Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 9.10.2015

Jemen: matkustustiedote

Jemen: Jemenin turvallisuustilanne on erittäin heikko ja maahan matkustaminen on erittäin vaarallista. Kehotamme jo Jemenissä olevia suomalaisia poistumaan maasta välittömästi.

Suomen suurlähetystö
Riad

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan) 

Turvallisuustilanne Jemenissä on edelleen erityisen heikko ja kaikkea matkustamista maahan tulee ehdottomasti välttää. Jemenissä jo oleskelevia suomalaisia kehotetaan poistumaan maasta välittömästi. Tilanne Jemenissä on tulenarka ja levoton. Ulkomaalaisten kannalta riskin muodostavat nyt ennen kaikkea kidnappausyritykset. Myös terrori-iskujen uhka on olemassa.

Poliittinen tilanne on tulehtunut ja mielenosoitukset Sanaa´ssa ja eri kaupungeissa päivittäisiä. Pää-kaupungissa lukuisia huthien tarkastuspisteita, joissa aseistetut henkilöt suorittavat tarkastuksia. Kaupungissa päivittäin satunnaista tulitusta. Myös terrori-iskujen uhka on olemassa. Ulkomaalaisten osalta myös kidnappausuhka.

Diplomaattikunta on poistunut maasta. 

Mikäli matkustuskiellosta huolimatta Suomen kansalainen matkustaa Jemeniin, suosittelee ulkoministeriö ennen matkaa yhteydenottamista Suomen Riadin-suurlähetystöön Saudi-Arabiassa sekä matkustusilmoituksen tekemistä.Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta http://formin.finland.fi/palvelut/matkustusilmoitus.

Kaikenkattava matkavakuutus on tarpeen. Kotiuttamista edellyttävät kuljetukset sairas- ja kuolemantapauksien vuoksi ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta. Vakuutuksen kattavuus Jemenin osalta tulee tarkistaa erikseen.

Rikollisuus

Länsimaalaisiin kohdistuvia kidnappausuhka on hyvin korkea. Ulkomaalaisten kidnappaukset ovat viime vuosina lisääntyneet mukaan lukien Sanaa.

Liikenne

Liikenne Jemenissä on vaarallista.

Sana’n ulkopuolelle matkustamiseen tarvitaan ennakkoon hankittava lupa Jemenin turistipoliisilta. 

Terveydenhoito

Terveydenhoito on alkeellista. Rannikkoseuduilla esiintyy malariaa, denguekuumetta ja poliota sekä ajoittain riftvalley-kuumetta.

Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen. Kotiuttamista edellyttävät sairas- ja kuolemantapaukset ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta.

Lisätietoja rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta www.thl.fi.

Hyvä tietää

Työviikko Jemenissä on sunnuntaista torstaihin.

Jemenin asioita hoidetaan Suomen suurlähetystöstä Riadista käsin. Suurlähetystö Riadissa pyrkii seuraamaan turvallisuustilanteen kehittymistä Jemenissä ja päivittää tarvittaessa matkustustiedotetta. Suurlähetystö vastaa Jemenissä matkustamiseen liittyviin kysymyksiin. Suomella on kunniapääkonsulaatti Sana'assa.

Jemenin viisumikyselyt voi osoittaa Jemenin suurlähetystölle Berliinissä:

Embassy of the Republic of Yemen
Budapester Strasse 37, 10787 Berlin
Tel. +4930 897 30 50
Fax: +49 30 897 305 82
Sähköposti: info@botschaft-jemen.de

Jemenin viranomaiset eivät vaadi passin voimassaolon jatkumista viisumin umpeuduttua. Suosittelemme kuitenkin, että passi olisi voimassa suunnitellun maasta poistumisen jälkeenkin. Matkasuunnitelmat saattavat muuttua yllättävästikin matkan aina. Suurin osa muista alueen maista vaatii, että passi on voimassa vähintään 3 kuukautta matkan jälkeen. Mikäli oleskeluaika Jemenissä ylittää 14 päivää, tulee matka-aika rekisteröidä Jemenin maahanmuuttoviranomaisille.   

Jemenissä jatkuvan sekavan tilanteen vuoksi useat EU-maat ovat sulkeneet suurlähetystöjensä konsulipalveluyksiköt ja vähentäneet tilapäisesti henkilökuntaa. Tämä vaikuttaa muun muassa Schengen-viisumeiden saatavuuteen Jemenistä.

Jemeniin muuttavien Suomen kansalaisten suositellaan matkustusilmoituksen tekemistä ulkoministeriölle tai Suomen edustustoille ennen muuttoa. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta: http://formin.finland.fi/palvelut/matkustus/ilmoitus. 

Päivystys

Päivystäjään saa yhteyden soittamalla ulkoministeriön puhelinnumeroon: +358-9-160 55555, fax: +358 9 629 840, e-mail: paivystys.um@formin.fi

Lisätietoja:

Suomen suurlähetystö, Riad (Saudi-Arabia)

Käyntiosoite:  Diplomatic Quarter, Riyadh

Postiosoite:
Embassy of Finland
P.O.Box 94363
Riyadh 11693
Saudi Arabia

Puh.+966-11-488 1515, 488 2114
Fax: +966-11-488 2520
Sähköposti: sanomat.ria@formin.fi
Verkkosivut: www.finland.org.sa

Suurlähetystön työviikko on su–to klo 8.00–15.45.

Suomen kunniapääkonsulaatti, Sanaa

Sheikh Hameed Al-Ahmar
Consul General
Al-Ahmar Group
P.O.Box 608
Sana’a
Yemen

Puh. + 967-1-274 851
Fax. +967-1-273 990

Tämä dokumentti

Päivitetty 9.10.2015

Takaisin ylös