Sjöekipaget, PB 176, 00023 Statsrådet, Finland
Växel: +358 295 16001
Alla kontaktuppgifter
Nyheter, 19.12.2017

De viktigaste artiklarna i Kehitys-Utveckling på svenska på nätet

Tidningen Kehitys-Utveckling utökar sitt svenskspråkiga material på sin kostnadsfria webbplats. Det senaste numret av tidningen berättar om kvinnors och flickors ställning i olika delar av världen.

Kehitys-Utveckling berättar om kvinnors ställning. Bild: Joonas Lehtipuu
Kehitys-Utveckling berättar om kvinnors ställning. Bild: Joonas Lehtipuu

I ett klassrum i Somalias huvudstad Mogadishu sitter 19-åriga Xaawo Dshakaar Hasan tillsammans med 19 andra barnmorskestuderande.

Barnmorskestuderandena utexamineras på våren, och blir då verkliga livräddare. Mödra- och barndödligheten i Somalia är bland världens högsta. Årtionden av inbördeskrig fick hälsovårdsservicen och yrkesutbildningen inom hälsovård att kollapsa.

Nu byggs landet småningom upp igen. Finland stöder kvinnor och flickor i Somalia genom FN:s befolkningsfond UNFPA.

Utöver Somalias mödrahälsa tar det nya numret av Kehitys-Utveckling också upp varför en stor del av eleverna på andra klassen i grundskolan i utvecklingsländerna inte kan läsa ett enda ord eller lösa en tvåsiffrig subtraktionsuppgift. En stor framgång inom utvecklingssamarbetet har varit att få nästan lika många flickor som pojkar att börja i skolan.

Nästa steg är att vända blicken mot skolorna. Vad är det som händer i skolorna när eleverna inte lär sig?

Många läsare har önskat att tidningen ska ha flera artiklar på svenska istället för endast en svenskspråkig artikel som tidigare. Den nya tidningen Kehitys-Utveckling har ett utökat svenskspråkigt material på sin webbplats. Tidningens viktigaste artiklar kan nu också läsas på svenska på adressen kehityslehti.fi/pasvenska

Läs artiklarna på nätet

Beställ hem tidningen kostnadsfritt
 

Detta dokument

Uppdaterat 19.12.2017

Takaisin ylös