Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 22.9.2006

Puheenjohtajavaltion Euroopan unionin puolesta antama julkilausuma mielenosoitusten tukahduttamisesta Zimbabwessa

Tiedote 375/2006
22.9.2006

Euroopan unioni seuraa tiiviisti Zimbabwen ihmisoikeustilannetta ja on syvästi huolissaan viime aikoina tapahtuneista ihmisoikeuksien ja perusvapauksien loukkauksista.

Zimbabwen ammattiliittojen neuvosto järjesti 13. syyskuuta mielenosoituksen, jonka aiheena oli työntekijöiden vaikeat olosuhteet Zimbabwessa. Zimbabwen hallitus vastasi pidättämällä ammattiliittojen neuvoston puheenjohtajan ja pääsihteerin. Lisäksi hallitus pidätti eri puolilla maata henkilöitä, jotka olivat suunnitelleet osallistuvansa näihin mielenosoituksiin. Monissa tapauksissa käytettiin huomattavaa väkivaltaa, josta aiheutui vakavia vammoja, ja tätä tapahtui myös henkilöiden ollessa pidätettynä.

Euroopan unioni kehottaa Zimbabwen hallitusta lopettamaan pelottelun ja kovat otteet sekä kunnioittamaan kansalaistensa ihmisoikeuksia ja perusvapauksia. EU vetoaa Zimbabwen hallitukseen pyytäen tätä suorittamaan väkivallan käytöstä perusteellisen tutkinnan ja saattamaan siihen syyllistyneet oikeuden eteen.

Zimbabwe on allekirjoittanut ja hyväksynyt Afrikan ihmisoikeuksien ja kansojen oikeuksien peruskirjan, jota se nyt loukkaa edellä mainituilla toimilla.

Liittyvät valtiot Bulgaria ja Romania, jäsenehdokasvaltiot Turkki, Kroatia* ja entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia*, vakautus- ja assosiaatioprosessiin osallistuvat valtiot ja mahdolliset jäsenehdokkaat Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Montenegro sekä Serbia, Euroopan talousalueeseen kuuluvat EFTA-maat Islanti, Liechtenstein ja Norja sekä Ukraina ja Moldovan tasavalta yhtyvät tähän julkilausumaan.

*Kroatia ja entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia kuuluvat edelleen vakautus- ja assosiaatioprosessin piiriin.

Tämä dokumentti

Päivitetty 22.9.2006

Takaisin ylös