Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 13.10.2015

Turkki: matkustustiedote

Turkki: Sisäpoliittinen tilanne kiristynyt. Vältä mielenosoituksia ja matkoja Syyrian ja Irakin vastaiselle rajalle. Seuraa tilanteen kehittymistä.

Suomen suurlähetystö
Ankara

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan)  

Sisäpoliittinen tilanne Turkissa on kiristynyt ja väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet. Edustusto kehottaa matkailijoita välttämään suuria väkijoukkoja ja mielenosoituksia kaikkialla Turkissa. Edustusto kehottaa noudattamaan erityistä varovaisuutta suurissa kaupungeissa, Itä-Turkissa sekä välttämään matkustamista ja oleskelua Kaakkois-Turkin alueilla sekä Syyrian ja Irakin rajan tuntumassa.

Syyrian, Irakin  ja Turkin välisen raja-alueen turvallisuustilanne on epävakaa Syyrian konfliktin kehittymisestä johtuen. Tilanne saattaa kehittyä vaarallisemmaksi Turkin osallistuessa kansainvälisen yhteenliittymän jäsenenä ISILin vastaiseen toimintaan Syyriassa. PKK:n ja Turkin turvallisuusjoukkojen väliset yhteenotot ovat kiihtyneet Kaakkois- ja Itä-Turkissa. Terrori-iskujen mahdollisuutta Turkissa ei voida sulkea pois.

Ennen Turkkiin matkustamista on otettava selvää matkakohteen ajankohtaisesta tilanteesta ja seurattava turvallisuustilannetta tiedotusvälineistä.

Mielenosoituksia voi puhjeta isoissa kaupungeissa ja ne voivat olla väkivaltaisia. Mielenosoitusten lähistöltä on syytä poistua välittömästi. Poliisi voi käyttää voimatoimia kuten kyynelkaasua ja vesitykkejä mielenosoitusten tukahduttamiseksi. Myös ulkomaalaisten pidätykset ovat mahdollisia, joten on syytä noudattaa varovaisuutta.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi. Myös Turkissa pidempään oleskelevien toivotaan jättävän yhteystietonsa edellä mainitun sähköisen järjestelmän kautta.

Rikollisuus

Katurikollisuus ei ole yleistä. Rantalomakohteissa ja suurten kaupunkien turistikohteiden läheisyydessä on kuitenkin syytä varoa taskuvarkauksia. Ravintoloissa, baareissa ja diskoissa on noudatettava normaalia varovaisuutta eikä esimerkiksi jättää lasiaan vartioimatta. Turistikohteissa on esiintynyt myrkyllisten alkoholijuomien tarjoilua. Erilaisia turistien huijausyrityksiä esiintyy ajoittain ja erityisesti pankkikorttihuijaukset ovat yleistyneet. Erityisesti Istanbulin turistialueilla, mutta myös muualla Turkissa kannattaa olla valppaana taksilla matkustettaessa, sillä ylilaskutusta esiintyy yleisesti.

Rantalomakohteissa on tullut tietoon yksittäisiä seksuaalirikoksia, mikä on syytä huomioida erityisesti liikuttaessa ulkona yöaikaan.

Passin turvalliseen säilytykseen on kiinnitettävä erityistä huomiota, sillä passivarkaudet ovat lisääntyneet erityisesti Istanbulissa. Mikäli passi katoaa tai se varastetaan, on tehtävä ilmoitus paikalliselle poliisille ja poliisiraportti on esitettävä maasta poistuttaessa. Uutta väliaikaista passia on anottava henkilökohtaisesti Suomen suurlähetystöstä Ankarasta. Suomen Istanbulin kunniapääkonsulaatti voi myöntää hätäpassin kotimatkaa varten.

Luonnonolot

Turkki sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, joten maanjäristykset ovat mahdollisia kaikkialla maassa. Maanjäristyksille alttiimpia alueita ovat Antalyasta länteen sijaitsevat maa- ja rannikkoalueet ja Diyarbakirista itään sijaitseva maaseutu. Lisäksi maan halki kulkee kaksi maanjäristyksille altista kaistaletta maan pohjois- ja kaakkoisosissa. Istanbul sijaitsee niin sanotulla Marmaran murtumalinjalla, jossa 1999 tapahtunut järistys aiheutti suurta tuhoa Izmitin kaupungissa ja sen läheisyydessä. Vuodesta 1900 lähtien Turkin alueella on mitattu kolmisenkymmentä yli 7 Richterin maanjäristystä. Tällaisten maanjäristysten aikaväli on tavallisesti ollut 4-7 vuotta.  Viimeisimmät suuret maanjäristykset (7,2 ja 5,6 Richterin asteikolla) tapahtuivat Vanin provinssissa Itä-Turkissa vuonna 2011.

Helsingin yliopiston seismologian laitos on laatinut ohjeet maanjäristystilanteiden varalle. Viranomaisten ohjeita on noudatettava. Matkapuhelinverkon ollessa ylikuormittunut, voivat tekstiviestit olla puhelua parempi tapa ilmoittaa omasta tilanteestaan. Ennakkoon tulee tutustua evakuointireitteihin hotellista tai muusta majoituspaikasta sekä matkanjärjestäjien turvaohjeisiin.

Maanjäristysriskin seurauksena vallitsee Turkissa myös tsunamin riski Välimerellä, Egeanmerellä ja Marmaranmerellä.

Rankkasateiden aiheuttamia tulvia saattaa esiintyä. Matkailijoita kehotetaan seuraamaan paikallisviranomaisten ohjeita ja noudattamaan yleistä varovaisuutta.

Kesäisin Turkissa saattaa esiintyä metsäpaloja, joiden leviämistä kuiva, kuuma ja tuulinen sää edistävät. Tulen käsittelyssä kehotetaan varovaisuuteen. 

Heinä-elokuussa lämpötila Turkissa kohoaa usein neljäänkymmeneen asteeseen tai jopa tämän yli. Vanhempia henkilöitä, vakituisesti lääkityksellä olevia ja pitkäaikaissairaita kehotetaan neuvottelemaan lääkärin kanssa kuumuudelle altistumisesta ennen matkustamista. Erityisesti sydänsairauksista kärsiville kuumuus voi olla riski.

Liikenne

Tieverkosto on kattava ja kohtalaisen hyväkuntoinen. Liikennekulttuuri poikkeaa kuitenkin huomattavasti suomalaisesta, ja onnettomuuksia sattuu paljon niin kaupungeissa kuin maanteilläkin.  Vaaratilanteita aiheuttavat ennen kaikkea ylinopeus, liikennesäännöistä piittaamattomuus sekä tiestön vauriot. Sekä jalan että autolla liikuttaessa on hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta ja turkkilaiseen tapaan joustavuutta. Rattijuopumuksen raja liikenteessä on 0,5 promillea. Julkinen liikenne on yleisesti ottaen toimivaa.

Kulttuurisidonnaiset säännöt

Ulkomaalaisiin suhtaudutaan myönteisesti ja vieraanvaraisesti. Turkkilaisille perhe ja suku ovat tärkeitä. Sosiaalinen elämä on vilkasta ja henkilökohtaisten suhteiden tärkeys heijastuu myös esimerkiksi liike-elämässä.

Islaminusko ei Turkissa rajoita pukeutumista, mutta liian paljastava pukeutuminen saattaa herättää tarpeetonta huomiota ja toisinaan johtaa myös häirintään. Matkailijoille suositellaan asiallista pukeutumista julkisilla paikoilla liikuttaessa. Myös turistien tulee noudattaa moskeijoiden pukeutumismääräyksiä.

Tupakointi on kiellettyä Turkissa julkisissa tiloissa, lentokentillä sekä ravintoloiden sisätiloissa.

Suhtautuminen tunteiden näyttämiseen ja intiimiin kanssakäymiseen julkisilla paikoilla (koskee sekä heteropareja että samaa sukupuolta olevia pareja) vaihtelee suuresti alueittain. Homoseksuaalisuus ei ole Turkissa rikos. Samaa sukupuolta olevien parisuhteen virallistaminen tai rekisteröiminen ei kuitenkaan ole mahdollista.

Terveydenhoito

Julkinen sairaanhoito Turkissa ei vastaa Suomen tasoa ja maaseudulla terveyspalvelut ovat usein puutteellisia. Suurista kaupungeista kuten Istanbulista, Ankarasta,  Antalyasta ja Izmiristä sekä suurimmista lomakohteista löytyy korkeatasoisia yksityisiä sairaanhoitopalveluita.

Länsi-Turkissa ja Välimeren rannikkoalueilla ei ole erityisiä terveysriskejä. Vatsataudin välttämiseksi ruokailtaessa on suositeltavaa noudattaa normaalia varovaisuutta ja juoda pullotettua vettä erityisesti kesäkautena.

Heinäkuussa 2011 Turkin terveysviranomaisten määräyksen mukaisesti Turkista edelleen Afganistaniin, Intiaan, Pakistaniin, Nigeriaan ja Tadzhikistaniin matkustavilta henkilöiltä vaaditaan todistus voimassa olevasta poliorokotteesta. Rokote tulee olla otettuna vähintään yksi kuukausi ennen matkaa. Ellei todistusta rokotuksesta ole esittää, niin rokote annetaan rajapisteissä. Rokotuksesta kieltäytyvä matkailija joutuu allekirjoittamaan todistuksen kieltäytymisestään.

Turkkiin tarvittavat rokotteet on suositeltavaa tarkistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta http://www.thl.fi. Lisätietoa terveydenhoitoon liittyvistä kysymyksistä löytyy myös WHO:n verkkosivulta http://www.who.int sekä Euroopan tartuntavirasto European Centre for Disease Prevention and Control verkkosivuilta http://ecdc.europa.eu.

Turkissa on todettu H5N1- lintuinfluenssavirusta sekä A(H1N1)-influenssatapauksia. Maan viranomaiset seuraavat tilannetta ja lisätietoja saa soittamalla Turkin terveysviranomaisten tiedotusnumeroon 184 tai ulkomailta soitettaessa +90-312-5852250/55. Lisätietoja saa Turkin Terveysministeriön verkkosivuilta www.saglik.gov.tr.

Hyvä tietää

Turkkiin matkaavia suositellaan ottamaan matkustaja- ja matkatavaravakuutus sekä vastuu- ja oikeusturvavakuutus. Yksityissairaaloiden hoitomaksut sekä mahdolliset kotiutukset ilman vakuutusta ovat yleensä hyvin kalliita.

Turkissa on paljon kulkukoiria, jotka saattavat olla aggressiivisia ja vaarallisia.

Turkissa matkaileva suomalainen on Turkin lainsäädännön alainen. Tämä on syytä muistaa, sillä rangaistukset esimerkiksi huume- ja seksuaalirikoksista voivat olla huomattavasti kovempia kuin Suomessa. Ensikertalainen voi saada useiden vuosien ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Antiikin maastavienti on luvanvaraista. Arkeologisilta paikoilta on kiellettyä ottaa mukaansa kiveäkään.

Mitään sotilaskohteita ei saa valokuvata.

Turkin valtioon ja maan lippuun suhtaudutaan Turkissa erittäin vakavasti. Kunnioittavaa käytöstä oletetaan myös maassa vierailevilta matkailijoilta.

Suomalaisturisti saa oleskella Turkissa viisumitta 90 päivää. Maahantulon yhteydessä tulee varmistaa, että rajaviranomaiset myös leimaavat passin. Mikäli passista puuttuu maahantuloleima, saattaa siitä olla vakavia seurauksia maasta poistumisen yhteydessä. Tämän vuoksi passin uusimisen yhteydessä on varauduttava esittämään rajalla vanha passi, jossa on maahantulo-/maastapoistumisleima. Turkin viranomaisten määräysten mukaan Turkkiin matkaavan passin tulee olla voimassa 5 kuukautta Turkkiin saavuttaessa 1.1.2015 alkaen. Lisätietoja asiasta Turkin Helsingin-suurlähetystön verkkosivuilta: http://helsinki.be.mfa.gov.tr/ShowAnnouncement.aspx?ID=224496.

Turkin ulkoministeriön tammikuussa 2012 antaman tiedotteen mukaan turistina Turkkiin saapunut henkilö voi viipyä maassa korkeintaan 90 vuorokautta puolen vuoden aikana (180 vrk). Käytäntö on voimassa 1.2.2012 alkaen. Mikäli aikoo oleskella Turkissa pidempään, on haettava viisumia ennen maahan saapumista Turkin suurlähetystöstä Helsingistä.

Lisätietoja antavat Turkin viranomaiset, ulkomaalaispoliisi Turkissa tai Turkin suurlähetystö Suomessa. 

Turkin Helsingin suurlähetystön verkkosivut osoitteessa http://helsinki.emb.mfa.gov.tr/

Turkissa palveleva Turkin viranomaisten konsulipalvelupuhelin: +90 312 292 29 29.

Turkin lain mukaan jokaisella täysi-ikäisellä on aina oltava mukanaan henkilöllisyyden osoittava asiakirja. Ulkomaalaisten oleskelua ja matkustamista koskevan lain 18 §:n mukaan on ulkomaalaisten näin vaadittaessa velvollisuus esittää henkilöllisyystodistus ja oleskelulupa tai passi ja viisumi/passissa näkyvä maahantuloleima poliisille tai santarmille.

31. joulukuuta 2012  astui voimaan Turkin passilain muutos, jonka mukaan maahan saapuvalla henkilöllä on oltava passissaan vähintään yksi tyhjä sivu Turkin viranomaisten maahantulo- ja maastapoistumisleimoja varten. Mikäli henkilön passissa ei ole tyhjää sivua viranomaisten merkintöjä varten, viranomaisilla on oikeus estää henkilön maahanpääsy.

Alaikäisten matkustajien on pyydettäessä kyettävä esittämään huoltajansa suostumus yksin matkustamiseen ja erilaisiin riskialttiisiin aktiviteetteihin osallistumiseen. Alle 18-vuotiaat matkustajat eivät Turkin lain mukaan saa vierailla esimerkiksi baareissa ja yökerhoissa ilman huoltajaansa. Alkoholijuomien myyminen alaikäisille on kiellettyä.

Hätätilanteessa varojen siirto Suomesta järjestyy esimerkiksi  Western Unionin kautta, kunhan joku tallettaa tarvittavat varat yrityksen toimipisteeseen Suomessa.

Ongelma- ja onnettomuustilanteissa on syytä ottaa yhteyttä matkanjärjestäjään ja/tai Suomen suurlähetystöön tai kunniakonsulaattiin ja/tai paikalliseen poliisiviranomaiseen.

Maan kattava hätänumero on 112. Numero toimii suomalaisesta kännykästä ilman suuntanumeroita.

Lisätietoja

Suomen suurlähetystö Turkissa (Ankara)

Suomen suurlähetystö 
Osoite: Kader Sokak 44,
Gaziosmanpasa,
Ankara

Puh. + 90 312 447 4400 (keskus)
Fax. + 90 312 468 0072
Sähköposti: sanomat.ank@formin.fi
Verkkosivut:   http://www.finland.org.tr/
Facebook:   http://www.facebook.com/FinnishEmbassyAnkara
Twitter:   http://twitter.com/FinEmbAnkara

Virka-aika: ma-to 8.30–16.30, pe 08.30–15.15

Päivystys virka-ajan ulkopuolella arkipäivinä, viikonloppuisin sekä pyhäpäivinä:
1.6.-31.8. puh. +90 532 213 9727
1.9.-31.5.  ulkoministeriössä puh. +358 9 160 55551

Aikaero: +/– 0

Kunniakonsulaatit Turkissa:

Honorary Consulate General of Finland
Nispetiye Mah.
Aydin Sokak No 6, Kat. 3,  D:8
34340 1. Levent
Istanbul
Puh: 0212 296 9549
Fax: 0212 296 1291
Sähköposti: finconist@finconist.com
Asiakaspalveluajat:  ti - ke puhelintiedustelut klo 9-10, asiakaspalvelu klo 10-12
(ma, pe sekä suomalaisina ja turkkilaisina juhlapyhinä suljettu)

Honorary Consulate of Finland
Mopak Kagit Karton Sanayii ve Ticaret A.S.
Kirovasi Mevkii P.K.10
35170 Kemalpasa
İzmir
Puh: +90 232 877 02 35
Fax: +90 232 877 02 30
Sähköposti: mehmetalimolay@mopak.com.tr

Honorary Consulate of Finland
Kırcami Mah.
Göller Cad. No:3
07400 Muratpaşa
Antalya
Puh: 90 242 243 46 40
Fax: 90 242 243 46 48
Sähköposti: koray.turan@belmondotravel.net

Honorary Consulate of Finland
Atatürk Caddesi No:40
Kat:3
07400 Alanya
Puh: +90 242 513 72 92
Fax: +90 242 513 72 93
Sähköposti: kuddusimuftuoglu@hotmail.com

Honorary Consulate of Finland
Yolgecen Mahallesi
Turhan Cemal Beriker Bulvari No. 565
01355 Seyhan Adana
Puh: +90 322 441 01 65
Fax: +90 322 441 02 50
Sähköposti: hcomu@sunarmisir.com

Tämä dokumentti

Päivitetty 13.10.2015

Takaisin ylös