Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 15.10.2015

Taiwan: matkustustiedote

Taiwan: Saari on turvallinen matkakohde, ulkomaalaisiin kohdistuvia rikoksia hyvin vähän. Kaupungeissa turvallista, mutta normaali varovaisuus on tarpeen.

Ulkoasiainministeriö
Konsuliasiainyksikkö

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan) 

Taiwanissa oleskelu on turvallista normaalia varovaisuutta noudattaen. Pikkurikoksia voi tapahtua esimerkiksi ruuhkaisilla ”night market”-alueilla, joissa on syytä olla tarkkaavainen mm. taskuvarkauksien varalta.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkat ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi.

Luonnonolot

Merkittävimmät riskit ovat taifuunit ja maanjäristykset sekä voimakkaisiin sateisiin liittyvät tulvat ja maanvyöryt. Pieniä järistyksiä esiintyy jatkuvasti pääasiassa Taiwanin saaren keskiosassa ja merialueella Taiwanista itään.

Pääkaupunki Taipei pohjoisessa on suhteellisen turvallinen. Taifuunit ovat yleisiä. Kausi kestää normaalisti kesäkuusta lokakuuhun. Taifuunien aiheuttamat tuhot ovat yleensä pieniä ja suurimman uhkan muodostavat sateiden aiheuttamat maanvyörymät vuoristoalueilla. Kaupungit ovat turvallisia, mutta sateet aiheuttavat tulvia myös kaupunkialueilla. Taifuunin aikana ulkona ja etenkin vuoristossa liikkumista on vältettävä. Säätilan tarkistaminen ennen pidempiä patikointimatkoja on suositeltavaa.  Tietoa säästä ja muista luonnonilmiöistä saa Central Weather Bureaun sivulta.

Liikenne

Taiwanissa on eniten skoottereita maailmassa suhteessa väkimäärään, liikenne kaupunkialueille ruuhkaista ja liikennesääntöjen noudattaminen toisinaan vajavaista. Liikenteessä tulee olla tarkkaavainen, etenkin teitä ylittäessä. Taksit tulee maksaa lähes aina käteisellä rahalla. 

Terveydenhoito

Yleinen hygieniataso Taiwanissa on hyvä. Hanavettä ei kuitenkaan suositella juotavaksi. Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen. Kotiuttamista edellyttävät sairas- ja kuolemantapaukset ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta. 

Kesän ja alkusyksyn 2015 aikana Taiwanin eteläosissa, Tainanin ja Kaohsiungin maakunnissa alkoi levitä laajasti denguekuume. Uusia tartuntoja todettiin päivittäin useita satoja. Taiwanin viranomaiset ovat pyrkineet saamaan virustaudin leviämistä rajattua. Pääkaupunki Taipeissa tartuntavaara on hyvin pieni. Lisätietoja: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00204.

Kesällä 2014 Taiwanissa uutisoitiin Itä-Aasiaa laajemminkin ravistellut ruokaöljyskandaali, jossa jotkut elintarvikevalmistajat ja ravintolat olivat käyttäneet uudestaan laittomasti kierrätettyä ja jo käytettyä ruokaöljyä. Suositeltavana varotoimena kannattaa katsoa erityisesti ”night markettien” ja katuruokapaikkojen yleistä hygieniatasoa.

Kohdemaahan tarvittavat rokotukset on syytä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Matkailijan terveysoppaasta löytyy hyvää tietoa rokotuksista ja matkailijan terveydenhoitoon liittyvistä asioista

Tilannetietoja mahdollisista tartuntataudeista löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:

Tietoa erilaisia hätätilanteita varten, taiwanilaisten viranomaisten yhteystietoja sekä tietoja turisteja hoitavista sairaaloista löytyy tältä englanninkieliseltä sivulta: http://eng.taiwan.net.tw/m1.aspx?sNO=0002068

Hyvä tietää

Suomella ei ole diplomaattisuhteita Taiwanin (Kiinan tasavallan) kanssa. Finpron toimisto Taipeissa pystyy tarjoamaan vain erittäin rajoitettuja konsulipalveluita. Uuden lainsäädännön myötä passia täytyy hakea henkilökohtaisesti, joten se ei ole mahdollista Taiwanissa. Lähin vaihtoehto hakea väliaikaista passia kadonneen tilalle on Suomen Hongkongin pääkonsulaatti http://www.finland.org.hk.

Maahantulosäännöistä voi tiedustella Taipein Suomen-edustustosta http://www.roc-taiwan.org/FI.

Passin tulee olla ainakin puoli vuotta voimassa Taiwaniin tulon jälkeen. Salakuljetuksesta tai huumeiden maahantuonnista voi odottaa pitkää vankilatuomiota. Taiwanissa on käytössä myös kuolemantuomio.

Pidemmillä, yli kuukauden kestävillä matkoilla suosittelemme vahvasti tekemään matkustusilmoituksen sillä yhteyden saaminen maassa olijoihin mahdollisissa luonnononnettomuuksissa on tärkeää.

Finpro Taiwan, Finland’s Trade and Innovation Office

Tel. +886 9 0535 9223
Mail: teppo.turkki@finpro.fi

Päivystys

Toimiston ollessa suljettuna voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti UMPaivystys@formin.fi

Tämä dokumentti

Päivitetty 16.10.2015

Takaisin ylös