Kunniamerkit

Yleisohjeita

Kunniamerkkejä kannetaan virallisissa ja yksityisissä juhlatilaisuuksissa. Tilaisuuden järjestäjä määrää pukukoodin ja sen, käytetäänkö tilaisuudessa kunniamerkkejä, jolloin kutsussa on mainita "juhlapuku ja kunniamerkit" tai "tumma puku ja kunniamerkit".

Naisten puvussa kunniamerkkejä käytetään kuten miesten vastaavassa asussa pukukoodin mukaan.

Suomalaiset kunnia- ja ansiomerkit jakautuvat kolmeen ryhmään:

  • Viralliset: esimerkiksi Vapaudenristin ritarikunnan (VR), Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan (SVR) ja Suomen Leijonan ritarikunnan (SL) kunniamerkit, tasavallan presidentin ja puolustusvoimien komentajan antamat ansiomerkit, sotien muistoristit jne.
  • Puoliviralliset: esimerkiksi Pyhän Karitsan ritarikunnan kunniamerkit, Suomen Talousseuran ja Keskuskauppakamarin ansiomerkit, Helsinki-mitali jne.
  • Yksityiset

Kotimaiset viralliset kunnia- ja ansiomerkit löytyvät SVR:n ja SL:n ritarikuntien verkkosivulta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Virallisia ja puolivirallisia kunniamerkkejä voidaan käyttää kaikissa tilaisuuksissa, joissa kunniamerkkejä käytetään. Yksityisiä, eri yhteisöjen myöntämiä ansiomerkkejä kannetaan vain näiden yhteisöjen omissa tilaisuuksissa.  Virallisissa tilaisuuksissa, joissa tasavallan presidentti tai vieras valtionpäämies ovat läsnä, kannetaan vain virallisia kunnia- ja ansiomerkkejä.

Siviilipuvut, joissa kunniamerkkejä kannetaan

Kunniamerkkien kantaminen

Kotimaiset kunniamerkit kannetaan ennen ulkomaisia ja ne kiinnitetään vahvistetun keskinäisen järjestyksen mukaisesti.  Ensimmäisenä kannetaan arvokkainta ylhäältä alaspäin (kaularisteissä) ja vartalon keskiviivasta ulospäin (rinnassa kannettavia kunniamerkkejä).

Kotimaisten virallisten kunnia- ja ansiomerkkien kantamisjärjestys löytyy SVR:n ja SL:n ritarikuntien verkkosivulta(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Ulkomaiset kunniamerkit kannetaan (kotimaisten kunniamerkkien jälkeen) ensin luokittain ja kunkin luokan sisällä maiden ranskankielisen aakkosjärjestyksen mukaan.

Kunniamerkkien kantaminen eri asuissa

Kunniamerkkien kantamisesta eri asuissa löytyy seikkaperäiset ohjeet kuvineen SVR:n ja SL:n ritarikuntien verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan (SVR) ja Suomen Leijonan ritarikunnan (SL) kunniamerkkien haltija, saatuaan korkeamman kunniamerkin, ei kanna saman ritarikunnan alempaa luokkaa. Tämä koskee kuitenkin vain suurristiä, komentaja- ja ritarimerkkejä. SVR:n ja SL:n ansioristejä, SL:n Pro Finlandia -mitalia samoin SVR:n kolmea mitaliluokkaa voidaan käyttää yhdessä saman ritarikunnan korkeamman kunniamerkin kanssa.

Kannettaessa I luokan komentajamerkkiä tummassa puvussa tai naisten vastaavassa asussa, käytetään vain rintatähteä. Lisätietoja: SVR:n ja SL:n Kunniamerkkiopas-Ordenshandbok, Erikoistapauksia(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Pienoiskunniamerkki on pienennös kunniamerkistä, joka on Suomessa kooltaan 40 % alkuperäiskokoisesta kunniamerkistä. Lisätietoa pienoiskunniamerkkien kantamisesta saa SVR:n ja SL:n ritarikuntien julkaisemasta oppaasta "Pienoiskunniamerkit ja niiden käyttö".(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Jokaisella kunniamerkillä on oma kunniamerkkitunnus, jota voidaan kantaa kaikissa juhlissa joissa kunniamerkkejä ei kanneta, samoin muissa tilaisuuksissa mm. päivällisillä ja kokouksissa. Kunniamerkkitunnusta voi käyttää myös smokissa silloin kun pienoiskunniamerkkejä ei käytetä.

Yhteystietoja

Ritarikuntien kanslia

Säätytalo
Snellmaninkatu 9–11
00170 Helsinki
puh. (09) 179 425, (09) 651 558

Tämän sivun sisällöstä vastaa