Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 1.9.2006

Puheenjohtajavaltion Euroopan unionin puolesta antama julkilausuma Togosta

Tiedote 335/2006
1.9.2006

Euroopan unioni panee tyytyväisenä merkille Loméssa 20. elokuuta 2006 tehdyn yleisen poliittisen sopimuksen, jonka Togon sisäisen poliittisen vuoropuhelun kaikki osapuolet hyväksyivät ja allekirjoittivat.

Euroopan unioni haluaa onnitella kaikkia osapuolia niiden peräänantamattomuudesta ja ponnisteluista yhteisymmärryksen saavuttamiseksi. Se antaa tunnustuksensa Burkina Fason presidentin Blaise Compaorén välitystoimille, joiden merkitys oli ratkaiseva. Se on tyytyväinen myös presidentti Faure Gnassingbén allekirjoitustilaisuudessa esittämään sitoumukseen ja määrätietoiseen pyrkimykseen panna sopimus täytäntöön kaikilta osiltaan.

Tämä sopimus täyttää yhden niistä sitoumuksista, jotka unionille annettiin viimeisimmissä Cotonoun sopimuksen 96 artiklan mukaisissa neuvotteluissa. Näiden 22 sitoumuksen hengen mukaisesti sopimuksella parannetaan vaalijärjestelyjä ja edellytyksiä järjestää uudet parlamenttivaalit, määrätään turvallisuuteen ja rankaisemattomuuteen liittyvistä kysymyksistä, institutionaalisten uudistusten jatkamisesta ja hallituksen muodostamisesta Kansallisen unionin pohjalta sekä luodaan tehtyjen sitoumusten seurantaa ja asianmukaista täytäntöönpanoa koskeva menettely, johon tarkkailijat ja erityisesti Burkina Faso, Länsi-Afrikan valtioiden talousyhteisö (ECOWAS) ja EU osallistuvat.

Tämä yleinen poliittinen sopimus on merkittävä edistysaskel kohti yhteisön täysimääräisen yhteistyön aloittamista uudelleen Togon kanssa.

Liittyvät valtiot Bulgaria ja Romania, jäsenehdokasvaltiot Turkki, Kroatia* ja entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia*, vakautus- ja assosiaatioprosessiin osallistuvat valtiot ja mahdolliset jäsenehdokkaat Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Montenegro sekä Serbia, Euroopan talousalueeseen kuuluvat EFTA-maat Islanti, Liechtenstein ja Norja sekä Ukraina ja Moldovan tasavalta yhtyvät tähän julkilausumaan.

*Kroatia ja entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia kuuluvat edelleen vakautus- ja assosiaatioprosessin piiriin.

Tämä dokumentti

Päivitetty 1.9.2006

Takaisin ylös