Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Moldova

Kahdenväliset suhteet

Suhteet

Suomi tunnusti Moldovan 30. joulukuuta 1991 ja maiden väliset diplomaattisuhteet solmittiin 26. helmikuuta 1992.

 

Suomella ei ole omaa suurlähetystöä Moldovassa. Valtio on Suomen Bukarestin-suurlähetystön

sivuakkreditointimaa.

Kaupallis-taloudelliset suhteet

Suomen ja Moldovan välinen kaupankäynti on ollut kasvusuhdanteista, mutta vähäistä. Vuonna 2011 kaupankäynti maiden välillä kasvoi ja oli kokonaisuudessaan noin 15 miljoonaa euroa. Suomen vienti kasvoi 39 prosenttia edellisestä vuodesta yltäen vajaaseen 11 miljoonaan euroon, kun taas tuonti Moldovasta kutistui 6 prosenttia ollen noin 4 miljoonaa euroa. Moldovaan viedään lähinnä telekommunikaatioalan laitteita, paperia ja pahvia sekä toimistokoneita ja atk-laitteita. Suurin osa tuonnista koostuu vaatteista ja tekstiilituotteista. Lisäksi Moldovasta tuodaan hedelmiä ja juomia.

 

Suomalaisista pääomaa on sijoitettu Moldovassa telekommunikaatiosektorille. Fintur Holdings BV:n (TeliaSonera omistaa 58,55 prosenttisesti) hallussa on puhelinyhtiö Moldcell.

 

Sopimus sijoitusten edistämisestä ja suojaamisesta tullut voimaan 1997.

 

Sopimusta kahdenkertaisen verotuksen ehkäisemiksi allekirjoitettiin Helsingissä 16. helmikuuta 2008 ja Moldovan parlamentti ratifioi sen heinäkuussa 2008.
 
Suomi aloitti kehitysyhteistyöhankkeiden tukemisen Moldovassa vuonna 2002. Vuonna 2008 käynnistettiin ensimmäinen paikallisen yhteistyön määrärahalla toteutettava hanke. Paikallisen yhteistyön määrärahan avulla Suomen Bukarestin-suurlähetystö tukee vuosittain noin viittä paikallisten kansalaisjärjestöjen Moldovassa toteuttamaa hanketta. Paikallisen yhteistyön määrärahalla tuetaan hankkeita etenkin sosiaalisektorilla ja media-alalla ihmisoikeuksien edistämisen ollessa prioriteettina.

Kulttuurisuhteet

Suomen ja Moldovan kulttuurisuhteet ovat viime vuosina vilkastuneet. Suomen Bukarestin kunniakonsulin lahjavarojen ansiosta Bukarestin suurlähetystö on voinut järjestää kulttuuritilaisuuksia myös Moldovassa.

 

Toukokuussa 2005 Chisinăussa järjestettiin kolmepäiväinen Suomen historiaa ja nykypäivää käsittelevä seminaari. Tapahtuman järjestelyistä vastasivat Suomen Bukarestin suurlähetystö yhdessä Moldovan valtionyliopiston, Moldovan historioitsijoiden yhdistyksen sekä Moldovan kansalliskirjaston kanssa. Luennot käsittelivät muun muassa Mannerheimia ja Kalevalaa. Yhtä aikaa seminaarin kanssa kansalliskirjasto piti tiloissaan Suomi-aiheisen kirjanäyttelyn. Edellinen Suomen suurlähetystön järjestämä tapahtuma Moldovassa oli vuonna 1999 pidetty Alvar Aalto- näyttely. Vuonna 1996 Chisinăussa pidettiin Kalevala-aiheinen seminaari. Moldovassa toimii Moldova-Suomi- seura.

 

Suurlähetystö järjesti suomalaisen elokuvan viikot 2005 Chisinăussa.

 

Vuosina 2005 ja 2006 pidettiin Suomen itsenäisyyspäivään liittyen konsertit, joissa Chisinăun filharmonikot soittivat kapellimestari Juhani Nummisen johdolla. Vuonna 2006 Chisinăun Filharmoniassa pitivät konsertin pianisti Kalle Toivio ja sellisti Jussi Makkonen ja vuonna 2007 viulistit Minna Pensola ja Antti Tikkanen.

 

Vuonna 2007 suurlähetystö järjesti yhdessä Moldovan taiteilijaliiton kanssa Brâncuşi-galleriassa valokuvataiteilija Wilma Hurskaisen näyttelyn.

 

Kapellimestari Jukka Iisakkila johti Chisinăun filharmonikkoja tammikuun 2008 lopulla pidetyssä konsertissa sekä uudestaan joulukuussa 2012 lähetystön järjestäessä Suomen itsenäisyyspäivän konsertin.  Joulukuussa 2012 järjestetyssä itsenäisyyspäivän konsertissa esiintyi myös suomalainen huilisti Sami Junnonen.

 

Joulupukki vieraili Chisinăussa ortodoksien jouluna 2008.

 

Jalasjärven Jouset -orkesteri esiintyi Moldovassa heinäkuussa 2008 kapellimestari Juhani Nummisen johtamana. Sooloesiintyjinä toimivat moldovalainen Ion Buinovschi (viulu), Marius Järvi (sello) sekä Jaana Ranta (huilu). Jousiorkesteri esiintyi Chişinăussa ja Călăraşissa.

 

Pianisti Paavali Jumppanen esiintyi Chişinăussa toukokuussa 2009.

Sopimukset

  • 42/1997 - Sopimus Suomen Tasavallan hallituksen ja Moldovan Tasavallan hallituksen välillä sijoitusten edistämisestä ja suojaamisesta

  • 114/2004 - Sopimus Suomen Tasavallan hallituksen ja Moldovan Tasavallan hallituksen välillä kansainvälisestä maantieliikenteestä

     

  • 2008 - Sopimus Suomen tasavallan hallituksen ja Moldovan tasavallan hallituksen välillä tuloveroja koskevan kaksinkertaisen verotuksen välttämiseksi ja veron kiertämisen estämiseksi.

 

  • Sopimusta kaksinkertaisen verotuksen ehkäisemiksi allekirjoitettiin Helsingissä 16. helmikuuta 2008 ja Moldovan parlamentti ratifioi sen heinäkuussa 2008.

Vierailut

Suomen ja Moldovan välinen vierailuvaihto on ollut viime vuosina aktiivista.

 

Ulkoministeri Erkki Tuomioja vieraili Moldovassa 3.-4. huhtikuuta 2014, kun taas Moldovan ulkoministeri Natalia Gherman vieraili Helsingissä marraskuussa 2013. Myös sisäministeri Päivi Räsänen vieraili Moldovassa 2.-4.12.2013.

 

Moldovan ulkoministeri Iurie Leancă vieraili Helsingissä 9. maaliskuuta 2010. Moldovan pääministeri Vladimir Filat ja ulkoministeri Iurie Leancă vierailivat Helsingissä 11.-12.elokuuta 2011.

 

Ulkoministeri Kanerva vieraili Moldovassa 16.-17. tammikuuta 2008. Ulkoministeri Alexander Stubb vieraili Moldovassa 7. heinäkuuta 2010.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Bukarest

Päivitetty 10.6.2014

Takaisin ylös