Sjöekipaget, PB 176, 00023 Statsrådet, Finland
tel: +358 295 350 000
Alla kontaktuppgifter | Så hittar du till ministeriet
Resemeddelanden, 6.11.2015

Egypten: resemeddelande

Egypten: Res inte överhuvudtaget till norra Sinaihalvön, i närheten av gränsen mot Libyen eller ökenområdena i väster. Undvik icke-nödvändiga resor till turistorterna på södra Sinai.

Finlands ambassad
Kairo

(gäller tills annat meddelas)

Res inte överhuvudtaget till de norra delarna av Sinaihalvön, i närheten av gränsen mot Libyen eller till de västra ökenområdena.

Undvik också icke-nödvändiga resor till turistorterna på södra Sinaihalvön (Sharm El Sheikh, Dahab, Nuweiba och Katarinaklostret). Flera flygbolag har gjort förändringar i sina flygtidtabeller och begränsat mängden bagage som får medföras.  Angående dessa förändringar och begränsningar ska den som redan befinner sig på resa vara i direkt kontakt med flygbolaget.

Res inte till de västra ökenområdena eller i närheten av gränsen mot Libyen.

Säkerhetssituationen på norra Sinaihalvön är mycket dålig.

På turistorterna Hurghada och Marsa Alam har säkerhetssituationen hållits stabil.

Då man reser till Kairo och Alexandria bör man iaktta särskild försiktighet.

I Kairo och vissa andra städer har det förekommit flera bombattacker under de senaste månaderna, mest riktade mot polisstationer och säkerhetsmyndigheter. I början av 2015 har det även rapporterats om andra mål såsom kollektivtrafik och köpcentrum där ofta småskaliga och med primitiva sprängmedel genomförda bombdåd utförts eller där försök till sådana har ökat, detta i synnerhet i Kairo, Giza och Aleksandria. I februari 2014 attackerade terrorister från Sinai våldsamt en buss med utländska resenärer i Taba, nära Israels gräns. I juni 2015 försökte terrorister slå till mot ett turistmål i Luxor, men inga turister skadades i attacken.

Nya terrordåd kan inträffa.

Det förekommer fortsättningsvis demonstrationer och våldsamma sammandrabbningar då och då, särskilt i större städer. Beväpnade styrkor förekommer på landsvägarna och i städerna. På grund av situationen förekommer trafikbegränsningar, trafikstockningar och vägspärrar, speciellt i Kairo. Tågtrafiken kan delvis vara inställd. Alla flygplatser fungerar normalt. Undvik platser i Kairo och andra städer där folk har samlats i stora mängder, eller håller på att samlas (bland annat stora öppna platser, administrativa byggnader, polisstationer, domstolar, religiösa byggnader och universitet). Vi uppmanar också att man undviker att använda kollektivtrafik. Fotografera inte folksamlingar eller demonstrationer.

Man bör inte gå in på områden som stängts av myndigheterna, trots att det inte skulle finnas några folksamlingar där och inte heller fotografera sådana. Om man motsätter sig säkerhetsmyndigheterna kan man bli arresterad. Utlänningar bör alltid ha med sig en resehandling (pass), där identitet och vistelsens syfte framgår. Den egyptiska regeringen har förkunnat att det muslimska brödraskapet är en terroristorganisation. Som följd kan man råka i svårigheter med egyptiska myndigheter om man har kontakt med organisationen eller agerar så att det kan tolkas som stöd för brödraskapet.

Var allmänt försiktig och uppmärksam på din omgivning i hela landet.

Sedan folkresningen 2011 har polisen inte varit lika handlingskraftig som tidigare. Rån och stölder, som tidigare var ovanliga, förekommer nu allt mer. Också rån riktade mot bilar har ökat.

Eftersom situationen ändras snabbt är det viktigt att följa de lokala medierna och ambassadens webbplats (www.finland.org.eg). Vi rekommenderar också att man följer myndigheternas och researrangörernas instruktioner.

Utrikesministeriet och Finlands ambassad följer Egyptens säkerhetsläge, också i samarbete med övriga EU-länders myndigheter och ambassader i Egypten.

Utrikesministeriet rekommenderar att du gör en reseanmälan före resan. Se närmare anvisningar på adressen reseanmalan.fi.

Brottslighet

Egyptens stora städer har före folkresningen 2011 i internationell jämförelse varit trygga platser i förhållande till sin storlek. Efter folkresningen har stölder och rån ökat i synnerhet i de stora städerna. Liksom överallt när man reser är det bra att hålla noga reda på sina pass, kreditkort och pengar. I Kairo, Alexandria och andra stora städer ska man vara extra vaksam. Väpnade rån mot växlingskontor och banker har inträffat både i storstäder och i semestercentrum. Kvinnor och de som rör sig ensamma bör tänka noga på sin säkerhet.

Trafiken

I de stora städerna är trafiken ofta kaotisk och hastigheterna mycket höga. På landsvägarna mellan städerna följer man inte hastighetsbegränsningarna. Vissa fordon, bl.a. de flesta taxibilarna, är oftast gamla och i dåligt skick. För transport till flygplats kan man hyra en bra bil via resebyråer och hotell, och kostnaden blir knappt större än en taxiresa. De internationella biluthyrningsfirmorna verkar i Egypten. Myndigheterna kan inte garantera att landsvägarna är säkra.

I Kairo är metron ett mycket populärt transportmedel bland de lokala invånarna. I synnerhet i rusningstid överskrider antalet resenärer lätt den beräknade kapaciteten. Det lönar sig därför att undvika metro under rusningstid. Metrovagnarna har ingen luftkonditionering, och i synnerhet sommartid kan hettan och eventuell vätskebrist orsaka matthet och påfrestning.

Hälsovård

Den allmänna nivån på hygienen och renheten avviker från finländsk standard. Magsjukdomar är vanliga, så det är viktigt att hålla god personlig hygien, speciellt att tvätta händerna.

Influensa A(H1N1) och fågelinfluensa H5N1 har konstaterats i Egypten. De egyptiska myndigheterna bevakar situationen. Mer information får du genom att ringa det egyptiska hälsoministeriets telefonupplysning på numret 105 eller genom att vända dig till närmaste sjukhus.

I stora egyptiska städer och turistcentrum finns det sjukhus som håller internationell standard. Vårdavgifterna är höga. Om personen som behandlas själv betalar för vården ger läkaren eller sjukhuset ett officiellt kvitto och en redogörelse att ge till försäkringsbolaget. Också apotek ger officiella kvitton på läkemedelskostnader. Redogörelserna och kvittona innehåller uppgifter om läkaren, även ett namnförtydligande, och kontaktuppgifter till mottagningen och sjukhuset; adress, telefon, fax och sjukhusets webbadress.

Heltäckande resenärsförsäkring behövs. Det är dyrt och svårt att arrangera hemtransport vid sjukdoms- eller dödsfall om man inte har privat reseförsäkring. Ta reda på vilka vaccin som behövs i god tid före resan. På Institutet för hälsa och välfärds webbplats (www.thl.fi) får man nyttig information om vaccin och hälsovård på resor. Se t.ex. ”Matkailijan terveysopas” (på finska).

Det är alltid bra att ta reda på vilka smittsamma sjukdomar som eventuellt förekommer på resmålet.

Uppdaterad information om smittsamma sjukdomar finns på följande myndigheters webbsidor:

Kulturbundna regler

Det är bra att bekanta sig med kulturella skillnader redan innan avresan och försöka beakta dem. Det finns inga officiella regler angående klädseln i Egypten, kvinnor behöver till exempel inte använda duk annat än vid moskébesök. På semesterorterna vid Medelhavet och längs Röda Havets kust är klädseln fri men det är ändå skäl att klä sig mera konservativt utanför semesterorterna så att knän och axlar inte är bara.

Egyptierna är mycket gästfria och vänliga. Ofta väntar man sig ändå en liten ersättning eller gentjänst för utförda tjänster. Då antalet turister gått ned efter revolutionen kan handelsmännen och de som säljer tjänster vara mycket påträngande, särskilt kring sevärdheterna i Kairo, kring de historiska platserna i Nildalen, men också i turistorterna vid Röda havet. Det lönar sig att förhålla sig vänligt avvärjande mot dessa för att undvika ytterligare störande.

Bra att veta

Innehav och bruk av narkotika är förbjudet i Egypten. Straffen kan vara mycket stränga. För utförsel av antikföremål och andra gamla föremål krävs tillstånd. De intyg som handelsmännen ger är inte tillräckliga. Det är också förbjudet att föra ut alla slags vapen från landet utan myndigheternas tillstånd, också obrukbara vapen.

Homosexuellt umgänge kan i Egypten dömas med fängelsestraff.

Att samla och föra ut koraller från landet är definitivt förbjudet.

Man får inte fotografera militära objekt och en rad offentliga byggnader. På grund av det oroliga politiska läget rekommenderas särskild försiktighet också när man fotograferar händelser och folkskaror. Om man fotograferar en person bör man be om lov först.

Översvämningar kan förorsaka skador på bergs- och kusttrakter. Det förekommer årligen översvämningar på vintrarna i Hurghadaområdet, på vägarna som leder från kusten upp till bergen, och på Sinai på vägen mellan Sharm El Sheikh och Kairo samt på vägarna till Katarinaklostret.

Det finns landminor i Sinai, i området mellan El Alamein och Libyen samt söder om Hurghada. Alla minerade områden i öknen är inte markerade med skyltar, och vissa minor/minfält kan ha flyttat på sig från sina ursprungliga positioner på grund av erosionen.

Många länder kräver att personer som reser in i landet har ett visum och/eller ett elektroniskt resetillstånd som införts i syfte att trygga flygtrafiken. Kontrollera hos ambassaden (Egyptens ambassad i Helsingfors) eller någon annan behörig myndighet i ditt målland eller hos resebyrån eller flygbolaget vilka handlingar som krävs för inresa.

Mobiltelefonerna fungerar i hela Egypten förutom i öknen.

Jour: när ambassaden har stängt kan du i nödfall kontakta utrikesministeriets konsulära jour, tfn +358 9 1605 5555, fax +358 9 629 840, e-post paivystys.um@formin.fi.

  • Polisens allmänna nödnummer: 122
  • Ambulans: 123
  • Hälsovårdsministeriets infonummer: 105

Ytterligare information:

Embassy of Finland
3 Abu El Feda Street, 13th floor
11211 Zamalek, Cairo
Arab Republic of Egypt

Tel: (0020 2) 2736 3722
Fax: (0020 2) 2737 1376
E-post: sanomat.kai@formin.fi
Webbplats:  www.finland.org.eg
Facebook: http://www.facebook.com/pages/Suomen-suurlahetysto-Kairo/198414566839508
Twitter: http://www.twitter.com/SuomenSLKairo

Närmare information om Egypten: Egyptin maatiedosto (på finska)

Detta dokument

Uppdaterat 6.11.2015

Takaisin ylös