Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 14.10.2015

Azerbaidzhan: matkustustiedote

Azerbaidzhan: Matkailu maassa on turvallista normaalia varovaisuutta noudattaen.

Kiertävä suurlähettiläs
Etelä-Kaukasia

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan) 

Azerbaidzhan on matkailijalle suhteellisen turvallinen maa. Varkauksien ja ryöstöjen varalta on kuitenkin hyvä pysyä valppaana.

Armenian ja Azerbaidzhanin välinen konflikti Vuoristo-Karabahista on edelleen selvittämättä. Vuoristo-Karabahin alue sekä Armenian ja Vuoristo-Karabahin välinen alue on Armenian kontrollissa. Ulkomaalaisia ei päästetä alueelle ilman Armeniasta saatavaa erityislupaa. Alueella on edelleen satunnaista ammuskelua huolimatta jo vuonna 1994 solmitusta tulitauosta. Lisäksi osa alueen teistä on miinoitettuja. Konfliktin seurauksena Azerbaidzhanin ja Armenian välinen raja on suljettu. Matkailijat joiden passissa on Vuoristo-Karabahin leima, eivät saa viisumia Azerbaidzhaniin.

Mielenosoituksia ja suuria väkijoukkoja kehotetaan välttämään. Erityisesti Bakussa on ollut mielenosoituksia, joissa on esiintynyt poliisin ja mielenosoittajien välisiä yhteenottoja.

Kaikenkattava matkavakuutus on tarpeen.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkat ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi.

Rikollisuus

Azerbaidzhan on melko turvallinen maa turistille. Matkailijoihin kohdistuneet rikokset ovat tapahtuneet lähinnä pimeän aikaan ravintoloiden ja yökerhojen läheisyydessä. Suosittelemme, että matkailijat käyttäisivät virallisia takseja ja liikkuisivat mahdollisuuksien mukaan ryhmissä. Poliiseiksi tekeytyneet rikolliset ovat joskus pysäyttäneet ulkomaalaisia ja varastaneet asiakirjoja sekä rahaa. Mikäli poliisin univormuun pukeutunut henkilö pysäyttää kadulla, kannattaa käyttäytyä yhteistyöhaluisesti, mutta vaatia nähtäväksi virkamerkki tai  -kortti.

Liikenne

Azerbaidzhanin tiet ovat Bakua lukuun ottamatta pääosin erittäin heikossa kunnossa. Lisäksi paikallinen liikennekulttuuri on kaaosmaista. Liikennesääntöjä ei noudateta ja ylinopeudet ovat usein huomattavia. Liikenne on vaarallista niin autoilijan kuin jalankulkijankin kannalta katsottuna. Autot ovat usein huonokuntoisia ja monista autoista puuttuvat turvavyöt. Azerbaidzhanissa tapahtuukin runsaasti liikenneonnettomuuksia. Teiden heikon kunnon ja valaistuksen puutteiden vuoksi pimeään aikaan ajamista kannattaa välttää. Liikenteen promilleraja on nolla.

Julkisen liikenteen kulkuvälineet ovat usein hyvin täysiä ja heikkokuntoisia. Myös myöhästelyt ja peruutukset ovat tavallisia. 

Kulttuurisidonnaiset säännöt

Valtaosa Azerbaidzhanin väestöstä on islaminuskoista, suurin osa heistä kuuluu shiiamuslimeihin. Azerbaidzhan on sekulaarinen valtio kuten Turkki ja uskontoa pidetään yksityisasiana. Islamin oppeja ei noudateta erityisen tarkasti, joten suhtautuminen muun muassa alkoholiin on liberaalia. Vaikka maassa pukeudutaan yleisesti länsimaiseen tapaan, paljastavaa pukeutumista on kuitenkin suositeltavaa välttää.

Azerbaidzhanin kulttuuri ja suvaitsevaisuus eivät ole samanlaisia kuin Pohjoismaissa, mikä matkailijan tulisi ottaa huomioon osana yleistä paikallisen kulttuurin ja tapojen kunnioitusta.

Huumausaineiden käytöstä voi saada pitkiä vankilatuomioita ja huomattavan korkeita sakkoja. Rangaistus huumausaineiden salakuljetuksesta on 3-7 vuotta vankeutta.

Sotilaskohteiden valokuvaamista ei suositella. Niiden lähistölle pyrkineitä matkailijoita on pidätetty kuulusteluja varten. Uskonnollisia kohteita kuvattaessa on hyvä pyytää siihen lupa.

Luonnonolot

Azerbaidzhan sijaitsee maanjäristysalueella, joten pienet maanjäristykset ovat yleisiä. Viimeisin isompi maanjäristys vuonna 2000, mutta sen aiheuttamat tuhot jäivät pieniksi. Useimmat kansainväliset hotellit on rakennettu kestämään maanjäristyksiä.

Terveydenhoito

Julkinen terveydenhuolto ei ole Azerbaidzhanissa länsimaisella tasolla. Sairaaloiden varustetaso on matala ja Bakun ulkopuolella voi olla pulaa lääkkeistä ja muista sairaalatarvikkeista. Yksityisiä ja englanninkielisiä terveyspalveluita on saatavilla vain Bakussa.

Azerbaidzhaniin saapuvalta ulkomaalaiselta ei edellytetä pakollisia rokotuksia. On kuitenkin suositeltavaa, että kurkkumätä-jäykkäkouristus-, MPR- ja hepatiitti A- rokotukset ovat voimassa. Hyvänlaatuista P. vivax -malariaa esiintyy rajoitetusti kesäkuusta lokakuuhun maaseudun alankoalueilla, pääasiassa Kura- ja Arax- jokien välisellä alueella. Malarian lääke-ehkäisyä ei tarvita.

Vesijohtovesi ei ole juomakelpoista, mutta kaupoissa on yleisesti saatavilla pullotettua juomavettä.

Azerbaidzhanissa on löydetty lintuinfluenssavirusta luonnonvaraisista linnuista Kaspianmeren rannikolta. Azerbaidzhaniin matkustaville suositellaan tutustumista WHO:n nettisivuihin, joilta saa ajankohtaista tietoa lintuinfluenssatilanteesta.

Kohdemaahan tarvittavat rokotukset on syytä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ”Matkailijan terveysoppaasta”   (http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_selaus=2317) löytyy hyvää tietoa rokotuksista ja matkailijan terveydenhoitoon liittyvistä asioista.

Terveydenhoitoon liittyviä asioita sekä tilannetietoja mahdollisista tartuntataudeista löytyy myös seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:

Matkailijalla on hyvä olla voimassa laaja matkavakuutus. Sen tulisi kattaa vakavan sairaus- tai onnettomuustapauksen yhteydessä lentoevakuointi Suomeen.

Hyvä tietää

Suomen kansalainen tarvitsee Azerbaidzhaniin viisumin. Viisumi on hankittava ennen matkaa. Heydar Alijevin lentokentällä tai rajalla ei myönnetä viisumeita. Viisumin hausta ja muista maahantuloa koskevista asioista saa tietoa Tukholmassa sijaitsevasta Azerbaidzhanin suurlähetystöstä (www.azembassy.se). Suurlähetystöllä on käytössä sähköinen hakemuslomake ja viisumeiden haku sekä luovutus tapahtuu palvelukeskuksen, Comet Consular Services’in kautta. Viisumin hankinta on syytä aloittaa hyvissä ajoin ennen matkaa. 

Matkailijoiden on rekisteröidyttävä kymmenen päivän sisällä maahantulosta, mikäli oleskelu Azerbaidzhanissa kestää yli kymmenen päivää. Hotellit hoitavat tavallisesti tämän asukkaidensa puolesta, mutta yksityismatkailijoiden on huolehdittava rekisteröitymisestä itse. Englanninkieliset ohjeet löytyvät Azerbaidzhanin maahanmuuttoviraston (State Migration Service ) verkkosivuilta http://migration.gov.az.

Passista ja viisumista kannattaa ottaa valokopiot, joita on hyvä pitää mukana kaiken aikaa. Jos passi katoaa, on asiasta tehtävä katoamisilmoitus lähimmälle poliisiasemalle. Poliisiasemalta saatu kopio ilmoituksesta tulee toimittaa EU-maan suurlähetystöön, josta passin kadottanut Suomen kansalainen saa matkustusasiakirjan kotimatkaa varten.

Azerbaidzhanin Venäjän Federaation vastainen maaraja (Dagestan) on suljettu ulkomaalaisilta. Iraniin pääsee Astaran kautta mikäli matkailijalla on voimassa oleva viisumi Iraniin.

Azerbaidzhanin valuuttaa (manat) ei voi vaihtaa Suomessa. Matkavaluutaksi kannattaa ottaa hyväkuntoisia euroja tai USA:n dollareita. Rahanvaihtopisteitä on Bakussa runsaasti ja siellä voi myös nostaa luottokortilla pankkiautomaateista manateja. Azerbaidzhan on hyvin pitkälle käteistalous. Luottokortit käyvät vain suurimmissa hotelleissa ja ravintoloissa sekä isoissa kaupoissa. Matkashekkien vaihtaminen saattaa olla hankalaa. Maaseudulla matkustettaessa on hyvä varata mukaan riittävästi paikallista valuuttaa.

GSM-puhelimet toimivat.

Maan virallinen kieli on turkin sukulaiskieli azeri. Venäjää osataan yleisesti. Englantia osataan Bakussa etenkin nuorison keskuudessa.

Suomi Azerbaidzhanissa

Suomea Azerbaidzhanissa edustaa Helsingistä käsin toimiva kiertävä suurlähettiläs Christer Michelsson.

Suomen Etelä-Kaukasian kiertävän suurlähettilään toimisto
Puhelin: +358 295 350 000 (vaihde)
Sähköpostiosoite: ITA-22@formin.fi
Osoite: Ulkoasiainministeriö, ITÄ-22, PL 427, 00023 Valtioneuvosto

Lisäksi Bakussa on Suomen kunniakonsulaatti:

Suomen Kunniakonsuli
Mr. Faig Jabiyev
Nasimi district, Nasibbey Yusifbeyli street 86, apt. 7, AZ1007, Baku, Azerbaijan
Tel: (994 12) 404 41 80 (Ext. 1157)
Fax: (994 12) 404 41 89
Mob: (994 50) 220 60 04
E-mail: faig.jabiyev@caspiandrilling.com

Hätätilanteet

Ongelmatilanteissa voi ottaa yhteyttä EU-maan tai Norjan suurlähetystöön Bakussa tai Suomen Venäjän-suurlähetystöön Moskovassa tai ulkoministeriöön Helsingissä. Ministeriön puhelinnumero on virka-aikana +358 295 350 000 ja sen ulkopuolella +358 9 1605 5555. Myös kunniakonsuli voi tarjota apua hätätilanteessa.

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Suomen suurlähetystö Moskovassa
Kropotkinskij Pereulok 15-17
119034 Moscow, Russian Federation
Puh. +7 495 787 4174 konsuliasiat arkisin kello 9-16 ja
+7 495 787 4177 hätätapauksissa virka-ajan ulkopuolella

Norjan suurlähetystö Bakussa
ISR Plaza, 11th floor
69 Nizami St., Baku
Puh. +994 12 505 2566

EU-maiden suurlähetystöjä Azerbaidzhanissa:

Ruotsi
ISR Plaza 11. Floor
69 Nizami str., Baku
Puh. + 995 12 505 2576
Sähköposti: ambassaden.baku@gov.se

Saksa
ISR Plaza, 69 Nizami St., Baku
Puh. +994 12 465 4100

Ranska
7 Rassoul Rza, Baku
Puh. +994 12 490 8100

Iso-Britannia
45 Khagani St., Baku
Puh. +994 12 4377 878

Azerbaidzhanin suurlähetystö Tukholmassa:

Barnhusgatan 3, 4th floor
S-111 23 Stockholm
Sweden
Puh. +46 8 661 5850
Fax: +46 8 411 2458
Sähköposti: azerembassy@gmail.com

Tämä dokumentti

Päivitetty 14.10.2015

Takaisin ylös