esimerkiksi MRI diagnostiikan apuna). Ulkomaalaiset maksavat palveluista.

 

On suositeltavaa, että matkailijoilla on hyvä vakuutusturva näin kauas Suomesta lähdettäessä. Vakuutus voi turvata mukavamman kotimatkan tai erikoiskuljetuksen. Erittäin vakavissa sairaus- tai onnettomuustapauksissa potilas voidaan siirtää esimerkiksi Reunionin saarelle (kuuluu Ranskalle) tai Etelä-Afrikkaan joissa on palveluja, joita Seychelleillä ei ole (esim. sydän- ja aivokirurgia).

 

Asianmukainen vakuutus tarvitaan myös kuolemantapauksen yhteydessä jos vainaja halutaan kuljettaa Suomeen. Ilman vakuutusta kustannukset nousevat hyvin korkeisiin lukemiin.

 

Valokuvaaminen

Seychelleillä valokuvaamiseen pätevät samat kohteliaisuussäännöt kuin Suomessakin. Lupa henkilön valokuvaamiseen tulee aina kysyä. Sotilaskohteiden kuvaaminen on kiellettyä.

Valuutta

Seychellien rahayksikkö on rupee, jota ei voi vaihtaa muuksi valuutaksi Seychellien ulkopuolella.

Vapaa-aika

Seychelleillä on runsaasti vapaa-ajan viettomahdollisuuksia erityisesti monipuolisen luonnon ja luonnonpuistojen takia. Maassa on pari golf-kenttää (yksi Mahella ja toinen Praslinilla) ja moderni maauimala. Mereen liittyviä vapaa-ajanviettomahdollisuuksia on runsaasti.

 

Maassa on vuosittainen Kreoliviikko (lokakuu) ja kansainvälinen karnevaali (maaliskuu).

 

Pienimuotoisia konserttitapahtumia on silloin tällöin.

 

Hyvätasoisia ravintoloita on runsaasti.

 

Urheilu on suosittua Seychelleillä. Maalla on useita jalkapallo-, lentopallo- ja koripallojoukkueita, hyvät tenniskentät, squash club, kaksi golf kenttää, kaksi stadionia Mahen saarella ja yksi Praslinilla, jahtiklubi, useita karateryhmiä, muutama kuntosaliyritys ym.

 

 

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Nairobi

Päivitetty 26.1.2016

Takaisin ylös