Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 20.10.2015

Hongkong: matkustustiedote

Hongkong: Turvallinen matkakohde. Ulkomaalaisiin kohdistuu harvoin vakavia rikoksia, mutta normaali varovaisuus on tarpeen.

Suomen pääkonsulaatti
Hongkong

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan) 

Kaupunkina ja alueena Hongkong on turvallinen matkakohde. Matkailijan on kuitenkin syytä noudattaa normaalia varovaisuutta, kuten suurkaupungeissa yleensä. Valppaana on oltava erityisesti turistien suosimilla ostoskaduilla ja ravintoloissa, joissa laukut ja kukkarot helpoimmin häviävät.

Suuremmat rahasummat, passit ja muut arvoesineet on hyvä pitää hotellin säilytyslokeroissa.  Kopiota passista suositellaan pidettävän mukana aina kaupungilla liikuttaessa.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi.

Liikenne

Hongkongissa on vasemmanpuoleinen liikenne.

Julkinen liikenne toimii hyvin ja vaihtoehtoisia liikkumistapoja on useita: bussi, metro, raitiovaunu ja lautta. Maksun voi kätevimmin suorittaa etukäteen ladattavalla Octopus-näyttökortilla (lunastushinta 50 HKD sekä käytön kattava dollarimäärä).

Taksien saanti on helppoa ja niiden käyttäminen edullista. Kuljettajien englanninkielen taito on kuitenkin heikko. Kiinaksi kirjoitettu osoite on hyvä varata mukaan perille pääsyn varmistamiseksi. Taksilla ja bussilla liikuttaessa on hyvä myös muistaa, että liikenne ruuhkautuu helposti. Syinä voivat olla esimerkiksi katutyöt tai mielenosoitukset

Luonnonolot

Hongkongissa on subtrooppinen ilmasto melko selvästi erottuvine vuodenaikoineen. Kevät (maalis-toukokuu) on lämmin (20-25 astetta) ja kostea (yli 80 %). Kesä (kesä-syyskuu) on kuumin, kostein ja sateisin aika vuodesta päivälämpötilojen noustessa yli 30 asteen ja kosteuden yli 90 %. Syksy (loka-marraskuu) on miellyttävän aurinkoinen ja kuiva vuodenaika. Talvi on viileämpää päivälämpötilan ollessa 15-18 astetta.

Ilmastointilaitteita käytetään suuren osan vuotta, ja etenkin julkisissa tiloissa ilmastointi saattaa joskus tuntua kylmältä

Taifuunikaudella (kesäkuusta lokakuuhun) Hongkongin ilmatieteen laitos seuraa tarkasti säätilan muutoksia ja varoittaa niistä verkkosivuillaan sekä  television ja radion välityksellä. Taifuunivaroitukset (asteikko 1-3-8-9-10) sijoitetaan näkyville myös rakennusten aulatiloihin. Muutaman kerran vuodessa annetaan asteen 8 taifuunivaroituksia, jolloin lautta- ja lentoliikenne keskeytetään myrskyn vuoksi ja hongkongilaisia kehotetaan pysymään sisätiloissa. Taifuunien aiheuttamat tuhot ovat yleensä pieniä, mutta runsaat sateet lisäävät maanvyörymien ja alavilla alueilla tulvien riskiä.

Pieniä maanjäristyksiä saattaa esiintyä pari kertaa vuodessa.

Paikallisen ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta löytyy säätilaan ja luonnonilmiöihin liittyvää tietoa, kuten voimassaolevat varoitukset: http://www.hko.gov.hk/contente.htm.

Terveydenhoito

Voimassa oleva, kaikenkattava matkavakuutus on ehdoton. Kotiuttamista edellyttävät kuljetukset sairaus- ja kuolemantapauksien vuoksi ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta.

Hongkongissa on saatavissa kaikki korkealuokkaiset länsimaiset terveydenhuoltopalvelut. Kaupungissa on monia tunnettuja lääkäriasemia, joissa on yleis- ja erikoislääkäreitä sekä paikallisen tavan mukaan oma lääkevarasto, josta saa suoraan lääkärin määräämät lääkkeet.

Viime vuosien aikana Hongkongissa on todettu muutamia vakavia epidemioita, ja terveysviranomaiset varautuvat edelleen mm. lintuinfluenssan ehkäisyyn. Vuosittain esiintyy muutamia tapauksia viruksen aiheuttamaa, hyttysten levittämää denguekuumetta, jota vastaan ei ole rokotetta. Paras suojautumistapa on ihon peittävä vaatetus.

Kohdemaahan tarvittavat rokotukset on syytä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen "Matkailijan terveysoppaasta" löytyy hyvää tietoa rokotuksista ja matkailijan terveydenhoitoon liittyvistä asioista.

Matkailijan on aina hyvä selvittää ennakkoon matkakohteensa tartuntatautitilanne.
Tilannetietoja mahdollisista tartuntataudeista löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:

Kulttuurisidonnaiset ohjeet

Britannian siirtomaa-ajan kausi on jättänyt Hongkongiin länsimaisen leiman. Vierailijan on kuitenkin hyvä pitää mielessä perustapakulttuurin säännöt ja huomioida hongkongilaisten hienovaraisuus: etenkin kasvojen menettämiseen johtavaa kommunikointia paikallisten kanssa on syytä välttää.

Hyvä tietää

Suomalaiset eivät tarvitse viisumia alle kolme kuukautta kestäviin matkoihin Hongkongiin. Manner-Kiinaan suuntautuviin matkoihin viisumia voi anoa Kiinan Suomen edustustosta Helsingissä.

Hongkongin kautta muihin Aasian maihin matkustavien on jo ennen matkalle lähtöä Suomessa tarkistettava, että passi on voimassa vähintään 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen (vain Hongkongiin jäävien kohdalla on hyväksytty vähintään kolmen kuukauden voimassaolo).

Suomalaiset matkapuhelinyhteydet toimivat yleensä roaming-systeemillä, mutta hinnat ja toimivuus kannattaa tarkistaa ennen matkaa omalta operaattorilta. Hätätilanteessa tarvittavien varojen siirtoon voi käyttää Western Unionia, jonka toimipisteitä on useita ympäri kaupunkia (www.westernunion.com).

Kansallinen hätänumero on 999.

Lisätietoja:

Yhteystiedot: Suomen pääkonsulaatti
Consulate General of Finland
10/F Club Lusitano
16 Ice House Street
Central
Hong Kong

Puh: +852-2525 5385
Fax: +852-2810 1232
Sähköposti: sanomat.hng@formin.fi
Verkkosivut:www.finland.org.hk
Facebook:www.facebook.com/ConsulateGeneralFinlandHongKongAndMacao

Aikaero Suomeen: kesäisin +5, talvisin +6

Viikonloppuisin ja virka-ajan jälkeen päivystys hätätilanteissa ulkoasiainministeriön numerossa +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti paivystys.um@formin.fi.

Tämä dokumentti

Päivitetty 20.10.2015

Takaisin ylös