Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 11.11.2015

Vietnam: matkustustiedote

Vietnam: Yleinen turvallisuustilanne hyvä. Varovaisuus tarpeen liikenteessä. Perehdy risteilyjen turvajärjestelyihin. Seuraa ja varaudu säänvaihteluihin.

Suomen suurlähetystö
Hanoi

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan) 

Edustuston tietoon on tullut useita käsilaukkuryöstöjä, etenkin Ho Chi Minh Cityssä, joissa mopolla ajava nappaa laukun mukaansa. Arvoesineitä, kuten passi, raha, luottokortit yms. kannattaa siksi aina kantaa esimerkiksi vyölaukussa tai kaulapussissa vaatteiden alla piilossa. 

Vietnam on matkailijalle melko turvallinen maa. Saigonin alueella matkailijoihin kohdistuneet ryöstöt ovat lisääntyneet. Viranomaiset voivat rajoittaa liikkumista määrätyillä alueilla, kuten sotilas- ja eräät raja-alueet. Matkaa suunniteltaessa on hyvä tarkistaa tilanne matkanjärjestäjältä sekä Vietnamin viranomaisilta.

Räjähtämättömiä ammuksia löytyy edelleen syrjäisiltä seuduilta erityisesti Vietnamin keskiosassa ja Laosin rajan läheisyydestä. Vaeltelu kulkuväylien ulkopuolella näillä alueilla voi olla hengenvaarallista.

Ulkoministeriö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä  ennen matkaa. Tarkat ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi.

Liikenne

Liikenneonnettomuudet ovat yksi merkittävimmistä kuolemansyistä ja liikenteessä kuolee päivittäin useita ihmisiä. Suurimmat syyt tähän ovat puutteellinen ajoneuvojen huolto ja teiden ylläpito sekä huolimaton ajotyyli. Ajaminen yöaikaan on erityisen vaarallista katuvalojen puuttumisen, korkeampien nopeuksien ja liikennesääntöjen noudattamattomuuden vuoksi. Punaisia valoja päin ajaminen on valitettavan yleistä.

Liikenteessä vallitsee periaatteessa nolla-toleranssi alkoholin suhteen, mutta puhallutuksiin ei ole välineitä. Syyllisyyttä ratkaistaessa alkoholilla ei välttämättä ole merkitystä, vaan syyllisyyden ratkaisee pääsääntöisesti se, kuka oli edellä, edellä ajavalla on huomattava etuajo-oikeus.

On suositeltavaa käyttää takseja tai vuokrata auto ja kuljettaja. Kansainvälinen ajokortti ei kelpaa Vietnamissa, vaan se täytyy vaihtaa vietnamilaiseksi ajokortiksi. Moottoripyöräilijöillä on kypäräpakko koko maassa. Paikallisesti valmistettujen kypärien laatu on epätasainen. Kypärä kannattaakin tuoda mukanaan, jos aikoo vuokrata moottoripyörän tai mopon maassa ollessaan. Liikenteessä kannattaa välttää suuria nopeuksia ja ajamista yöaikaan.

Hätätilanteessa ota yhteyttä suurlähetystöön puh: +84 4 3826 6788.

Rikollisuus

Turisteihin kohdistuva rikollisuus, kuten varkaudet ja ryöstöt ovat lisääntyneet huomattavasti erityisesti suurissa kaupungeissa ja turistien suosimilla alueilla. Saigonin alueella edustuston tietoon on tullut useita matkailijoihin kohdistuneita ryöstöjä. Tuntemattomien henkilöiden mukaan koteihin tai muihinkaan yksityisluontoisiin tiloihin lähtemistä kannattaa välttää. On syytä olla tarkkana toreilla ja kaupoissa sekä varsinkin pankkiautomaatilla asioidessa. Kysymys on enemmän taitavista varkauksista kuin aseella tehdyistä ryöstöistä.

Varkaat ovat usein liikkeellä moottoripyörällä ja nappaavat ohi ajaessaan olkapäällä roikkuvan laukun tai kameran. Turistikohteissa matkatavaroita ei tule jättää retkien ajaksi vartioimatta edes matkaoppaan kehotuksesta, ellei vartiointi ole selkeästi riittävää. On myös tullut esille tapauksia, joissa matkailijoita on kutsuttu koteihin vierailulle ”keskustelemaan Suomesta”, jolloin he ovat tulleet ryöstetyiksi.

Arvotavarat, passi ja muut tärkeät paperit kannattaa säilyttää hotellin tallelokerossa. Kopiota passin tietosivusta on hyvä pitää mukana. Pientä huijausta turistihinnoilla esiintyy tavallisesti. Lähetystön tietoon on tullut  taksihuijauksia. Taksilla matkustettaessa tulisi välttää niin sanottuja villejä takseja, sillä taksamittarien virittäminen on yleistä. Hotellista kannattaa kysyä luotettavia taksiyhtiöitä. Saigonissa on syytä välttää polkupyörärikshojen käyttöä sattuneiden ryöstöjen vuoksi. Huijaustapauksissa kuljettajan kanssa ei pidä ryhtyä kiistelemään.

Vietnamiin matkustavien on noudatettava maan lakeja. Lainrikkojat ovat paikallisen rangaistuskäytännön alaisia. Rangaistukset ovat kovia ja vankilat huonossa kunnossa. Esimerkiksi lasten seksuaalinen hyväksikäyttö ja lahjonta ovat Vietnamissa vakavia rikoksia, joista saattaa seurata jopa kuolemanrangaistus. Prostituutiota pidetään maassa sosiaalisena pahana ja siihen osallistuminen voi aiheuttaa rikosoikeudellisia seuraamuksia. Vietnamissa tehdystä rikoksesta voidaan Suomen rikoslain mukaan tuomita myös Suomessa.

Terveydenhoito

Vietnamilaisten sairaaloiden taso ei vastaa länsimaisia. Maassa toimii useita ulkomaisia lääkäriklinikoita, joihin voi tarvittaessa ensisijaisesti ottaa yhteyttä.

Kaikenkattava matkavakuutus on tarpeen. Ennen matkalle lähtöä on syytä tarkistaa, että vakuutussuoja on kunnossa ja että se kattaa myös hätä- ja sairaustilanteet ulkomailla. On tärkeää lukea ja tarkistaa hankkimansa matkavakuutuksen ehdot kaikki yksityiskohdat huomioiden. Kotiuttamista edellyttävät sairas- ja kuolemantapaukset ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman kaikki vahingot kattavaa matkustajavakuutusta.

Malariaa esiintyy maan keskiylängöllä ja eteläosissa suuria kaupunkeja ja rannikkoa lukuun ottamatta. Denguekuumetta sen sijaan on myös kaupungeissa kuten Hanoissa. Taudit leviävät ihmisiin hyttysten välityksellä ja niitä vastaan ei ole rokotetta. Paras tapa ehkäistä sairastuminen on suojautua hyttysen pistoilta käyttämällä vaaleita pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita sekä hyttyskarkotteita myös päiväsaikaan. 

Edelleen esiintyy satunnaisia tapauksia koleraa (Hanoi ja lähimaakunnat), lintuinfluenssaa, vesikauhua ja japanilaista aivokuumetta.

Ennen matkaa on yleinen tartuntatautitilanne syytä selvittää. Tilannetietoja mahdollisista tartuntataudeista löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta

Hyvä henkilökohtainen hygienia ja ahkera käsienpesu ovat erinomainen suojautumiskeino tauteja vastaan. On syytä välttää siipikarjatoreja, joissa myydään eläviä eläimiä. Ruokailu pienissä katuravintoloissa on maan tapa, mutta turistille heikko hygienia voi aiheuttaa ikäviä yllätyksiä. Välttääkseen puutteellisesta hygieniasta johtuvia riskejä, kannattaa syödä vain kuorittavia hedelmiä ja kypsennettyjä vihanneksia ja välttää raakaa ruokaa (tuoreet kevätrullat, merenelävät).

Vesijohtovesi myös suurissa kaupungeissa on mahdollisesti viruksien, bakteerien ja parasiittien saastuttamaa. Kannattaa juoda ainoastaan pullotettua vettä.

Sukupuolitaudit kuten HIV/AIDS ja B-hepatiitti ovat yleisiä.

Ajankohtaista tietoa tarvittavista rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta: 

Vietnamissa esiintyy A(H1N1)-influenssatapauksia satunnaisesti. Maan viranomaiset seuraavat A(H1N1)-influenssatilannetta, tiedottavat toimenpiteistä ja antavat ohjeita verkkosivuillaan. Sairastuneen täytyy hakeutua hoitoon, jotta voidaan varmistaa, onko kyseessä A(H1N1)-influenssa ja jotta siihen saadaan pikaisesti hoitoa. Maan viranomaiset antavat ohjeita sairaaloissa ja terveysasemilla.

Suurlähetystö seuraa Vietnamin lintuinfluenssatilannetta (H7N9). Päivitettyä tilannetietoa löytyy Maailman terveysjärjestön WHO:n verkkosivuilta.

Vietnamissa esiintyy myös enterorokkoa eli käsi- ja suutautia (hand, foot and mouth disease (HFMD). Enterorokko on erityisesti lapsilla ilmenevä kuumetauti, johon liittyy rakkuloita ja näppylöitä suussa, käsissä ja jaloissa. Siihen voi liittyä myös nielukipua, kuumetta ja vatsavaivoja. Normaalisti tauti on melko vaaraton, mutta jos virus on tyyppiä EV71, on kyse vakavammasta muodosta ja lääkärin arvio on tarpeen. Hyvä käsihygienia auttaa viruksen torjunnassa.

Matkailijalle suositellaan huolellisen hygienian noudattamista tautien tarttumisen estämiseksi. Tarkempia ohjeita on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kotisivuilla http://www.thl.fi/

European Centre for Disease Prevention and Control tiedottaa tilanteesta verkkosivuillaan http://ecdc.europa.eu.

Lääkkeet ja huumeet

Huolehdi myös siitä, että omista, henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetuista lääkkeistä mukana on lääkärin reseptit ja muut paperit. Näin vältytään väärinkäsityksiltä.

Viranomaiset luokittelevat huumeet "sosiaalisiksi pahaksi". Niiden käytöstä ja myynnistä seuraa rikoslain mukaan ankarat tuomiot, jopa vähäisistäkin määristä.

Matkailijoita kehotetaan ehdottomasti olla ottamatta vastaan paketteja tai muita tavaroita tuntemattomilta henkilöiltä. Pakkaa itse matkatavarasi ja pidä niistä tarkkaa huolta.

Luonnonolot

Maassa esiintyy usein rankkoja salamasateita. Matkailijoita pyydetään seuraamaan säätilannetta aikomallaan alueella ja tarkistamaan teiden ja rautateiden kulkukelpoisuus.

Keski-Vietnam ja Mekongin suistoalue sekä myös eräät alueet Pohjois-Vietnamissa kärsivät vuosittain kesä-lokakuussa pahoista tulvista, jotka aiheuttavat suuriakin vahinkoja alueilla asuville ja luonnolle. Kulkumahdollisuudet voivat katketa.

Rannikoilla esiintyy taifuuneja erityisesti kesä-joulukuussa. Ne aiheuttavat rajujakin tulvia ja maanvyöryjä, jotka taas johtavat liikkumisvaikeuksiin ja terveysriskeihin. Pahimmillaan suljetaan lentokentät eivätkä bussit tai junat kulje. Taifuunitilannetta voi seurata osoitteesta: www.tropicalstormrisk.com. Vahinkoalueille matkustamista tulee välttää.

Hyvä tietää

Vietnamissa matkustaessa passin tulee olla voimassa vähintään kuusi kuukautta maahantulopäivästä alkaen. Suomen kansalaiset voivat oleskella Vietnamissa ilman viisumia 15 päivää.

  • 1.1.2015 voimaan tulleen säännön mukaan, jos viisumivapaan jakson aikana poistuu maasta, voi Vietnamiin palata viisumitta jos maasta poistumisesta on kulunut vähintään 30 päivää. 
  • Jos haluaa palata Vietnamiin ja edellisestä maasta poistumisesta on kulunut alle 30 päivää, täytyy siinä tapauksessa hakea viisumia.
  • Vietnamin viranomaiset vaativat myös voimassaolevan paluulipun, josta näkyy tuleva maasta poistuminen. Tämä voi aiheuttaa ongelmia erityisesti maarajoilla.

Pidemmille matkoille on haettava viisumia Vietnamin suurlähetystöstä Helsingissä. Lisätietoja maahantulosäännöistä ja passin voimassaolovaatimuksista tulee tiedustella Vietnamin suurlähetystöstä Helsingissä http://www.vietnamembassy-finland.org/.

Vietnamissa tulee kaikissa maahantuloasioissa kääntyä Vietnamin maahantuloviranomaisten puoleen, Immigration Department http://www.vnimm.gov.vn/. Vietnamin ulkoministeriö tarjoaa viisumin hakijoille palvelua verkkosivuillaan http://visa.mofa.gov.vn

*****
Maksaminen Vietnamissa perustuu edelleen pääsääntöisesti käteisen käyttöön. Virallisen valuutan Dongin lisäksi hinnat usein määritellään dollareissa. Dongeja ei kannata vaihtaa ennen maahan saapumista. Luottokortteja voi käyttää maksuvälineenä lähinnä vain kansainvälisissä hotelleissa ja länsituristien suosimissa kaupoissa ja ravintoloissa. Pankkiautomaatteja löytyy hyvin suurimmissa kaupungeissa. 

Matkapuhelimet toimivat maassa suhteellisen hyvin. Vietnamissa on käytössä GSM 900/1800, joka on yhteensopiva suomalaisten matkapuhelinten kanssa. On kuitenkin suositeltavaa tarkastaa omalta matkapuhelinoperaattorilta palvelun saatavuus Vietnamissa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että vaikka matkapuhelimet toimivatkin kaupungeissa hyvin, voi syrjäseuduilla verkon kattavuus olla paikoitellen hyvin heikko tai täysin olematon.

Internet-kahviloita on paljon ja maksuttomia verkkoja löytyy helposti. Matkailijan on hyvä kuitenkin muistaa, etteivät kaikki sivut aukea Vietnamin verkossa.

Paikallisen käytännön mukaan ulkomaalaiset matkailijat rekisteröidään poliisille. Tästä johtuen hotelliin sisään kirjautuessa passin voi joutua luovuttamaan hotellin henkilökunnalle. Passin takaisin saannista tulee huolehtia. Matkalla on hyvä pitää mukana valokopiota passin tietosivusta ja jättää liikkuessa passi hotellin tallelokeroon.

Matkailijan tulee ottaa huomioon, että Suomen passeja myöntää Vietnamissa ainoastaan Suomen suurlähetystö Hanoissa, jonne hakemus on jätettävä henkilökohtaisesti. Lisätietoja passin hakemisesta löytyy suurlähetystön verkkosivuilta.

Matkailijoita kehotetaan pitämään passeistaan hyvää huolta, sillä uuden passin saaminen pitkittää matkasuunnitelmia sekä aiheuttaa lisäkustannuksia. 

Varsinkin omatoimimatkailijoiden on syytä myös huomioida, että englanninkielentaito ei ole maassa mitenkään yleinen ja tieviitoitus on heikkoa. 

Edustusto kehottaa matkailijoita kiinnittämään huomiota paikallisen liikennöitsijän turvallisuusjärjestelyihin tehdessään valintoja risteilyjen, joenylitysten, päiväretkien ja muiden vastaavien matkojen osalta. Suositulla Ha Long Bayn alueella on sattunut vakavia laivaonnettomuuksia, joiden vuoksi laivan merikelpoisuudesta varmistumista suositellaan. Kannattaa valita vain luotettavimpia matkanjärjestäjiä ja oppaalta kannattaa etukäteen tiedustella turvajärjestelyistä. Haaksirikot ovat tapahtuneet yöristeilyillä. Haaksirikko 17.2.2011 johti 12 turistin kuolemaan, 8.5.2011 28 ranskalaista turistia vältti suuronnettomuuden laivan upottua.

Liikuntaesteisille matkailijoille maassa matkustaminen voi osoittautua haasteelliseksi. Hankaluuksia voivat aiheuttaa erityisesti teiden heikko kunto, jalkakäytävien puute ja hissien vähäisyys, erityisesti pienemmissä hotelleissa sekä yleisten WC-tilojen paikoitellen hyvin heikko taso.

Vaikka seksuaalivähemmistöjen asema on maassa parantunut, tulee kuitenkin olla tietoinen että Vietnamissa seksuaalivähemmistöt ovat yhä marginaalisessa asemassa. Yleisessä ilmapiirissä ja valtiojohtoisessa mediassa seksuaalivähemmistöt usein rinnastetaan prostituutioon, laittomiin huumeisiin ja HIV/AIDS ongelmaan. Väkivaltaa seksuaalivähemmistöjä kohtaan ei kuitenkaan ole juurikaan raportoitu.  

Päivystys

Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti paivystys.um@formin.fi.

Yhteystietoja:

Suomen suurlähetystö, Hanoi:

Embassy of Finland
24th floor, Lotte Center
54 Lieu Giai, Ba Dinh
Hanoi
Vietnam

Puh: +84 4 3826 6788
Fax: +84 4 3826 6766
Sähköposti: sanomat.han@formin.fi
Verkkosivut:  www.finland.org.vn

Vietnamin edustusto Suomessa:

Kulosaarentie 12 , 00570 Helsinki
Puh. +(358) 9 622 9900, 5626302
Fax. +(358) 9 622 99022
Sähköposti: vietnamfinland@gmail.com
Verkkosivut: www.vietnamembassy-finland.org/en
Aukioloajat: maanantaista perjantaihin klo 9-12 ja 14-17

Vietnamin maahantuloviranomaiset Vietnamissa: 

Immigration Department in Hanoi
44-46 Tran Phu Street, Ba Dinh District, Hanoi
Puh. (+84 4) 3825 7941
Faksi: (+84 4) 3824 3287, 3824 3288
Entry and exit procedures for foreigners: (+84 4) 38264026
Sähköposti: vnimm@hn.vnn.vn
Verkkosivusto: www.vnimm.gov.vn/

Immigration Department in Ho Chi Minh City
254 Nguyen Trai Street., District 1, Ho Chi Minh City
Entry and exit procedures for foreigners: (+84 8) 39200365

Immigration Department in Da Nang:
No. 7 Tran Quy Cap Street, Hai Chau District, Da Nang City
Puh:  (+84) 511 3822381
Entry and exit procedures for foreigners: (+84) 511 3860476

Tämä dokumentti

Päivitetty 11.11.2015

Takaisin ylös