Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Pakistan

Kahdenväliset suhteet

Suhteet

Suomi ja Pakistan solmivat diplomaattisuhteet 12.1.1951. Maiden väliset suhteet pohjautuivat pitkään lähinnä kaupan varaan, joka kuitenkin on pysynyt vähäisenä. Pakistaniin on myyty paperia ja lannoitteita, myöhemmin dieselgeneraattoreita ja nykyään matkapuhelimia. Suomen vienti kehittyi hyvin vuoteen 1996 asti, mutta putosi sitten nopeasti vuoden 1997 jälkeen johtuen kansainvälisessä kaupassa tapahtuneista muutoksista samoin kuin Pakistanin poliittisista ja niitä seuranneista talousvaikeuksista (ydinkokeet ja näitä seuranneet kansainväliset sanktiot).

 

Vuonna 2012 Suomen vienti Pakistaniin oli noin 60 miljoonaa euroa ja tuonti 50 miljoonaa euroa. Kaupassa on ollut lievää nousua. Suomalaisyritysten kiinnostus Pakistanin suuria markkinoita kohtaan on ollut lisääntymässä ja joitakin suuria suomalaisyrityksiä toimii jo Pakistanissa ( Nokia, SSM, Wärtsilä, Stora-Enso ja Vaisala). Yli 20 vuotta hiljaiseloa viettänyt Suomi-Pakistan -kauppayhdistys elvytti toimintansa vuoden 2014 alussa ja järjesti Islamabadissa ensimmäisen suuren yritystapahtuman. Myös Finpro on käynnistänyt toimintansa Pakistanissa paikallisten partnereiden kautta. Suomen ja Pakistanin välinen investointisuojasopimus on tarkoitus neuvotella valmiiksi vuoden 2014 kuluessa.

 

Suomen ja Pakistanin väliset poliittiset konsultaatiot pidetään Helsingissä huhtikuussa 2014. Samalla allekirjoitetaan yhteisymmärrysasiakirja (MoU), jossa konsultaatiot vakinaistetaan osaksi maiden välistä säännönmukaista korkean tason dialogia.  

Kaupallis-taloudelliset suhteet

Vuonna 2010 Suomi myönsi lähes 8 miljoonaa euroa humanitaarista apua tulvakatastrofista kärsivälle Pakistanille. Lisäksi Suomi antoi merkittävän 5,6 miljoonaan euron osuuden Maailmanpankin hallinnoimaan raja-alueiden jälleenrakennusrahastoon, jonka tarkoituksena on tukea sosioekonomiselta kehitykseltään erityisen heikossa asemassa olevia alueita Pakistanissa. Suomen tarkoituksena on myöntää lisärahoitusta tälle ohjelmalle vuonna 2014.

 

Vuosina 2007-2009 Suomi antoi humanitaarista apua yhteensä 6,3 miljoonaa euroa Balochistanin maanjäristykseen ja raja-alueiden sisäisiin pakolaisiin liittyvään hätäaputyöhön. Suomi tuki vuonna 2005 Kashmirin maanjäristyksen uhreja 20,5 miljoonalla eurolla, joka annettiin välittömään hätäapuun ja jälleenrakennustyöhön. Jälleenrakennus on edelleen käynnissä.

 

Ulkoministeriö rahoitti vuonna 2012 noin 200 000 euron suuruisen yhteistyöohjelman Suomen ja Pakistanin ilmatieteen laitosten välillä. Ohjelmalle suunnitellaan jatkoa.

 

Ulkoministeriö on rahoittanut suomalaisten kansalaisjärjestöjen työtä Pakistanissa.  

 

Vierailut

Pääministeri Jyrki Katainen tapasi Pakistanin pääministerin syksyllä 2012 ASEM-kokouksen yhteydessä Vientianessa. Pääministeri Mari Kiviniemi tapasi Pakistanin ulkoministerin Shah Mahmood Qureshin lokakuussa 2010 Brysselissä ASEM-huippukokouksen yhteydessä. Edellinen ministeritason valtiovierailu maiden välillä toteutui huhtikuussa 2009, kun Pakistanin vähemmistöministeri vieraili Helsingissä. Pakistanin presidentti Musharraf vieraili Suomessa 2004 tasavallan presidentti Tarja Halosen vieraana tavaten myös pääministerin.

Historia

Pakistanin historia jakautuu kuuteen selvään jaksoon:

 

  • Esihistoria
  • Muinaisten imperiumien aika (3000 eaa. - 500 jaa.)
  • Islamin tulo alueelle (vuodesta 771 1400-luvun loppuun)
  • Mogulien aika (vuodesta 1526 1700-luvulle asti)
  • Brittiläisen kolonialismin aika (1750-luvulta lähtien vuoteen 1947)
  • Itsenäisyyden aika (vuodesta 1947 lähtien)

 

Noin vuoden 3000 eaa. aikoihin Indus-joen alueelle kehittyi maailman kolmanneksi vanhin kulttuuri, Indus-kulttuuri, jonka aikaisia raunioita ja muistomerkkejä on ympäri maata. Tätä vanhempia kulttuureita ovat vain Mesopotamian ja Egyptin sivilisaatiot.

 

Islam tuli Intian niemimaalle arabivalloittajien mukana vuonna 771. Valtauskonto siitä tuli vasta 1500-luvulle mennessä. Itsensä mongolien perillisiksi katsoneet ja sitä myötä nimensä saaneet mogulit (moguli tarkoittaa mongolia) hallitsivat koko aluetta siihen saakka, kunnes sikhit muodostivat Punjabissa oman valtionsa. Muut hinduryhmät seurasivat sittemmin sikhien esimerkkiä. Vuonna 1849 britit valloittivat Punjabin ja sen lähialueet aina Peshawariin asti. 

 

Muslimit yrittivät saada alueen jälleen hallintaansa  jo ensimmäisessä itsenäisyyssodassa vuonna 1857, mutta epäonnistuivat. Vuosi 1857 merkitsi myös lopullista päätettä tällöin jo nykyisen Intian alueella vain Delhin ympäristöä hallinneeksi kutistuneelle moguli-valtakunnalle.

Maaliskuussa 1940 Lahoressa muslimiliiga  (All India Muslim League) antoi Pakistania koskevan päätöslauselman, jossa suositeltiin itsenäisen muslimivaltion perustamista. Tämä toteutuikin 14. elokuuta 1947 Mohammed Ali Jinnahin (Quaid-e-Azam, Kansakunnan isä) johdolla.

 

Entinen brittiläinen Intia jaettiin tällöin kahteen valtioon, muslimi- ja hinduenemmistöisiksi maiksi. Muodostettu muslimivaltio Pakistan oli maantieteellisesti jakaantunut kahteen erilliseen osaan, Länsi-Pakistaniin (nykyinen Pakistan) ja Itä-Pakistaniin (nykyinen Bangladesh). Hinduenemmistöisestä osasta tuli nykyinen Intia. Eräiden arvioiden mukaan Jinnah ei olisi henkilökohtaisesti antanut anteeksi sitä, että hinduenemmistöisen osan nimeksi valittiin Intia, vaan katsoi, että sen nimeksi olisi pitänyt tulla Hindustan. Jinnah piti myös Kashmirin liittämistä Intiaan laittomana ja vaati YK:n väliintuloa.

 

Pakistanin itsenäisyyden ajan tapahtumia

 

1948

Muhammad Ali Jinnah, Pakistanin valtion keskeinen synnyttäjä ja ensimmäinen kenraalikuvernööri kuolee       

 

Ensimmäinen sota Intian kanssa kiistellystä Kashmirin alueesta

 

1951

Jinnahin seuraaja Liaquat Ali Khan salamurhataan

 

1956

Pakistanin ensimmäinen perustuslaki

 

1958

Kenraali Ayyub Khanin sotilasvallankaappaus, maahan julistetaan poikkeuslaki

 

1959

Pakistanin pääkaupunki vaihtuu Karachista vasta rakennettuun Islamabadiin

 

1962

Toinen perustuslaki

 

1965

Toinen Pakistanin ja Intian välinen sota Kashmirin alueesta. Itä-Pakistanissa vaaditaan autonomiaa

 

1969

Kenraali Yahya Khan valtaan, poikkeuslaki uudelleen voimaan

 

1970

Pakistanin ensimmäiset kansalliset vaalit. Vaalien voittajat Zulfikar Ali Bhutto Länsi-Pakistanissa ja Mujibur Rahman Itä-Pakistanissa

 

1971

Sisällissota, Bangladeshin valtion synty (entinen Itä-Pakistan)

 

1972

Intian ja Pakistanin välinen Simlan-sopimus, jossa osapuolet sitoutuivat Kashmirin kysymyksen rauhanomaiseen ratkaisuun

 

1973

Zulfikar Ali Bhuttosta pääministeri

 

Kolmas perustuslaki

 

1977

Kenraali Muhammad Zia-u-Haqin sotilasvallankaappaus

 

1979

Zulfikar Ali Bhutto hirtetään

 

1980

Yhdysvaltain lupaukset sotilaallisesta avusta Pakistanille Neuvostoliiton Afganistaniin tekemän hyökkäyksen vuoksi

 

1985

Poikkeustila kumotaan, poliittiset puolueet sallitaan uudelleen

 

1986

Zulfikar Ali Bhutton tytär Benazir palaa maanpaosta johtaakseen PPP:n kampanjaa uusien vaalien pitämiseksi

 

1988

Kenraali Zia-u-Haq kuolee auto-onnettomuudessa. Ghulam Ishaq Khan presidentiksi

 

Marraskuussa PPP voittaa vaalit, Benazir Bhuttosta pääministeri

 

1989

Neuvostoliiton vetäydyttyä Afganistanista Pakistan jatkaa islamististen mujahidien, "uskonsotureiden" tukemista

 

1990

Benazir Bhutto joutuu jättämään pääministeriyden epäpätevyys- ja korruptiosyytösten vuoksi

 

1991

Pääministeri Nawaz Sharif aloittaa talouden liberalisointiohjelman. Islamilainen sharia-laki mukaan  lainsäädäntöön

 

1992

Hallitus käynnistää kampanjan väkivallan kitkemiseksi urdunkielisten MQM-liikkeen kannattajien keskuudesta

 

1993

Presidentti Ishaq Khan hajottaa hallituksen, poliittinen kriisi leviää ja armeija painostaa presidentin ja pääministerin eroamaan. Vaalit tuovat Benazir Bhutton takaisin valtaan. Farooq Legharista presidentti

 

1996

Presidentti Leghari hajottaa Bhutton hallituksen korruptioväitteiden vuoksi. Talibanit valloittavat Kabulin. Seuraavana vuonna Pakistanista tulee ensimmäinen neljästä maasta, jotka tunnustavat talibanin hallinnon

 

1997

Nawaz Sharif palaa pääministeriksi PLM:n voitettua vaalit

 

1998

Pakistan tekee ydinkokeen vastauksena Intian ilmoittamalle ydinohjelmalle

 

1999

Benazir Bhutto ja miehensä Asif Ali Zardari tuomitaan korruptiosta. Zardari vankilaan, Bhutto pysyy ulkomailla. Kenraali Musharraf aloittaa Kargilin sodan Kashmirissa. Yli tuhat ihmistä kuolee rajan molemmin puolin. Pelko sodan eskaloituimisesta ydinsodaksi pakottaa Pakistanin peräytymään. Pääministeri Sharif yrittää erottaa Musharrafin, mutta tilanne päättyy sotilasvallankaappaukseen ja Sharifin vangitsemiseen. Vallankaappaus tuomitaan laajalti. Pakistan erotetaan brittiläisestä Kansainyhteisöstä.

 

2000

Nawaz Sharif tuomitaan elinkautiseen vankeuteen terrorismi- ja kaappaussyytöksistä. Sotilasviranomaiset armahtavat Sharifin, joka lähtee maanpakoon Saudi-Arabiaan.

 

2001

Kenraali Musharraf julistaa itsensä presidentiksi. Valtiovierailu Intiaan, joka päättyy laihoin tuloksin

 

Syyskuun 11. terrori-iskujen jälkeisessä tilanteessa täyskäännös Musharrafin Afganistanin ja Yhdysvaltojen politiikassa.  Intia syyttää Pakistania parlamenttiin tehdystä itsemurhaiskusta New Delhissä ja asettaa pakotteita Pakistania vastaan. Pakistan vastaa vastaavilla pakotteilla. Sodanuhka leijuu ilmassa

 

2002

Kansanäänestys valtuuttaa presidentti Musharrafille viiden vuoden jatkoajan. Äänestystä arvostellaan perustuslain vastaisena ja epärehellisenä. Musharraf myöntää itselleen laajoja toimivaltuuksia. Maassa järjestetään ensimmäiset parlamenttivaalit Musharrafin sotilasvallankaappauksen jälkeen. Musharraf ilmoittaa pysyvänsä vallassa vaalituloksesta riippumatta

 

2003

Pakistan julistaa tulitauon Kashmiriin, Intia seuraa perässä. Pakistanin luoteismaakunnassa käyttöön sharia-laki

 

2004

Intian kanssa aloitetaan dialogi onnistuneen SAARC-kokouksen myötä. Pakistan palaa Kansainyhteisön jäseneksi. Pakistanin parlamentti hyväksyy armeijajohtoisen kansallisen turvallisuusneuvoston perustamisen, minkä johdosta armeijan rooli siviiliasioissa vahvistuu

 

2005

Pakistan testaa ensimmäistä ydinkärkeä kantavaa risteilyohjustaan. Lokakuussa Kashmirin maanjäristys surmaa kymmeniä tuhansia ihmisiä.

 

2006

Turvallisuusjoukot surmaavat Balochistanin heimojohtajan. Väkivaltaisia protesteja. 80 ihmisen hengen vaatinut hyökkäys Madrassaan Afganistanin rajalla aiheuttaa lisää hallituksen vastaisia mielenosoituksia. Pakistan ilmoittaa onnistuneesta koeammunnasta lyhyen kantaman ohjuksella, joka pystyy kuljettamaan ydinkärkeä

 

2007

Jännitteet hallituksen ja Islamabadin radikaalin Punaisen moskeijan välillä kasvavat

alkuvuodesta. Tilanne päättyy heinäkuussa turvallisuusjoukkojen väkivaltaiseen

moskeijan miehitykseen, jossa kuolee yli sata ihmistä.  Presidentti Musharraf erottaa

korkeimman oikeuden tuomarin Iftikhar Mohammed Chaudhryn, mikä aiheuttaa väkivaltaisia mielenosoituksia. Korkein oikeus palauttaa Chaudhryn virkaansa. Presidentti Musharraf julistaa marraskuussa poikkeustilan ja Chaudhry erotetaan uudelleen. Musharraf valitaan toiselle presidenttikaudelleen ja joulukuussa julistettu poikkeustila päättyy. Pakistaniin palanneet entiset pääministerit Sharif ja Bhutto valmistautuvat vaalikampanjaan. Bhutto murhataan vaalitilaisuudessa Rawalpindissä.

 

2008

Taistelut Etelä-Waziristanissa jatkuvat. Helmikuun parlamenttivaaleissa oppositio saa

selvän enemmistön. PPP:n Yusuf Raza Gilanista pääministeri. Musharraf eroaa tehtävästään elokuussa, uudeksi presidentiksi valitaan PPP:n johtaja, Benazir Bhutton leski Asif Ali Zardari. Syyskuussa lähes sata henkeä vaatinut tuhoisa pommi-isku Islamabadissa. Marraskuussa Intian Mumbaissa verinen isku, jonka takana epäillään olevan pakistanilaisen terrorijärjestön. Velkakierteessä sinnittelevä hallitus sopii Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa miljardien dollareiden lainasta.

 

2009

Hallitus sopii sharia-lain noudattamisesta maan luoteisosassa Swatin laaksossa

saadakseen alueelle pysyvän tulitauon islamististen militanttien kanssa.  Huhtikuussa Swatin sopimus hajoaa ja hallitus käynnistää alueelle kuukausia kestävän hyökkäyksen. Elokuussa Pakistanin talibanien johtajan, Baitullah Mehsudin kuolee Yhdysvaltojen tekemässä miehittämättömässä ohjusiskussa Etelä-Waziristanissa. Uusi johtaja lupaa kostoiskuja. Joulukuussa korkeimman oikeuden päätös, jonka mukaan presidentti Zardarin armahdusmääräys korruptiosyytteiltä on laiton.

 

2010

Parlamentti hyväksyy perustuslakiin kaavaillut laajat uudistukset. Heinäkuun lopussa alkaneet ennätystulvat surmaavat arviolta 2000 ihmistä ja vaikuttavat yli 18 miljoonan ihmisen elämään. Maan talous erittäin heikoissa kantimissa. Syyskuussa Pakistan keskeyttää väliaikaisesti Naton huoltoreitin Afganistaniin. Karachissa lukuisia poliittisia surmia ja kohdennettuja pommi-iskuja.

 

2011

Vuoden alussa Pakistanin jumalanpilkkalaki kuohuttaa tunteita Pakistanissa ja ulkomailla. Lakia vastustanut poliitikko ammutaan Islamabadissa.

 

Toukokuun alussa Yhdysvallat iskee Pakistanin Abbottabadissa terroristijohtaja Osama bin Ladenin piilopaikkaan ja surmaa tämän. Tapaus hankaloittaa muiden kitkakysymysten ohella maiden välisiä suhteita.

 

2013

Toukokuun historialliset parlamenttivaalit voittaa suurella enemmistöllä Nawasz Sharifin johtama PLM-N puolue. Sharifista tulee kolmannen kerran maan pääministeri. Valta vaihtuu ensimmäisen kerran maan historiassa demokraattisesti hallitukselta toiselle.

 

 

Tämän sivun sisällöstä vastaa KSL Etelä-Aasia Helsinki

Päivitetty 7.7.2014

Takaisin ylös