Sjöekipaget, PB 176, 00023 Statsrådet, Finland
Växel: +358 295 16001
Alla kontaktuppgifter
Nyheter, 23.2.2018

Somalias armé stärks med Finlands stöd

Somalia repar sig efter ett långt inbördeskrig och säkerheten byggs upp steg för steg. Finland stöder utbildningen av landets armé och försvarsministeriets personal.

Solen gassar på kaserngården från en molnfri himmel. I Somalias huvudstad Mogadishu stiger temperaturen mitt på dagen till över 40 grader. Militärklädda män kastar sig på marken och ålar fram på marken. Det är den sista övningen innan eftermiddagspausen. En finländsk soldat övervakar övningen och ger råd åt den somaliska instruktören.

”Idag undervisade vi strid i bebyggelse: hur man anfaller en byggnad, hur man skyddar dörrar och fönster, hur man tar sig genom en port”, berättar den 27-åriga soldaten Nuur Daud Alow.

Somalian armeija1
27-åriga Nuur Daud Alow utbildar sig till soldat i den somaliska armén med EU:s stöd. Foto: Joonas Lehtipuu

Alow har stigit upp klockan sex på morgonen. Efter frukost har soldaterna övat till mitt på dagen. På eftermiddagen blir hettan outhärdlig.

”Jag vill försvara mitt fosterland och vara med om att bygga upp dess framtid”, säger Alow.

Finland har understött Europeiska unionens utbildningsinsats i Somalia sedan 2010. EU utbildar tjänstemän, stab och soldater i den somaliska försvarsmakten. Avsikten är att Afrikanska unionens soldater, som för närvarande övervakar Somalias säkerhet, ska kunna lämna landet inom några år. Då övergår ansvaret för säkerheten till den somaliska armén. Finland sänder utbildare från Försvarsmakten till Somalia – som mest har de varit sju stycken.

Överstelöjtnant Ensio Palosaari bedömer att det största hotet i Somalia är terrororganisationen al-Shabaab.

”Organisationen utför dagligen attacker i Mogadishu – bilbomber, vägbomber, överfall med handvapen, mord. Al-Shabaab kontrollerar omfattande områden i landets centrala och södra delar”, berättar Palosaari i EU-styrkans huvudkvarter i Mogadishu.

I oktober 2017 genomförde Al-Shabaab en av historiens mest förödande bombattacker i Mogadishu. Kring 600 människor dog och 350 skadades eller försvann när en lastbil exploderade i stadens centrum. Palosaari bedömer att det också finns tecken att på terrororganisationen IS finns i landet. Sammandrabbningar mellan olika klaner hör också till vardagen.

Somalian armeija2
Finlands försvarsmakt deltar i EU:s krishanteringsinsats där man utbildar Somalias nationella armé. Foto: Joonas Lehtipuu

Övar med plastvapen

"Jag vill försvara mitt land och dess befolkning och därför tänker jag stanna kvar i arméns tjänst”, säger den 45-åriga Maxamed Braali Ali.

Ali utbildar sig längre än vanliga soldater eftersom han har för avsikt att arbeta som utbildare själv.

”Utbildningen är mycket nyttig. Vi lär oss militär disciplin, första hjälpen och hur man bekämpar fienden.”

I framtiden ska den somaliska armén utbilda sina egna fotsoldater. Det var meningen att EU enbart skulle stödja utbildningen av utbildare och stab. Den somaliska armén har emellertid inte ännu kapacitet att ta över helhetsansvaret för utbildningen eftersom personalens antal, kunnande och utrustning inte räcker till.

På kaserngården siktar soldaterna sina blå plastvapen utan ammunition mot måltavlan. Under övningarna får soldaterna inte riktiga vapen, det finns bara ett begränsat antal vapen på övningsområdet. Vapnen övervakas noga för att de inte ska hamna i fel händer, till exempel på den svarta marknaden och den vägen i terroristernas händer.

”Nu får vi åtminstone ibland öva med riktiga vapen. Förr hade vi bara träkäppar. Vi får lära oss att hantera vapen och skjuta”, säger Nuur Daus Alow uppskattande.

Respekt för jämställdhet

I det konservativa Somalia tillgodoses inte jämställdheten enligt västerländska mått. Därför ingår det också kurser i jämställdhet och de mänskliga rättigheterna i soldaternas utbildning. De utgår från jämställdhet i vardagliga situationer. I Mogadishu finns tiotals vägspärrar och kontroller som stadsborna måste gå igenom för att nå bostadsområden och offentliga byggnader. Soldaterna lär sig hur de ska ta kvinnor i beaktande. Vid varje kontroll ska det finnas en kvinnlig anställd som utför kroppsvisitationer på kvinnor.

”Kursen i mänskliga rättigheter hålls av en kvinnlig kapten i den somaliska armén. Det väcker respekt hos soldaterna”, säger Ensio Palosaari.

Minttu-Maaria Partanen

Skribenten är frilansjournalist

EU stöder utbildning av Somalias armé

  • Europeiska unionen har stärkt säkerheten i Somalia sedan 2010 genom EU Military Training Mission, EUTM.
  • EU utbildar tjänstemän vid det somaliska försvarsministeriet och stab och soldater i försvarsmakten.
  • Utbildningen startades först i Uganda. Sedan 2014 har utbildningen ordnats i Somalias huvudstad Mogadishu.
  • Tillsvidare har mer än 6 000 soldater utbildats.
  • Finland har deltagit i arbetet från första början. Som mest har sju personer från Försvarsmakten arbetat med utbildningsuppdrag i Somalia.
  • Finland finansierar verksamheten med krishanteringsmedel.

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 23.2.2018

Takaisin ylös