Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Sri Lanka

Kahdenväliset suhteet

Suhteet

Suomen ja Sri Lankan diplomaattisuhteet solmittiin vuonna 1954. Suomen ja Sri Lankan poliittiset suhteet ovat aina olleet hyvät.

Kaupallis-taloudelliset suhteet

Suomen ja Sri Lankan kauppavaihdossa vuonna 2013 tuonti Sri Lankasta Suomeen oli yhteensä 17,3 miljoonaa euroa ja vienti Suomesta Sri Lankaan 5,695 miljoonaa euroa. (Suomen tullin tilastot) 

Suomen päävientituotteita Sri Lankaan ovat kemianteollisuuden tuotteet, farmasiatuotteet, koneet ja moottorit sekä paperi- ja pahvituotteet. Sri Lankasta tuodaan Suomeen pääosin elintarvikkeita, kuten kahvia, teetä, kaakaota, mausteita ja kalatuotteita, sekä valmistettuja tavaroita kuten vaatteita, kumi- ja sähkötuotteita sekä moottoriajoneuvoja.

Suomalaisyrityksistä Sri Lankalla toimivat ainakin Wärtsilä ja Outotec sekä kehitysrahoitusyhtiö Finfund ja Suomen valtion omistama erityisrahoittaja Finvera.

Sopimukset

 

 

Muuta

Suomen tuki

Suomi tuki Sri Lankaa Aasian hyökyaaltokatastrofin jälkeen kohdistamalla tukea Aasian alueellisen tsunamiavun kautta sekä rahoittamalla WHO:n Sri Lankan mielenterveysohjelmaa. Keväällä 2009 Suomi myönsi 500 000 euroa humanitaarista apua Sri Lankan konflikteista kärsiville siviileille. Tuki ohjattiin Suomen Punaisen Ristin kautta Punaisen Ristin kansainvälisen komitean ICRC:n toimintaan Sri Lankassa.

Suomi osallistui Sri Lankan SLMM-operaatioon (Sri Lanka Monitoring Mission) yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa. EU:n listattua LTTE terrorijärjestöksi vuonna 2006 LTTE ilmoitti vastatoimena, ettei se pidä EU-maista tulevia tarkkailijoita enää puolueettomina ja heidän tulisi poistua operaatiosta. Suomi, Ruotsi ja Tanska vetivät tarkkailijansa pois 1. syyskuuta 2006 alkaen.

 

Sri Lanka oli Suomen kahdenvälisen kehitysavun vastaanottajamaa vuosina 1980–95.Vuoden 1995 jälkeen Sri Lankalla on ollut pääasiassa suomalaisten kansalaisjärjestöjen projekteja.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Ulkoasiainministeriö Kiertävä suurlähettiläs Sri Lanka

Päivitetty 23.4.2014

Takaisin ylös