Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 4.8.2006

Dalai Lama mukaan Sri Lankan uuteen rauhanprosessiin

Vastaperustettuun rauhankomiteaan on pyydetty arvovaltaisia henkilöitä, jotka etsivät ratkaisua tamilivähemmistön ja hallituksen välisiin kiistoihin.

Sri Lankassa on tehty uusi aloite rauhan saavuttamiseksi levottomaan saarivaltioon. Pelko tamilikapinallisten ja hallituksen välisten taistelujen kiihtymisestä täydeksi sodaksi on saanut The Maha Bodhi Society -nimisen yhdistyksen perustamaan rauhankomitean. Komiteaan on pyydetty arvovaltaisia henkilöitä Sri Lankan arkkipiispaa ja naapurimaita myöten, tunnetuimpana heistä Dala Lama. Tarkoituksena on löytää ratkaisu, joka takaisi pitkäaikaisen rauhan.

Art of Living Foundation -kansalaisjärjestön edustaja ja uuden komitean jäsen Sri Sri Ravi Shankar kertoo ryhmän kehittelevän strategioita saada molemmat osapuolet estämään nykyistä tilannetta muuttumasta sodaksi.

”[--] Väittely siitä, kuka on syyllinen tulee jatkumaan ikuisesti. Valitettavasti maailma ei kiinnitä tarpeeksi huomiota tilanteeseen”, sanoi toinen komitean jäsen, Sri Lankan keskustiedustelupalvelun entinen johtaja D.R. Kaarthikeya The Hindu -lehdelle tiistaina.

Komitea kokoontuu New Delhissä seitsemäs elokuuta keskustelemaan jatkotoimenpiteistä.

The Maha Bodhi Society on buddhalainen yhdistys, joka on omistautunut globaalin rauhan saavuttamiseksi. Sri Lankassa ja Intiassa yhdistystä pidetään uskottavana. Yhdistyksen johtaja B.K. Modi toimii rauhankomitean kokoonkutsujana.

Parisenkymmentä vuotta jatkuneessa sisällissodassa on tällä hetkellä periaatteessa tulitauko, joka saatiin aikaan vuonna 2002. Kuitenkin taisteluissa on pelkästään tänä vuonna kuollut yli tuhat ihmistä. Yhteensä vuosien varrella uhreja arvellaan olevan yli 60 000. Väkivallan lisäksi sisällissota on rampauttanut maan talouden ja turismin – arvellaan, että ilman konfliktia Sri Lanka olisi yksi Etelä-Aasiaan varakkaimmista valtioista. Hindu-valtaisen tamilivähemmistön kapinalliset vaativat itsenäistä tamilivaltiota saaren pohjois- ja itäosaan.

Heta Muurinen

Tämä dokumentti

Päivitetty 3.8.2006

Takaisin ylös