Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 25.7.2006

Unicef: Väkivalta varjostaa Kongon vaaleja

YK-järjestön mukaan Kongon demokraattisen tasavallan väkivaltaisuuksissa kuolee päivittäin yli tuhat ihmistä.

Sisällissota Kongon demokraattisessa tasavallassa päättyi virallisesti vuonna 2003, mutta eri puolilla maata jatkuvat väkivaltaisuudet vaativat päivittäin jopa 1 200 ihmisen hengen. Yli puolet uhreista on lapsia, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

”Kongon konflikti surmaa joka kuukausi yhtä paljon ihmisiä kuin Aasian tsunami. Siitä huolimatta se ei ole saanut osakseen riittävästi julkisuutta”, Unicefin toiminnasta Kongossa vastaava Tony Bloomberg sanoo järjestön internet-sivuilla.

Unicef julkaisi tilannekatsauksensa viikkoa ennen Kongon demokraattisessa tasavallassa pidettäviä vaaleja. Järjestön mielestä vaaleista voi tulla käännekohta pitkästä konfliktista kärsineen maan historiassa. Olojen rauhoittuminen vaatii kuitenkin paljon työtä, järjestö muistuttaa.

Eniten väkivaltaa itäisessä Kongossa

Erityisen huolissaan Unicef on itäisen Kongon tilanteesta, jossa aseellisten ryhmittymien taistelut ja siviilien vastainen terrori on ajanut kodeistaan noin 1,66 miljoonaa ihmistä. Pakolaisten määrä kasvaa kuukausittain noin 120 000:lla.

”Jatkuva muuttaminen paikasta toiseen vie lapsilta mahdollisuuden päästä kouluun, saada terveydenhoitoa ja elää normaalia elämää”, Unicef muistuttaa.

Unicefin mukaan seksuaalinen väkivalta on naisille ja lapsille jatkuva uhka erityisesti Kongon demokraattisen tasavallan itäisissä osissa. Viime vuonna alueella raportoitiin 25 000 raiskausta.

Unicefin mukaan aseellisten ryhmien mukana on noin 30 000 lasta. Osa heistä on pakotettu osallistumaan taisteluihin. Osa taas joutuu toimimaan seksiorjina tai heidät pakotetaan tekemään raskaita töitä leireissä.

Puolet lapsista ei pääse kouluun

Unicef laskee, että lähes puolet peruskouluikäisistä lapsista ei käy koulua Kongon demokraattisessa tasavallassa. Myös ravitsemustilanne on heikko. Järjestön mukaan 31 prosenttia alle viisivuotiaista lapsista on alipainoisia.

Kongossa järjestetään sunnuntaina ensimmäiset vapaat vaalit 40 vuoteen. 1990–2000-luvuilla riehuneessa sisällissodassa arvioidaan kuolleen neljän miljoonaa ihmistä.

Unicefin mukaan suuri osa maan asukkaista tarvitsee edelleen kipeästi humanitaarista apua. Järjestö kehottaa kuitenkin kansainvälisiä avunantajia valmistautumaan myös pitkäjänteisen kehitysyhteistyön aloittamiseen ihmisten perustarpeiden turvaamiseksi.

Matti Remes

Päivitetty 24.7.2006

Takaisin ylös