Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 20.5.2014

Iran: matkustustiedote

Iran: Noudata yleistä varovaisuutta. Seuraa myös koko Lähi-idän alueen tilanteen kehitystä. Paikallisia tapoja ja sääntöjä syytä kunnioittaa.

Suomen suurlähetystö
Teheran

Vaikka Iranissa liikkuminen on yleisesti ottaen ollut melko turvallista, matkustajia kehotetaan valppauteen etenkin maan poliittisen ja taloudellisen tilanteen ja arvaamattomien levottomuuksien mahdollisuuden vuoksi. Matkailuturvallisuus Iranissa on kohtuullisen hyvä, sillä henkilöihin kohdistuvat väkivalta- ja omaisuusrikokset ovat edelleen suhteellisen harvinaisia. Ulkomaalaisiin kohdistuvat ryöstöt ovat lisääntyneet hieman viime aikoina, mutta niiden kokonaismäärä on yhä vähäinen.

Poliittinen ja yhteiskunnallinen tilanne Iranissa on herkkä. Väkijoukoista ja mielenosoituksista on syytä pysyä erossa. Poliittisesti motivoituneita mellakoita saattaa esiintyä, minkä lisäksi kansalaisten ja poliisivoimien kohtaamiset voivat yltyä väkivaltaisiksi. Varovaisuutta ja harkintaa on syytä noudattaa, sillä myös ulkomaalaisten pidätykset ja heihin kohdistuva väkivalta ovat levottomuuksien yhteydessä mahdollisia. Turvallisuusjoukkojen toiminta ja laintulkinta saattavat olla hyvin mielivaltaista.

Yleensä tilanne on kuitenkin rauhallinen, eikä toistaiseksi ole ollut havaittavissa, että ulkomaalaisiin matkailijoihin kohdistuisi vihamielisyyttä tai uhkaa valtaosassa maata. Suurlähetystö suosittelee tarkistamaan paikallisten juhla- ja merkkipäivien ajankohdat, jolloin mielenosoitusten todennäköisyys kasvaa. Suurlähetystö kehottaa välttämään matkailua Afganistanin, Irakin ja Pakistanin vastaisilla raja-alueilla. Pakistanin vastainen raja (Bamin kaupungista itään) on erityisen vaarallista seutua. Alueet ovat epävakaita mm. etnisistä levottomuuksista, rikollisjoukkioista ja huumausaineiden vastaisesta kamppailusta johtuen.

Kaakkois-Iranissa on tapahtunut ulkomaalaisten sieppauksia, viimeisimmät lokakuussa ja elokuussa 2007. Myös terrori-iskujen mahdollisuus on olemassa etenkin raja-alueilla. Viimeisimmät merkittävimmät terrori-iskut, joilla on ollut useita kuolonuhreja, ovat tapahtuneet heinäkuussa 2010 Kaakkois-Iranin Sistan-Baluchistanin maakunnassa, syyskuussa 2010 Luoteis-Iranin Kordestanissa ja joulukuussa 2010 Kaakkois-Iranin Chahbaharissa. Luoteis-Iranissa (Khuzestan, Kordestan, Kermanshah ja länsi-Azerbaizanin provinssi) on olemassa hallituksen vastaisen mielenilmaisujen ja väkivaltaisuuksien mahdollisuus.

Jännite Iranin ja kansainvälisen yhteisön välillä ei ole helpottunut. Syyrian tilanteen vuoksi Iranin turvallisuuspoliittinen tilanne voi muuttua ennalta-arvaamattoman nopeasti. Iran on Syyrian hallinnon läheinen liittolainen. Kansainvälistä tilannetta ja Lähi-idän tapahtumien kehitystä on syytä seurata tiiviisti tiedotusvälineistä.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi

Rikollisuus

Väkivaltarikollisuus ja ryöstöt eivät ole olleet Iranille leimaa-antavia, mutta ulkomaalaisiin kohdistuvien ryöstöjen määrä on lisääntynyt viime aikoina hieman.

Turistien suosimissa kaupunkikohteissa (Teheran, Shiraz, Esfahan) valepoliisit ovat silloin tällöin varastaneet turistien rahoja. Poliisiksi itseään väittävän henkilön autoon ei pidä mennä. Myös taskuvarkauksia esiintyy. Käsilaukkujen ja kännyköiden sieppaukset kadulla tai väkijoukossa ovat viime aikoina lisääntyneet. Moottoripyörällä ohi ajavat varkaat ovat vieneet matkailijoiden käsilaukkuja turistikohteissa ja Teheranissa.

Tärkeimmistä asiapapereista kuten passista, luottokorteista ja lentolipuista on hyvä ottaa kopiot ja säilyttää erillään alkuperäisistä. Mikäli passi katoaa tai varastetaan, tulee siitä tehdä ilmoitus paikalliselle poliisille ennen suurlähetystön puoleen kääntymistä.

Liikenne

Liikennekulttuuri on Iranissa suomalaisesta näkökulmasta kuritonta. Liikennesääntöjä ei noudateta ja liikenteessä pätee vahvimman oikeus. Teiden kunto on joillakin osuuksilla hyvin heikko. Pahat ruuhkat ovat yleisiä suurkaupungeissa. Liikenteestä johtuva ilman saastuminen on etenkin Teheranissa huomattavaa.

Mikäli matkailija joutuu liikenneonnettomuuteen, tulee odottaa poliisin saapumista eikä poistua paikalta. Ulkomaisella autoilijalla on oltava kansainvälinen ajokortti. Ajoneuvon maahantuontia varten vaaditaan carnet de passage.

Matkailua öisin omalla autolla tulisi välttää kaikkialla Iranissa. Julkiset kulkuneuvot, kuten linja-autot ja junat, ovat turvallisempia vaihtoehtoja. Kaupunkien ulkopuolella liikuttaessa kannattaa olla varovainen mahdollisten sotilaskohteiden tai muiden sensitiivisten kohteiden läheisyydessä.

Aluevesikiistoista johtuen Iranin viranomaiset saattavat puuttua yksityismatkailuun myös tietyillä poliittisesti sensitiivisiksi koetuilla rannikko-osuuksilla. Näillä alueilla veneilleitä länsimaisia henkilöitä on pidätetty ja jopa tuomittu pitkiin vankeusrangaistuksiin.

Julkinen liikenne kaupunkien välillä on vilkasta ja suhteellisen luotettavaa. Paikallisen julkisen liikenteen käyttö voi olla tottumattomalle hankalaa, mutta kieltä ja aluetta tuntevalle kätevää ja edullista. Julkisen liikenteen toimivuus vaihtelee alueesta, kulkuvälineestä ja ajankohdasta riippuen. Liikenteessä on yksityis- ja yhteistakseja sekä takseja, jotka kuljettavat matkustajia tiettyä pysyvää reittiä pitkin korvaten esimerkiksi bussiyhteydet tällä välillä. Yksityistakseilla liikkuminen on helppoa ja varsin edullista.

Iranilaisten lentoyhtiöiden kalusto on keskimäärin vanhaa. Myös varaosista on puutetta. Viime vuosina maan sisäisillä lennoilla on sattunut useita lento-onnettomuuksia, joista tuhoisimmat vaativat lähes kaksi sataa uhria kesällä 2009. Junat ja pitkän matkan linja-autot saattavatkin olla lentämistä turvallisempi vaihtoehto.

Kulttuurisidonnaiset ohjeet

Iranin hallintojärjestelmä perustuu uskonnolliseen johtajuuteen ja soveltaa laajasti sharia-lakia. Kaikkien naisten tulee noudattaa islamilaisia pukeutumissääntöjä: naisilla hiukset ja niskan peittävä huivi, polvipituinen ja väljähkö takki sekä nilkat peittävä vaatetus. Miesten on pidettävä pitkiä housuja. Hihattomat paidat eivät ole sallittuja julkisella paikalla.

Miesten ja naisten välisiä suhteita koskevia sääntöjä tulee ehdottomasti noudattaa. Seksuaalinen kanssakäyminen on sallittu vain avioliitossa, vapaata seurustelua ei hyväksytä. Myös julkiset hellyydenosoitukset eri sukupuolten välillä ovat kiellettyjen tai vähintään paheksuttavien toimien listalla.  Sopimattomasta käyttäytymisestä voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen. Iranin lain mukaan muslimin ja ei-muslimin välinen liitto on laiton. Muslimin kanssa avioituvan henkilön on oltava muslimi tai käännyttävä muslimiksi. Islaminuskosta poiskääntymisestä voi seurata pahimmillaan kuolemantuomio. Avioliiton ulkopuoliset suhteet ja homoseksuaalinen kanssakäyminen ovat lain mukaan rikoksia, joista voi seurata raipaniskuja tai jopa kuolemantuomio.

Sekä päihde- että siveettömyysrikoksista langetettavat rangaistukset ovat ankaria poiketen täysin länsimaisten tuomioistuinten antamista rangaistuksista. Alkoholin maahantuonti ja nauttiminen on Iranissa kielletty, samoin huumausaineiden hallussapito ja käyttö. Iranissa annetaan vuosittain lukuisia kuolemantuomioita huumausainerikoksista.

Paikallisia moraalikäsityksiä koskeviin sääntöihin tulee ehdottomasti suhtautua vakavasti etenkin julkisilla paikoilla. Ne pätevät myös ulkomaalaisiin.

Valokuvaamisessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Sotilaskohteiden sekä useiden valtiollisten ja sensitiivisiksi koettujen rakennusten kuvaaminen on kielletty. Ulkomaalaisia on pidätetty sensitiivisten kohteiden valokuvaamisesta, mutta myös hyvin vähäpätöisiltä ja satunnaisilta vaikuttavien asioiden kuvaaminen voi aiheuttaa ongelmia. Poliisien valokuvaaminen on johtanut pidätyksiin. Suhtautuminen valokuvaamiseen ja "kansalaisjournalismiin" tiukentui huomattavasti vuoden 2009 presidentinvaalien jälkeen sekä iranilaisten että ulkomaalaisten osalta; tällä hetkellä tilanne vaihtelee, joten on syytä noudattaa varovaisuutta. Myös mielenosoitusten ja väenkokousten kuvaamista tulee välttää. Suurlähetystö suosittelee matkustajia pidättäytymään muiden kuin selkeiden turistikohteiden kuvauksesta.

Luonnonolot

Iran sijaitsee maanjäristysherkällä vyöhykkeellä. Pieniä järistyksiä tapahtuu jatkuvasti. Vuonna 2003 Bamissa, Kaakkois-Iranissa, maanjäristys surmasi 30 000 ihmistä. Viimeisin tuhoisa maanjäristys surmasi yli 300 ihmistä elokuussa 2012 Luoteis-Iranissa.  Matkailijan on hyvä pitää mukanaan selviytymispakkaus (vettä, ruokaa, välttämättömät lääkkeet, taskulamppu, pilli jne.) äärimmäisiä tilanteita varten. Suurlähetystö tekee parhaansa auttaakseen suomalaisia mahdollisessa hätätilanteessa.

Terveydenhoito

Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen. Kotiuttamista edellyttävät sairas- ja kuolemantapaukset ovat kalliita ilman yksityistä matkavakuutusta. Tarkasta ennen matkaa mitä matkavakuutuksesi kattaa.

Perusterveydenhuolto toimii Teheranissa ja muissa suurissa kaupungeissa välttävästi. Turistin on tarvittaessa paras kääntyä yksityisten sairaaloiden/klinikoiden puoleen. Paikallisissa hätäkeskuksissa ja sairaaloissa ei välttämättä osata englantia.

Iraniin ei vaadita pakollisia rokotuksia. Sistan-Baluchestaniin, Hormozganiin ja Kermaniin matkustaville suositellaan malarian estolääkitystä, hyttyskarkotteita sekä pitkähihaisia vaatteita. Tarvittavat rokotukset on syytä tarkistaa terveydenhoidon ammattilaisilta ennen matkaa, http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat.

Terveydenhoitoon liittyviä asioita on myös

Kaksoiskansalaiset

Kaksoiskansalaisten on syytä ottaa huomioon, että Iran ei tunnusta kaksoiskansalaisuutta. Iranin ja Suomen kaksoiskansalaisia pidetään Iranissa iranilaisina, joihin sovelletaan Iranin lakeja ja käytäntöjä. Suomen suurlähetystö pyrkii auttamaan ongelmatilanteissa, mutta joissakin tilanteissa se voi olla kaksoiskansalaisten kohdalla hyvin vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Hyvä tietää

Iranin virallinen kieli on farsi (persia), mutta etniset vähemmistöt puhuvat myös omia kieliään. Iranissa on lukuisia uskonnollisia vähemmistöjä.

Suomen kansalaiset tarvitsevat voimassaolevan passin sekä viisumin Iraniin matkustettaessa. Passin on oltava voimassa puoli vuotta matkan jälkeen. Viisumihankintaan liittyvä prosessi on tärkeä selvittää Iranin viranomaisilta (Iranin suurlähetystö Helsingissä, www.helsinki.mfa.ir) hyvissä ajoin ennen matkaa.

Suomalaismatkailijan on ollut mahdollista saada 15 vuorokauden turistiviisumi (ei pidennysmahdollisuutta) lentokentältä esittämällä kutsujan tiedot tai hotellivaraus, mutta huomattavasti varmempi vaihtoehto on hankkia viisumi etukäteen Iranin suurlähetystön kautta. Tiedossa on useita tapauksia, joissa eurooppalaismatkailijalle ei ole viisumia lentokentältä annettu, vaan matkailija on käännytetty takaisin lähtömaahan. Joka tapauksessa käytäntö on syytä varmistaa Iranin suurlähetystöstä ennen matkaa. 

Viisumin anominen voi olla vaikeaa tietyille ammattiryhmille, esimerkiksi toimittajille. Turistiviisumilla maahan matkustava toimittaja saattaa joutua pidätetyksi, joten toimittajien tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Viisumin voimassaoloaikaa ei tule ylittää.

Viisumin pidentämistä tulee anoa viimeistään kaksi päivää ennen voimassaoloajan umpeutumista Iranin viranomaisilta (Alien Office, Vali-e-Asr sq, Zartosht, Parastoo St., avoinna lauantaista keskiviikkoon klo 8,30-13,00,  puh. +98 21 888 00000). Viisumin pidentäminen on maksullista. Jos on tarkoitus matkustaa Iranin halki muualle Aasiaan (esim. Intia), tulisi viisumit kohdemaihin hankkia jo ennen Suomesta lähtöä. Useiden maiden suurlähetystöt Teheranissa eivät myönnä turistiviisumeja matkailijoille.

Iranissa on käytössä rial, joka on pitkälti sidottu US-dollariin. Inflaatio on Iranissa ollut viime vuosina varsin voimakasta. Matkailijoiden tulisi ottaa käyttövarat mukaan käteisenä euroina tai US-dollareina, sillä luottokortit eivät harvoja poikkeuksia - ulkomaiset lentoyhtiöt, suurimmat hotellit - lukuun ottamatta kelpaa maksuvälineinä. American Express ei kelpaa lainkaan. Pankkiautomaatteja luottokorttinostoja varten ei ole, ja matkasekkien vaihtaminen on hankalaa ja aikaa vievää.  Rahaa on voinut vaihtaa rahanvaihtopisteissä ja joissakin pankeissa.

Paikalliset tietoliikenneverkot voivat toimia hyvinkin epävarmasti tietoliikenneverkkojen kattavuuden ja viranomaisten harjoittaman häirinnän vuoksi. Suomalaiset matkapuhelinliittymät toimivat vaihtelevasti. Pääsy useille verkkosivustoille on estetty.

Liikuntaesteisten liikkuminen Iranissa on vaikeaa. Liikkuminen lastenvaunujen kanssa on Teheranissa usein hankalaa.

Iranilaiset viettävät viikonloppua torstain ja perjantain. Virastot ja pankit sulkevat ovensa torstaina viimeistään puoliltapäivin.

Tuonti- ja vientirajoitukset

Tuontikieltoja Iraniin saavuttaessa:

 • Alkoholituotteet
 • Pelikortit ja muu uhkapelaamiseen liitettävä materiaali
 •  Elokuva-, valokuva- ja tekstijulkaisut, jotka ovat Iranin kansallisen etiikan ja islamin uskon vastaisia.

Vientirajoituksia Iranista poistuttaessa:

 • Käsinkudottujen persialaisten mattojen kokonaispinta-ala ei saa ylittää
  20 m² per passinhaltija 
 • Mattojen ja pähkinöiden maastavienti Irakiin, Syyriaan ja Saudi-Arabiaan on kielletty. Antiikkimattojen ja muiden antiikkiesineiden maastavienti on kielletty.
 • Yhtä passia kohden ulkomaista valuuttaa 5 000 US-dollarin arvosta.

Kultaa, hopeaa ja muita arvometalleja saa viedä maasta 150 g yhtä passia kohden. Vastaavasti maasta saa viedä 3 kg raakametalleja yhtä passia kohden.

Rajoitukset voivat muuttua eivätkä yllä olevat listat ole täydellisiä. Voimassa olevat määräykset voi tarkistaa Iranin tulliviranomaisilta osoitteessa: www.irica.gov.ir.

Yleiset hätänumerot Iranissa:

 • 115 ambulanssi
 • 125 palokunta
 • 110 poliisi

 Yllämainituissa numeroissa ei välttämättä ole englannintaitoista henkilökuntaa.

Lisätietoja:

Yhteystiedot: Suomen suurlähetystö, Teheran (Iran)

Embassy of Finland
Haddadian 2, Mirzapour St. (entinen Soheil St.),
Dr. Shariati Ave., Teheran, Iran

Puhelin: +98 21 23 512 000  (sunnuntaista torstaihin klo 8.30-16.15)
Telefax:  +98 21 2221 5822, + 98 21 2223 6230
Sähköposti: sanomat.teh@formin.fi

Aikaero Suomeen: + 1h 30min
Verkkosivut: www.finland.org.ir
Facebook: http://www.facebook.com/FinnishEmbassyTehran

Lisätietoa:

pdfMatkailuturvallisuuden neuvottelukunnan esite, Turvallista matkaa, pdf

Tämä dokumentti

Päivitetty 20.5.2014

Takaisin ylös