Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 15.3.2007 | Ulkoministeriön kehitysviestintä

Kongolle suunnitteilla miljardin euron avustuspaketti

Kansainväliset avunantajat kiirehtivät pitkästä konfliktista hitaasti toipuvan Kongon demokraattisen tasavallan jälleenrakennusta.

Muun muassa Maailmanpankki suunnittelee avustuspakettia, joka olisi 1,4 miljardia dollaria eli runsaat miljardi euroa seuraavien kolmen vuoden aikana.

Kongon keskeiset kansainväliset avunantajat tapasivat maan uuden hallituksen edustajat maaliskuun alkupuolella Kongon pääkaupungissa Kinshasassa. Tapaamiseen osallistuivat muun muassa Maailmanpankin pääjohjaja Paul Wolfowitz ja EU:n kehitysyhteistyöstä vastaava komissaari Jean-Louis Michel.

Maailmanpankki parantaa reagointikykyä

Wolfowitzin mielestä avunantajien tulee nyt toimia nopeammin kuin normaalisti pitkäaikaisissa kehitysohjelmissa. Hauras rauha voi hänen mukaansa rikkoutua, jos kongolaiset eivät näe välittömiä edistysaskelia.

”Kongolaiset ovat kärsineet jo tarpeeksi. Heidän tulee nyt nähdä rauhan tuomia tuloksia kuuden kuukauden, ei kuuden vuoden sisällä”, hän jatkoi.

Wolfowitzin mukaan Maailmanpankin johtokunta on hyväksynyt uudet toimintaperiaatteet, joiden mukaan pankki pystyy reagoimaan aiempaa paremmin nopeasti tukea tarvitsevien maiden auttamiseksi.

Tänä vuonna jo 380 miljoonaa dollaria

Maailmanpankki aikoo myöntää maaliskuussa 180 miljoonaa dollaria (136 miljoonan euron) lahja-apua, joka käytetään teiden ja Kinshasan vesihuollon parantamiseen. Hankkeet tuovat myös kipeästi kaivattuja työpaikkoja.

Tänä vuonna Maailmanpankki suunnittelee antavansa lahja-apua yhteensä noin 380 miljoonan dollarin (288 miljoonan euron) edestä.

”Alamme suunnitella vuoteen 2008 ulottuvia hankkeita, joiden kokonaissumma on noin 1,4 miljardia dollaria”, Wolfowitz lupasi.

Kongon verinen sisällissota päättyi virallisesti vuonna 2003, mutta väkivaltaisuudet ovat jatkuneet myös sen jälkeen erityisesti useiden aseellisten ryhmittymien hallitsemassa maan itäosassa. Kongossa järjestettiin viime syksynä vapaat presidentin- ja parlamenttivaalit ensimmäistä kertaa 40 vuoteen. Presidenttinä jatkaa Joseph Kabila, jonka johtama liittouma on myös hallitusvastuussa.

Hyvän hallinnon edistäminen ja hallinnon kaikille tasoille pesiytyneen korruption kitkeminen on Wolfowitzin mukaan Kongon johdon suurimpia haasteita.

Matti Remes

 

Tämä dokumentti

Päivitetty 15.3.2007

Takaisin ylös