Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Thaimaa

Kahdenväliset suhteet

Suhteet

Suomen ja Thaimaan väliset suhteet ovat tänä päivänä ongelmattomat. Vierailuvaihto oli vilkasta 2000-luvun puolivälissä johtuen muun muassa tsunamista. Viime vuosina suhteet ovat toteutuneet lähinnä osana EU:n yhteisiä suhteita ja paikan päällä käytävää suurlähettilästason vuoropuhelua.

Kaupallis-taloudelliset suhteet

ASEAN-maista Thaimaa on Suomen toiseksi tärkein kauppakumppani Malesian jälkeen. Viime aikoina kahdenvälinen kauppa ei ole kuitenkaan kasvanut toivotusti, vaikka EUn kauppa Thaimaan kanssa on samanaikaisesti kasvanut vahvasti. Thaimaan ja Suomen välinen kauppa oli pitkään Suomelle ylijäämäistä, mutta vuodesta 2003 tilastot ovat näyttäneet alijäämää Suomelle. Suora vienti Thaimaasta Suomeen on vuositasolla noin 300 miljoonaa euroa ja Suomesta Thaimaahan noin 150 miljoonaa euroa. On kuitenkin huomioitava, että tilastot eivät sisällä muista maista tulevia suomalaiseen intressiin liittyviä tuotteita, kuten esimerkiksi matkapuhelimia.


Thaimaassa toimii noin 40 suomalaista yritystä. Yleistä on myös agentin tai jälleenmyyjän kautta tapahtuva kauppa. Perinteisesti metsäteollisuuden rooli on ollut vahva, mutta viime aikoina palveluiden merkitys on korostunut. Tuotantoinvestointeja Thaimaahan suomalaiset yritykset ovat tehneet melko vähän.

Suomalaiset, suomen kieli

Thaimaa on edelleen suomalaisten suosikkilomakohde ja suomalaisturistien määrä on ollut voimakkaassa kasvussa viime vuodet. Vuosittain Thaimaassa vierailee noin 160 000 suomalaista. Thaimaassa asuu 1500 -2000 suomalaista. Suomessa puolestaan asuu yli 5500 thaimaalaista ja thaimaalaisten vierailut Suomeen ovat kasvussa mm. marjanpoimijoiden vuoksi. Thaimaassa toimii joitakin aktiivisia suomalaisten yhdistyksiä ja Bangkokissa myös Suomi -koulu.

 

Vierailut

  • Pääministeri Matti Vanhanen tammikuussa 2005
  • Kauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki tammikuussa 2005

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Bangkok

Päivitetty 13.2.2013

Takaisin ylös