Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 1.9.2006

Montenegrosta Etyjin jäsen

Montenegron pääministeri Milo Djukanovic allekirjoitti Etykin päätösasiakirjan maansa puolesta. Ensimmäisen Suomen-vierailiunsa päätteeksi vastikään itsenäistyneen Montenegron pääministeri Milo Djukanovic allekirjoitti vuoden 1975 Etykin päätösasiakirjan. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on ensimmäinen kansainvälinen järjestö, jonka jäseneksi Montenegro liittyi. Tämä tapahtui  22. kesäkuuta tänä vuonna. Finlandia-talolla järjestettyä juhlallista allekirjoitustilaisuutta isännöi pääministeri Matti Vanhanen.

Allekirjoitustilaisuutta seuranneessa lehdistötilaisuudessa pääministerit huokuivat tyytyväisyyttä ja korostivat käymiensä neuvottelujen yksimielisyyttä. Djukanocvic kehui paitsi Suomen vieraanvaraisuutta myös Suomen aktiivisuutta Länsi-Balkanin alueella. Erityistä kiitosta sai Suomen Montenegron-politiikka. Suomi oli heti alusta alkaen sekä kahdenvälisesti että EU-puheenjohtajamaana toivottanut tervetulleeksi Montenegron EU-pyrkimykset.

Pääministeri Vanhanen kertoi keskustelujen olleen antoisia. Suomen ja Montenegron kahdenväliset neuvottelut keskittyivät suhteiden käynnistämiseen ja mahdollisten yhteistyöalueiden kartoittamiseen. Vanhanen totesi, että EU-puheenjohtajan roolissa Suomi ottaa huomioon Montenegron jäsenyyspyrkimykset ja pyrkii luomaan niille paremmat edellytykset tasapuolisesti muiden hakijoiden rinnalla. Konkreettisia aikatauluja ministerit eivät kuitenkaan lähteneet arvuuttelemaan.

Pääministerit olivat myös tarkastelleet Länsi-Balkanin ja erityisesti Kosovon tilannetta. Djukanovic totesi, että EU:lla on tulevaisuudessakin keskeinen rooli alueen turvallisuuden ja stabiliteetin ylläpitämisessä ja vahvistamisessa. Vastatessaan lehdistön kysymykseen Kosovon tilanteen kehittymisestä ministerit olivat yksimielisiä. Ratkaisun ainekset ovat olemassa, eikä lisäaika todennäköisesti enää juuri edistä asiaa. Läpimurtoon voitaisiin päästä jo tämän syksyn aikana, ja Djukanovic lupasi antaa kaiken mahdollisen tuen Martti Ahtisaaren ponnisteluille.

Montenegro itsenäistyi 3. kesäkuuta 2006.

Tämä dokumentti

Päivitetty 1.9.2006

Takaisin ylös