Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 6.10.2015

Venäjä (Murmansk): matkustustiedote

Venäjä (Murmansk): Matkustaminen on varsin turvallista. Varovaisuus tarpeen erityisesti liikenteessä.

Suomen Pietarin pääkonsulaatin toimipiste
Murmanskin toimipiste

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan)

Yleisesti ottaen Kuolan niemimaa on turvallinen paikka. Alueella ei ole ollut terrori-iskuja ja matkailijoihin kohdistuu varsin vähän väkivaltaa ja ryöstöjä. Suurin yksittäinen vaaratekijä alueella on liikenne. Satunnaisen terrorismin vaara on kuitenkin olemassa kaikkialla Venäjällä, erityisesti suurissa kaupungeissa.

Alkoholin vaikutuksen alaisena ei pidä lähteä kaupungille varsinkaan pimeään aikaan. Laukkua, takkia tai juomaa ei kannata päästää näkyvistä ravintolassa tai muilla yleisillä paikoilla. Ruuhka-aikaan julkisissa liikennevälineissä suositellaan pitämään hyvää huolta käsilaukuista, repuista ja matkatavaroista taskuvarkaiden varalta. Varkauden kohteeksi joutuneen on hyvä heti tehdä lista varastetuista tavaroista. Varkaudesta on myös hyvä ilmoittaa paikalliselle poliisille ja vaatia poliisia tekemään raportti, josta on hyötyä mm. haettaessa jälkikäteen korvausta menetetystä omaisuudesta. Pankki- ja luottokortit ja kännykän sim-kortti kannattaa myös kuolettaa. Poliisin hätänumero on 02 (gsm 020).

Hätätilanteessa konsulipalvelulain mukaista apua antaa Suomen Pietarin pääkonsulaatin Murmanskin toimipiste. Murmanskin toimipisteestä ja Luoteis-Venäjästä saa lisätietoja Suomen Pietarin-pääkonsulaatin verkkosivuiltaLisätietoja matkailijan konsulipalveluista: Kun olet matkalla tai asut ulkomailla.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkat ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi.

Matkustusasiakirjat ja rekisteröinti

Viisumia Venäjälle kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen suunniteltua matkaa. Viisumin hakeminen tapahtuu matkatoimistojen tai Venäjän viisumikeskusten kautta, jotka sijaitsevat Helsingissä, Turussa, Lappeenrannassa ja Maarianhaminassa. Viisumikeskusten internet-sivu on http://www.vfsglobal.com/russia/finland/index.html.  Venäjän viisumin hakemisesta saa lisätietoja Venäjän Suomessa sijaitsevista konsulaateista tai matkanjärjestäjältä.

Passin on oltava voimassa vähintään kuusi (6) kuukautta viisumin päättymisen jälkeen. Matkailijalle suositellaan valokopion ottamista kaikista matkustusasiakirjoista ja matkavakuutuksesta. Matkustajavakuutus on pakollinen matkustettaessa Venäjälle. Vakuutusehdot on hyvä tarkistaa ennen matkalle lähtöä.

EU ja Venäjä ovat solmineet 1.6.2007 sopimuksen EU:n ja Venäjän kansalaisille myönnettävien viisumien myöntämisen helpottamisesta (linkki sopimukseen).

Kaksoiskansalaisten dokumentit: kaksoiskansalaisilla tulee olla rajanylitystä varten Suomen ja Venäjän ulkomaanpassit. Passien voimassaolo tulee tarkistaa ennen matkaa. Vanhentuneen tilalle haetaan uutta passia normaalin hakumenettelyn mukaisesti Suomen tai Venäjän viranomaisilta, ja passin toimitusajasta aiheutuvat majoitus- ym. kustannukset jäävät matkailijan maksettavaksi.

Asevelvolliset kaksoiskansalaiset: Venäjän asevelvollisuuslaki muuttui 1.8.2013. Ulkomailla asepalveluksensa suorittanutta Venäjän kansalaista ei uuden lain mukaan enää vapauteta asevelvollisuudesta Venäjällä. Uusi laki vaikuttaa 18–27-vuotiaisiin miespuolisiin Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisiin, jotka ovat suorittaneet asevelvollisuutensa ainoastaan Suomessa. Kaksoiskansalaisten tulee osoittaa asiaa koskevat tiedustelut Venäjän viranomaisille.

Alaikäiset kaksoiskansalaiset: Ilman huoltajiaan matkustavilla alaikäisillä täytyy olla notaarin vahvistama vanhempien suostumus mukanaan (Venäjän Federaation 15.8.1996 päivätyn lain n:o 114 20:n luvun mukaan ilman vanhempia tai holhoojaa matkustavalla alle 18-vuotiaalla lapsella pitää olla notaarin vahvistama suostumus). Menettelyn voi tarkistaa Venäjän viranomaisilta esim. Venäjän suurlähetystöltä Helsingissä. Suostumus voidaan vahvistaa notaarilla myös Suomessa, mutta siinä tapauksessa liitteenä tulee olla sen virallinen käännös. Suostumuksessa on ehdottomasti ilmoitettava mihin maahan (yleinen ilmaisu ”Schengen-valtiot” ei käy) suostumus on annettu ja sen voimassaoloaika.

Saavuttaessa maahan on jokaisen ulkomaalaisen täytettävä maahantulokortti. Sitä tarvitaan rekisteröintiin ja se säilytetään paluumatkaa varten. Matkustajan kannattaa varmistaa, että saa maahantulokortin rajaviranomaisilta saapuessaan maahan. Venäjän migraatiolainsäädännön mukaan yli seitsemän arkipäivää Venäjällä oleskeleva ulkomaalainen on rekisteröitävä Venäjän maahanmuuttoviranomaisille (Federalnaja migratsionnaja sluzhba).

Ulkomaalaisen rekisteröinnin hoitaa venäläinen vastaanottaja. Turistin rekisteröinnin hoitaa yleensä hotelli, jossa turisti majoittuu. Väliaikaisesti maassa oleskelevan ulkomaalaisen rekisteröinnin voi kutsuja hoitaa myös postitse. Rekisteröinti on maksullinen, mutta hotellissa asuessa se yleensä kuuluu huonehintaan. Rekisteröinnistä on hyvä tiedustella ennakkoon. Lain mukaan poliisi ei voi sakottaa ulkomaalaisia, joiden rekisteröintidokumentit eivät ole kunnossa vaan rekisteröinnistä on vastuussa viisumikutsun ulkomaalaiselle tehnyt organisaatio tai muu taho.

Venäjän tullilainsäädäntö: tullisäännöksistä lisätietoa Venäjän tullin verkkosivuilta  http://eng.customs.ru/.

Tulliselvityslomake kannattaa täyttää maahan saavuttaessa ja maasta poistuttaessa, mikäli mukana on rahaa tai muuta arvokasta omaisuutta 3000 - 10 000 USD arvosta. Jos summa ylittää 10 000 USD, tullaus on tehtävä. Valuuttasääntelyä ja -valvontaa koskevan lain mukaan jokainen Venäjältä poistuva henkilö saa viedä maasta pois 3000 USD arvosta valuuttaa ilman erillistä tulliselvitystä.

Voimakasvaikutteisia lääkkeitä Venäjälle vietäessä tulee muistaa, että ne on kirjattava asianmukaisesti tulliselvityslomakkeeseen. Lääkkeitä saa olla mukana vain se määrä, jonka matkalla tarvitsee ja reseptit kyseessä olevista lääkkeistä on oltava mukana. Kannattaa tarkistaa, että tulli leimaa lomakkeen.

Venäjälle matkustettaessa tulee ottaa myös huomioon, että monien eläinperäisten tuotteiden tuonti maahan matkatavaroissa on kielletty. 

Lemmikin voi tuoda maahan vain eläinlääkärivalvontapisteen kautta. Tällaisia pisteitä Murmanskin alueella ovat Murmanskin merisatama, Borisoglebskin raja-asema (Norjan ja Venäjän rajalla) ja Murmanskin lentokenttä. Lemmikin kanssa tuleva matkustaja valitsee tullissa punaisen linjan, täyttää tulliselvityskaavakkeen ja esittää lemmikin asiakirjat sekä käy läpi eläinlääkäri- ja tullitarkastuksen.

Taide-esineitä ostettaessa on vaadittava todistus tullia varten, muuten ostokset voivat jäädä tulliin rajanylityspaikalle. Todistuksen hankkiminen voi viedä jopa viikkoja.

Kulkuyhteydet

Suomesta Kuolaan pääsee maanteitse Raja-Joosepin (Ivalo) ja Sallan rajanylityspaikan kautta sekä Norjasta Kirkkoniemestä Storskogin rajanylityspaikan kautta. Ivalon ja Murmanskin välillä kulkee reittibussi. Lisätietoja reittibusseista voi kysyä Matkahuollosta.

Lentoja suoraan Suomesta Murmanskiin ei tällä hetkellä ole, mutta lentoyhtiöiden tilanne kannattaa tarkastaa. Lentäen Murmanskiin pääsee Moskovasta, Pietarista ja Arkangelista.

Moottorikelkalla raja ylitettäessä kannattaa hankkia siihen erillinen lupa. Rajanylitys jalan sallitaan vain erityistapauksissa.

Rajalle johtavat tiet ovat vähäliikenteisiä. Ongelmatapauksissa apu ei ole välttämättä lähellä ja sitä saattaa joutua odottamaan pitkään.

Gränsstationernas öppettider: http://www.raja.fi/slmv/rajanylityspaikkojen_aukiolo.

Matkan ajan voimassaolevat yhteystiedot on hyvä ilmoittaa omaisille ja/tai ystäville.

Rajavyöhykkeellä liikkuminen

Rajavyöhykkeen rajoihin ja rajavyöhykkeellä liikkumiseen on syytä perehtyä etukäteen. Erillistä kulkulupaa raja-alueelle ei tarvita, kun matka suuntautuu raja-alueen ulkopuolelle, esimerkiksi matkustettaessa Suomesta Murmanskiin ja Murmanskista Suomeen. Rajavyöhykkeellä on kiellettyä pysähtyä ilman etukäteen hankittua lupaa (pois lukien pakolliset pysähtymiset asiakirjojen tarkistusta varten). Lupa pitää hakea etukäteen noin kuukautta ennen matkaa Venäjän viisumin anomisen yhteydessä.

Ulkomaisten ajoneuvojen aiemmat liikennerajoitukset on poistettu Murmansk-Nikel-tiellä, joka on nykyään avoinna joka päivä vuorokauden ympäri. Murmanskista Nikeliin voi ajaa myös Prirechnyn tien kautta. Joskus talviaikaan Nikel-Murmansk –tie voi olla poikki Jäämereltä tielle puhaltavan tuulen ja tielle kertyvän lumen takia. Tuolloin autoilija voi ajaa sisämaassa olevan ja siksi useammin kulkukelpoisen, mutta huonokuntoisemman Prirechnyn tien kautta. 

Liikenne ja autoilijan asiapaperit

Liikennekulttuuri poikkeaa suomalaisesta huomattavasti, joten tarkkaavaisuus liikenteessä autoilijana samoin kuin jalankulkijana on paikallaan. Autoon ei kannata jättää omaisuutta näkyville ja autolla ajettaessa on hyvä pitää ovet lukittuina. Hotellien yhteydessä on usein vartioitu parkkipaikka autoille. Turvavyön käyttö on pakollista. Venäjällä on liikenteessä nollapromilleraja eli alkoholia ei saa olla veressä lainkaan autoa ajaessa. Matkapuhelimien käytöstä ilman hands free -laitetta sakotetaan.

Tiet ovat suurimmaksi osaksi päällystettyjä, mutta osittain erittäin huonokuntoisia ja kuoppaisia. Talvella lumisade ja teiden tukkeutuminen aiheuttavat ruuhkia ja autoilijan kannattaa varoa kolareita. Jotkut tiet voidaan sulkea kokonaan sääolojen takia.

Murmanskissa on lukuisia taksifirmoja. Taksin voi tilata hotellin vastaanotosta tai soittamalla taksifirman numeroon. Murmanskin julkinen liikenne on toimiva ja verkosto kattava. Erityisesti ruuhka-aikoina bussit ovat kuitenkin usein täysiä. Lippu ostetaan rahastajalta autossa. Kansantaksin (kädellä pysäytettävä yksityisauto) ottamiseen sisältyy riskejä.

Yksityisautolla enintään vuodeksi Venäjälle saapuvan ulkomaiden kansalaisen tullimuodollisuuksia on helpotettu siten, että enää ei tarvita auton takaisinvientisitoumuslomaketta. Sen korvaa matkustajan tulli-ilmoitus, johon täytetään tiedot ajoneuvosta ml. auton merkki, valmistusvuosi ja -numero. Tulli-ilmoitus on säilytettävä koko matkan ajan. Lisää informaatiota venäjäksi tullin verkkosivuilla.

Venäjä liittyi kansainväliseen vihreä kortti -järjestelmään 1.1.2009. Suomalaisautoilijan Venäjän matkoille riittää omasta vakuutusyhtiöstä saatu vihreä kortti, joka on todistus voimassaolevasta liikennevakuutuksesta. Vakuutusturva ei ole kuitenkaan kotimaan turvan tasoinen, korvausraja on maksimissaan noin 11.000 euroa. Ennen matkalle lähtöä kannattaa selvittää oman vakuutusyhtiön kanssa lisäturvan tarve ja vaihtoehdot. Vahingon sattuessa korvaukset määräytyvät aina Venäjän lainsäädännön ja vakuutusehtojen mukaisesti. Vihreästä kortista on syytä tarkistaa, että ajoneuvon tiedot ovat täydelliset. Myös vakuutuksen numero on oltava kortissa. Puutteet kortin tiedoissa saattavat estää ajoneuvon maahanpääsyn.

Vihreä kortti -lomakkeita on saatavilla omasta vakuutusyhtiöstä. Kortti on maksuton. Jos ajoneuvolla ei ole rajaa ylitettäessä vihreää korttia, on sille hankittava pakollinen venäläinen liikennevakuutus ennen maahan pääsyä.

Venäjän vihreä kortti -toimiston 24h-puhelinpalvelu neuvoo ympäri vuorokauden englanniksi ja venäjäksi. Lisätietoa vihreästä kortista löytyy Liikennevakuutuskeskuksen verkkosivuilta.

Kaikkien Venäjällä sattuneiden liikennevahinkojen selvittely tapahtuu Venäjällä. Kaikissa vahinkotilanteissa on kutsuttava poliisi paikalle, eikä ajoneuvoja saa liikuttaa vahinkopaikalla ennen poliisin tuloa.

Ennen Venäjälle saapumista ajoneuvo on hyvä tarkastaa perusteellisesti, ettei sinne ole jäänyt sellaista tavaraa, jota Venäjälle ei saa tuoda. Esimerkiksi metsästyspatruunat tulkitaan tullissa sotilastarvikkeiksi. Jos niitä löytyy ajoneuvosta, seuraamukset ovat ankarat ja asiasta tehdään aina oikeusjuttu.

Suljetut alueet

Kuolan niemimaalla on suljettuja kaupunkeja ja alueita, jonne on pääsy kielletty. Liikkumiskieltokyltit pitää ottaa vakavasti. Suljettuja ovat muun muassa sotilaskaupungit, muut suljetuiksi määrätyt kylät ja alueet: Vidjajevon kylä (Видяево), Gadžijevon kylä (Гаджиево), Zaozjorskin kylä (Заозёрск), Zaretšenskin kylä (Зареченск), Kalastajasaarento, Liinahamarin kylä (Линахамари), Ostrovnoin kylä (Островной), Poljarnyin kaupunki (Полярный), Rajakosken kylä (Раякоски), Rosljakovon kylä (Росляково), Severomorskin kaupunki (Североморск), Snežnogorskin kaupunki (Снежногорск), Vanha Salla (muistomerkki), Umban kylä (Умба), Uuran kylä (Ура-Губа).

Suljetuille alueille voi hakea venäläisiltä viranomaisilta erityiskulkulupaa, mutta hakuprosessiin kannattaa varata aikaa useita kuukausia.

Kaikki niin kutsuttujen avoimienkaan kylien ja kaupunkien alueet eivät ole avoimia. Murmansk-Kirkkoniemi –välisellä tiellä on kieltokyltti, jossa sanotaan, että ulkomaalaisten liikennevälineiden on kiellettyä poiketa tieltä. Zapoljarnin (Заполярный) ja Nikelin (Никель) kaupungeissa saa poiketa, sillä Zapoljarni ja Nikel ovat ns. avoimia kaupunkeja. Lisäksi tien varrella on Titovkan kahvila, jossa saa pysähtyä. Kannattaa varmistaa ennen matkaa, ovatko rajoitukset muuttuneet.

Terveydenhoito

Murmanskin alueella esiintyy hepatiittia, jonkin verran tuberkuloosia, sikainfluenssaa ja sukupuolitauteja sekä HIViä. Jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä ovat Venäjällä selvästi Suomea yleisempiä.

Rokotukset kannattaa hoitaa kuntoon ennen matkaa. Matkustajia kehotetaan tutustumaan Maailman terveysjärjestön (WHO) rokotus- ja lääkintäsuosituksiin ennen matkalle lähtöä. Lisätietoja rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Eviran verkkosivuilta. 

Sairaaloista ja terveyskeskuksista saa ensiavun. Palvelu on venäjänkielistä.

Kaikenkattava matkavakuutus on tarpeen.

Hyvä tietää

Vastuu omasta turvallisuudesta sekä varustautumisesta on aina matkustajalla itsellään. Hätätilanteessa ensisijainen vastuu auttamisesta on paikallisilla viranomaisilla. Poikkeuksellisissa tilanteissa apua antaa Suomen edustusto. Lisätietoa matkailijan konsulipalveluista: Kun olet matkalla tai asut ulkomailla.

Matkustusasiakirjojen kadotessa on heti otettava yhteyttä poliisiin ja tehtävä poliisiselvitys asiasta. Jos passi on kadonnut tai varastettu, väliaikaisen passin (175 €, maksetaan ruplina käteisellä) voi hätätapauksessa hankkia Suomen Pietarin pääkonsulaatin Murmanskin toimipisteestä. Venäjältä ei voi poistua ilman passia. Matkustusasiakirjojen kadotessa kopiot helpottavat uusien hankkimista. Passiin tarvitaan yksi valokuva. Matkustajavakuutus on pakollinen matkustettaessa Venäjälle.

Vesijohtovettä ei suositella juotavaksi ilman keittämistä. Pullotettua vettä voi ostaa kaupoista.

Murmanskin ilmasto vastaa lähinnä pohjoisen Suomen ilmastoa. Meren vaikutus on kuitenkin huomattava ja pohjoistuuli hyytävä. Sää voi vaihdella sankasta lumisateesta auringonpaisteeseen lyhyenkin ajan sisällä. Kaamos alkaa joulukuun alussa ja päättyy tammikuun puolivälissä. Yöttömän yön aikaan toukokuusta heinäkuuhun aurinko ei vastaavasti laske horisontin alapuolelle.

Murmanskin alueella puhutaan muutamia hotelleja lukuun ottamatta vain vähän muita kieliä kuin venäjää. Paikkojen ja kaupunkien nimet, samoin kuin katukyltit ovat kyrillisin aakkosin. Venäjänkielisiä karttoja voi ostaa kioskeista ja kirjakaupoista.

Murmanskissa on pankkiautomaatteja, joista saa nostaa ruplia yleisimmillä luottokorteilla ja Visa Electron –kortilla. Kortit käyvät myös maksuvälineinä useimmissa hotelleissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Kannattaa säilyttää kaikki kuitit. Rahaa voi vaihtaa hotellien yhteydessä olevissa valuutanvaihtopisteissä ja kaupungilla pankeissa. Rahaa vaihdettaessa tarvitaan yleensä passi tai passinkopio. Vaihtopisteiden aukioloajat vaihtelevat ja ne ovat yleensä suljettuna viikonloppuisin. Pienemmillä paikkakunnilla rahanvaihto rupliksi voi olla hankalaa. Hätätilanteessa varojen siirto Suomesta järjestyy esimerkiksi Western Unionin tai Forexin avulla.

Matkapuhelin ei toimi kaikkialla Kuolan niemimaalla, kuten pitkillä metsätaipaleilla.

Alle 16-vuotiaiden ulkona liikkuminen on rajoitettua klo 22-06 välisenä aikana sakkorangaistuksen uhalla.

Liikuntaesteisen matkailijan voi olla vaikeata liikkua Kuolan niemimaalla.

Venäjällä on voimassa julkisilla paikoilla tupakointia rajoittava laki, jonka mukaan tupakointi on kielletty mm. julkisissa liikennevälineissä, kouluissa, hallintorakennuksissa, asuintalojen rappukäytävissä, asemien edustalla, uimarannoilla ja leikkipuistoissa. Lisäksi tupakkatuotteita ei saa pitää näkyvillä kaupoissa.

Julkisilla paikoilla, puistoissa, koulujen ja lastentarhojen lähellä ei saa nauttia alkoholia.

Joissakin kohteissa valokuvaaminen on rajoitettua ja pääsy on kielletty (mm. sotilaskohteet ja strategisesti merkittävät paikat).

Kirkoissa naiset peittävät päänsä ja olkapäänsä huivilla tai päähineellä, ja polvet hameella tai housuilla.

Venäjällä matkustavan on syytä ottaa huomioon kulttuurierot ja viranomaismääräykset tapauksissa, joissa on kysymys sukupuolisesta käyttäytymisestä. Homoseksuaalisuus ei ole Venäjällä rikos, mutta 2.7.2013 tuli voimaan laki, jonka mukaan on kiellettyä rinnastaa eri ja samaa sukupuolta olevien suhteet sekä jakaa tietoa "ei-perinteisistä" seksuaalisuhteista alaikäisille.

Erilaisia vähemmistöjä kohtaan voi esiintyä suvaitsemattomuutta ja jopa väkivaltaista käyttäytymistä.

Aikaero

Aikaero: kesäisin 0 h, talvisin +1 h

Päivystys

Päivystys: Suomalaisia ja Suomessa pysyvästi asuvia koskevissa hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella voi soittaa ulkoasiainministeriön päivystyskeskukseen,
puh. +358 9 160 55555

Hätänumerot:

  • Palokunta: 01, gsm 010
  • Poliisi: 02, gsm 020
  • Ambulanssi: 03, gsm 030

Venäjä on päättänyt siirtyä käyttämään yleistä hätänumeroa 112. Kuolan niemimaalla hätänumero 112 toimii vasta vuonna 2017. Siihen asti hädässä olevan pitää soittaa edelleen voimassa oleviin numeroihin 01 (palokunta), 02 (poliisi) ja 03 (ambulanssi).

Lisätietoja

Suomen Pietarin pääkonsulaatin Murmanskin toimipiste

ul. Karla Marksa 25A
183025 Murmansk
Vaihde: +7 8152 445382 tai +7 8152 446612
Fax: +7 8152 448341
Sähköposti: sanomat.msk@formin.fi
Verkkosivut: www.finland.org.ru 
Twitter: https://twitter.com/konsulaattimurm 
@KonsulaattiMurm

Murmanskin toimipiste, vaihde: (+7 8152) 445382 

Päivystys: Suomalaisia ja Suomessa pysyvästi asuvia koskevissa hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella voi soittaa ulkoasiainministeriön päivystyskeskukseen, 
puh. +358 9 160 55555

Suomen pääkonsulaatti, Pietari

Generalnoje konsulstvo Finljandii
Preobrazhenskaja pl. 4
191028 St. Petersburg D-194
Puh: +7 812 331 76 00
Fax: +7 812 331 76 01
Sähköposti: sanomat.pie@formin.fi
Verkkosivut: www.finland.org.ru 
Facebook:  http://www.facebook.com/FinnishConsulateSPb

Pietarin pääkonsulaatin vaihde: (+7 812) 331 7600 ma-pe klo 08.30-16.15               
Fax: +7 812 331 76 01

Päivystys: Suomalaisia ja Suomessa pysyvästi asuvia koskevissa hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella voi soittaa ulkoasiainministeriön päivystyskeskukseen,
puh. +358 9 160 55555

***

Venäjän maatiedosto

Tämä dokumentti

Päivitetty 6.10.2015

Takaisin ylös