Suomen kehitysyhteistyö Nicaraguassa
Suomen ja Nicaraguan välinen kehitysyhteistyö on elänyt voimakkaan muutoksen kautta. Kahdenväliset kehitysyhteistyöhankkeet Nicaraguan kanssa ovat päättyneet vuoden 2013 lopussa. Suomen ja Nicaraguan 30 vuotta kestänyt yhteistyö ei kuitenkaan ole loppumassa, vaikka se väheneekin selvästi.
Nicaragua ei ole enää kehitysyhteistyömme pitkäaikainen kumppanimaa, mutta Suomi jatkaa edelleen Keski-Amerikan alueellista yhteistyötä. Nicaragua on yksi sen kumppanimaista.
Keski-Amerikan alueellinen yhteistyömme keskittyy tällä hetkellä energiaan, ympäristöön,metsänhoitoon sekä ruokaturvaan.
Keski-Amerikan pohjoisten maiden heikon turvallisuustilanteen vuoksi uutena yhteistyöalueena mukaan otetaan kansalaisturvallisuuden (human security) parantaminen.
Suomi tukee Keski-Amerikan alueellisen integraatiojärjestön SICAn hanketta, joka torjuu naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.
Paikallisten demokratia- ja ihmisoikeussektorilla toimivien kansalaisjärjestöjen tukea jatketaan. Lisäksi tuetaan suomalaisia kansalaisjärjestöjä sekä instituutioiden välistä yhteistyötä Keski-Amerikan alueella.
Kehitysyhteistyön tuloksia Nicaraguassa
Maaseudun kehitys
Suomen tukemalla kehitysyhteistyöllä on saatu paljon aikaan Nicaraguan maaseudulla. Ihmiset ovat saaneet parannusta toimeentuloonsa ja luottamusta omiin taitoihinsa.
Vuosina 2004–2011 toteutettu Fomevidas-maaseutuohjelma auttoi köyhiä viljelijöitä eteenpäin koulutuksen ja pienen rahallisen tuen avulla. Ihmiset ovat alkaneet luottaa siihen, että he pystyvät oppimaan uutta ja tekemään asioita itse.
Terveyssektori
Nicaraguan köyhässä Chontalesissa on viety ehkäisevä terveydenhuolto ja neuvonta lähemmäs ihmisiä. Kaikki terveydenhuollon kehitystä mittaavat indikaattorit ovat nousseet vuosina 2006–2011. Myös äitiyskuolleisuuden äkillinen nousu vuonna 2011 saatiin kuriin. Yhä useammat äidit tulevat sairaalaan synnyttämään.
Suomen tuella on hankittu esimerkiksi suora puhelinlinja sairaaloihin. Se on suuri parannus muun muassa lääkkeiden saantiin.
Suomi on tukenut Nicaraguan terveydenhuoltoa Fonsalud-yhteisrahaston ja Sared-lisääntymishankkeen kautta. Tukea on annettu myös yhdessä YK:n väestörahaston ja Hollannin kanssa sekä kansalaisjärjestörahaston kautta.
Tässä palvelussa myös
Muualla verkossa
Päivitetty 24.7.2017