Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 22.12.2006

Humanitaarinen avustustyö Kongossa tuottaa tulosta

Ulkoministeriö on myöntänyt puoli miljoonaa euroa humanitaarista apua Kirkon Ulkomaanavun avustusohjelmaan Kongon demokraattisessa tasavallassa. Hätäapuna kunnostetaan vedenottopaikkoja, tuetaan lasten ruokakeskuksia ja autetaan väkivaltaa kokeneita naisia.

Afrikan ensimmäiseksi maailmansodaksi kutsutun, vuosina 1998 - 2002 käydyn sodan ja sisällissodan arvioidaan vaatineen  3 - 4 miljoonan ihmisen hengen. Uhrit ovat menehtyneet pääasiassa tavallisiin sairauksiin kaiken hoidon ulottumattomissa.

Sisäisistä pakolaisista suurin osa elää maan koillisosissa Pohjois-Kivun ja Orientalin maakunnissa. Kansainvälisten avustusjärjestöjen mukaan Kongon yleinen turvallisuustilanne on demokratisoitumisen myötä parantunut viime vuodesta ja osa pakolaisista on päässyt muuttamaan takaisin kotiseuduilleen.

Wanierukulan lisäruokintakeskus Orientalin maakunnassa Kongon DT:ssa. Kuva: Anna MuinonenUlkoministeriö on myöntänyt joulukuussa Kirkon Ulkomaanavulle (KUA) puoli miljoonaa euroa humanitaariseen avustustyöhön Kongon demokraattisessa tasavallassa. KUA jatkaa ja laajentaa avustusohjelmaansa Pohjois-Kivussa ja Koillisessa provinssissa. Se toteuttaa ohjelmaa yhdessä Luterilaisen maailmanliiton ja Action by Churches Together -kattojärjestön kanssa. Tavoitteena on parantaa ravinnon saantia ja ruokaturvaa, kunnostaa vedenottopaikkoja puhtaan veden takaamiseksi, kohentaa erityisesti äitien ja lasten terveydentilaa, ehkäistä HI-viruksen ja aidsin leviämistä sekä tukea väkivallan kohteiksi joutuneita naisia. Avun vaikutuspiirissä on kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Kylien asukkaat pakenevat kaupunkeihin

Suomalainen Anna Muinonen työskentelee Kongossa parhaillaan KUA:n avustustyöntekijänä. Hänen mukaansa kylien ympärille levittäytyneet aseistetut joukot terrorisoivat paikallisväestöä ryöstelyillään, ja ihmisten pakomatkat saattavat kestää päivistä kuukausiin tai jopa vuosiin. Kaupunkien väkiluku on moninkertaistunut ihmisten paettua niihin maaseuduilta.

Uutena ilmiönä kaupungeissa on katulasten määrän lisääntyminen. Entisten lapsisotilaiden ja heitteille jätettyjen lasten ongelmiin ei tällä hetkellä ole riittävästi ratkaisuja.

Maaseudulla lasten aliravitsemus on saatu vähenemään ruokintakeskusten avulla. Heille on myös annettu terveys-, hygienia- ja ruokavaliovalistusta ja heitä on autettu vihannesviljelyn aloittamisessa. Näin toiminta rajoitu ruoka-apuun, vaan parantaa oloja kestävästi.

Avustusjärjestöjen toiminta-alueilla on kunnostettu tuhoutuneita kouluja, mutta maaseuduilla koulua saatetaan käydä bambukepeistä kyhätyissä hökkeleissä, Muinonen kertoo. Suurin osa kouluista toimii vanhempainyhdistysten ja kirkkojen varassa. Ne yrittävät kerätä varoja opettajien palkkoja varten.

Terveydenhuolto on rapistunut, ja tilanne on erityisen hankala maaseudulla. Lääkkeitä ostetaan "polkupyöräapteekeista", jotka kauppaavat piraattiversioita. Lääkkeistä, lääkäreistä ja toimivista terveyskeskuksista on kova pula. Ihmisten tietoisuus terveydestä, hiv:istä ja aidsista, ihmisoikeuksista ja hygieniasta on lisääntynyt alueilla, joilla avustusjärjestöt ovat vahvimmin läsnä ja tekevät valistustyötä.

Tiet kurjassa kunnossa - riisi tuotava ulkomailta

Teiden kunnostaminen vaatii vielä työtä. Se on jo parantanut avustusten jakelua alueille, joille ei aiemmin ole ollut pääsyä.

Ilman toimivia teitä paikalliset tuotteet eivät pääse markkinoille. Tällä hetkellä esimerkiksi Iturissa syödään Thaimaasta tuotua kallista riisiä, vaikka sadan kilometrin päässä viljellään runsaasti riisiä, Muinonen huomauttaa. Sitä ei voida kuljettaa, kun tieyhteyttä ei ole.

Vaikka avustustyön vaikutusta on vaikea arvioida ilman kattavaa tilastointia, on varmaa että ilman humanitaarista työtä tilanne olisi muuttunut katastrofaaliseksi. Olojen paraneminen edistää rauhan- ja sovintotyötä etenkin konfliktialueilla, joissa ongelmien juuret ovat etnisissä jännitteissä.

Hätäavun lisäksi Kirkon ulkomaanapu tekee samalla alueella kehitysyhteistyötä raiskattujen naisten kuntoutuksessa. Heidän sopeutumistaan yhteisöihin tuetaan myös. Ulkoministeriö tukee tätä hanketta 140 000 eurolla kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyön määrärahoista.

Teksti: Noora Sandgren, humanitaarisen avun yksikkö

Lisätietoja:

Ulkoministeriö, humanitaarisen avun yksikkö, lähetysneuvos Timo Karmakallio, puh. (09) 160 56342
Kirkon Ulkomaanapu, humanitaarisen avun päällikkö Helena Manninen-Visuri, puh. (09) 1802 386

Päivitetty 22.12.2006

Takaisin ylös