Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 2.6.2015

Yhdysvallat: matkustusohjeita

Yhdysvaltain maahantuloviranomaiset vastaavat maansa passi- ja viisumisäännöistä. Tarkista ennen matkaa ohjeet ja määräykset Yhdysvaltain Helsingin suurlähetystöstä.

Suomen suurlähetystö
Washington

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan) 

Yhdysvaltain passi- ja viisumisäännöistä vastaavat Yhdysvaltain maahantuloviranomaiset. Ennen matkaa on hyvä tarkistaa Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystöstä heidän viimeisimmät ohjeensa ja määräyksensä.

Lisätietoja antaa myös Yhdysvaltain turvallisuusministeriö (muun muassa ohjeet sähköisestä sormenjälkien ottamisesta ja valokuvauksesta rajatarkastuksen yhteydessä eli niin kutsuttu US Visit -ohjelma).  

Turvatarkastus ja käsimatkatavarat

Matkailijaa suositellaan tutustumaan etukäteen viranomaismääräyksiin liittyen turvatarkastuksiin ja käsimatkatavaroihin.  Ohjeita ja matkustusvihjeitä, jotka helpottavat ja nopeuttavat turvatarkastuksia Yhdysvaltain kentillä, löytyy Yhdysvaltain liikenneministeriön alaisen Transportation Security Administrationin (TSA) verkkosivuilta.

Käsimatkatavaroiden vientiä lentokoneen matkustamoon on rajoitettu.

  • Turvatarkastuksen läpi saa viedä yhden litran suuruisen läpinäkyvän suljetun muovipussin sisällä nesteitä, geelejä ja/tai aerosoleja korkeintaan 100ml pakkauksissa. Pakkaus ei saa olla muiden matkatavaroiden sisällä.
  • Samoin saa viedä pienille lapsille maito- ja vauvanruokapakkauksia sekä matkustajan henkilökohtaisia lääkkeitä ml. lääkärin määräämään erityisruokavalioon kuuluvia nesteitä ja mehuja.
  • Turvatarkastuksen jälkeen ostettuja nesteitä, geelejä ja/tai aerosoleja saa viedä koneeseen.

Turvatoimista johtuen rajamuodollisuudet ovat tiukat, mikä saattaa heijastua pitkinä jonotusaikoina niin maahan tultaessa kuin maasta poistuttaessakin.

Passi

Yhdysvaltain turvallisuusministeriö (Department of Homeland Security) ja Yhdysvaltain suurlähetystö tiedottavat passivaatimuksista viisumitta Yhdysvaltoihin matkustaville seuraavaa:

  • passin on oltava koneellisesti luettava
  • passeissa on oltava skannattu valokuva
  • 26.10.2006 jälkeen myönnetyissä passeissa on oltava biometrinen tunniste (Suomi otti käyttöön bio-tunnistepassit 21.8.2006)
  • passin on oltava voimassa koko matkan ajan (suositellaan kuitenkin passin olevan voimassa vähintään 3 kk matkan jälkeen)
  • lapsilla on oltava oma passi

Yhdysvallat vaatii Suomen kansalaisilta  väliaikaiseen passiin, jossa ei ole biotunnisteita,  viisumin maahanpääsyä varten niissäkin  tapauksissa kun  paluulentonsa Suomeen tai asuinmaahan  kulkee Yhdysvaltojen kautta. 

Yhdysvaltojen viranomaiset vaativat lähtökohtaisesti todisteen siitä, että henkilö poistuu maasta eli käytännössä lentolippu Yhdysvalloista kolmanteen maahan.

ESTA - Sähköinen hyväksyminen USA:n matkalle (Electronic System for Travel Authorization)

Yhdysvallat otti käyttöön 1.8.2008 ESTA-järjestelmän (Electronic System for Travel Authorization) viisumivapausohjelmaan (Visa Waiver Program) kuuluville jäsenmaille.

ESTA  tuli pakolliseksi Yhdysvaltain matkoille 12.1.2009 lähtien, jolloin kaikkien viisumitta maahan tulevien (myös lasten iästä riippumatta, ja huolimatta siitä matkustavatko he yksin tai huoltajansa kanssa), on viimeistään 72 tuntia ennen matkaa rekisteröitävä matkustustietonsa internetissä. Tarkempaa tietoa ESTA:sta sekä linkki ESTA-hakemussivuille löytyy Yhdysvaltojen suurlähetystön sivuilta: http://finland.usembassy.gov/visawaiver.html.

ESTA-hakemuksen voi matkustajan puolesta täyttää joku toinen henkilö, kuten sukulainen tai matkatoimistovirkailija. Matkustajat, joilla on viisumi, voivat edelleen matkustaa Yhdysvaltoihin kyseisellä viisumilla, eikä heidän tarvitse anoa erillistä ESTA-hyväksyntää. ESTA on voimassa kaksi vuotta. Hakemus on kuitenkin tehtävä uudestaan, jos annettuihin tietoihin on tullut muutoksia, esimerkiksi uuden passin myötä.

ESTA on ollut maksullinen 8. syyskuuta 2010 alkaen. ESTA-hakemus maksaa 14 dollaria ja se tulee maksaa lomakkeen täyttämisen yhteydessä luottokortilla tai debit-kortilla. Järjestelmä ei ohjaa hakemusta käsittelyyn ennen maksun maksamista. Ohjelma hyväksyy tällä hetkellä MasterCardin, Visa, American Expressin sekä Discoverin (JCB, Diners Club)  luottokortit.

Lisätietoja:

Viisumi

Viisumivapausohjelman yksityiskohtia löytää Yhdysvaltain ulkoministeriön sivuilta. Myös viisumittomilta matkailijoilta otetaan maahantuloselvityksessä sormenjäljet ja valokuvat.

Turistimatkat

Alle kolmeksi kuukaudeksi eli alle 90 päivän turistimatkalle Yhdysvaltoihin matkustavat Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia, jos passi täyttää sille asetetut vaatimukset (ks. edellä kohta Passi). Lapsilla tulee olla oma passi.

Liike- tai työmatkat

Yhdysvaltoihin liike- tai työmatkalle suuntaava voi varmistaa etukäteen Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystön konsulaatista, kuuluuko matkan tarkoitus viisumivapausohjelman tarkoittaman "business"-määrittelyn piiriin. Tämä on syytä tehdä hyvissä ajoin ennen matkaa, sillä viisumin hankinta vie oman aikansa.

Tämä dokumentti

Päivitetty 2.6.2015

Takaisin ylös