Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Puheet, 26.12.2005

Hyökyaaltokatastrofin uhrien muistojuhla Phuketissa

Suomen Thaimaan-suurlähettilään Lars Backströmin puhe Phuketissa 26. joulukuuta 2005

Arvoisat muistojuhlan osallistujat

Pyydän saada toivottaa teidät tervetulleiksi tähän muistojuhlaan lyhyellä puheella sekä suomeksi että ruotsiksi. Sen jälkeen muistamme uhreja minuutin hiljaisuudella. Pyydän lehdistön edustajia noudattamaan tilaisuudesta teille annettuja ohjeita.

Hyvät naiset ja herrat,

Me kaikki muistamme omat reaktiomme vuosi sitten, kun suruviesti toisensa jälkeen saapui Suomeen Thaimaasta. Kaikissa suomalaisissa kodeissa eläydyttiin hyökyaallon uhrien kohtaloon ja omaisten tuskaan. Myöhemmin lehti- ja tv-kuvat vainajien vastaanottamisesta Helsinki-Vantaan lentokentällä palauttivat katastrofin muistot mieleen uudelleen ja uudelleen. Järkytys oli suuri meille kaikille. Ei näin olisi saanut käydä.

Tsunami oli väistämätön luonnonkatastrofi ja sen mittasuhteet valtavat. Vesimassojen tuhoja ei kukaan voinut estää. Suomalaiset osoittivat solidaarisuutensa katastrofista kärsineille kiitettävällä tavalla. Avustusjärjestöt saivat kerättyä ennätysmäärän varoja ihmisten auttamiseen ja jälleenrakentamiseen.

Thaimaassa autettavia on ollut yli 100 000, ja maa on itse pitkälti vastannut heidän auttamisestaan. Suomen Punainen Risti on toimittanut ambulansseja ja avustaa paikallista Punaista Ristiä jatkossakin. Paljon on vielä tekemättä. Jälleenrakentaminen jatkuu ja katastrofivalmiuksien parantaminen vaatii pitkäjänteistä työtä kaikissa Intian valtameren maissa. Suomen ja suomalaisten tuki auttaa tässä.

Vainajien tunnistamiseksi on tehty paljon työtä ja tehdään edelleen. Kaikki tähän työhön osallistuneet poliisit ja erityisasiantuntijat ansaitsevat kiitoksemme. Jokainen ymmärtää, kuinka vaikea heidän tehtävänsä on. Kateissa on enää yksi aikuinen ja kuusi lasta. Toivomme, että hekin löytyvät ja pääsevät kotiin.

Olemme kokoontuneet tänään Phuketiin ja Khao Lakiin kunnioittamaan tsunamissa menehtyneiden suomalaisvainajien muistoa. Katastrofin vuosipäivä on tuskallinen, mutta surun läpikäymisessä eteenpäin vievä virstanpylväs. Vuosipäivä tuottaa menettämisen tunteita, mutta surun jakaminen antaa voimia. Toivon, että tämä muistotilaisuus auttaa tässä prosessissa.

Kiitos

Pyydän teitä nousemaan ylös ja kunnioittamaan uhrien muistoa hiljaisella minuutilla.

Muistojumalanpalvelussaarna (evl.fi)

Tämä dokumentti

Päivitetty 27.12.2005

Takaisin ylös