Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 25.9.2006

Tuomioja: EU:n ja Uuden-Seelannin välillä laaja-alaista yhteistyötä

Uuden-Seelannin ulkoministeri Winston Peters, ulkoministeri Erkki Tuomioja ja EU:n komissiota edustanut Richard WrightUlkoasiainministeri Erkki Tuomiojan mukaan Uusi-Seelanti on Euroopan unionille tärkeä kumppani, jonka kanssa tehdään laaja-alaista yhteistyötä esimerkiksi tieteen, talouden ja rauhanturvaamisen saralla. Uuden-Seelannin ulkoministeri Winston Peters osallistui 25. syyskuuta Helsingissä ulkoministeri Tuomiojan johtamaan EU-Uusi-Seelanti-ulkoministeritapaamiseen, johon EU:n puolelta puheenjohtajamaan lisäksi osallistui vakiintuneen troikkakokoonpanon mukaisesti myös neuvoston sihteeristö ja komissio.

Tapaamisessa keskusteltiin monista EU:n ja Uuden-Seelannin kumppanuuteen liittyvistä teemoista sekä yleisistä ajankohtaisista kysymyksistä, kuten Lähi-idästä ja Afganistanista. Ulkoministeri Peters painotti EU:n kanssa tehtävän yhteistyön merkitystä, ja katsoi Aasian ja Tyynenmeren alueen painoarvon kasvavan tulevaisuudessa myös Euroopan näkökulmasta katsottuna. Hänen mukaansa yhteistyön piirin kuuluvat sekä ihmisoikeuksien kaltaiset perustavanlaatuiset teemat että konkreettisemmat kysymykset, kuten esimerkiksi EU:n voimarkkinoiden toiminta. Komission edustaja Richard Wright puolestaan totesi EU:n pyrkivän yhteistyön kautta edistämään Aasian ja Tyynenmeren maiden vakautta, hyvää hallintoa ja yhteisiä arvoja.

Peters kertoi Suomen vierailunsa yhteydessä matkustavansa myös Lappiin tutustumaan saamelaisten parlamenttiin. Hänen mukaansa alkuperäiskansojen oikeudet ja edustus valtiollisella tasolla ovat hyvin tärkeitä asioita Uuden-Seelannin hallitukselle. Saamelaiset edustavat EU:n pohjoisimmilla alueilla elävää alkuperäiskansaa, joka on jakautunut usean eri valtion kesken.

Videotallenne tiedotustilaisuudesta

Tämä dokumentti

Päivitetty 25.9.2006

Takaisin ylös