Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 10.4.2015

Peru: matkustustiedote

Peru: Melko turvallinen matkailumaa. Vältä mielenosoituksia sekä matkustamista Huancavelican, Ayacuchon ja Juninin maakuntiin.

Suomen suurlähetystö
Lima

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan)

Perussa on tällä hetkellä useita konfliktiivisia tilanteita maakunnissa. Huancavelican, Ayacuchon ja Juninin maakuntien syrjäisillä rajaseuduilla on ollut myös ulkopuolisten henkiä vaatineita yhteenottoja, jotka liittyvät 1980- ja 90 -lukujen poliittisen konfliktin jälkimaininkeihin ja huumekauppaan. Näille alueille matkustamista kannattaa välttää. Cajamarcassa ja Cuscon maakunnassa sijaitsevassa Espinarissa kaivosteollisuutta vastustavat protestit aiheuttavat levottomuuksia. Näille alueille matkustamisen osalta kannattaa seurata paikallisia uutisia, sekä noudattaa paikallisten turistitoimistojen ja viranomaisten ohjeita.

Myös Bolivian tilannetta kannattaa seurata tarkkaan, mikäli on aikeissa matkata Perusta Boliviaan.

Perussa ovat lisääntyneet matkailijoihin kohdistuneet aseelliset ryöstöt. Juhlapyhien aika on myös tunnetusti vaarallisempaa kuin normaali arki, koska monet olettavat matkailijoiden kuljettavan mukanaan enemmän varoja vieraillessaan perheidensä ja ystäviensä luona.

Turvallisinta on pitää passi, rahat ja matkaliput piilossa ja eri paikoissa. Passi, luottokortti, korut ja ylimääräinen raha on hyvä jättää hotellin kassakaappiin ja pitää mukanaan ainoastaan kopio passista ja maahantulokortista. Tavaroita on pidettävä silmällä erityisesti toreilla, lentokentillä, bussiasemilla, kahviloissa ja minibusseissa.

Paitsi kävellen liikuttaessa, myös takseja käytettäessä kannattaa varautua mahdollisiin laukkuvarkaisiin. Liikennevaloissa odottavien taksien ikkunoita on rikottu ja matkustajien näkyvillä olevia tavaroita ryöstetty. Erityisesti lentokentältä lähteviin takseihin on kohdistunut lisääntyvässä määrin ryöstöjä.

Limassa on tuhansia erilaisia takseja, joista monet ovat laittomia. Lentokentällä on kentän turvallisuuspalvelun valtuuttama taksipalvelu, joka tilataan ja maksetaan hallin sisällä heti tullin jälkeen. Taksin taksat ovat kiinteät kaupunginosien mukaan. Muutenkin on suositeltavaa käyttää vain virallisia takseja. Virallisen taksin kuljettajan tulisi pystyä näyttämään taksilupansa. Pelkkään taksikylttiin ei kannata luottaa, sillä niitä pystyy hankkimaan katukaupoista autoon kuin autoon. Taksin ovet on syytä lukita matkan ajaksi. Tavarat kannattaa säilyttää piilossa joko auton lattialla tai lukitussa takakontissa. Yöllä taksi kannattaa ottaa taksiasemalta tai pyydettävä esimerkiksi ravintolan henkilökuntaa tilaamaan se.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi

Rikollisuus

Suositussa matkailukaupungissa Arequipassa mutta muuallakin Perussa on viime viikkoina ollut joitakin ulkomaalaisiin turisteihin kohdistuneita taksiryöstöjä, joissa autoon on hetken matkustamisen jälkeen noussut pari, kolme ulkopuolista. He ovat kidnapanneet turistit useaksi tunniksi, vieneet näiltä arvotavarat ja vaatineet pankkikortin tunnuslukua, minkä jälkeen on käyty tyhjentämässä pankkitili. Kidnappauksiin on liittynyt myös väkivaltaa. Mahdollisuuksien mukaan käytä esimerkiksi vain hotellin tai ravintolan suosittelemaa taksia.

Ravintoloissa ja diskoissa on syytä varoa tuntematonta seuraa, koska vieras saatetaan ryöstää sekoittamalla juomaan tainnuttavaa ainetta tai tarjoamalla esimerkiksi huumekaramelleja. Käsilaukkuja on usein varastettu ravintolaillan aikana tai kotiin palatessa.

Monet ryöstön uhrit joutuvat myös niin sanotun express kidnappingin uhreiksi. Heidät pakotetaan nostamaan pankkiautomaatilta kaikki rahansa.

Peru on yksi maailman suurimpia kokaiinin tuottajia ja huumeita on helposti saatavalla. Pienestäkin määrästä huumeiden hallussapitoa saa vuosien vankilatuomion. Vankilaolot ovat erittäin huonot. Poliisin lisäksi lentoyhtiöt pitävät omia huumeratsioita sekä Perusta lähdettäessä että muun muassa Amsterdamiin saavuttaessa.

Väärennettyjä rahoja on liikkeellä paljon. Kannattaa aina tarkistaa saadut setelit sekä myös kolikot. Yleensä väärennetyn setelin tunnistaa esimerkiksi vesileiman puuttumisella valoa vasten katsottuna. Kolikot tunnistaa ehkä parhaiten niiden painosta. Mikäli epäilee rahan aitoutta, kannattaa olla ottamatta sitä vastaan ja pyytää vaihdettavaksi toiseen. Myös vaihtorahan saannin kanssa kannattaa olla tarkkana. Joillain myyjillä saattaa olla taipumusta laskea väärin. Vääriä seteleitä on saatu myös pankkiautomaateilta.

Yöbusseilla liikuttaessa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota omaisuuteensa. Nukkuva matkustaja on varkaalle helppo uhri. Kaupunkien ulkopuolella - jopa valtateillä - on erityisesti pimeän aikaan vaarana joutua niin sanotun tien sulkijoiden uhreiksi. Tielle kasataan este ja pysähtyneen auton matkustajat ryöstetään.

Jalkapallo-otteluissa käynti ei ole suositeltavaa. Jalkapallo voi olla täällä paljon fanaattisempaa kuin esimerkiksi Euroopan kentillä. Sisäisissäkin otteluissa on esiintynyt väkivaltaisuutta ja mellakointia ja ne saattavat ryöstäytyä käsistä. Limassa syyskuussa liigojen välisessä ottelussa huligaanien riehunta johti katsojan kuolemaan.

Liikenne

Perun liikenne on kiivastempoista, ja erityisesti pikkubussit, combit, ajavat lujaa. Jalankulkijaa ei huomioida ja suojatie tai vihreä valo eivät välttämättä tarkoita, että katu on turvallista ylittää. Tiet ovat usein huonokuntoisia. Moottoripyörällä liikuttaessa (jota ei suositella) tulee erityisesti muun liikenteen lisäksi kiinnittää huomiota tiessä oleviin monttuihin ja käyttää kypärää. Katuvaloja ei juurikaan ole joitain pääteitä lukuun ottamatta.

Mikäli mahdollista, yöbusseja kannattaa välttää. Rikollisuudet ja liikenneonnettomuudet tapahtuvat usein yöaikaan. Kuskit voivat olla väsyneitä ja joskus jopa alkoholin vaikutuksen alla. Bussilla matkustaessa on hyvä käyttää turvavyötä.

Tiet ja lentoliikenne saattavat olla ajoittain suljetut paikallisten lakkojen tai mielenosoitusten vuoksi. Esimerkiksi Liman keskustan kaduilla on viikoittain tiesulkuja. Myös rankkasateitten aiheuttamat maanvyörymät useasti katkaisevat teitä ja vaarantavat liikennettä entisestään.

Eräs nähtävyys Perussa ovat niin kutsutut ’Nazca –lines’, Nazca -viivat, joita katsomaan lennätetään turisteja pienkoneilla. Ylilentoja tarjoavat monenkirjavat pienkoneyhtiöt. EU edustustot yhdessä muiden valtioiden edustustojen kanssa ovat ilmaisseet huolestumisensa lentojen turvallisuudesta, sillä useita turisteja on menehtynyt onnettomuuksissa. Lentoturvallisuus on heikkoa; koneissa on havaittu epäkunnossa olevia polttoainemittareita, lentokentän turvallisuudessa on huomauttamisen varaa, lentäjät saattavat tarjoutua lentämään vähän pidemmän matkan korvausta vastaan ja ylipäätään lentoyhtiöt ovat epäluotettavia. Lähetystö ei suosittele ylilentoja kunkin oman turvallisuuden takia.

Pan-Americana -valtatie on maan muiden teiden tasoon verrattuna erittäin hyvässä kunnossa. Valtatiellä on myös siellä täällä poliisipartioita, jotka pysäyttävät ja tarkastavat autoilijoita. Öiseen aikaan ajamista kannattaa kuitenkin välttää.

Kulttuuri

Perun kulttuurilla on monituhatvuotiset perinteet. Aikakäsite on joustava, "hora peruana". Perulaiset ovat ystävällisiä ja palvelualttiita, mutta myös oman arvonsa tuntevia.

Monet maailman vihanneksista ja hedelmistä ovat kotoisin inkojen valtakunnasta. Perun ruokakulttuuri on maukas ja laaja; perunasta kala- ja liharuokiin erilaisilla vihanneksilla ja hedelmillä lisättyinä. Myös jälkiruoat ovat kokeilemisen arvoisia. Limassa on kansainvälisen tason kahviloita ja ravintoloita. Yleensä ravintoloissa on melko turvallista syödä, mutta vesijohtovettä tulee välttää kaikkialla. Pullovesiä on helposti saatavilla. Limassa on isoja, hyvin varustettuja ruokakauppoja (esimerkiksi Wong, Vivanda ja Plaza Vea), joista löytyy laajat valikoimat erilaisia tuotteita.

Perussa puhutaan pääasiassa espanjaa, mutta myös lukuisia eri alkuperäiskansojen kieliä. Näistä puhutuimmat ovat ketsua ja aimara. Englantia puhutaan yleensä vain Liman ja muiden suurempien kaupunkien alueella, mutta melko vähäisessä määrin. Peru jakautuu sekä kulttuurisesti että maantieteellisesti kolmeen hyvin erilaiseen alueeseen, rannikkoon, vuoristoon ja viidakkoon. Kaikilla näillä alueilla on espanjalaisperäisen- ja mestitsiväestön lisäksi omat alkuperäiskansansa, joihin espanjalainen kulttuuri on vaikuttanut vuosien saatossa enemmän tai vähemmän.

Luonnonolot

Peru sijaitsee mannerlaattojen yhtymäkohdassa, joten maanjäristykset ovat tavallisia. Viimeisin suuri maanjäristys koettiin Piscon alueella vuonna 2007. Tuolloin lähes koko Piscon kaupunki tuhoutui, eikä aluetta ole vieläkään pystytty rakentamaan uudestaan. Vuorilla sadekausi ajoittuu lokakuusta huhtikuulle, viidakossa voi sataa ympäri vuoden. Sateiden aiheuttamat maanvyörymät tai muut luonnononnettomuudet saattavat vaikeuttaa matkustamista varsinkin vuoristoseudulla. Machu Picchuun menevä juna on altis maanvyörymille, jotka saattavat katkaista radan pariksi päiväksi. Pääkaupungissa Limassa ei kuitenkaan juuri koskaan sada. Lämpötilavaihtelut vuoristoisilla alueilla ovat suuret ja vaikka päiväsaikaan voikin olla lämmintä, voi mittari laskea öisin nollaan.

Perun sisäosissa etenkin sadekaudella toukokuusta joulukuuhun rankkasateet voivat aiheuttaa tulvia ja maanvyöryjä. Rankkasateet voivat aiheuttaa maanvyöryjä ja vaurioita infrastruktuuriin, mikä saattaa paikoittain vaikeuttaa teitse matkustamista. Sateiden aiheuttamiin viivytyksiin kannattaa varautua. Matkailijoita kehotetaan seuraamaan paikallisia tiedotusvälineitä ja noudattamaan viranomaisten ohjeita.

Luonnononnettomuuden uhatessa tai sattuessa matkailijoita kehotetaan seuraamaan viranomaisten ja suurlähetystön tiedotteita ja ohjeita.

Terveydenhoito

Denguekuumetta ja A-hepatiittia esiintyy viidakossa ja Perun pohjoisosassa. Sademetsäalueille ja pohjoisessa Tumbesin-Piuran seudulle suositellaan malarialääkitystä ja keltakuumerokotusta. Jos matka jatkuu Perusta Brasiliaan, Boliviaan tai Meksikoon, keltakuumerokotus on pakollinen. Koleravaara on vähäinen.

Yli 3500 metrin korkeudessa meren pinnasta olevilla alueilla, kuten Cuscossa ja Titicaca-järven alueella, on riski sairastua vuoristotautiin (soroche). Taudin estämiseksi ja lieventämiseksi on saatavilla lääkkeitä muun muassa soroche- tai diamox tablettaja. Yksityisten lääkäreiden ja sairaaloiden taso on hyvä, mutta kallis. Maaseudulla hyviä terveyspalveluja ei aina ole saatavilla.

Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen. Kotiuttamista edellyttävät kuljetukset sairas- ja kuolemantapauksien vuoksi ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta. Sairaaloissa lääkärinmaksu on varauduttava maksamaan ensin itse, sillä useimmat lääkärit eivät hyväksy ulkomaisten vakuutusyhtiöiden maksusitoumuksia. Tämän vuoksi on hyvä olla mukana kansainvälinen luottokortti.

Kohdemaahan tarvittavat rokotukset on syytä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen "Matkailijan terveysoppaasta"  (http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_selaus=2317) löytyy hyvää tietoa rokotuksista ja matkailijan terveydenhoitoon liittyvistä asioista

Matkailijan on aina hyvä selvittää ennakkoon matkakohteensa tartuntatautitilanne.

Tilannetietoja mahdollisista tartuntataudeista löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:

Katso myös ”Vinkkejä turvalliseen matkaan”.

Hyvä tietää

On hyvä huomioida jo ennen matkaa:

  • kaikenkattava matkavakuutus on tarpeen
  • pienentää luottokortin päivän nostorajaa (express kidnapping)
  • jättää kaikki arvokorut, -kellot ja -tavarat (kuten esimerkiksi kannettava tietokone) kotiin; nettikahviloita löytyy Perusta paljon, myös monista pienistäkin syrjäkylistä
  • huolehtia henkilökohtaisen lääkelaukun sisältö kuntoon (muistaa myös turistiripulilääkitys sekä korkeanpaikan lääkkeet) ja konsultoida omaa lääkäriä omasta lääkityksestä
  • ottaa mukaan pieniä pussukoita ja tehdä niin sanottuja salataskuja arvotavaran ja rahan sijoittamiseen
  • aurinkovoiteelle on Perussa käyttöä ympäri vuoden. Talviaurinkokin polttaa nopeasti.
  • hyttyssuojaa tarvitaan.

Matkan ajan voimassaolevat yhteystiedot sekä matkareitti on hyvä ilmoittaa omaisille, läheisille tai ystäville. Suosittelemme, että Perussa yli kolme kuukautta oleskelevat rekisteröityvät Suomen suurlähetystöön Limassa. Lyhyemmän ajan maassa viipyvät voivat jättää matkustusilmoituksen osoitteessa matkustusilmoitus.fi.

Henkilöllisyystodistus, esimerkiksi kopio passista, pitää olla mukana koko ajan. Suomalaiset eivät tarvitse Peruun viisumia, jos ovat maassa vähemmän kuin 180 päivää. Rajaviranomaiset eivät automaattisesti myönnä 180 päivää, joten siitä tulee erikseen mainita rajalla. Maahan tullessa matkustajille jaetaan maahantulolomake, jonka kantaosa on säilytettävä, sillä se vaaditaan maasta lähtiessä. Jos kortti katoaa, siitä pitää tehdä ilmoitus poliisille.

Dollarit kelpaavat maksuvälineiksi kaupoissa, hotelleissa ja monilla käsityöläistoreilla. Euroja pystyy vaihtamaan monissa pankeissa.

Casino-toiminta on Perussa sallittua ja melko suosittu ajanviete.

Perussa homoseksuaalisuus ei ole rikos, mutta kielteinen suhtautuminen on yleistä. Samaa sukupuolta olevien parien on syytä välttää julkisia hellyydenosoituksia.

On hyvä muistaa, mikäli joutuu ryöstön uhriksi, että vastustaminen usein lisää ja innostaa ryöstäjää käyttämään suurempaa väkivaltaa. Yleensä uhrit, jotka eivät vastusta ryöstöä, kärsivät vähäisempiä fyysisiä harmeja.

Perussa on erillinen turistipoliisi, poltur, auttamassa pulaan joutuneita turisteja. Puhelinnumero koko maata kattavalle keskukselle on: (+ 51 - 1) 460 1060. Pohjoisen Liman turistipoliisin puhelinnumero on: (+ 51 - 1) 423 3500 ja eteläisen: (+ 51 - 1) 243 2190.

Yhteystiedot:

Peru

Suomen suurlähetystö, Lima
Embajada de Finlandia
Av. Victor Andrés Belaúnde 147
Edificio Real Tres
Oficina 502 (5. kerros)
San Isidro
Lima 27
Peru
Puh: (+51-1) 222 4466, 222 4480 (ma 8.30-16.45, ti-to 8.30-16.30, pe 8.30-14.00)
Fax: (+51-1) 222 4463
Sähköposti: sanomat.lim@formin.fi
Verkkosivut:  www.finlandia.org.pe
Päivystys: hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella yhteydenotot Suomen ulkoasiainministeriön numeroon: +358 - 9 - 1605 5551

Kunniakonsulaatit - Consulado honorario de Finlandia

Suomella on kunniakonsuli Arequipassa, Cuscossa ja Limassa. Kunniakonsulin puoleen voi kääntyä esim. sairas- ja ryöstötapauksissa.

Arequipa:

Kunniakonsuli Alberto Muñoz-Nájar
Bolognesi 301, Yanahuara, Arequipa
Puh. ulkomailta +51-54-255 858
Perusta 054-255 858
Fax 054-252 221
Sähköposti: amunoz-najar@pacifico.com.pe

Cusco:

Kunniakonsuli Boris Gómez Luna
Avenida Pardo 1046 (Matkatoimisto Manu Tours)
Cusco
Puh. ulkomailta: +51- 84-252 721
Perusta: 084-252 721
Fax: 084-234 793
Sähköposti: info@manunaturetours.com

Lima:

Kunniakonsuli Josè Antonio Miró Quesada Ferreyros
Javier Prado Oeste 203, piso 13, San Isidro
Lima
Puh. ulkomailta + 51 - 1 - 2110 606
Perusta 01 - 2110 606
Sähköposti: ja.miroquesada@lpcsite.com

Tämä dokumentti

Päivitetty 10.4.2015

Takaisin ylös