Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 14.10.2015

Australia: matkustustiedote

Australia: Turvallinen matkailumaa. Tulvia, pyörremyrskyjä ja metsäpaloja esiintyy tietyillä alueilla.

Suomen suurlähetystö
Canberra

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan)

Australia on turvallinen maa matkustajalle, mutta normaalia varovaisuutta on kuitenkin syytä noudattaa. Tämä pätee erityisesti suurkaupunkeihin ja turistikohteisiin.

Terrori-iskun mahdollisuus maassa on kohonnut. Australian poliisi teki 19.9.2014 Sydneyssä kaikkien aikojen suurimman terroriratsian. Yleinen hälytystaso on nostettu tasolle "korkea". 

Uimarannoilla tulee ehdottomasti noudattaa rantavahtien määräyksiä. Oman turvallisuuden takia on hyvä välttää vartioimattomia rantoja merivirtojen ja muiden mereen liittyvien vaarojen vuoksi. Australiaan matkustavalla on hyvä olla matkavakuutus, joka kattaa myös lomaan liittyvät harrastukset ja vapaa-ajan toiminnan.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkemmat ohjeet löytyvät sivustolta matkustusilmoitus.fi.

Luonnonolot

Australian pohjoisosissa (Northern Territory ja Queensland) pyörremyrskyt ja tulvat ovat mahdollisia erityisesti joulu - helmikuussa (cyclone season).

Metsäpalot ovat yleisiä marras - helmikuussa.

Matkustajia kehotetaan noudattamaan varovaisuutta ja hankkimaan viimeisin tilannetieto luonnonmullistuksista sekä niiden aiheuttamista vahingoista matkakohteesta tai paikallisviranomaisilta. Oheisesta linkistä löytyvät osavaltioittain jaotellut viranomaistahot: http://www.ga.gov.au/hazards/emergency-management/jurisdictional-emergency-management-links.html.

Terveydenhoito

Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen. Kotiuttamista edellyttävät sairas- ja kuolemantapaukset ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta.

Suomella ja Australialla on voimassaoleva vastavuoroinen terveydenhuoltosopimus. Järjestely mahdollistaa ensiavun ja äkillisen, välttämättömän sairaalahoidon saamisen. Joutuessaan sairaalahoitoon matkustaja saa osan maksamistaan lääkärinpalkkioista, laboratoriotutkimusmaksuista yms. takaisin Medicare-järjestelmän toimistoista.

Pohjois-Queenslandin tulva-alueilla on tavattu denguekuumetapauksia.

Australiaan tarvittavat rokotukset on syytä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Matkailijan terveysoppaasta löytyy hyvää tietoa rokotuksista ja matkailijan terveydenhoitoon liittyvistä asioista.

Matkailijan on aina hyvä selvittää ennakkoon matkakohteensa tartuntatautitilanne.
Tilannetietoja mahdollisista tartuntataudeista löydät seuraavien viranomaisten verk-kosivuilta:

Hyvä tietää

Matkailijoita kehotetaan pitämään hyvää huolta passistaan, sillä uuden passin saaminen pitkittää matkasuunnitelmia sekä aiheuttaa lisäkustannuksia. Australian, Uuden-Seelannin, Fidzin ja muiden Tyynenmeren saarten ainoa passinantopiste on Suomen suurlähetystö Australian pääkaupungissa Canberrassa.

Yleinen hätänumero on 000.

Australiassa on erittäin tiukat huumausainelait ja karanteenimääräykset. Elintarvikkeiden tuonti on pääsääntöisesti kielletty ja esimerkiksi mukana tuodut puuesineet on ilmoitettava maahantuloviranomaisille.

Maan sisäisistä pitkistä välimatkoista johtuen matkasuunnitelmat on tehtävä huolella. Matkan suuntautuessa asumattomille alueille on matkareitti ja aikataulu hyvä suunnitella huolellisesti sekä ilmoittaa esimerkiksi majapaikkaan arvioitu saapumisaika.

Australiaan matkustavien täytyy hankkia etukäteen viisumi. Viisumin voi hankkia kätevästi netistä osoitteesta http://www.immi.gov.au/e_visa/evisitor.htm. Pidempiaikaisista viisumeista tietoa löytyy verkkosivulta www.immi.gov.au.

Useasti Australiaan matkustettaessa välietappina käytettävän maan viranomaiset vaativat, että matkustajan passin on oltava voimassa kauemmin kuin kuusi kuukautta suunnitellusta lähtöpäivämäärästä. Tarkempia tietoja on saatavissa matkatoimistoilta tai lähimmästä asianosaisen maan suurlähetystöstä.

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Yhteystiedot:  

Suomen suurlähetystö, Canberra
12 Darwin Avenue
Yarralumla, ACT 2600
puhelinnumero +61 (0)2 6273 3800
sähköposti: sanomat.can@formin.fi
verkkosivut: www.finland.org.au
Facebook:  http://www.facebook.com/FinnishEmbassyCanberra
Twitter:  twitter.com/FinEmbAustralia

Aikaero: kesäisin +7h, talvisin +9h

Lisätietoja konsulipalveluista sekä matkustamisesta:  http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=15724&contentlan=1&culture=fi-FI

Lisätietoja Australiasta:  Australian maatiedosto

Tämä dokumentti

Päivitetty 14.10.2015

Takaisin ylös