Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 29.9.2006

Uusiutuvia energiamuotoja pohditaan Panamassa

Limetti Oy uuden biodiselaitos vihittiin käyttöön El Salvadorissa keväällä 2006, kuva: Markku NurmiLatinalaisen Amerikan, Karibian ja Euroopan maat pohtivat biopolttoaineita, tuulivoimaa ja päästökauppaa Panamassa järjestettävässä energiafoorumissa. Foorumi on osa Suomen ja seitsemän Keski-Amerikan maan energiakumppanuushanketta.

”Kutsut on lähetetty Suomen EU-puheenjohtajuuden takia poikkeuksellisesti kaikille Latinalaisen Amerikan maille, Karibian alueelle ja EU-maille”, kertoo kumppanuushankkeen johtokunnan puheenjohtajana toimiva ylijohtaja Markku Nurmi ympäristöministeriöstä.

Tarkkailijoiksi on kutsuttu lisäksi Yhdysvallat ja Kanada. Myös rahoitussektori ja puhtaan kehityksen mekanismiin kuuluva päästökauppa ovat vahvasti edustettuina Panaman foorumissa. Tähän mennessä laajimpaan foorumiin osallistui noin 300 alan asiantuntijaa ja vaikuttajaa. Se pidettiin Nicaraguassa viime vuonna.

Keski-Amerikan energia- ja ympäristöministerit pitävät foorumin yhteydessä kolmannen yhteiskokouksensa.

Kumppanuushankkeen tarkoituksena oli alusta alkaen saada yritykset, yliopistot, tutkimuslaitokset ja muut yksityisen sektorin toimijat mukaan yhteistyöhön. Tällä hetkellä hankkeeseen osallistuu 64 kumppania Suomesta ja Keski-Amerikasta. Suomalaisista uusiutuvan energian alan yrityksistä mukana ovat muun muassa ABB, Pöyry Energy ja WinWind.

Jathropa-puusta biodieseliä

Jathropa-puun koeviljelmä Guatemalassa, kuva: Markku NurmiKumppanuushankkeeseen kuuluu 77 erillistä hanketta. Guatemalassa esimerkiksi kokeillaan biodieselin raaka-aineeksi soveltuvan jathropa-puun kasvatusta 10 koeviljelmällä. Nicaraguan Atlantin-puoleisella rannikolle Bluefieldsiin on rakennettu kolmen tuulimyllyä hankkeessa, jossa kumppaneina ovat muiden muassa paikallinen URACCAN-yliopisto ja Kehitysyhteistyön Palvelukeskus Kepa Suomesta.

Alunperin ulkoministeriö myönsi hankkeelle rahoitusta kolme miljoonaa euroa kolmen vuoden ajalle. Rahoitusta on nyt päätetty jatkaa vuoteen 2009 asti, ja sitä on myönnetty neljä miljoonaa euroa.

Panaman foorumi järjestetään perinteikkäässä Hotel el Panamassa, ja sen kolmatta päivää isännöi Panaman kanavakomissio. Komissio haluaa kaksinkertaistaa Panavan kanavan kapasiteetin. Kahdeksan miljardin euron suurinvestoinnista järjestetään kansanäänestys Panamassa 22. lokakuuta 2006.

Marja-Leena Kultanen

Takaisin ylös