Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 29.10.2015

Malesia: matkustustiedote

Malesia: Vältä tarpeetonta matkustamista Sabahin itärannikolle ja saarille kidnappausriskin vuoksi.

Suomen suurlähetystö
Kuala Lumpur

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan) 

Matkailu Malesiassa on yleisesti ottaen varsin turvallista. Matkailijoiden kannattaa kuitenkin noudattaa varovaisuutta ja kiinnittää huomiota erityisesti henkilökohtaiseen turvallisuuteensa. Tarkkaavaisuuteen kehotetaan kaikkialla, myös ns. hyvämaineisissa kaupunginosissa, kauppakeskuksissa ja hotelleissa.

Vuosikymmeniä  jatkuneen rauhallisen kauden jälkeen terrori-iskujen uhka on havaittu myös Malesiassa. Terrorisuunnitelmia paljastuu ja tulee julkisuuteenkin ajoittain. Toistaiseksi ne kaikki on havaittu ennakolta.

Malesiasta maanteitse Thaimaahan matkustamista suunnittelevien on syytä tutustua myös Thaimaan matkustustiedotteeseen. Etelä-Thaimaassa (Pattani, Yala, Narathiwat -provinssit) on esiintynyt väkivaltaisuuksia ja pommiräjäytyksiä.

Väkijoukkojen kokoontumisia tai mielenosoituksia ei ole suositeltavaa mennä seuraamaan läheltä. Väkijoukkojen kokoontumisia tai mielenosoituksia ei tule mennä seuraamaan läheltä. Ulkomaalaisten osallistuminen mielenosoituksiin on laitonta. Kuala Lumpuirissa ja koko maassa on mielenosoituksia järjestetään usein.

Etelä-Filippiinien levoton turvatilanne heijastuu Sabahin osavaltion itärannikolle, joka on Malesian armeijan ja poliisin erityistä valvonta-aluetta. Valvonnasta huolimatta alueella on tapahtunut viimeisten kuukausien aikana useampia kidnappauksia. Vältä tarpeetonta matkustamista Sabahin itärannikolle ja Sabahin itärannikon saarille kidnappausriskin vuoksi.

Ulkoministeriön matkustustiedotteet ovat suosituksia, matkapäätöksestä vastaa aina matkustaja itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta. Hätätilanteissa vastuu etsintä- ja pelastustoimista on paikallisilla viranomaisilla. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa tai ulkomaille muuttoa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fiKattava matkavakuutus on tarpeen. Vakuutusehdot ja vakuutuksen voimassaolo on syytä selvittää ennen matkaa.

Rikollisuus

Turisteihin kohdistuneet rikokset, erityisesti varkaudet, ovat lisääntyneet huomattavasti kaikkialla Malesiassa. Erityisen yleisiä ovat tapaukset, joissa moottoripyörällä liikkuvat varkaat nappaavat olka- tai käsilaukun. Passit ja arvoesineet tulisi säilyttää tallelokeroissa. Passeista on hyvä olla myös eri paikassa säilytettävä kopio. Mikäli passi katoaa tai varastetaan, siitä tulee tehdä ilmoitus paikalliselle poliisille.

Juomia ei suositella jätettävän vartioimatta hyvämaineisissakaan ravintoloissa. Vieraiden henkilöiden tarjoamiin juomiin kannattaa suhtautua varauksellisesti, sillä juomaan on voitu lisätä tyrmäystippoja ryöstö- tai päällekarkausaikomuksissa.

Myös erilaiset huijaukset ovat yleisiä. Huijarit ovat usein hyvin englantia puhuvia ja luotettavilta vaikuttavia henkilöitä.

Usein internetin deittipalstojen välityksellä tavattu englantilaisena tai amerikkalaisena liikemiehenä esiintyvä joutuu yllättäen sairaalahoitoon tai muuhun pulaan. Hetken kuluttua internet-tuttava pyytää lähettämään rahaa kuluihin. Joissain tapauksissa turisti on houkuteltu uhkapeliin, jossa hänen annetaan ensin voittaa. Panosten kasvaessa uhri on menettänyt suuria rahasummia. Suurlähetystö ei voi auttaa rahojen takaisin saannissa.

Luottokorttiväärinkäytösten vuoksi suurlähetystö suosittelee varovaisuutta luottokorttien käytössä. Luottokorttien kopiointia on esiintynyt niin pienissä liikkeissä kuin suurissa tavarataloissa ja hotelleissakin. Käteisostoksia tehtäessä on syytä kiinnittää huomiota setelien aitouteen.

Epävirallisia takseja ei tule käyttää. Viralliset taksit ovat selvästi merkittyjä ja niillä on taksikohtainen tunnusnumero ja taksamittari. Taksit pyrkivät kuitenkin usein, etenkin turistikohteissa, ruuhka-aikoina ja sateessa, vaatimaan edeltäkäsin hintaa, joka saattaa olla moninkertainen verrattuna mittarihintaan. Parhaiten mittaritaksin saa virallisesta taksitolpilta esim. kauppakeskusten edestä tai kännykkäsovellusten kautta (esim. MyTeksi). Lentokenttien sisällä on taksien palvelupisteitä, joista myydään etukäteen maksettavia taksikuponkeja.

Liikenne

Malesiassa on vasemmanpuoleinen liikenne. Liikenneonnettomuuksia on runsaasti, joten niin kävellen kuin ajoneuvollakin liikuttaessa on syytä noudattaa äärimmäistä varovaisuutta ja huolellisuutta. Ajoneuvot, erityisesti moottoripyörät, eivät aina pysähdy liikennevaloihin tai suojateiden eteen. Muutenkin liikennesääntöjen noudattaminen ei ole kovin tarkkaa. Mikäli joudut liikenneonnettomuuteen ajoneuvon kuljettajana, älä poistu onnettomuuspaikalta ennen poliisin saapumista. Malesiassa on turvavöiden käyttöpakko ja matkapuhelimen käyttö on kielletty ajoneuvoa ajettaessa.

Mikäli vuokraat auton Malesiassa, on suositeltavaa lukea sopimus huolellisesti läpi ja tarkistaa, että auto on vakuutettu.

Malesian laki ja tullimääräykset

Malesiaan matkustavien tulee noudattaa paikallisia lakeja, sillä niitä rikkoessaan he ovat paikallisen rangaistuskäytännön alaisia. On syytä muistaa, että Malesia on islamilainen maa. Paikallista islamilaista kulttuuria ja tapoja on syytä kunnioittaa erityisesti Kelantanin ja Kedahin osavaltioissa sekä uskonnollisissa paikoissa vierailtaessa.

Malesiassa on erittäin ankara huumelainsäädäntö. Huumeiden käytöstä tai hallussapidosta voidaan tuomita vankilaan. Huumeiden välityksestä - joksi katsotaan myös vähintään 15 gramman heroiinin tai 200 gramman marihuanan hallussapito - voi saada kuolemantuomion. 

Homoseksuaalisuus on kriminalisoitu.

Malesiaan saa tuoda tullitta yhden litran alkoholijuomia. Tämä koskee mitä tahansa alkoholijuomaa sen vahvuudesta riippumatta (mukaan lukien olut).

Lentokentillä kannattaa pitää hyvää huolta matkatavaroistaan.

Luonnonolot

Malesiassa esiintyy ajoittain savusumua, erityisesti huhtikuusta lokakuulle puhaltavien lounaismonsuunituulten aikaan. Savusumu johtuu metsä- ja plantaasipaloista Indonesiassa. Savusumu on haitallista erityisesti hengityselinten sairauksista kärsiville sekä lapsille. 

Tämä vuonna savusumua on ollut aikaisempaa enemmän kuivuudesta ja korkeasta lämpötilasta johtuen. Ilmansaasteindeksi on kivunnut korkealle arvojen ollessa ajoittain terveydelle haitalliselle tasolle. Tämä on hankaloittanut jokapäiväistä elämää Malesiassa; kouluja on ollut suljettuna sekä lentoliikenne on jonkin verran kärsinyt peruutuksista.  Ulkona liikkumista on pitänyt rajoittaa pahimpina päivinä. Savusumun ennakoidaan jatkuvan tänä vuona normaalia pidempään.

Malesian päivitetyt ilmansaastelukemat löytyvät Malesian ympäristöministeriön verkkosivuilta:

http://apims.doe.gov.my

Rankkasateet voivat aiheuttaa tulvia ja maanvyörymiä. Koillismonsuunikausi kestää Malesiassa lokakuulta helmikuulle, jolloin veneellä liikkuminen niemimaan itärannikolla voi olla kovan aallokon vuoksi vaarallista. Myös monet itärannikon saaristossa olevista hotelleista ovat suljettuina monsuunikaudella. 

Malesian merialueilla esiintyy meduusoja, joiden polttamat voivat olla erittäin vaarallisia ja välitöntä lääkärihoitoa vaativia. Merialueilla saattaa esiintyä myös voimakkaita virtauksia.

Sabahissa Mount Kinabalun alueella on esiintynyt maanjäristyksiä. Myös lähialueilla tapahtuvien järistysten vaikutukset voivat ulottua myös Malesiaan ja merenalaiset maanjäristykset voivat aiheuttaa hyökyaaltoja. Matkailijoita kehotetaan noudattamaan paikallisten viranomaisten ohjeita vaaratilanteessa.

Terveydenhuolto

Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen. Kotiuttamista edellyttävät kuljetukset sairas- ja kuolemantapauksien vuoksi ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta. Hoitoa ei usein aloiteta ennen vakuutusyhtiön varmistusta tai etukäteismaksua.

Kohdemaahan tarvittavat rokotukset on syytä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Matkailijan terveysoppaasta  löytyy hyvää tietoa rokotuksista ja matkailijan terveydenhoitoon liittyvistä asioista

Matkailijan on aina hyvä selvittää ennakkoon matkakohteensa tartuntatautitilanne.

Tilannetietoja mahdollisista tartuntataudeista löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta

Lokakuun 2015 aikana Kuala Lumpurissa on todettu joitakin kymmeniä lavantautitapauksia. Lavantautia vastaan voi osittain suojautua rokotteella. Normaalia käsihygieniaa ei kuitenkaan tule laiminlyödä.

Hyttysten levittämiltä trooppisilta sairauksilta (erityisesti denguekuume, malaria) välttyäkseen on syytä pyrkiä suojaamaan itsensä hyttysten pistoilta käyttämällä vaaleita pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita ja hyttyskarkotteita. Taudin oireiden ilmaantuessa on syytä hakeutua jo alkuvaiheessa hoitoon.

Dengue-kuume  on lisääntynyt Malesiassa;  viime vuodesta saamaan ajanjaksoon verrattuna tapauksia ollut  34 % enemmän.  2015 ensimmäisen puolen vuoden aikana on ollut 54 000 tapausta, josta 158 on johtanut kuolemaan. Denguekuumetta esiintyy koko maassa, erityisesti kaupungeissa.

Perlisin, Kedahin ja Penangin osavaltioissa on tavattu vesikauhua.

Sabahin ja Sarawakin osavaltiot Borneon saarella ovat malaria-aluetta. 

Hyttysten levittämiltä trooppisilta sairauksilta (erityisesti denguekuume, malaria) välttyäkseen on syytä pyrkiä suojaamaan itsensä hyttysten pistoilta käyttämällä vaaleita pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita ja hyttyskarkotteita. Taudin oireiden ilmaantuessa on syytä hakeutua jo alkuvaiheessa hoitoon.

Vesijohtovesi ei ole juomakelpoista.

Erikoislääkärin palveluita on Kuala Lumpurissa saatavilla esimerkiksi seuraavista sairaaloista:

Gleneagles Intan Medical Centre
282 & 286 Jalan Ampang
50450 Kuala Lumpur, Malaysia 
Puh: +603 4141 3000

Hätätapaukset: +603 4141 3000
Faksi: +603 4257 3131 / 4257 9233
Verkkosivut: gleneagleskl.com.my

Prince Court Medical Centre 
39, Jalan Kia Peng
50450 Kuala Lumpur, Malaysia
Puh. +603 2160 010
Hotline: +603 2160 0000
Toll Free: 1 800 88 7262
Faksi +603 2160 0010
Verkkosivut: www.princecourt.com

Hyvä tietää

Suomen passilla matkustavat voivat oleskella Malesian niemimaalla sekä Sabahin ja Sarawakin osavaltioissa 90 vuorokautta viisumivapaasti. Passin tulee olla voimassa vähintään kuusi kuukautta maahansaapumispäivästä. Viisumivapaaoleskelu ei oikeuta lyhytaikaiseenkaan työskentelyyn maassa, vaan työskentelyyn Malesiassa tarvitaan malesialaisviranomaisten myöntämät asianmukaiset luvat. Lisätietoja Malesian työlupavaatimuksista antavat  Malesian maahantuloviranomaiset.

Suomalaiset matkapuhelinliittymät toimivat paikoitellen huonosti Malesian saarilla

Päivystys:

Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti paivystys.um@formin.fi.

Lisätietoja

Yhteystiedot: Suomen suurlähetystö, Kuala Lumpur
Wisma Chinese Chamber 5th floor
258 Jalan Ampang
50450 Kuala Lumpur
Malaysia

Puh: +60 3 4257 7746
Fax: +60 3 4257 7793
Sähköposti: sanomat.kul@formin.fi
Verkkosivut: www.finland.org.my
Facebook: www.facebook.com/FinnishEmbassyKualaLumpur

Yhteystiedot: Suomen kunniakonsulaatti, Kota Kinabalu (Malesia)

Yhteystiedot: Suomen kunniakonsulaatti, Penang (Malesia)

Aikaero: kesäisin +5h, talvisin +6h

Lisätietoja konsulipalveluista- sekä matkustamisesta: http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=15724&contentlan=1&culture=fi-FI.

Lisätietoa Malesiasta: Malesian maatiedosto

Tämä dokumentti

Päivitetty 29.10.2015

Takaisin ylös