Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 1.12.2006

Puheenjohtajavaltion Euroopan unionin puolesta antama julkilausuma lasten tilanteesta Sri Lankan aseellisessa konfliktissa

Tiedote 502/2006
1.12.2006

Euroopan unioni on syvästi huolestunut lasten tilanteesta Sri Lankan aseellisessa konfliktissa.

EU korostaa tarvetta suojella lapsia kaikissa tilanteissa. Se on erityisen tärkeää aseellisissa konflikteissa, joissa lapset, jotka ovat kaikkein haavoittuvin ryhmä, joutuvat usein vakavien ihmisoikeusloukkausten kohteiksi.

Ihmisoikeus- ja humanitaarisen tilanteen heikkeneminen Sri Lankassa on saattanut lapset yhä turvattomampaan tilanteeseen. Lasten rekrytointi sotatoimia varten on jatkunut samoin kuin lasten ryöstäminen perheistään tähän tarkoitukseen, mikä on vastoin  kansainvälisen oikeuden säännöksiä.

Euroopan unioni kehottaa Tamil Eelamin vapautuksen tiikereitä (LTTE) välittömästi lopettamaan vastenmielisen ja epäinhimillisen lapsisotilaiden värväyskäytännön ja vapauttamaan tällä tavoin värvätyt lapset viipymättä. Euroopan unioni on myös vakavasti huolestunut siitä, että myös Karuna-ryhmä ryöstää lapsia ja että tämä tapahtuu hallituksen valvonnassa olevilla alueilla, sekä raporteista, joiden mukaan hallituksen turvallisuusjoukot ovat tässä osallisina. Se kehottaa Sri Lankan hallitusta ryhtymään välittömiin toimiin kaikkien Karuna-ryhmän hallussa olevien lasten vapauttamiseksi ja käynnistämään välittömästi uskottavat tutkimukset niiden väitteiden selvittämiseksi, joiden mukaan tietyt hallituksen turvallisuusjoukkojen jäsenet ovat asiassa osallisina, ja saattamaan näistä rikoksista vastuussa olevat henkilöt oikeuden eteen.

Liittyvät valtiot Bulgaria ja Romania, jäsenehdokasvaltiot Turkki, Kroatia* ja entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia*, vakautus- ja assosiaatioprosessiin osallistuvat valtiot ja mahdolliset jäsenehdokkaat Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Montenegro sekä Serbia, Euroopan talousalueeseen kuuluva EFTA-maa  Liechtenstein sekä Ukraina ja Moldovan tasavalta yhtyvät tähän julkilausumaan.

*Kroatia ja entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia kuuluvat edelleen vakautus- ja assosiaatioprosessin piiriin.

Tämä dokumentti

Päivitetty 1.12.2006

Takaisin ylös