Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 20.11.2006

EU-SADC-ministeritroikka Maserussa

Tiedote 469/2006
17.11.2006

EU:n ja Eteläisen Afrikan kehitysyhteisön SADC:n vuoropuheluun liittyvä ministerikokous pidettiin Maserussa Lesothossa 17. marraskuuta. Ministerikokouksen puheenjohtajina toimivat EU:n puheenjohtajavaltion edustajana ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki ja SADC:n puheenjohtajavaltion Lesothon valtiovarain- ja kehityssuunnitteluministeri Timothy T. Thahane.

EU-troikassa olivat mukana myös Saksan ulkoministeriön Afrikan asioiden johtaja Dorothee Janetzke-Wenzel, Euroopan komission erityisasiantuntija Athanassios Theodorakis ja EU:n ministerineuvoston sihteeristön Afrikka-yksikön päällikkö Peter Clausen. SADC:n valtuuskunta oli kaksoistroikkakokoonpanossa eli edustettuina olivat Botswana, Lesotho, Sambia, Namibia, Tansania, Angola ja SADC:n sihteeristö.

Keskusteluissa keskityttiin EU:n ja SADC:n poliittisen vuoropuhelun eri osa-aluisiin. Molemmat osapuolet panivat merkille SADC:n alueen myönteisen kehityksen, kuten esimerkiksi alueellisen integraation edistymisen SADC:n asialistalla ja yhteisön menestyksen alueen rauhan vakauttamisessa.

Ministerit keskustelivat alueen poliittisesta tilanteesta, erityisesti Kongon demokraattisessa tasavallassa, Swasimaassa ja Zimbabwessa. Zimbabwen osalta EU otti esiin huolensa maan huononevasta tilanteesta ja sen seurannaisvaikutuksista muualla alueella. SADC ilmoitti jatkavansa Zimbabwen tukemista sen pyrkiessä parantamaan tilannettaan ja korosti tarvetta jatkuvaan, rakentavaan yhteistyöhön Zimbabwen kanssa. Swasimaasta ministerit totesivat, että perustuslain hyväksyminen ja sen toimeenpano on olennaisen tärkeää maan demokratian edistämiseksi. Ministerit myös totesivat, että onnistuneet presidentin-, parlamentti- ja maakuntavaalit Kongon demokraattisessa tasavallassa kertovat merkittävästä askeleesta kohti demokratian vakauttamisprosessia ja ovat samalla alku kansalliselle sovinnolle ja jälleenrakennukselle.

Kokouksessa keskusteltiin lisäksi SADC:n alueellisen integraatio- ja kehitysasialistan toteuttamisesta, kuten kaupan ja talouden vapauttamisesta mukaan lukien neuvottelut talouskumppanuussopimuksista, alueellisen integraation rakennetuki ja Euroopan kehitysrahaston kymmenennen alueellisen ohjelman laatiminen.

Ministerit sopivat jatkavansa säännöllistä EU-SADC-vuoropuhelua, ja seuraava ministerikokous järjestetään vuonna 2008.

 

Tämä dokumentti

Päivitetty 20.11.2006

Takaisin ylös