Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 23.12.2014

Sri Lanka: matkustustiedote

Sri Lanka: Tilanne maassa on rauhallinen.

Suomen Sri Lankan kiertävän suurlähettilään toimisto
Helsinki

Sri Lankassa turvallisuustilanne ja sisäpoliittinen tilanne ovat vakiintuneet, ja maata voidaan pitää edelleen suhteellisen vakaana ja turvallisena, vaikkakin uskonnollisten ryhmittymien välisiä levottomuuksia on esiintynyt jonkin verran. Ulkomaalaisten matkustamista maan pohjois- ja itäosiin on helpotettu ja matkustusrajoituksia pikkuhiljaa poistettu, vaikka sisällissodan jäljiltä löytyykin vielä purkamattomia miinakenttiä ja armeijan hallussaan pitämiä alueita, joilla liikkumista rajoitetaan.

Sri Lankan presidentin vaalit järjeejstetään 8.1.2015. Ennen vaaleja ja niiden jälkeen voi esiintyä levottomuuksia ja mielenosoituksia.

Vakaasta tilanteesta huolimatta Kiertävän suurlähettilään toimisto suosittelee matkailijoita välttämään suuria yleisötapahtumia, väentungosta ja mahdollisia mielenosoituksia. Julkisen liikenteen linja-autojen tai junien käyttöä ei suositella, vaan niiden sijasta tulee käyttää luotettavien autovuokraamojen ja hotellien ajoneuvoja. Matkailijoiden kannattaa muutenkin noudattaa huolellisuutta ja tarkkaavaisuutta.

Kiertävän suurlähettilään toimisto suosittelee, että Sri Lankassa yli kaksi viikkoa oleskelevat Suomen kansalaiset ilmoittautuisivat Colombossa toimivaan kunniapääkonsulin virastoon, joka on avoinna ma-pe aamupäivisin: puh. +94 11 4742005 tai +94 11 4727 222, alanumero 2005, sähköposti:  finlandconsulate@brandix.com.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta  matkustusilmoitus.fi.

Yleisohjeet

Maan pohjois- ja koillisosissa on edelleen miinoitettuja alueita ja onnettomuuksia sattuu aika ajoin. Tiet ovat paikoitellen erittäin huonokuntoisia. Edellä mainituilla alueilla poliisi- ja sairaanhoitoapua ei aina ole saatavilla.

Meressä on paikoittain  vaarallisen voimakkaita virtauksia ja korkeaa aallokkoa. Hotelleista voi kysyä neuvoa turvallisista uimapaikoista sekä sääennusteita.

Rikollisuus

Matkailijoiden on hyvä pitää silmällä matkatavaroitaan ja säilyttää arvotavarat hyvässä tallessa. Erityisesti luottokorttipetokset ovat lisääntyneet, joten maksukortteja kannattaa käyttää harkiten. Turistiseuduilla liikkuu huijareita, jotka keräävät rahaa "hyväntekeväisyyteen". Huumausainerikoksista langetetaan kovia rangaistuksia.

Liikenne

Tiet ovat paikoitellen kapeita ja kuoppaisia, varsinkin sisämaassa. Liikenneruuhkiin kannattaa varautua. Bussit ovat yleensä täpötäysiä. Junat ovat hitaampia, mutta turvallisempia kuin bussit.

Liikenne on vasemmanpuoleista. Teillä autojen joukossa on myös pyöräilijöitä, jalankulkijoita ja eläimiä. Pimeällä matkustamista ei suositella. Autoja ja moottoripyöriä on vuokrattavissa. Myös kuljettajapalveluja on yleisesti saatavilla. Kaupunkiliikenteessä voi käyttää joko taksia tai moottoripyörärikshaa, viimeksi mainittu kulkuväline on tosin turvaton liikenteessä. Hinnasta on syytä sopia etukäteen.

Kulttuurisidonnaiset säännöt

Singaleesien lisäksi Sri Lankalla on kolme muuta etnistä pääryhmää: muslimit, hindut ja kristityt.
Ulkomaalaisen on tärkeä ymmärtää suhtautua uskonnollisiin asioihin hienovaraisesti ja kunnioituksella. Buddhan kuva t-paidassa tai Buddhan kuvan tatuointi käsivarressa näkyvällä paikalla voi mm. yksittäisen rajaviranomaisen mielestä olla häpäisevää ja estää jopa maahantulon. Muista kulttuurisidonnaisista säännöksistä tulee muistaa, että temppeleissä ja pyhillä paikoilla tulee välttää paljastavaa pukeutumista, ts.  olkapäät ja jalat tulee peittää.  Jalkineet jätetään temppelissä käynnin ajaksi säilöön. Rannoilla ei yleisesti hyväksytä yläosattomuutta tai alastomuutta. Sri Lankalla suositaan konservatiivista pukeutumista.

Luonnonolot

Monsuunikausia on vuodessa kaksi: toukokuusta heinäkuuhun ja joulukuusta tammikuuhun. Sri Lanka kuuluu maantieteellisen sijaintinsa vuoksi syklonialttiisiin alueisiin.

Terveydenhoito

Saarella esiintyy malariaa ja melko yleisesti denguekuumetta, etenkin monsuuniaikaan. Malariaa vastaan voi suojautua lääkityksellä ja suojaavalla pukeutumisella. Dengueta vastaan ei ole lääkettä olemassa. Ainoa konsti suojautua dengueta vastaan on riittävä vaatetus sekä hyttyskarkotteet ja näin välttää yleensä päiväsaikaan sattuvat hyttysen pistot. Mikäli epäilee saaneensa denguen, kannattaa ottaa välittömästi yhteys lääkäriin.

Lisätietoja rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta www.thl.fi.

Sairaalahoitoa tarvitsevat kuljetetaan usein hoitoon pääkaupunkiin Colomboon. Yksityissairaalojen hoidot ovat kalliita. Colombon kansainvälisissä hotelleissa päivystävän lääkärin saa tarvittaessa kutsuttua käynnille myös hotellihuoneeseen. Julkiset sairaalat voivat olla hyvin ruuhkaisia ja hygieniatasoltaan heikkoja.

Kaikenkattava matkavakuutus on tarpeellinen Sri Lankassa matkustettaessa. Sotatoimet ovat päättyneet, mutta vakuutusten voimassaolo Sri Lankan itä- ja pohjoisosissa on syytä varmistaa vakuutusyhtiöstä. Kotiuttamista edellyttävät kuljetukset sairas- ja kuolemantapauksien vuoksi ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta.

Kohdemaahan tarvittavat rokotukset on syytä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen "Matkailijan terveysoppaasta"  (http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_selaus=2317 ) löytyy hyvää tietoa rokotuksista ja matkailijan terveydenhoitoon liittyvistä asioista 

Matkailijan on aina hyvä selvittää ennakkoon matkakohteensa tartuntatautitilanne.

Tilannetietoja mahdollisista tartuntataudeista löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta

Srilankalainen ruoka on voimakkaasti maustettua, mikä voi aiheuttaa herkkävatsaisille vaivoja. Länsimaalaista ravintolaruokaa ja elintarvikkeita on saatavissa lähinnä Colombossa ja sen ympäristössä sekä turistikeskuksissa.

Hyvä tietää

Puhelinkortteja voi ostaa posteista ja kaupoista. Valtiollisten ja uskonnollisten juhlapäivien lisäksi Sri Lankassa on aina täyden kuun aikana paikallinen vapaapäivä (poya). Matkapuhelinten toimivuudessa ei Sri Lankalla ole ollut ongelmia, tosin saarella on joitakin katvealueita. 

Sri Lankan valuutta on rupia. Colombosta löytyy rahanvaihtopisteitä, joiden vaihtokurssi on yleensä paras. Pankkiautomaatteja on useita Colombossa ja niistä voi nostaa paikallista rahaa luottokorteilla.

Sri Lanka otti 1.1.2012 käyttöön maksullisen, ennakkoon aikaisintaan kolme kuukautta ennen maahan saapumista haettavan viisumin (Electronic Travel Authorization, ETA). Sitä voi hakea verkkosivuilta www.eta.gov.lk.

Suomella on Colombossa kunniapääkonsulinvirasto, johon Suomen kansalainen voi ottaa yhteyttä ongelmatilanteissa. Konsulinvirasto on avoinna aamupäivisin ja sen puhelinnumero on +94 11 4727 222, alanumero 2005. Mahdollisissa hätätapauksissa konsulaatin ollessa suljettuna matkapuhelinnumero on +94 773 925 674.

Virka-ajan ulkopuolella hätätapauksissa voi myös ottaa yhteyttä Suomen ulkoasiainministeriöön puh. +358 9 160 55551.

Lisätietoja

Suomen kunniapääkonsulaatti, Colombo (Sri Lanka)
 
Honorary Consulate General of Finland
23-25 Rheinland Place
Colombo 3
Sri Lanka

Puh: +94 11 472 7222
Fax: +94 11 257 5485, 257 6755
Sähköposti: ashroffo@brandix.com

Suomen Sri Lankan kiertävän suurlähettilään toimisto

Puh: +358 295 350 000 (vaihde)
Sähköpostiosoite: ASA-11@formin.fi
Osoite: Ulkoministeriö, ASA-11, PL 513, 00023 Valtioneuvosto

Konsuliasioiden yksikkö

Puh: +358 295 350 000 (vaihde)
Sähköposti: kpa-10@formin.fi
Faksi: +358 40 110 6308
Osoite: Ulkoministeriö, KPA-10, PL 415, 00023 Valtioneuvosto

Maahantulolupa-asioissa Suomea edustaa Sri Lankassa Norja

Royal Norwegian Embassy
49 Bullers Lane, Colombo 7
Puh: +94 11 5 608 700
Fax:+94 11 5 608 799
Sähköposti: emb.colombo@mfa.no

Sri Lankan aikaero Suomeen: 3,5 (talviaika); 2,5 (kesäaika)

Lisätietoa: Sri Lankan maatiedosto

Tämä dokumentti

Päivitetty 23.12.2014

Takaisin ylös